!
Сряда, 19 Юни 2024
10
дек

Д-р Христо Димитров:

И лекарите трябва да можем да разтрогваме договорите си с пациентите

Дори когато са спазени всички протоколи в най-високите нива на качество на обслужването, има състояния, в които медицината е безпомощнаД-р Христо Димитров е зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Велико Търново. През Zdrave.net той коментира искането лекарите да могат да отписват пациентите си, агресията срещу медиците и бюджетът на НЗОК за ПИМП.

Д-р Димитров, по повод зачестилите случаи на агресия срещу медиците беше възстановена идеята лекарите да могат да отписват пациентите си. Това ще реши ли проблема с нападенията?

Няма пряка връзка между нападенията и това, което от години предлагаме – да могат да се отписват пациенти от нашата листа. Основата на нашите взаимоотношения, специално в първичната извънболнична помощ, е договорът между лекаря и пациента, който се сключва с подписването на формата за избор. От една страна лекарят се ангажира да полага най-добрите грижи за здравето на пациента, а от друга – пациентът поема ангажимента да изпълнява съветите на лекаря. И както като в едно семейство, когато има неразбиране от едната или от другата страна, трябва да има възможности за развод. В момента тази възможност е едностранна. Когато виждаме, че е трайно установена невъзможност да изпълняваме ангажимента си, също да можем да предложим на пациента да потърси друг лекар, с който тези взаимоотношения могат да бъдат изградени по-добре.

А как може да се реше въпросът с агресията от страна на пациентите и близките им?

Мисля, че агресията не е проблем само на взаимоотношенията лекар – пациент. Ако обърнете внимание, сравнително малка част от нападенията стават в кабинетите на общопрактикуващите лекари. Ние си имаме други проблеми, свързани с неразбирането от страна на пациентите. Те са по отношение на техните права и задължения, които не познават добре и са често свързани с липсата на направления, което не зависи от нас, или на възможностите за изследвания, които нямаме право да назначаваме. Това са неразбории в системата, които рефлектират на отношенията ни с пациентите и които най-често са в основата на решението им да сменят своя личен лекар. Самите нападения са израз на една загубена междучовешка връзка, а не толкова на липсата на връзка между лекар и пациент. Ние всички, като общество, трябва да работим за това да си говорим повече, да развиваме умението да изслушваме и да обясняваме. Агресията, която е натрупана в цялото общество, избива със страшна сила в моментите, когато на човек му е трудно, когато е болен, когато е в критично състояние. В този смисъл ние рабираме нашите пациенти, но не сме длъжни да сме виновни винаги и да понасяме физическата и вербалната им агресия. И ние лекарите имаме своя дял от отговорността за това, което се случва. Улисани в бързината да свършим работа, не обясняваме достатъчно добре на нашите пациенти какво им предстои. Ние не говорим достатъчно с тях, особено в тежките моменти.

Защо обаче пациентите често предпочитат да прескочат личния си лекар и директно да отидат в болница?

Когато един пациент реши, че състоянието му е спешно, първата му мисъл далеч не е за общопрактикуващия лекар. Разбира се, на нас могат във всеки един момент да ни звъннат да дадем съвет или да ги насочим, но по-скоро тук причината е трагичната липса на информираност у хората и най-вече у родителите, къде е правилно да се обърнат за такава помощ. В случая с починалото дете, родителите са отишли в лечебни заведения, които смятат, че са еталон. Само че те не са еталон за спешни състояния. Това е трагедията! Те са референтни болници, в които се постига много високи нива при лечението на определени състояния, но не и на спешни състояния. Хората обаче смятат, че като отидат там, ще получат веднага, на мига, най-адекватната помощ, което на практика не е така. На практика спешните състояния, особено в детска възраст, наистина изискват бърза реакция, но дори когато са спазени всички протоколи в най-високите нива на качество на обслужването, има състояния, в които медицината е безпомощна. И ние това също не го обясняваме достатъчно ясно и простичко на хората. Ние можем да направим това, което е по силите човешки, лекарски, но не е и природни. Ние сме способни до определено ниво да повлияем на една такава ситуация. И когато родителите не са отишли в най-точното лечебно заведение и стане такава трагедия, цялото съсловие става страшно виновно, а не е така.

Ние не си говорим достатъчно нормално, като хора, нямаме достатъчна информираност, за да взимаме най-точните решения. Същевременно очакванията на пациентите често са нереалистични. Например, когато се извика линейка, те очакват тя дойде незабавно. А това не е възможно. Във Велико Търново например има три екипа и ако, недай Боже, стане пътен инцидент и линейките са отишли до Горна Оряховица, каквото и да се случи в Търново, няма кой да отиде физически. Когато в болницата има такава ситуация пък трябва да почакаме. Аз лично съм чакал с баща ми в Спешна помощ, знам какво се случва там, а всички нервничат и искат на мига. И лекарите са хора, нямат осем ръце. Ние правим всичко, което ни е по силите физичеки, но трябва търпение и малко късмет.

Парламентът прие увеличението за ПИМП да е 25 млн. лв., а не както беше предвидено първоначално – 19 млн. лв. Това вече достатъчно пари ли са, за да имате нужното спокойствие в работата?

Да уточним, че  в тези пари не влизат средствата за изследвания и за направленията за специалист, които са отделно перо. Това, което искаме като бюджет за първична помощ, е това, от което имаме нужда за базово покритие на увеличаващите се разходи за поддръжка на нашите практики и за повишаване на доходите на нашите сътрудници. Трябва да стимулираме по някакъв начин медицинските специалисти да останат при нас, а не да приемат всяко предложение от болница. Ние не искаме просто някакви пари, а всеки път обясняваме в становищата си защо ги искаме. Ако СЗО и Световната банка са препоръчали поне 15% от разходите да отиват за първична помощ, а напротив – всяка година те намаляват, значи нещо е сбъркано. Същевременно общопрактикуващите лекари с всяка изминала година намаляват. Затова искаме този бюджет, за да развиваме нашите практики и да осигуряваме на нашите пациенти това ниво на лечение, което заслужават.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n2FB

Ненова 16.12.2019 13:22:34

Мноо точно. Има пациенти - открити психопати. Те роднините им не могат да ги търпят и са в опасност около тях, защо трябва лекарят да ги търпи. Като му откажат всички лекари в околността и трябва да ходи да си плаща в съседната, ще му дойде респекта към съсловието. Със всичко безплатно се злоупотребява и в един момент става - дефицит.

Ненова! 21.12.2019 19:55:14

Ами тогава да беше станала бизнес дама, а не проста докторка. Ама... за бизнес дама се иска акъл, а не зубрене! Сега ще търпиш всякакви!!! Иначе... нема леп!

Do Debelia Glus 12.12.2019 09:09:30

Zashto da gi otpisvate ?I bez tova sistemata bavno evtanasira pacientite.A vie DOBROVOLNO ste palachite.

Dost 12.12.2019 06:46:14

Левче на месец, 18лв профилактика за година, четири диспансера по 13 лв ГРУБО на70 лв за пациент за година сигурни. 2500 пациента ако си читав като лекар и като човек средно 180000 поне за година. ЖАЛЪК ДОХОД като за лекар в БЪЛГАРИЯ ! Стига сте лъгали простолюдието !

ОПЛ 11.12.2019 23:59:41

Аман от злобни и завистливи хора. Какво лошо конкретно е казано в интервюто? Много простотия от колеги, вероятно пропорционална на цялото население. Жалко. Не се виждат първопричините, енергията е само във форуми като този и то преобладаващо негативна.

ХАБИЛИТАТИ БОЛ В БГ 11.12.2019 09:33:39

с лопата да ги ринеш, но аз се доверявам на моето джипи, д-р Димитров, който винаги е бил на нивото на най-добрите специалисти, в професионализма, на които често не съм убедена. Жив и здрав да сте докторе!!!

Гост 10.12.2019 23:20:59

Тулуп, като ще отписваш.защо изобщо подписваш договор с касичката? Ааа, забравих! Без нея само някой заблуден ще влезе при теб. Както сте я подкарали с лакомията си, никой българин няма да ви ползва услугите, които между другото при много от ОПЛ са на съмнително качество. Ще останете само с браДчедите, а те хич не са по плащането. А и като не е на тяхната, хем бой, хем и на съд ви дават. И спрете с Терминал 2! Тук правите много повече пари и то с нищоправене.

До Гост 21.12.2019 19:57:09

Всички тулупи са много алчни хора. А този, как ще проповядва здравословен начин на живот, като самият той е тлъст, не знам! Не бих го избрал за личен лекар.

Гост 11.12.2019 12:35:46

Естествено че те махам от практиката си особено ако ми кажеш в лицето това което си надраскал. Но ти при личния лекар сигурно мълчиш като пухльо иначе ио токй да ти е теглил един шут. Никакъв договор не ме задължава да търпя някакви нагли л айна. Особено такова които не плащат нищо. И се опитай с бой - тогава ще ти трябва и ортопед травматолог с абонамент за 6 месеца. Не са ви казали ,че не всеки лекар може да биете. Някои като мен са якички и са трудна мишена и за мангалите.

Знаещ 14.12.2019 18:29:52

Много точно си го е написал човекът. Стига с тази грандомания лекарска!!! Има далеч по-достойни професии, а хората които ги упражняват са тихи и кротки и... много по-малко заплатени.

Гост 11.12.2019 03:56:55

Като ти чета повърнята защо да търпят такива екземпляри. Развеждате се с ОПЛ- то и всички са хепи.

any 10.12.2019 23:08:47

Търновските ОПЛ, най- великите ОПЛ във Вселената/ включвам и "импотентно крило" тук/. Туй търновско прасе на снимката, дето ще се гътне до 2-3 години, какви "труженички" има???

Гост 10.12.2019 20:36:07

Това е добра идея за борба с агресията, защото когато говедото знае, че могат да го отпишат, да му откажат планов преглед, да не ср намери лекар, който да го приеме, защото се е ос. ал и има черна точка ще ср замисли преди да нахалства.

Гост 10.12.2019 19:39:06

Въоръжения от БЛС, няма ли да си коментира статията ?!

Минаващ 10.12.2019 22:01:48

О, ще я коментира, разбира се! Нека първо да храносмели, че то не е майтап работа. Аз имам усещането, че той е авторът на статията. Така си го представям и без друго. Да, ще си отпишат пациентите ОПЛ-тата , ама друг път! Кеф голям е - имаш 2000 пациенти , касата ти плаща за всички, а ти реално обслужваш една малка част от тях. Възрастният ми родител от 7 години не е посещавал личния си лекар, а оня му пише изследвания, имунизации, даже аз чат-пат като ходя, дори не ме пита дали е жив стария! Безобразие до козирката, па искат и да си отписват пациенти... Един написал - “лекарят си остава слуга на вмирисания електорат на Бочко“?! Простотия. И как ги разпознавате кои са гласували за Бочко, бе докторя - мизантропи? И какви искате да сте? Принцове и принцеси? Който си мрази професията, не трябва да я работи! Да, ама не...

един 17.01.2020 17:38:54

е що ходиш ти при лекаря ,като не ти трябва и ти надписва ,ходи на ветеринаря ,там лекуват говедата ,без това сам казваш ,че не ти трябва доктор .

БЛС-Въоръжено Крило 11.12.2019 12:09:59

Ватник какво плаща НЗОК бе, ватник . Някакво левче на месец вместо 20-30 лева на преглед. Кой печели освен вие вмирисания електoрат на Бочко и ГЕРБ която тегли пари за предизборно купуване на гласове с асфалт. И никой няма логика да пише на баша ти имун изьации за 5 лева, и тя е на 10 години веднъж и един преглед на ГОДИНА бе ватник. Само писането на такива неща за 8-9-10 лева е абсолютно енергоемко и без смисъл .А най-вече лъжеш като циганин. Хайде сезирай контролните органи да видим дали е истина ,че някой надписва

До Крилцето 13.12.2019 18:30:35

Ще пиша аз, до АРМЕНСКИЯ ПОП! Глас в пустиня - и много добре го знаете, та затова сте толкова нагли всичките джипиита. Вместо да се срамуваш, ти си надраскал куп простотии. Какъв асфалт те гони, какъв Бочко, бе, алоу? Баща ми е преболедувал от дифтерия, а твоят колега писал, че го е имунизирал?! Бе.. малко самокритика, бе! Стига си плюскал кебапи льокал червено вино! Ватник си ти, а не аз. Лъжа аз, защото така ти отърва...

Гост 11.12.2019 04:22:21

Хубава си е професията. Някои пациенти са кофти. Ей такива галоши да се оправят както могат.

БЛС-Въоръжено Крило 10.12.2019 20:06:07

Под теб съм го коментирал. И не винаги си пиша ника ей така да не се дразнят тъпанарите ,които всеки ден чакат да се заяждат без да коментират самата тема. Може би защото нямат лично мнение или знания. A иначе отдавана се видя ,че НСОПЛБ са част от нищоправците ,които навремето учредиха нещо с претенции да не прилича на казионния БЛС. Вместо това се превърна в точно копие на уродливия казионен БЛС. Ама то и никой вече не очаква да са нещо различно. просто повечето колеги са с развита пенсионерска апатия и овчедушие ден да мине друг да дойде.

Гост 10.12.2019 18:01:14

И като как на маса ще промените вече фиксираните клаузи в НРД. Не може да отпишете пациент по тези клаузи и няма и да го промените. Само приказки за пред овцете. Лекарят си остава слуга на вмирисания електорат на Бочко и туй то

Истината 10.12.2019 18:05:44

100% вярно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...