!
Четвъртък, 25 Април 2024
25
апр

Доц. Тонев: Здравната ни система прилича на магистрала с кръпкиБившият председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев в коментар за Zdrave.net относно проектобюджета на НЗОК.

Доц. Тонев, в проекта за бюджет на НЗОК за тази година прави впечатление, че освен увеличените средства от здравни вноски заради увеличената минимална работна заплата и пенсиите, са увеличени и средствата, които държавата плаща за определени групи граждани. Близо ли сме вече държавата да заплаща 8% вноска за тях?

Мисля, че са достигнати 75% от тези 8%, които трябва да плаща държавата. По принцип 2029-та трябва да бъдат достигнати или поне 90% от нея.

Смятате ли, че приходната част от проекта ще бъде реализирана по план?

Приходната част на всеки бюджет обикновено е критерия, по който се отличава всяка една  изпълнителна власт и доколко тя е успяла да се справи с предизвикателствата на своето управление. Доброто управление успява да увеличи приходите с различни мерки и инструменти като изваждане на по-голяма част от икономиката на светло и като стимулира работници и работодатели да плащат своите данъци. Сега сме в момент, в който изпълнителната власт планира бюджет с голям дефицит. Част от проблема може би е невъзможността да събира приходната част, така както би трябвало. Ние сме наясно, че става въпрос не за преизпълнение на приходната част, а за един бонус, който се получава, когато в една година имаме твърде висока инфлация или хиперинфлация. Когато започнем да компенсираме негативните ефекти на хиперинфлацията, повишаваме минимална работна заплата, повишаваме различни други ставки, увеличаваме пенсии и това води до възможност да се натрупат тези средства за съжаление. За съжаление, разходите в здравеопазването, както разходите във всяка една друга система, бързо ще наваксат това увеличение и дори през 2023 г. ние да се приближим до истинските разходи в здравеопазването, това ще бъде един временен добър ефект, който през следващите няколко години най-вероятно ще се стопи.

Разчитаме на това, че следващите години пак ще има увеличение и пак може да се промени системата към по-добро, ако говорим оптимистично.

Тъй като не смятам, че това увеличение е вследствие на добра политика и добри инструменти, а то е по скоро ситуационно, смятам, че за съжаление ефектът му ще бъде кратък и ние няма да можем да изправим здравната система на база на това приближаване, което в момента наистина наблюдаваме между приходната част и тази, която е отделена за разход в нашето здравеопазване. Тоест наблюдаваме времеви ефект с къс хоризонт за съжаление.

Смятате ли, че заложените средства за медико-диагностични дейности могат да покрият разходите за допълнителни изследвания, които ще бъдат въведени?

Неофициално това, което е достигнало до мен, е, че всъщност в ММД останаха най-много нереализирани средства и наред с изваждането на парите за COVID-изследванията, тези средства са били преразпределени за други разходи, най-вече за болнична помощ. За съжаление, крайната ми оценка за бюджета на НЗОК е, че това е един технократски бюджет, който сякаш е правен от специалисти икономисти, но в него няма вложена посока за развитие на здравната система, няма вложени нови политики и реформи, а по-скоро пресмятането на бюджета е стигнало до момента, в който той е изглеждал балансиран, и дотам. Разбира се, по този начин не хвърляме обвинения към Здравната каза. Констатирам един тъжен факт, че когато в институции, натоварени с важни функции, каквото е разплащането на най-голямата част от разходите в нашето здравеопазване, липсва политическа подкрепа или има липса на устойчиво управление, липсва дълъг времеви хоризонт, се налага чрез такива технически решения ние просто да печелим време. За съжаление обаче то е загубено време за нашето общество, защото останалите здравни системи не остават на пауза, за разлика от нашата здравна система.

Може ли да направите прогноза за това дали в парламента ще се постигне разбирателство по бюджета и какви промени могат да могат да бъдат направени по него?

Не мога да направя такава прогноза, тъй като нито един здравен закон не е включен в преговорната рамка за подкрепа на политики или на управление, която се обсъжда в момента и която евентуално ще бъде обсъждана и на утрешната (днешната - б.а.) лидерска среща. Здравеопазването отново не е приоритет за политическата партия, която е спечелила изборите, защото тя е натоварена с това да диктува дневния ред и да се съгласява с това кои закони са важни. За съжаление, нашата здравна система много напомня на една магистрала, покрита с кръпки. В последните 10-15 години в различни пожарогасителни акции е била закърпвана оттук и оттам. Спомняте си как в рамките на няколко парламента на нас ни се налагаше да приемаме закони за райския газ, за бежанци, за заплащане на труд в общински болници и болници, които са единствени в дадена община. Това всичко са кръпки на една разбита здравна магистрала, тъй като дълго време нещата са се случвали по-скоро в частен интерес, отколкото в полза на общество.

Обобщено за бюджета на НЗОК мога да кажа, че това е повтаряне на един сравнително стабилен бюджет без развитие, което е следствие на липсата на дълъг хоризонт и за съжаление обществото не трябва да преглътне тази горчива хапка, защото нашите социолози казват, че само 2% от българското общество гласува и избира за кого да гласува, вследствие на здравните политики, които се предлагат. Т.е. самото ни общество, което е изхабено и изтощено след COVID кризата, не приема здравеопазването като приоритет. Това се доказа и на последните проведени избори и октомври месец 2022 г. и април месец тази година. Нашето здравеопазване е поставено от една страна в неблагоприятно положение от обществото, което не избира своите политици спрямо техните здравни политики, а от друга – от самите партии, за които има други приоритети.

Хората обаче продължават масово да твърдят, че здравеопазването ни трябва да е безплатно, колкото и да не се интересуват от него.

Никъде няма безплатно. Безплатно е единствено сиренцето в капана за мишки. В здравеопазването, както и във всички други сфери, нищо не е безплатно, а много добре предплатено, така че на пациента да не му се налага да мисли за пари, точно когато му се налага да мисли единствено и само за здраве. Една от грешките в планирането на нашата здравна система е, че никой не може да каже колко точно струва този разход, а имено качествено и модерно здравеопазване на нашето общество. И колко то трябва да заделя. И какви са начините за заделяне – преди да се разболеем или след като се разболеем. Статус „безплатен” не съществува. Една добре подредена здравна система не търси пари от болните хора, а само от здравите!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GNVa

Гост 28.06.2023 23:36:53

Градев 25.04.2023 12:38:07 Тонев, забрави ли какви ги вършеше в парламента? Лобираше за олигарсите. Слушкаше маститите доктори от ГЕРБ и заедно крепихте бялата мафия. С ръководителя на дисертацията ти Константин вангелов добре поработихте за изпапканата Александровска. Предадохте доверието на избирателите.

ки-ви 22.06.2023 23:48:16

Тонев крайно време е да спреш да плямпаш и да пръскаш пот и плюнки по медиите. Пробит си и в политиката и в медицината. Имаше някакъв шанс в живота във Варна, но сам си го скапа. “Съветник” на министъра е ден до пладне младежо. После си по софийските ДКЦ-та ха ха ха ха или по старозагорските.

ВАРНА 19.06.2023 09:23:55

А главата ти на магистрала с дупки

Цитат 18.06.2023 18:53:03

По линия на НЗОК за периода от 2001г. до сега доста ОПЛ та са получили по няколко милиона !! Е нека е лоша НЗОК !!!

ГОЛЯМ 22.05.2023 22:43:34

ПРЪДЛЬО

Гост 25.04.2023 20:24:58

Ако народът не скочи на политическата олигархия да поиска приоритет в здравеопазването, ще духа супата. Скоро. Лекарите алтруисти умират, при младите, дето са дали над 100000 лева да се изучат, ще се влиза с портфейла напред.

Знахар 25.04.2023 20:24:07

Тонев, какви ги плещиш . Гледахме ви как няколко месеца се чешехте по г...за и си бъркахте в носа. Единствиното което успяхте да напрявите (и то не много добре) е да обслужвяте статуквото и мафиотите ! Какви кръпки бе Тони, ...по тая кал до колене на този крив път в тази джунгла на речена здравеопазване !? Как да работи този ръждясял псевдо социалистически механизъм от безправни , бедни и смачкани медици от всички категории, начело с професори и прочие корумпета и медико -олигарси ! Няма шанс да стане ! Не и със тази система .... ! Шанса е само и единствено един - да се започне от белия лист ! Но за това трябва сърце и топки !

Гост 25.04.2023 12:57:36

Един нормален здравен фонд не би трябвало да се интересува от политическа подкрепа Той трябва да разпределя суми за здравни дейности само каквото е събрал от вносителите. Останалото ДОПЛАЩАНЕ ,ако не може да плати на изпълнителите със събраните вноски. Бедата е,че вашата ПАЧА наречена НЗОК не е нормален здравен фонд ,а ИЗНУДВАЧ не заплащащ труда на подизпълнителите лечебни заведения и лекари. НЗОК е една гнусна институция с пренесен модел от СОЦА с бюджетно финансиране на най-долното санитарно ниво ,колкото да се каже ,че формално има някакъв здравен фонд. Ето затова ще си патите ,когато след няколко години дойде акълът на овчето лекарско съсловие да не сключва договори с фалшиви фондове и момента на тоталния разпад ,за който нямате никакви полезни ходове вече - само разпад , тежък дефицит на лекари и изцяло частна практика и плащания директно -пациент-изпълнител на здравни дейности. Хиртрата комунистическа сврака с двата крака (по Радой Ралин)

Градев 25.04.2023 12:38:07

Тонев, забрави ли какви ги вършеше в парламента? Лобираше за олигарсите. Слушкаше маститите доктори от ГЕРБ и заедно крепихте бялата мафия. Костадин Ангелов направо те смачка. Наливате само в болниците и си затваряте през далаверите на НЗОК. Срам ни е от вас. Половината от лечението си доплащаме, а персоналът е на ръба на издържливостта. Професорите с 50-60 000 лв., а в малките болници лекарите едва поемат цялата спешност на населението. Всички бягат. Предадохте доверието на избирателите.

аз 25.04.2023 10:23:16

Кръпките и дупките могат да бъдат запълнени единствено със стабилно доплащане.

Менделеева 25.04.2023 09:57:08

" това е един технократски бюджет, който сякаш е правен от специалисти икономисти, но в него няма вложена посока за развитие на здравната система, няма вложени нови политики и реформи". Не е правен от икономисти, а от химичка, която се е самообявила за финансист.


Всичко за коронавируса
Още новини
Курс на тема
25.04.2024 13:16:16

Курс на тема "Неонаталeн/педиатричен съдов достъп" организират в УМБАЛ "Лозенец"

Болница „Лозенец“ организира еднодневен курс на тема „Неонатален/педиатричен съ ...

Маринов: Има достатъчно ваксини, само лекар може да прецени дали някой има нужда
25.04.2024 12:30:29

Маринов: Има достатъчно ваксини, само лекар може да прецени дали някой има нужда

„За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини. Не тряб ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...