Вторник, 16 Август 2022
19
окт

Акад. Дамян Дамянов: Признанието на колегите е най-достойното за менАкад. Дамянов е зам.-председател на БАН, завеждащ секция „Медицински науки“ в академията, бивш началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той  е забележителен лекар, учен, преподавател и човек. Неговият принос в медицината и науката не само в България, но и по света е безспорен. Бил и ще бъде пример за много поколения лекари. Приносът на акад. Дамянов тази година е издаването на многотомно Ръководство по хирургия, което е минало изцяло под негова редакция. Поредицата обхваща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „Анестезиология и интензивно лечение“ , „Онкология“ и „Урология и гинекология“. Акад. Дамянов бе отличен от съсловната организация на лекарите за „Лекар на годината“ за 2018 г.

Акад. Дамянов, честита награда. Как се чувствате като „Лекар на 2018 г.“?

Всяка награда носи морално удовлетворение. Признателен съм и на Българския лекарски съюз, и на лекарското съсловие, което отдава признание на труда ми и като хирург, и като преподавател, и като пишещ хирургични книги.

Едно от нещата, за които Ви е присъдена наградата, е издаването на 23-томното ръководство по хирургия. Това е огромен труд... 

Планирахме 23 тома, но успяхме да издадем 19. За четири тома авторските колективи и отделни автори не успяха да се мобилизират десет години, променяха се и обстоятелствата. Така че оставам да си мечтая да завърша поредицата. Тъй като не виждам окончателен изход в това отношение, си позволих при излизането на поредния том, при завършването на бройката 19, все пак да отбележим публично събитието и да мога да кажа „благодаря“ на 310 колеги съавтори за това, че написахме над 4000 хирургически страници, които се надявам да бъдат полезни и на младите колеги, и на колегите с опит. Все пак трябва да се каже, че в тази работа съм взимал активно участие, тъй като 5 тома са под моя редакция директно, а в още два тома съм съавтор с отделни глави. А и останалото да бъде организирано и издадено също не беше малко усилие.

Имате ли ученици, с които да се гордеете?

За толкова години се радвам, че край мен винаги е имало млади хора. Още 1976 г. създадох студентски кръжок в ИСУЛ. Колеги от този кръжок и досега са хирурзи. Радвам се, че и досега като се видим припомнят, че съм им дал искрата, за да работят в областта на хирургията. По-късно на преден план при мен излезе преподавателското амплоа и се радвам много когато срещна колеги и те кажат: „Вие сте бил мой учител, благодаря“ и получавам признанието им. Но когато станах ръководител 1995-96 г., мога да кажа, че най-малко 15 млади хора започнаха да се трудят при мен. От тях има един, който работи в САЩ, трима са в Германия. Аз ги наричам млади хора, но най-младия от тези ми ученици е почти на 50 години и току-що стана доцент в Плевен. Когато излязох от ИСУЛ, там останаха най-малко петима млади хирурзи, които вече са на 42-43 години. За мен обаче си остават млади, така както децата винаги остават деца за родителите си. Радвам се на признанието и обичта на тези хора, на които съм дал хирургичната закваска. Като говорим за път в хирургията, не мога да не кажа за по-старшето поколение, които се хабилитираха, докато бях ръководител на клиниката - и с тяхната хабилитация се гордея. Радвам се, че съм им помогнал те да се реализират като професори.

Чие признание е най-ценно за Вас – на колегите, на студентите или на пациентите?

Не намирам начин да покрия признанието в различните посоки, то не е еднопосочно. Едно е признанието на студентите, на които се чувстваш учител и си горд, че им даваш знания. Ако те получават удовлетворение, това носи удовлетворение и за теб. Признанието на пациентите е закономерност в нашата лекарска професия, защото лекар, който не е получил признанието на пациентите, не е добър лекар. И все пак признанието на лекарите, на колегите хирурзи, е най-достойното признание. Признанието на гилдията носи сериозен професионален авторитет.

Кое в медицината на вас Ви носи най-голямо удовлетворение?

В медицината и в хирургията, като част от медицината, най-голямо удовлетворение носят професионалните успехи. Тогава, когато си успял да помогнеш на пациента, когато си помогнал да бъде излекуван един човек, когато си му дал здраве за дълги години, както е най-често в онкологията, това е възможно най-голямото удовлетворение за всеки, който е лекар по душа.

Какво си пожелавате в днешния ден?

В личен план мога да си пожелая здраве и дълголетие, защото с възрастта човек започва да гледа на тези две неща като на изключително голяма ценност. Освен това си пожелавам да съм обграден от здраво семейство, от деца и внуци, от близки приятели, няма по-голямо удовлетворение от това. В професията тепърва едва ли бих си пожелал големи успехи. Дай Боже да мога още да поработя в областта на хирургията. Дай Боже да мога да понапиша още статия или книга, защото писането е като заразна болест – веднъж като те хване, не те пуска. Гледам обаче да се въртя повече край семейството си. Навремето си мислех, че ще участвам в гледането на внуците си, сега си мечтая да съм жив и здрав да гледам правнуците, защото внуците пак ги изпуснах.   Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Amf%

един 03.04.2019 11:48:31

Колко време ще го гледаме този плазмодий ?

Гост 01.04.2019 01:29:36

като римски патриции гледа глупака

Един 30.11.2018 04:54:25

При единствения ни досег до този велик хирург ,мой близък беше оставен да агонизира 14 дни с възпален жл мехур пълен с камъни и не му бе правена операция умишлено поради това ,че не бяхме кихнали както трябва и на когото трябва ,да не му попадаш в ръцете на този корифей!

crocodile 14.11.2018 23:55:00

Socialism never gone and Damjanov is a beautiful example for that! Congratulations Communists!

Гост 30.10.2018 21:25:37

Надут пуяк

Реалист 22.10.2018 00:46:01

Направете нещо смислено в тоя живот а не само да седите и да плюете защото не говори добре за това да се гледа за човека според партиини виждания а не за професионалните му качества.

Гост 01.11.2018 09:54:08

Какви ли са професионалните му качества....

Гост 22.10.2018 21:35:16

Ми направихме смислени неща бе драги- повечето лекари не членуваме в комунистически структури. Не знам по-достойно от това да не ставаш мижитурка в живота си за да изкопчиш изгоди и признания от партийната класа .

Гост 19.10.2018 22:10:46

Проверих в общоизвестната база данни с публикации PubMed. Този велик академик няма нито една публикация.

PubMed 20.10.2018 00:04:01

Провери отново. Излизат 91 заглавия. Е, изцяло в български и руски списания, но все пак...

Ненова 19.10.2018 18:25:27

Някой може ли да ми обясни човешки какво значи тази титла - академик? Само в България и Русия я има...защо?

Hякой 20.10.2018 04:08:02

Тази титла носи пожизнена пенсия в размер на депутатската заплата. Това е стойността й. Нищо друго.

Гост 19.10.2018 22:24:28

Защото сме комунисти както е заглавието на една книга на онзи съветски педал Сергей Станишев. Затуй. Не искам да злословя ама за протокола и този е от оперативното ръководство на БСП заедно с Гайдарски, Коруков, Виткова и т.н комунисти. Макар, че медицинските заслуги не са свързани задължително с партийната принадлежност все пак това много говори за личността.

академик 03.11.2018 16:34:51

Колеше и бесеше във ВАК!


Всичко за коронавируса
Още новини
Четири модерни кувьоза получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик
15.08.2022 17:31:30

Четири модерни кувьоза получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик

Кувьози от висок клас получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик, съобщиха от лечебнот ...

Прокуристът на „Пирогов“: До две години болницата няма да има просрочени задължения
15.08.2022 17:13:25

Прокуристът на „Пирогов“: До две години болницата няма да има просрочени задължения

„Икономическото състояние на здравното заведение върви нагоре с бавни темпове. Състоянието ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...