!
Неделя, 16 Юни 2024
09
ян

Красимир Грудев:

Ако се намалят излишните хоспитализации, ще се увеличат цените на клиничните пътекиПредседателят на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев пред Zdrave.net за реформата в здравеопазването и очакванията му за новата 2020 г.

 Г-н Грудев, какви са очакванията Ви за здравеопазването през 2020 г.?

Това, което предложихме в Рамковия договор, който за съжаление още не е публикуван, ще бъде една малка стъпка към правилното финансиране и организиране на здравеопазването в България. Имам предвид актуализирането на цените на клиничните пътеки и някои процедури, въвеждането на някакъв ред в тяхното остойностяване, макар че за реално остойностяване изобщо не можем да говорим. Никой не го е направил досега, въпреки че сме предлагали своята помощ, защото имаме богат опит и огромен статистически материал, който може да бъде използван. Добре е, че все пак възприеха нашите предложения да се вземат готови модели и да се приложат.

Министър Ананиев заяви, че не се е отказал от цялостна реформа на здравноосигурителната система. Смятате ли, че може да се стигне до консенсус и реформата наистина да се случи?

Не, в това отношение не съм оптимист, защото разговорите за реформа бяха стартирани преди почти две години с инициативата на министерството, на Партньорство за здраве. На много срещи ходихме, много идеи обсъждахме, конкретни предложения давахме и нямаше никакъв ефект. Не се съмнявам в желанието на министъра да се реформира системата чрез въвеждането на нови играчи на здравноосигурителния пазар. То беше декларирано, беше презентирано, но никакви конкретни постъпки не последваха. Липсата на оптимизъм при мен идва и от факта, че не е изяснен статута на здравните застрахователи. Мисля, че та са много далеч от това, което предлага министърът, защото никой не би купил котка в чувал. Няма как да им кажат: вие ще лекувате едни хора, а тези хора да нямат индивидуални партиди, да не се знае кой какво внася за тях и с какво разполага съответния застраховател, за да може да плати и да си направи актюерските изчисления и ми се струва, че нещата все още са в много, много суров вид, даже и преди старта. Условията на стартирането въобще не са известни.

По повод изкуствения конфликт между лекари и застрахователи, защото те са хора с много ясно практическо мислени и искат да могат да гарантират лечението на своите клиенти, се надявам те да могат да дадат някои идеи, които да можем да обединим заедно с идеите и на другите болнични асоциации и да ги предложим на министъра. 

Едно от нещата, които бяха решени миналата година, беше начина на заплащане на надлимитната дейност за предходните години. Смятате ли, че това гарантира, че проблемът ще бъде решен за всички болници, на които Касата дължи пари?

Вие много добре знаете под какво условие става това. Отделените 12 млн. лв. са само са само за тези, които са осъдили НЗОК на трета инстанция. Ако те е осъдил съда на трета инстанция и да не искаш да платиш, нямаш особен избор. Викам ЧСИ, запорират ти сметката и плащаш като поп, както и се е случвало в миналото. Това е стъпка, направена по принуда. Касата е поставена до стената при такива обстоятелства и за да не издънят надзорниците бюджета, защото тепърва ще става въпрос за все повече пари, а не само за 12 млн. лв., трябва да си сложат предпазно клапанче, за да не пострадат лично като взимащи решение. Представете си, че въпросните 160 млн. лв., макар че от тях 50-60 млн. лв. трябва да се платят по извънредни съдебни разноски, не са предвидени в бюджета. Това е много сериозна сума.

За съжаление, въпреки нашите опити да убедим НЗОК, че това така или иначе трябва да се случи, то не се случва. При една от срещите с министъра и Жени Начева, когато поставихме въпроса за изплащането на надлимитната дейност за предните години, те обясниха, че трябва да се плати първо на чуждите каси и ако сега им бъде платено, тази година ще можем да дишаме спокойно. Добре, но това не е позиция, която може да бъде приветствана от болниците. Не може нерегулираните отношения с чуждите каси да се отразяват на нашите регулирани отношения. Те решават да се плаща на чуждите каси и то приоритетно, точно, защото знаят, че там няма никой да им опрости задълженията и ще ги осъди много бързо и с много тежки последици, а в същото време не плащат на българските изпълнители на медицинска помощ – това е некоректно, неетично и несправедливо.

Това не означава ли, че българските болници са дискриминирани спрямо чуждите каси?

Категорично е така. Определено има дискриминация в това отношение. Но не е само това –извънредните разходи, които се правят за лекарства, независимо че са необходими, също са надлимитна дейност. Това са бюджетни пера, които са превишени. Там Касата плаща без изобщо да се замисля, даже и приоритетно, докато надлимитната дейност в болничните заведения не се плаща изобщо и се стига до съдебни спорове. Същото е и по отношение на чуждите каси - там не е ясно кога и какви разходи ще бъдат направени и обикновено надхвърлят многократно предварително заложеното, защото се появяват случаи, в които не може да се откаже, лечението на Запад е много по-скъпо, но там се плаща, защото няма къде да отидат.

В НРД е записано, че освен, че се увеличават цените на клиничните пътеки, се намаляват и обемите за дейност.

Идеята за намаляването на хоспитализациите е, че има много излишни хоспитализации. Изрично подчертавам излишни, а не фалшиви, защото трябва да ги отграничим. Безспорно има и фалшиви, но това трябва да се преследва с цялата строгост на закона. Излишните хоспитализации идват от несъвършенството на здравната система и то точно от липсата на възможност хората да получават адекватна медицинска помощ на ниво извънболнична помощ. Никой не иска да лежи по болници, защото му е много приятно. Ако бъдат намалени излишните хоспитализации, по естествен път ще бъдат увеличени и цените на клиничните пътеки.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZKwk

surg 17.02.2020 12:21:54

ала бала, тоя ни гледа и ни казва вие сте глупаци и мога да ви говоря каквото си искам - та, ако намалим броя кебапчетата в порцията с дадена цена , то цената на всяко ще се вдигне по отделно и това ще ни направи щастливи.....щурак, никой не се интересува от бройките а парите всеки месец.....като намалиш бройките и вдигнеш цената им,пак ще имаш същият бюджет, дето и сега касата кръв пикае като го плаща

аз 22.01.2020 17:27:23

Ако нямат изгода и печалба въз основа не на проведено лечение а измами с хоспитализации ,нямаше да има толкова частни болници .Решава някой който има информация строи блок ,нарича го болница с нужните връзки и почва голямото крадене .Народа още по болен а болници на път и през път ,а общинските болници който наистина лекуват тежко-лежащо болни по 10 дни и повече тънат в мизерия ,а другите тарикати по 3 дни най-скъпите пътеки и всички знаят много добре за схемичките и нищо само констатират. Дайте решение

Гост 12.01.2020 15:45:44

Дечев: Заради лобизъм НЗОК заплаща лекарства за частни болници на 7 пъти по-висока цена ----> https://darikradio.bg/dechev-zaradi-lobizam-nzok-zaplasta-lekarstva-za-chastni-bolnici-na-7-pati-po-visoka-cena.html

Франкофон 10.01.2020 11:21:40

Реформата е много проста-щом ползваш болнична помощ си плащаш ва касата на болницата а после ти осребряват фактурата от осиг.фонд или НЗОК.Тогава рязко ще намалеят фалшивите хоспитализации.Питам шефовете на ЛЗ какво значи да изпишеш пациента сутринта и след обяд да го приемеш по спешност по друга КП.? Това се нарича точене на кадата нали?Има пациенти,които са лекувани по 8-10 пътеки за няколсо месеца. Самият пациент не се интересува от финансовите игри на болниците,той си мисли,че му е без пари,защото вноска от 23лв.месечно за здлаве си е без пари.Ех,тук риформите са само предизборни обеканшя!

Гост 10.01.2020 02:48:11

Тоя Грудев голям палячо. Тъп та вдлъбнат. Излишните хоспитализации , не били фалшиви !!! А, ако оперираш някой без да има нужда от операция , какво е ?Това е престъпление , бе галфон. А , плащането към чужди каси е защото български граждани са се лекували и са ползвали здравни услуги , не марсианци .А след като се говори за излишни хоспитализации, откъде тоя гьонсуратлък за плащане на отчетена в повече дейност .Тея тикви не могат да си вържат гащите , тръгнали частни болници да управляват .

Гост 09.01.2020 21:06:49

Логично е при по-високи цени на КП с по-малко хоспитализации ще се стига до лимита на болницата и така ще намалеят хоспитализациите, или ще се вдигнат надлимитните, които не се плащат.

Гост 09.01.2020 21:15:18

Това ще облагодетелства някои държавни болници, които и сега нямат бюджетни ограничения и ще затрудни достъпа до другите болници. Има специалисти за коита за операция се чака с месеци, сега ще се чака още повече. Ще се облекчи достъпа до тези болници и специалисти които не са търсени и затрудни при добрите. Така не се постига нито достъпност, нито качество.

Гост 10.01.2020 08:47:52

Принципът е справедлив- който не иска да чака-плаща,който не иска да плаща-чака.

мечкаря 10.01.2020 15:36:55

Гледай ние да не ти го начукаме в шльокавицата.Безплатно.

Mechkata 10.01.2020 11:45:07

Da vi go nachukam na vsichkite s pogovorkite barabar!

Гост 10.01.2020 11:21:52

Който не иска да среща мечката, редовно се профилактира със здрав разум и дух:) Ако се разболее, пътища много. "Кога се обърне колата - пътища много." Всеки е длъжен да цени собственото си здраве, да го пази и полага грижи за него. "Здрав дух в здраво тяло."

Гост 10.01.2020 11:05:50

Срещала ме е мечката. И съм си плащал където трябва и на когото трябва и колкото трябва за здраве.Който не иска да плаща ще се лекува не при светилата, а при обикновените доктори.

Гост 10.01.2020 09:30:33

Само,че болестите не чакат,мой човек.Бай бабо да не те срещне мечка,че друга песен ще запееш.

Другата гледна точка 09.01.2020 20:30:05

Ако се увеличат цените на клиничните пътеки, биха се намалили излишните хоспитализации.

Лекар 09.01.2020 18:59:05

Господин Грудев,как бихте коментирали,редакцията на последното Ви изречение, така:"Ако бъдат увеличени цените на клиничните пътеки,излишните хоспитализации,ще се намалят по логичен и експертен път"

един случаен 09.01.2020 20:32:08

Ако бъдат увеличени цените на клиничните пътеки е по- логично удвоените сега хоспитализации да се утроят . Друг е въпросът , че парите от намалени хоспитализации не трябва да постъпват в болниците , а в доболничната помощ , където ще се обслужват същите тези пациенти . Така че има много основания това да не се прави предварително и даже изобщо .


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...