!
Понеделник, 22 Април 2024
14
ноем

Д-р Иван Маджаров:

Изплащането на "надлимитната" дейност ще спести допълнителни разходи на НЗОК

Условие да подпишем НРД е да се гарантира, че няма да се прехвърлят средства от параграф в параграф, посочи председателят на БЛСДа се премине към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лечебни заведения за минал период, да се забрани прехвърлянето на средства от бюджета от едно перо в друго, както и да се отмени на мораториумът върху разкриване на нови дейности в лечебните заведения, при условие, че те се вместват в гласувания си бюджет - за това настояха с декларация пред премиера, здравните власти и бюджетната комисия в парламента Българският лекарски съюз и редица болнични сдружения. Пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира исканията, както и причините, довели до декларацията.

Д-р Маджаров, БЛС и болничните обединения настояват за заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност. За какъв период са неразплатените средства?

Ние заявихме това наше становище още при обсъждането на първо четене на предложенията на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Годините, които визираме, са известни - става въпрос за 2015 и 2016 г.

На каква сума по данни на БЛС възлиза неразплатената "надлимитна" дейност на лечебните заведения от 2015 г. насам?

Сумата варира според различни данни, но общо взето се движат между 140-150 млн. лева.

Много болници вече осъдиха НЗОК за неизплатена извършена дейност. Каква е причината да настоявате за допълнителни мерки, които да бъдат реализирани чрез бюджета на Касата за 2019 г.? Не е ли достатъчно решението на съда?

Точно за да избегнем допълнителните разходи, които биха се начислили върху бюджета на НЗОК, вчера се обединихме с представителите на всички видове болнични асоциации. Настояваме тези плащания да се вземат предвид по-рано и навреме да се разрешат тези спорове. Знаете, че всяко забавяне води до допълнителни разходи, а съдът ще присъди евентуално и лихви. За нас като договорни партньори това е притеснително, тъй като сме наясно, че парите отново ще бъдат взети от бюджета, предвиден за болнична помощ.

Ще настоявате ли да бъдат свалени ограниченията за извършване на дейност от болничните лечебни заведения?

Според нас тези ограничения са необходими в момента. Така или иначе обаче предвиждаме през 2019 г. да има твърди бюджети на болниците. Това означава, че дори да бъдат въведени нови дейности, не могат да нарушат бюджета си и това да доведе до преразход на НЗОК.

Ако бъде отменено лимитирането на дейността на болниците, смятате ли, че е нужно да остане забраната за разкриване на нови дейности?

Лимитирането беше една от формите за ограничаване на опасността от преразход, затова на мен ми се струва малко по-приемливо, поне за тази година, със средствата, които се предвиждат като увеличение на бюджета на НЗОК, да увеличим лимитите на отделните лечебни заведения, за да им позволим да се развиват. Ако настояваме да отпаднат изцяло лимитите и не сме предвидили никакви други мерки за ограничаване на преразхода, предложенията ни няма да бъдат приети. Няма и логика тогава да разрешим нови дейности, защото рискът от преразход става голям.

Какъв според Вас е най-добрият начин за контрол на лечебните заведения, така че да не остават съмнения за „източване“ на Касата?

Докато не въведем единната електронна система, ще ни бъде много трудно да получаваме обективна информация какво се случва изобщо в нашето здравеопазване. Дотогава, за добро или лошо, ще трябва да се съобразяваме със сегашния начин на финансиране и контрол.

Нужна ли е промяна в Здравната карта, която също се явява вид лимитиране на дейност чрез броя на леглата?

Тук тънкостта е в прилагането на Здравната карта. Надявам се при разговорите, които ще започнем с НЗОК през следващата седмица, тези неща да се изчистят и да няма болници, които да бъдат притискани чрез механизма на НЗОК.

Как според Вас може да се гарантира в бюджета, че парите, отделени за болнична или доболнична помощ, няма в един момент да бъдат прехвърлени за разплащане за лекарства?

Ще видим в крайния вариант на закона. Ние имаме уверение, дори ни изчетоха текста, който ще забранява прехвърлянето на средства от едно перо в друго. Ако го няма този текст, всички останали неща, за които говорим, губят своя смисъл.

В декларацията на БЛС и болничните асоциации настоявате за промяна в предложението за предварително удържане на суми от наложени актове, независимо че са в процес на обжалване.

Смея да твърдя, че нашето предложение ще бъде прието. Няма логика предварително да ти удържат глобите, защото може да фалираш, докато спечелиш делата. Имам индикации, че предложението ни ще бъде прието от парламента.

Вие сте против и възможността контрольорите на РЗОК да могат да се легитимират само с лична карта. Как трябва да бъде извършвана легитимацията, за да няма възможност за злоупотреба със служебно положение и да не се създава предпоставка за превишаване на делегираните административни правомощия?

Смятаме, че е добре да има задължителни проверки, редно е контрольорите да могат да проверяват навсякъде, да могат да правят внезапни проверки, да се легитимират както със служебна, така и с лична карта. Добре е обаче да има заповед, която да регламентира обхвата на проверката, необходимите документи, които ще бъдат преглеждани. В крайна сметка живеем във време, в което се въведоха критерии за защита на личните данни. Няма да затрудни контрола, ако имат заповед. Как ще бъде връчена тя, е решение на директора на РЗОК, може да бъде дадена в последния момент на проверяващите, ако става въпрос за това, че изтича информация. Заповедта е нещото, което поставя началото на проверката и въз основа на нея ние после можем да се защитаваме.

Може ли неизпълнението на някое от исканията да е предпоставка да не бъде подписан анексът към НРД?

Като основен, крайъгълен камък, сме заложили невъзможността от прехвърляне на средства от параграф в параграф. Това за нас е основно, останалите неща подлежат на дискусия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vaRG

гост 26.02.2019 03:25:12

"НАДЛИМИТНО ПЛАЩАНЕ" от всеки болен ще му спести допълнителни плащания за здраве. ДА АМА НЕ, УЧИ НИ НЗОК! И така КАСА СРЕЩУ ЛЕКАР, ЛЕКАР СРЕЩУ ПАЦИЕНТ ! И обратно : ПАЦИЕНТ СРЕЩУ ЛЕКАР,ЛЕКАР СРЕЩУ КАСА ! И така веке 1/4 век! И никой срещу системата,която СЪЗДАВА БЕДНИ БОЛНИ И ОТ ТАМ. БЕДНА КАСА И БЕДНИ ЛЕКАРИ! НИНОВА ИДВАЙ С ВИЗИЯ ЗА Бг !

Гост 21.11.2018 00:23:07

Няколко от най-спорните предложения за промени в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. ще бъдат премахнати от него или видоизменени. Това става ясно от предложенията за промени на законопроекта, направени от депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на документа.

Гост 21.11.2018 00:23:05

Няколко от най-спорните предложения за промени в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. ще бъдат премахнати от него или видоизменени. Това става ясно от предложенията за промени на законопроекта, направени от депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на документа.

Гост 20.11.2018 23:26:53

неусвоени бюджетни средства и реализираните икономи в здравната система могат да покрият дефицити в сектора.

Гост 20.11.2018 23:13:13

БЛС заявява, че в случай, че договорените предложения на съсловната организация не бъдат взети предвид, ще предприемем всички позволени от закона мерки, в т.ч. искане на оставка на некоректните партньори в сектора, които безпардонно елиминират вече договорени текстове в ЗБНЗОК заявяват още от съсловната организация.

Гост 20.11.2018 23:13:12

БЛС заявява, че в случай, че договорените предложения на съсловната организация не бъдат взети предвид, ще предприемем всички позволени от закона мерки, в т.ч. искане на оставка на некоректните партньори в сектора, които безпардонно елиминират вече договорени текстове в ЗБНЗОК заявяват още от съсловната организация.

999 15.11.2018 13:06:55

Какви преговори започват при неяснота с промените в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на НЗОК. Вместо да се приложи силен натиск срещу безумията в проектозакона, БЛС започва преговори, с което изглежда, че дава съгласие с предложенията на Ананиев и тайфа. Това е безобразно съглашателство заради интересите на тесен кръг собственици на болници.

Гост 14.11.2018 22:47:22

Айде публикувайте тези болници и какви надлимитни имат! Защо не се дава информация по темата?

Гост 14.11.2018 21:26:42

Защо БЛС се е съгласил да не се разрешават дейности на нови лечебни заведения?

Гост 14.11.2018 21:18:13

Защо не поискахте увеличение на цените на клиничните пътеки, господа и дами от УС на БЛС?!

Гост 14.11.2018 19:29:09

Няма да има прехвърляне на средства, но резервът от 120-130 млн. ще отиде каквото реши надзорът на касата, т.е. за лекарства. Много големи тъпаци или конформисти се навъдиха в БЛС.

Гост 14.11.2018 19:36:57

Тъпаци, конформисти и послушковци-слуги на политическата класа това е 30 години сегашното управление на БЛС. Нека всички пишат БЛС в кавички. Това не е никаква лекарска организация

Гост 14.11.2018 19:00:37

И какво ако запишат, че няма да прехвърлят средства от перо в перо? БЛС бяха длъжни да поискат увеличение на цените. Всичко друго е имитация на активност.


Всичко за коронавируса
Още новини
Холандец е бил с положителен COVID-тест 613 дни
22.04.2024 12:55:16

Холандец е бил с положителен COVID-тест 613 дни

Учени от Нидерландия съобщиха за продължила изключително дълъг период инфекция с COVID при мъж, п ...

Пет приоритета са заложени в Националния план за сърдечносъдово здраве
22.04.2024 12:18:01

Пет приоритета са заложени в Националния план за сърдечносъдово здраве

С 8-10 години по-кратко живее българския мъж от средно европейския, при жените това е с 6-8 годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...