!
Четвъртък, 25 Април 2024
12
дек

Д-р Иван Маджаров:

Смятам, че това НРД е по-добро от предишното и си заслужава да бъде подписано

Ако гъвкавите бюджети заработят, в средата на следващата годината ще се премахнат и останалите ограничения, които спъват работата на болницитеВ навечерието на Събора на БЛС за даване на мандат за подписване на НРД 2020-2022, от Zdrave.net разговаряхме с председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Той коментира и темите с насилието над медиците и негативната кампания срещу лекарите от Педиатричната болница заради смъртта на тригодишното дете, независимо че проверките доказаха, че детето е починало от заболяването си – хеморагична пневмония. 

Д-р Маджаров, въпреки че проверките на отговорните институции не намериха лекарска грешка за смъртта на тригодишното дете, атаките и обидите срещу медиците продължават. Какво трябва да се направи, за да се спре тази „кампания“?

Една от основните задачи на БЛС е веднага след Нова година да се самосезираме и да започнем да завеждаме дела срещу хора, уронващи престижа на лекарите и съсловието в социалните мрежи. Такава съдебна практика вече има. Ще предложа на нашия УС ние, като съсловна организация, да проследяваме социалните мрежи за агресия срещу лекарите, като това включва и нападки и обиди и на лекари срещу други колеги и ще завеждаме дела с искове за обезщетение. Никой няма право в публичното пространство да сее омраза, да говори лъжи и клевети срещу уважавани лекари, които поради това, че от сутрин до вечер са на работа нямат време и възможност да се защитят. Това уронва не само престижа на съответния лекар, но и наранява и семейството му, защото всички го съпреживяват. Отделни личности от нашето общество, без значение какви са, трябва да понесат наказание. Това ще бъде следващата задача на Лекарския съюз, ако ще да похарчим всички възможни средства, които имаме, защото това е ролята на съюза.

Как може да бъде преборено твърдението „гарван гарвану око не вади“, заради което е и отказът да бъдат признати резултатите от проверката?

Ще дам един прост пример – разследващите самолетните катастрофи са инженери, като в екипите са включени инженери и от фабриката-производител, и от авиокомпанията-собственик на самолета, и независими инженери. По същия начин стои въпроса с разследването на всякакви инциденти. Това твърдение няма никаква логика и се използва от хора, които се стремят да внушат, че не бива да имаме доверие изобщо в науката и експертите.

Трябва ли да се увеличи наказанието за нападенията върху лекари?

Ние сме подели инициатива срещу агресията срещу медици. Предстои подписването на меморандум с прокуратурата, за да скъсим пътя от насилието – било то вербално или физическо, до главния прокурор. Смятам, че проблемът е, че не се прилагат наказанията, а не толкова в тяхната големина. По отношение на престъпленията към медиците обаче не трябва да се прави оценка не тежестта на деянието. Дори вербалната атака срещу лекар и медицинска сестра трябва да се квалифицира като тежка повреда. Защото не може да има извинение „бях изнервен“ или „притеснен“. Да си представим, че докато колега оперира в операционната влиза някой и започва да крещи. По обективни причини това е невъзможно, но прегледът в кабинета, докато поставяш диагнозата изисква точно толкова голямо съсредоточаване и ако някой ти тропа по вратата и крещи, практически не може да очаква, че лекарят ще има възможност да окаже адекватна медицинска помощ. Агресията не помага с нищо.

А какво може да се направи за лекарите, които са били обвинени несправедливо и са получили осъдителна присъда от обществото без да са виновни?

За съжаление много трудно може да се излекува психическата травма, която им е била нанесена. От една страна те съпреживяват загубата на пациент, от друга страна са атакувани несправедливо и са наричани „убийци“. Точно затова и ние, тяхната съсловна организация, стигаме до такива крайни решения, да търсим отговорност от тези, които си го позволяват. Когато видиш, че срещу теб ще се изправи една цяла съсловна организация, ще си помислиш малко преди да говориш и да пишеш в социалните мрежи и то публично. Хора, които в социалните мрежи застават с имената си и си позволяват да призовават към насилие, няма как да бъдат оставени да продължават да го правят и то безнаказано, без да им бъде потърсена отговорност. Ние имаме право да се защитим и да защитим достойнството си.

Приключи общественото обсъждане на Наредбата за основния пакет дейности и предстои тя да бъде публикувана в Държавен вестник. Какви са новите неща там?

Всички предложения, които постъпиха при нас от Регионалните колегии, бяха внесени в периода на преговорите. Неща, които са приемливи, ги постигнахме. Все още обаче няма готовност да се премахне изискването за 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари. Всички разбират вече, че това е проблем, но тъй като няма готовност за алтернатива, този текст остана. Смятам обаче през следващата година можем да подготвим обществото, че министерството трябва да промени наредбата в тази й част и да осигури на българските граждани адекватна помощ в извънработно време. Това е нещо, което към момента не успяхме да го постигнем, но се радвам, че успяхме да повдигнем сериозно този въпрос и  вярвам, че рано или късно ще успеем да намерим решение, защото това е в интерес на българските граждани. Този проблем е и в основата на обвиненията срещу системата, че пациентите трябва да се разхождат между болниците. Преди години беше много ясно къде трябва да потърсиш помощ. Не казваме, че трябва да се върне районирането- Казваме обаче, че лечебни заведения с 24-часов режим на работа, трябва да имат кабинети и за такива пациенти.

Кои са новите моменти в НРД, за които сте успели да се споразумеете с НЗОК?

Повечето от нещата, за които говорехме през годината се очаква да залегнат в рамковия договор. Всичко това е видно от протоколите, които се водеха по време на преговорите с Касата. Основните моменти са няколко. Отново даваме възможност на завършил лекар без специалност да изпълнява цялата палитра от дейности без физическото присъствие на специалист. Направихме така, че бюджетите на болниците да са гъвкави и нито едно лечебно заведение да няма основание да върне пациент. Някой може да каже, че това не е пълно решение, но знаем какво се случва в края на месеца, когато лимитът е свършил. В последния ден пристигат спешни пациенти, които не могат да бъдат върнати и те остават за сметка на болницата. В момента решението е, че лечебното заведение ще получи средства до размера на бюджета, но отчетената дейност, която го надхвърля, ще бъде фактурирана с отрицателно число. В следващия месец, в който лечебното заведения няма достатъчно пациенти и формира излишък от бюджета си, тази отрицателна стойност ще бъде компенсирана с тези средства. Това ще се случва без да има необходимост от решения на Надзорния съвет за надлимитната дейност.

Другата новина е, че за първи път от догодина, профилактиката при общопрактикуващите лекари ще бъде освободена от регулация. Досега, ако отидете за годишен профилактичен преглед и се окажеше, че регулативните стандарти при лекаря ви са свършили, той отказваше прегледа и го пренасочваше за следващия месец. Само че в нормативните документи е записано, че всеки гражданин има право на болничен веднъж годишно по повод профилактичен преглед. Сега това е премахнато и личният лекар може да извърши профилактичен преглед на всеки, който е дошъл, както е по наредба.

Има още доста неща, които са променени. Не са огромен брой, защото рамковият договор е правен и преправян много години и сега се наложи да се направят определени корекции на проблеми, изявили се през годините. Както и трябваше да се обсъдят постъпилите предложения от колегите и дружествата. Смятам, че това НРД е по-добро от предишното и си заслужава да бъде подписано. Още повече, че за първи път цялото увеличение на бюджета отива за повишаване на цените на повече от 200 клинични пътеки.

За какво не успяхте да се преборите?

Не успяхме засега да се преборим с лимитирането по легла, но лично аз настоявам да бъде записан текст, че ако механизмът, който се предлага при бюджетите се задейства и няма опасност за макрорамката на НЗОК, по средата на годината ще преминем към подписването на едно указание, че останалите ограничения, които спъват работата на лечебните заведения, се премахват. Тези ограничения са въведени с цел ограничаване на хоспитализациите. Ако има друг механизъм, който генерално да реши проблема, ограниченията стават излишни.

Запазва се постигнатото от миналата година – няма да могат да се харчат пари от едно направление за друго. Тази години икономията от средствата за болнична помощ, СИМП и МДД ще се използват, за да се заплатят декемврийски дейности. За първи път ставаме свидетели на това, че не могат пари за медицински дейности да се използват за нещо друго. Продължаваме работата по надлимитната дейност. Лекарският съюз също ще подаде искане във ВКС за тълкувателно решение с наши мотиви, не само с мотивите на министерството, защото виждаме как болница след болница печели делата срещу НЗОК. Ние смятаме, че тези пари са дължими на нашите болници, така както са дължими на болниците в чужбина.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
Gq5K

surg 09.03.2020 20:31:57

колегата не практикува ОСОБЕНО ОСВЕН ДА ГОНИ МЕД. СЕСТРИ ПО МЛАДИ, АМА ДА ЗНАЕ ЧЕ ИМА МОДЕРНИ ПРЕПАРАТИ ЗА АНАЛНИ ТЕНЕЗМИ, КОЛКО НАД 70 СТР Е АНЕКСА ДЕТО СЕ ГОТВИ, ПРИ ТОЗИ СЪВЪРШЕН НРД, ???? и КАКЪВ ДОГОВОР СА ПОСТИГНАЛИ БЕЗ КАКВИТО И ДА Е ЦЕНИ НА ТРУД...??????

д-р Божков 25.01.2020 11:10:47

Добре подписахсе НРД-2020, но само на мен ли ми прави впечатчение колко абсурди има в него: Подписахте го на 25-12-2019, обнародва се на 23-01-2020 влезе в сила на 01-01-2020- заявлението НЗОК го публикува на 23-01--2020 ще трябва да нося хартии в РЗОК за 5 работни дни в които да декларирам дали има промени в публични регистри като РЗИ/ИАМД, агенция по вписванияталлллза да ме връщат по три пъти да слагам запетайки, точки и кавички,да нося графици които да показват че съм в нарушение на същите най малко за времето в касата в условшията на епидемична заболеваемост и медиите да тръбят, че при най малкото неразположение да се търси лекарска помощ - накрая да получа договор от 30.01.2020 в сила от 01,01,2020 по който да ме наказват за нарушения ,,,,,,всичкиса прави които казват винаги и така и са прави не е ли крайно време нещата да се провенят или аз който съм на 70 години съм единствения който реагира и му прави впечатление че никога не започваме периода с ясни правила соито да се знаят предварителноллли тази година нови кодове на дейности от 01.01. , които софтуепа не кодира,,,пък касата глобява

any 14.12.2019 17:37:32

Не става само в областните градове- не става... Стрина Гина, кат я засърби путката- требва на място- в Тутракан, Девня, Златоград , да я почешят...Не е толкова лесно. А и требва се краде, туй путкинската пневмония е напаст...напаст по общинските болници

Any, скъпо същество! 14.12.2019 18:33:10

Как може да се изразяваш по този начин? Това ли ти е лекарската етика и морал???

Гост 11.02.2020 11:30:54

Защо смяташ,че този идиот е лекар ? За крадене говорят само п ткинските членове на ГЕРБ

Гост 13.12.2019 00:21:52

"Смятам, че това НРД е по-добро от предишното"т.е. това договор е по-добро от предишното(договор).

Един ОПЛ на 33 12.12.2019 20:57:46

Аааа, ясно! С болниците нещата са наред. ПИМП кучета ги яли.

Гост 12.12.2019 21:23:49

И СИМП. После защо болниците се множали. При такова обгрижване. Предлагам да минем изцяло само на болнична помощ.

Доктора 12.12.2019 21:43:58

По възможност само в областните градове,ако може!:)

Гост 12.12.2019 19:28:30

Ами Вашето БЛС - въоръжено крило който сее омраза срещу пациента чрез този сайт кога ще си го укротите ? Коментарите му са запазени и ще бъдат предоставени на органите !

До Гост 14.12.2019 18:36:33

Добре ще е това да стане, защото този човек е опасен!!! Не обича хората и сее омраза.. Вече ми писна от неговото ВАТНИК?! Той какво иска?! И такива, като него, разбира се. Уж е против Семашковската система, ама да я кара по нея - да не му почука нито един пациент на вратата, а да валят пари, ли? Кой знае и какви му са познанията, ама претенции - бол!

Гост 02.01.2020 17:15:20

Опасен е само за вас ватниците ,които не обичатe да четeтe истините. И понеже сте си комунета ако беше по времето на Тошо правешкия селяндур вашия идол щяхте да го пратите в Скравена ,нали комунета. А това ,че след 5-10 години ще сте без доктори някак не искате да го четете. А това е истината. Скоро оставате без доктори и жална ви майна комунистическа пропаднала

Гост 12.12.2019 21:27:10

Айде без уйдурми. Някои истини с език на човек дето му е преляло търпилото. Модерно казано бърнаут. Лечението е добро заплащане и цивилизовани правила.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...