!
Понеделник, 24 Юни 2024
18
ян
3

Д-р Симидчиев: Надявам се работната група за мерките да е експертна, а не група за натискДепутатът от „Демократична България“ и член на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Александър Симидчиев пред Zdrave.net

Д-р Симидчиев, вие отдавна настоявате за промяна на Закона за здравето, чрез която да се уреди нормативно въвеждането на Националния противоепидемичен план. Защо е толкова важна тази промяна?

Защото по този начин ще има ясна връзка между параметрите в този план и успеваемостта с ясни критерии. Тогава ще можем да взимаме конкретни мерки, в зависимост от това къде виждаме, че нещо не работи.

Упрекваха Ви в предишните парламенти, че законът не може да предвиди всички възможни епидемии и съответно няма да работи добре.

Не е необходимо всичките да бъдат записани в закона. Законът единствено и само въвежда в правния мир документ, наречен Противоепидемичен план, който е отговорност на министъра да го създаде, и след като го създаде, той става законов документ, който да бъде анализиран и да се следи дали се постигат параметрите в него или не. Нашето предложение не е в парламента да се напише плана, а този план да влезе в правния мир и съответно всеки министър, който и да е той, да е задължен да спазва плана за която и да било инфекция. Към сегашния момент говорим за коронавирус, но може да се появи, не дай си Боже, по-опасна инфекция, може да говорим за грип с тежко протичане, може да бъдат най-различни други инфекции. Министерството на здравеопазването има отговорността за стратегията на изпълнение на противоепидемичните мерки. При предишното редовно правителство включването и изключването на мерките беше напълно волунтаристично – каквото се реши сутринта можеше и да издържи до обяд, но до вечерта се правеше нещо съвсем друго. Същото нещо се случи и при служебното правителство, въпреки че беше изработен план с критерии. Много скоро след това този план беше сложен в едно чекмедже и започнаха пак да се правят свободни съчинения дали да се въвеждат или да не се въвеждат мерки, точно защото този план няма юридическа стойност. Той се създава и управлява от министъра по желание, защото го няма в правния мир. Единственото, което искаме да направим, е да създадем възможността за юридически контрол върху спазването на плана, когато се въведе извънредна епидемична обстановка.

Министерският съвет прие нов Национален противоепидемичен план. Отговаря ли той на вижданията Ви за контрол на пандемията?

Макар и първоначално комуникацията за него да ме постави нащрек (интензивните легла, които са късен параметър), обяснението, че се ползва многофакторен модел, ме успокои много и с надежда чакам да проследя ефектите от прилагането му.

Каква според Вас беше причината мнозинството депутати толкова дълго време да протакат въвеждането на „зеления сертификат“ за достъп в парламента?

Това беше медицинско нехайство и морална и престъпна безотговорност към парламентаризма като цяло. И веднага ще кажа защо използвам толкова тежки думи. Защото депутатите са едни от най-рисковите контрагенти в държавата – те се срещат със страшно много хора, пътуват постоянно, събират се ежедневно по 200 човека в една зала, където говорят на висок тон и често са без маски. Ако има един-единствен човек, който е заразоносител, а другите не са предпазени от ваксинация или преболедували, това може да доведе много бързо до сериозен медицински проблем вътре в Народното събрание, който да предотврати възможността ние да имаме законотворческа дейност точно в момент, в който трябва да управляваме кризи. Това като възможност е чудовищно. Не е въпросът да плаша когото и да е, това е национална отговорност към парламентаризма, за да можем да контролираме риска за разпространение на инфекцията вътре в парламента.

Протестът срещу „зеления сертификат“ не събра много голям брой хора, но направи достатъчно, за да изведе темата „за“ и „против“ на дневен ред. Какви са очакванията ви за крайния резултат от действията на противниците на сертификата?

Отправих един единствен простичък въпрос към колегите, които настояват да отпаднат мерките и ваксинацията, каква алтернатива предлагат те? Ако те трябваше да са във властта и носеха отговорността да запазят живота и здравето на хората, какви мерки щяха да предложат те? Само за последната година, само от това заболяване, над 30 000 човека са загубили битката безвъзвратно. Това не е нещо обичайно. Графиките от НСИ ясно показват драматичния ефект от тази инфекция върху човешкия ресурс на България. Ако ние не пазим човешкия си ресурс, какво вършим като държава? За мен е ключово важно да съхраним живота преди всичко, защото и икономиката, и културата, и спорта е функция на живи и здрави хора. Ако нямаме живи и здрави хора, какво правим всъщност?

Смятате ли, че създадената по желание на протестиращите работна група действително може да доведе до консенсус и как би изглеждал според Вас този консенсус?

Надявам се да е истинска ЕКСПЕРТНА работна група, а да не се превърне в група за натиск по отношение на политически гореща тема спрямо научно-медицинските експертни доводи. Консенсус трябва да градим върху нуждата да съхраняваме човешки живот, на социално и икономически приемлива цена.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EUyV

Гост 06.02.2022 21:35:14

Човек ез чувство за мяра. Не се усеща, че не си е на мястото. Сложен от онези в полза на корупцията. Нищо не разбира нито от политика, нито от здравеопазване. Явно добре печели от него Христо Иванов. Той го е спазарил.

Запознат 19.01.2022 12:34:23

Симидчиев е единствения доктор в Парламента, който разбира от обществено здраве!!!

Да да 18.01.2022 18:48:45

Гнусно недоразумение! Много скоро няма да си депутат.


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...