Вторник, 26 Януари 2021
18
окт

"Лекар на годината 2019"

Проф. Пламен Панайотов: Едно от най-важните неща за лекаря е приемственосттаПроф. Пламен Панайотов беше избран за "Лекар на годината 2019" и награден на тържествена церемония, организирана от БЛС, снощи. Той е началник на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина"-Варна. Роден е на 5 юни 1958 г. в Пловдив, България. Завършил медицина, МА-София 1978/1984 г., 1993 г. Специалност по хирургия. През 2000 г. проф. Панайотов взима специалност по кардиохирургия, а през 2009 г. по „Здравен мениджмънт“. През 2013 г. става "доктор" по научна специалност: "Сърдечно-съдова хирургия".

От октомври 1999 до януари 2000 г. е на 4-месечна специализация в Texas Heart Institute, Houston, USA, а август 2000  - октомври 2001 г. в Istanbul Cardiology Hospital, Medical Faculty affiliated hospital.

Участва в научни форуми по кардиохирургия (в България и други страни в Европа, САЩ и Кувейт), кардиология, инвазивна кардиология, ехокардиография и др. Участва и в многоцентрово проучване за профилактика на раневите усложнения в кардиохирургията, иницирано от проф. Пол Фогт от Цюрих. Ръководител на специализацията по кардиохирургия на 12 специализанти, от които 8 са положил успешно държавен изпит за специалност по кардиохирургия; ръководител за „модул кардиохирургия“ на специализанти по кардиология, гръдна и съдова хирургия, научен ръководител на двама успешно защитили докторанти.

 Проф. Панайотов, честита награда. Как се чувствате като „Лекар на 2019 г.“?

За мен това е признание не за една година работа, а за всичките години и най-вече за последните близо 15 години, в които работя в УМБАЛ „Св. Марина"- Варна. Тя ми дава възможност да работя и кардиохирургия, и да преподавам, да работя със студенти. Така че независимо, че наградата се дава за конкретна години, тя би трябвало да отразява годините работа преди това. Трудно ми е да дефинирам с една дума как се чувствам, приемам го като някаква форма на признание. Това е признание и за болницата, в която работя и за университета, в който преподавам.

Кой от случаите в практиката Ви Ви е най-скъп?

Твърде много години имам зад гърба си като лекар, за да  цитирам един-единствен случай. Имам, разбира се, своите моменти на удовлетворение, както и на разочарование. Когато човек работи медицина и особено хирургия удовлетворението нерядко се редува с разочарование. Имам своите стъпала и постижения и те са свързани не само с конкретни пациенти, но и с въвеждането на нови оперативни методи, с тревогите около това, с проследяването на резултатите, с първите добри резултати. В началото, когато още не знаеш дали това, което правиш, ще бъде наистина добро както очакваш, или пък резултатите са разочароващи докато се натрупа опит. Не по-малко удовлетворяваща е и работата със студентите, със специализантите по кардиохирургия. Това е начин да предам опита си – и положителния, и горчивия на младите хора.

Имате ли ученици, с които се гордеете?

Колко пъти сте чували това в България?

Рядко.

За съжаление. В България по някаква причина много малко хора казват: Да, аз съм ученик на еди-кой си. За щастие чувам от време на време такива неща, но по-често става въпрос за лекари от моето поколение. Затова не бих искал да ги формулирам като мои ученици, те най-добре ще решат и ще оценят за себе си дали са такива, но смятам, че колегите, които специализират кардиохирургия, голяма част от които вече имат специалност, работят по начина, по който съм се опитвал да ги науча. Опитал съм се да създавам школа, някакъв модел на поведение. Гордея се с постиженията на тези мои млади колеги. През 2008 г., когато се случи така, че за известно време трябваше да съм единствения хирург, със специалност по кардиохирургия в Клиниката, тогавашния директор на болницата и сегашен ректор на МУ-Варна проф. Красимир Иванов се довери на моето предложение да създадем кадри във Варна и само след няколко години вече имахме специалисти, изградили се в града. Някои от тях отидоха впоследствие да работят и в други болници в България. Аз се гордея и с работата си, и с това, че има млади хора, които са самостоятелни хирурзи и ще стават самостоятелни хирурзи. Има още по-млади, които ще наследят уменията от тях. Има приемственост, което мисля, че е едно от важните неща.

Чие признание за Вас е най-ценно - на колегите, на студентите или на пациентите?

Не мисля, че трябва да бъдат разделяни, те са взаимно допълващи се. Нещо става цяло само тогава, когато всички компоненти в него присъстват. Има значение и признанието на пациентите, има значение и признанието на колегите, има значение и признанието на студентите. Имам група студенти, които идват от трети до шести курс. Вече 10 години водя такъв кръжок. Те идват с ентусиазъм, отделят от личното си време, правят презентации, опитват се придобият базисни умения в хирургията, някои от тях влизат в операционната. Да виждаш такива млади хора, които имат амбиция и готовност да отделят време, сили, да жертват удоволствия в името на бъдещето си, е вдъхновяващо. Така че цялото ми е ценно. Пациентите, колегите, студентите, приятелите. 

Какво си пожелавате оттук насетне?

Да продължа да работя както съм работил и досега, може би и по-добре, макар че едва ли човек на 61 години може да подобри много работата си. Очаквам да започнем да работим минимално инвазивна хирургия. Пожелавам си да имам млади колеги, продължаващи да носят отговорност и да работят всеотдайно, както са работили досега. Пожелавам си да имам приятели, с които да се виждам само по хубави поводи, а не на работното ми място. Пожелавам си семейството ми да е добре.

 Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
eBZg


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Нови заповеди на здравния министър във връзка с епидемиологичната обстановка
26.01.2021 20:26:25

Нови заповеди на здравния министър във връзка с епидемиологичната обстановка

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места и в общест ...

Д-р Надежда Римпова: Пандемията променя картината на заболеваемостта при децата
26.01.2021 17:16:27 Невена Попова

Д-р Надежда Римпова: Пандемията променя картината на заболеваемостта при децата

Д-р Надежда Римпова завършва образованието си в Медицински университет - София през 2012 г. О ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...