!
Понеделник, 17 Юни 2024
08
ноем

Д-р Иван Маджаров:

Касата трябва да плати надлимитната дейност на българските болници така, както плаща на чуждите

В преговорите за НРД отстояваме значително повишение на цените на клиничните пътеки като дейностиД-р Маджаров, какво мислите за идеята, изказана на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, болниците да имат годишни бюджети? Според д-р Иван Кокалов по този начин ще се осигури по-голяма гъвкавост и ще бъде по-удобно за лечебните заведения.

Българският лекарски съюз от години настоява да бъдат такива бюджетите, за да бъде по-гъвкаво управлението на средствата от управителите на лечебните заведения. Тази година за първи път по наше настояване бюджетите бяха за девет месеца. Т.е. болниците можеха да прехвърлят неусвоените средства от настоящия месец в следващия или при необходимост да взимат такива от следващите месеци в рамките на 5%. 

Дванайсетмесечни бюджети обаче не могат да бъдат направени, защото ако на 31 декември дадено лечебно заведение има неусвоени средства то те няма как да бъдат преразпределени и усвоени в рамките на бюджетната година.  Това е и причината миналата година да се приеме вариант 9 месеца, за да има време в случай, че има неусвоени средства, или да се увеличат бюджетите на други лечебни заведения, там където има необходимост или да се повишат цените на КП. Смятам, че това е разумният срок на бюджетите на лечебните заведения, за да могат да оперират вътре в тях. При всички положения трябва да има някакво месечно разпределение с цел гарантиране работата на лечебните заведения през цялата година. Смятам, че към сегашния вариант на определянето на прогнозните стойности, може да се добави малко по-голяма свобода по отношение на процентите, които могат да се ползват в следващия месец.

От Надзорния съвет е обсъждана и идеята на БЛС с реализираните икономии в болнична помощ да се заплати авансово дейност за 2020 г. т.е. да се изплати дейността за декември през декември.

Всъщност ние имаме две предложения. На първо място неусвоените средства да се използват за заплащане на дейност, която не е заплатена тази година и чак тогава, ако останат средства, да се използват за авансово заплащане на декемврийски разход. При всички случаи тези средства трябва да се използват за заплащане на болнична помощ, а не за прехвърляне в бюджета за догодина или за заплащане на други пера.

Надзорният съвет на Касата е  обсъждал и откъде ще дойдат парите за лихвите по вече спечелените на трета инстанция от болниците дела за надлимитната дейност, като те са оценени на 12 млн. лв.

Няма значение откъде ще се вземат, тъй като това са грешно дадени пари. Те се дължат, защото Надзорния съвет на Касата дълги години не взима решение да се изплати нещо, което е ясно, че трябва да бъде дадено на болниците. Така се трупат лихви, които в крайна сметка се плащат отново от здравноосигурителните вноски. Лихвите и съдебните разноски не са здравноосигурителни плащания. В резерва също са здравоосигурителни вноски и той е предназначен да се плащат спешни здравноосигурителни плащания. Това е нещо, което сме повтаряли многократно и е недопустимо да се продължава по същия начин. А лихвите ще стават още по-големи в следващите години. Те обаче са само едната част от проблема, другата са огромните адвокатски хонорари, изплатени първо на адвокатите, които защитават Касата и след това – на адвокатите, които са защитавали болниците. Знаем, че когато спечели болницата, разходите по делото са за сметка на загубилия. Крайно време е да научим, че се е взело решение да бъде изплатена надлимитната дейност.

Как трябва да е формулирано то?

Решението е много ясно. Така както се взимат решения да се плати на болниците в чужбина, без да се искат допълнителни доказателства и подсигуряване от съдебни решения, така да вземат решение да започнат да изплащат поетапно надлимитната дейност и на българските болници за предишните години. Когато вземат такова решение и кажат, че ще използват за това средства от резерва, бих ги приветствал. В крайна сметка тези пари трябва да се дадат. Държавническото поведение е да ги платиш навреме, а не да очакваш да се натрупат още огромно количество лихви и адвокатски хонорари.

Имате ли обяснение защо Касата отлага тези плащания?

Никакво. Имам усещането, че само няколко човека в държавата са останали, които не разбират, че рано или късно тази дейност ще се плати и колкото повече се чака, толкова повече се ощетява цялото общество. Парите, които се дават за лихви, могат да отидат за плащане на нови дейности или за повишаване на цените на съществуващите. Има много дефицити, които трябва да се попълват, за да може с лека ръка да гледаме как изтичат милиони в сметките на съдилища и адвокати.

Преговорният процес по НРД 2020 започна, а в него изявиха желание да се включат и някои медицински сестри…

Много хора искат да се включат в преговорния процес. Има обаче закони, има правила и ясно е записано кой преговаря по НРД.  Действително не става въпрос за искания на легитимно оторизирани лица, които да участват в преговорите. От името на БЛС и миналата година, и тази година сме поканили официалния представител на специалистите по здравни грижи – БАПЗГ. По наша инициатива те ще се включат в някои от дните, в които преговаряме, особено за болничната помощ, за да дадат своите експертни предложения. Не мисля, че на някой трябва да му минава през ума, че могат да се нарушават закони и правила в държавата. Те са написани, за да може всеки да си носи своята отговорност и то не само към определена прослойка, а и към цялото общество. Гласове има отвсякъде, има и други, които желаят да се включат в преговорите, но законът казва, че преговори по НРД водят БЛС и НЗОК. В случая ние сме направили максималното, за да може този преговорен процес да бъде достъпен за по-голяма част от обществото. Имаме няколко срещи вече с всички болнични асоциации, изключително тесен контакт с общопрактикуващите лекари, провели сме срещи с ръководствата и на общински и на областни болници, така че не мисля, че преговорният процес остава скрит.

Кои са най-важните цели, за които ще настоявате в преговорите с НЗОК?

В преговорите за НРД отстояваме значително повишение на цените на клиничните пътеки като дейности, за да могат средствата, заложени в бюджета за следващата година, по най-прекия път да стигнат до работещите в системата на здравеопазването. По отношение на недостатъчното средства, заложени в бюджета за извънболнична помощ, предлагаме да бъдат отделени средства от резерва на НЗОК, с които и в ПИМП и СИМП да се осигури някакво значимо повишение на цените.

 Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
7ZCP

Кронева на. сектор 15.11.2019 10:55:56

По повод писанията на дъщеря ми и зет ми искам да заява; Непознавам третата си внучка Илияна ,която е на около 2 години. Другите си две внучки съм виждала пет или шест пъти ,те съответно са на 15 и 13 години.Имаше период около 10 години,в който не съм ги виждала. Не съм отгледала синът си,а съм го дала на майка ми за около 12 години.Е след което си го взех. Не съм помогнала на дъщеря ми за следването й, нито с пари,нито с гледане на деца. Не съм й помогнала за къщата й искаше ми 7000 лв,не защото нямах,а защото не исках. Мъжът ми по това време вземаше около 300 0лв плюс 1000лв пенсия и аз около 1200 заплата. т.е. приходите ни за месец . Не е вярно,че не съм купила подаръци на внучките си за този период,дадох им старият си телефон плюс две пижами. На сватбата на дъщеря ми не дадох и лев. Като разбрах,че е бременна около 6 месеца преди сватбата,я накарах да направи аборт,но тя отказа.Казах й,че не е толкова страшно и това вече е рутинна манипулация,след това и да няма деца не е проблем,все пак и аз съм осиновена. Дълги години спахме с мъжът ми в различни стай, аз в детската при дъщеря ми,а той в хола.Надежда 3 бл.306,вх.А ап.. 7 Не съм дала на дъщеря ми нито вила,нито дом,нито кола само два анцуга с който отиде да живее при мъжа си през 2001год. (небяха маркови,а от Илиянци еластант и полиестър) Получихме от моят баща нова кола от кореком плюс долари. (човека беше лекар в Либия и каквото изкара ни даде на мен и на Оги). Те ни помогнаха да доплатим апартамента в които живеем,защото ние нямахме пари. Продадох пианото купено от майка ми за горепосочената цел. Майката на Оги ни даде апартамент в Бургас,въпреки,че беше останала сама вдовица и с този апартамент можеше да си помага,въпреки това аз не я обичах и уважавах много. Е вие преценете дали има право да ме мразят децата ми или не. Извинявам се,че написаното не е по темата. Гост 13.11.2019 14:53:54

Гост 17.11.2019 10:24:48

Колежката е нач. правен отдел РЗОК София и явно леко е мръднала.

Гост 15.11.2019 16:11:45

Отивай на църква да се изповядаш, а не ни занимавай с живота си.

Гост 15.11.2019 11:46:17

Добре е,че си осъзнала що за боклук си.По добре късно,отколкото никога.

any 08.11.2019 22:41:23

1.Трябва да има остойностяване на всяка дейност на лекар, мед. сестра. Дори и за "само да питам"!2. Социална политика с Общински болници и Общински ДКЦ-та/дори и в областен град/- да си я правят Общинските съвети- без да търсят и намесват здр. каЦа- ако фалират- фалират, ако на общината и стиска, да ги издържа. 3. Частните болници- са частни, нямат нищо общо с здр. каЦа и обществен ресурс, ако на частника му излиза сметката- да я поддържа, ако не...Истанбул е близо, Виена също.

Гост 11.11.2019 14:23:59

ГЛупако, общественото солидарно здравно осигуряване обслужва пациента данъкоплатец, а не някоя болница била тя и частна. И този платец има право на избор в коя болница да си ползва вноските и съответно в коя да се лекува. Няма такова нещо като обществен ресурс за държавни само болници след като парите са на данъкоплатеца и той решава къде да се лекува. Ако иска в държавна, ако иска в частна. Някои държави изобщо нямат държавни болници както си го представяте червените галфони. Поне в ЕС е така ,не знам за комунистическата ти кочина откъдето произлизаш

Гост 09.11.2019 07:50:14

Щом са общински ДКЦ- тата и получават ремонти и апаратура от общината ще правят и социална политика за данъкоплатците. Значи за обществения фонд сме обществени, а за социалната политика мислим като частници. Хитрец такъв.

any 09.11.2019 11:29:32

Това казвам, като иска раята 400 болници по села и паланки, общините да си създадат общински здравен фонд и да си субсидират болници с по 2 отделения и 3 лекари, а не да точат каЦата

Гост 09.11.2019 07:46:07

Тогава да има и конкурентни частни каси. Искам да се осигурявам в частен фонд и да имам достъп до частно здравеопазване. Следователно първо да се премахне монопола на НЗОК.

any 09.11.2019 11:25:39

Да прав си, след остойностяване на всички дейности в здравеопазването, трябва да падне монопола на каЦата, пропуснал съм.

Гост 08.11.2019 21:52:34

Който иска обгрижване я в Берлин, я в Париж, нека си плаща масрафа. Нашата каса трябва да плаща на чуждата болница точно толкова, колкото би платила на българска болница. И спрете да надписвате дейност като луди, да търгувате с лекарства и направления, че всичко ще ви се върне!

Гост 11.11.2019 14:18:22

Кой надписва бе каскет ? Германските доктори ли ? Затова ли тъпите герберокомунисти не плащате на германските болници ? Щото надписвали а? Ама там не върви комунистическата ви пропаганда ,както тук я пробутвате за българския лекар.

Гост 08.11.2019 21:37:02

Касата трябва да плати надлимитната дейност на българските болници така, както плаща на чуждите. Ало другарю АМИ ТЯ НЕ ПЛАЩА НА ГЕРМАНСКИТЕ БОЛНИЦИ ДЪЛЖИМИТЕ СУМИ ВЕЧЕ 3 години. Така ли искаш ?

Див ЗОЛ от Юга 08.11.2019 19:33:27

На тоя колко пъти да му се каже, че парите трябва да си ги търси от малоумния фен на Арсенал- Пешко Менгелето, от заместниците му и тъпите му съветници. Българските ЗОЛ не са длъжни да оправят бакиите на разни нещастници, попаднали случайно в управлението на страната.


Всичко за коронавируса
Още новини
Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив
17.06.2024 10:30:43

Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив

Причините за образуване на бъбречно-каменна болест не са напълно известни. Затова заболяването се ...

Още месец без износ на инсулини
17.06.2024 09:51:49

Още месец без износ на инсулини

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...