Петък, 22 Март 2019
02
авг
1

Председателят на Сдружението на областните болници и управител на болницата в Габрово д-р Нели Савчева:

Тестът за проф. Плочев ще са клиничните пътеки

И в цените, и в алгоритмите им има лобизъмД-р Савчева, какви са впечатленията Ви от представената от проф. Камен Плочев визия за управление на НЗОК?

На първо място искам  да кажа, че ако сме нормално мислещи хора и сме загрижени за системата, би трябвало да дадем срок от време на един човек, който отива на ново работно място и то свързано с толкова много отговорности. Само така ще можем да видим и действията след прокламираните желания и намерения. Има неща, които определено ми харесват като намерения, има и други, които ми звучат много добре, но дори не мога да си помисля, че биха се реализирали, защото знам, че за тях се изисква много време и не зависят само от лични желания и намерения.

Кои са конкретните неща сред набелязаните от него, които одобрявате?

По отношение на лекарствата и най-вече идеите му, свързани с прогенеричната политика – разбира се, че това е добро намерение. По отношение на заявеното намерение да има много строга и рестриктивна политика спрямо лечебните заведения, ще отбележа, че ние винаги сме били подложени на контрол. Ще дам пример и с нашата болница, в която има и онкология – с по-късното заплащане на медикаментите, контролът е ежемесечен, така че това не е нещо, което може да ни притесни.

В представянето си пред депутатите от парламентарната здравна комисия проф. Плочев обаче не спести критики и към болничните директори, като ги оприличи  на малки деца, които „плачат за пари“ с чести писма към Надзорния съвет на НЗОК.

Това е нещо, което ме притесни. Ако правилата се променят на три месеца и има неща, с които един директор не е съгласен, няма сила, която да го спре да пише до Надзорния съвет. Има и нещо друго – аз съм изпълнителен директор вече осем години и до този момент официален отговор от Надзорния съвет не съм получавала. Все пак те са институция. В същото време отговорностите на проф. Плочев са прекалено големи, а персоналните му възможности за действия и реакции са много малко. От позицията на опита, който имам, мисля, че каквито и да са действията на проф. Плочев, позитивите от един такъв пост ще са малко, а негативите  - много. Така че аз мога само да стисна ръка на проф. Плочев за куража и смелостта, защото мисля, че все по-малко ще бъдат хората с опит, ерудиция и възможности, които ще оставят пряката си работа на лекари, за да се занимават с управление, било на лечебни заведения или на институции.

Проф. Плочев обяви своеобразна война на лобизма в системата, както и преразглеждане на клиничните пътеки, за което ще разчита на експертни бордове. Ще се справи ли в тази битка според Вас?

Аз като началник на детско отделение, като председател на сдружението на областните болници, като човек с доста дълга професионална биография, във времето съм участвала в изработването на някои алгоритми. На практика и сега е така – те са направени от най-уважаваните специалисти, но цените на клиничните пътеки и алгоритмите на клиничните пътеки са пълни с лобизъм. И ако проф. Плочев иска да се справи с лобизма, това ще бъде тестът към него – да се справи първо с клиничните пътеки. Някои от клиничните пътеки са написани така, че да се изпълняват в клиниката на този, който е имал решаващата роля в създаването им, а всички останали да се чудим, когато дойде пациент в животозастрашаващо състояние и не отговаряме на стандарта и нямаме договор по тази клинична пътека, какво трябва да направим – да оставим болният да умре по време на път или да се погрижим за него, защото имаме човешкия ресурс, необходимата апаратура и необходимите медикаменти. Това е нещо, което е изключително важно. Хубавите неща в здравеопазването трябва да се случват много бързо, защото колегите вече са крайно демотивирани – при нас средствата са крайно недостатъчни и ми се струва, че ако отлагаме каквото и да е било за утре, за следващата година, това би било фатално за всички болници.

Успешна ли ще е формулата на екип начело на здравеопазването у нас, в който влизат лекари от една и съща болница – в случая ВМА?

Окуражаващото в случая е, че проф. Плочев и здравният министър проф. Петров произхождат от едно лечебно заведение, което значи, че досега са работили в екип и се надявам това да продължи, защото до момента сме били свидетели на воюващ срещу шеф на касата министър или обратното, тоест на неразбирателство - по скрит или явен начин. За мен фактите, че проф. Плочев е уважаван учен с впечатляваща професионална кариера и човек, който е добре познат от проф. Петров и той му се е доверил, са окуражаващи. Във всеки случай, аз му пожелавам да изкара един мандат, защото ние не можем да съдим човек по едно действие и за работата му само през един месец или една година. Във всеки случай само заради професионалната му безупречна биография трябва да му гласуваме доверие и да го оставим да свърши това, което е намислил.

Ще настоявате ли за среща с проф. Плочев, на която да представите проблемите на областните болници?

При всички случаи ще искаме среща с него, но преди това мисля, че е добре да му дадем време да влезе в институцията и да се запознае отблизо със ситуацията в нея. Най-вероятно добър вариант би било тази среща да случи през септември. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fN@v

Лекар 17.08.2017 09:46:28

Това "светило" в медицината, което е интервюирано, ме плаши с некомпетентността си.


Още новини
Отново агресия срещу медици
22.03.2019 15:31:11

Отново агресия срещу медици

Млад мъж е задържан за проявена агресия към лекар от спешно отделение в пловдивска болница. Това ...

МЗ готви наредба за състрадателна употреба на лекарства
22.03.2019 14:47:29 Надежда Ненова

МЗ готви наредба за състрадателна употреба на лекарства

„Какво се случва, когато пациента не може да чака разрешение за достъп до иновативни терапи ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...