Вторник, 25 Юни 2019
02
авг
1

Председателят на Сдружението на областните болници и управител на болницата в Габрово д-р Нели Савчева:

Тестът за проф. Плочев ще са клиничните пътеки

И в цените, и в алгоритмите им има лобизъмД-р Савчева, какви са впечатленията Ви от представената от проф. Камен Плочев визия за управление на НЗОК?

На първо място искам  да кажа, че ако сме нормално мислещи хора и сме загрижени за системата, би трябвало да дадем срок от време на един човек, който отива на ново работно място и то свързано с толкова много отговорности. Само така ще можем да видим и действията след прокламираните желания и намерения. Има неща, които определено ми харесват като намерения, има и други, които ми звучат много добре, но дори не мога да си помисля, че биха се реализирали, защото знам, че за тях се изисква много време и не зависят само от лични желания и намерения.

Кои са конкретните неща сред набелязаните от него, които одобрявате?

По отношение на лекарствата и най-вече идеите му, свързани с прогенеричната политика – разбира се, че това е добро намерение. По отношение на заявеното намерение да има много строга и рестриктивна политика спрямо лечебните заведения, ще отбележа, че ние винаги сме били подложени на контрол. Ще дам пример и с нашата болница, в която има и онкология – с по-късното заплащане на медикаментите, контролът е ежемесечен, така че това не е нещо, което може да ни притесни.

В представянето си пред депутатите от парламентарната здравна комисия проф. Плочев обаче не спести критики и към болничните директори, като ги оприличи  на малки деца, които „плачат за пари“ с чести писма към Надзорния съвет на НЗОК.

Това е нещо, което ме притесни. Ако правилата се променят на три месеца и има неща, с които един директор не е съгласен, няма сила, която да го спре да пише до Надзорния съвет. Има и нещо друго – аз съм изпълнителен директор вече осем години и до този момент официален отговор от Надзорния съвет не съм получавала. Все пак те са институция. В същото време отговорностите на проф. Плочев са прекалено големи, а персоналните му възможности за действия и реакции са много малко. От позицията на опита, който имам, мисля, че каквито и да са действията на проф. Плочев, позитивите от един такъв пост ще са малко, а негативите  - много. Така че аз мога само да стисна ръка на проф. Плочев за куража и смелостта, защото мисля, че все по-малко ще бъдат хората с опит, ерудиция и възможности, които ще оставят пряката си работа на лекари, за да се занимават с управление, било на лечебни заведения или на институции.

Проф. Плочев обяви своеобразна война на лобизма в системата, както и преразглеждане на клиничните пътеки, за което ще разчита на експертни бордове. Ще се справи ли в тази битка според Вас?

Аз като началник на детско отделение, като председател на сдружението на областните болници, като човек с доста дълга професионална биография, във времето съм участвала в изработването на някои алгоритми. На практика и сега е така – те са направени от най-уважаваните специалисти, но цените на клиничните пътеки и алгоритмите на клиничните пътеки са пълни с лобизъм. И ако проф. Плочев иска да се справи с лобизма, това ще бъде тестът към него – да се справи първо с клиничните пътеки. Някои от клиничните пътеки са написани така, че да се изпълняват в клиниката на този, който е имал решаващата роля в създаването им, а всички останали да се чудим, когато дойде пациент в животозастрашаващо състояние и не отговаряме на стандарта и нямаме договор по тази клинична пътека, какво трябва да направим – да оставим болният да умре по време на път или да се погрижим за него, защото имаме човешкия ресурс, необходимата апаратура и необходимите медикаменти. Това е нещо, което е изключително важно. Хубавите неща в здравеопазването трябва да се случват много бързо, защото колегите вече са крайно демотивирани – при нас средствата са крайно недостатъчни и ми се струва, че ако отлагаме каквото и да е било за утре, за следващата година, това би било фатално за всички болници.

Успешна ли ще е формулата на екип начело на здравеопазването у нас, в който влизат лекари от една и съща болница – в случая ВМА?

Окуражаващото в случая е, че проф. Плочев и здравният министър проф. Петров произхождат от едно лечебно заведение, което значи, че досега са работили в екип и се надявам това да продължи, защото до момента сме били свидетели на воюващ срещу шеф на касата министър или обратното, тоест на неразбирателство - по скрит или явен начин. За мен фактите, че проф. Плочев е уважаван учен с впечатляваща професионална кариера и човек, който е добре познат от проф. Петров и той му се е доверил, са окуражаващи. Във всеки случай, аз му пожелавам да изкара един мандат, защото ние не можем да съдим човек по едно действие и за работата му само през един месец или една година. Във всеки случай само заради професионалната му безупречна биография трябва да му гласуваме доверие и да го оставим да свърши това, което е намислил.

Ще настоявате ли за среща с проф. Плочев, на която да представите проблемите на областните болници?

При всички случаи ще искаме среща с него, но преди това мисля, че е добре да му дадем време да влезе в институцията и да се запознае отблизо със ситуацията в нея. Най-вероятно добър вариант би било тази среща да случи през септември. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dxpR

Лекар 17.08.2017 09:46:28

Това "светило" в медицината, което е интервюирано, ме плаши с некомпетентността си.


Още новини
Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения
24.06.2019 16:50:54 Надежда Ненова

Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения

Засега има резистентност към въпроса за лимитите по легла от страна на НЗОК. Това каза пред Zdrav ...

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства
24.06.2019 15:58:04

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства

Министерството на здравеопазването удължава срока за събиране на заявки за закупуване на медикаме ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...