!
Сряда, 24 Април 2024
13
дек

Д-р Даниела Дариткова:

Трябва да преминем от плащане за молекули към плащане за терапевтичен резултат

Ще се мисли за държавен фонд за лекарствата за редки болести, стана ясно от думите на председателката на здравната комисия- Д-р Дариткова, какъв е вашият коментар на наложено от президента Румен Радев вето върху Закона за бюджета на НЗОК?

- Моето мнение е, че президентът беше подведен, в тази посока говореха и експерти от партията, която издигна кандидатурата му. Всъщност параметрите на бюджета са балансирани така, че да са в интерес на здравноосигурените български граждани. Търсенето на решение за постигане на еднакъв достъп на пациентите и до медицински дейности, и до терапия, доведе до това непопулярно решение. То е временно, но е необходимо, за да може през периода, в който действа, да се въведат други механизми, които да контролират разходите за медикаменти. Факт е, че има такива механизми за регулация на разходите в болниците чрез въведените прогнозни бюджети, за разходите в извънболничната помощ – чрез регулативните стандарти. Разходите за лекарствена терапия през последните години обаче наистина имат превес над останалите здравноосигурителни плащания. В този смисъл трябва да се анализира цялата нормативна уредба, да се въведе всичко, което е предвидено в закона – фармакотерапевтични ръководства, информационна система, която да наблюдава разходите по отделните заболявания, регистри на заболяванията, и всичко това да позволи да се следи от една страна употребата на медикаментите, а от друга страна – ефектът. Много е важно да преминем от плащане за определени продукти и молекули към плащане за терапевтичен резултат.

- Пред парламентарната комисия по бюджет и финанси председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева каза, че вследствие на мораториума 1500 души остават без лечение, като за тях възможността е да бъдат включени в състрадателни програми. Има и 23-ма души, чиито заболявания изобщо не се плащат от Касата. Какво ще се случи с тези хора?

- Държавата трябва да осигури достъп до лечение на всички заболявания, само че здравноосигурителният фонд плаща само за заболяванията, които са включени в списъка на касата и за пакета, който се определя от министъра на здравеопазването. Няма как универсалният фонд да покрие всички нови терапии и всички нови възможности на медицината. Трябва да търсим универсалното покритие, баланса и интереса на гражданите. Наистина, във времето голям процент редки заболявания бяха вписани сред заболяванията, чието лечение се покрива от НЗОК. Разходите за тези редки заболявания са в пъти повече от разходите за социалнозначимите заболявания като артериална хипертония, захарен диабет, онкология. В този смисъл това решение може би трябва да бъде преосмислено. Да има държавен фонд, който да осигурява достъп на пациентите с редки заболявания до медикаментозна терапия, но в никакъв случай това да не нарушава баланса във фонда, който осигурява всички видове медицински дейности. Именно това е посоката на разговора, който трябва да се води.

- Какъв е вашият коментар на предложението на БСП да се спре издаването на разрешения за нови лечебни заведения до утвърждаването на Национална здравна карта на Република България?

- Предложението на колегите първо не е внесено по надлежната процедура в Народното събрание, която изисква проект за решение да се случва след съответни разисквания. Освен това е и противоконституционно, защото нарушава чл. 19 на Конституцията, който се отнася за възможността за свободна стопанска инициатива на граждани. Странно е, че колегите от БСП не подкрепиха предложението следващата година касата да не финансира нови дейности и болници, освен когато са нови за дадения регион, защото това е необходимо до утвърждаването на Национална здравна карта. Това е необходимо за запазване на баланса и едва след утвърждаването на здравната карта да се търси възможност за еднакъв достъп на гражданите до медицинска помощ. БСП не разбират, че проблемът не е в многото лечебни заведения, а в това, че всички те искат да сключат договори с единствения фонд, който съществува. Възможно е да се построят лечебни заведения, които са финансирани по други механизми и гражданите да могат да имат достъп до тях. Така че в този смисъл предложението е неприемливо.

- Казахте единственият фонд, който съществува. Какво се случи с идеята за демонополизацията на НЗОК, която беше заложена и в предизборната програма на ГЕРБ?

- В момента наистина идеята за демонополизацията изглежда отдалечена във времето поради факта, че имаме значителен нормативен дисбаланс. Има много нормативни актове, които са отменени от съда или не са приети докрай и ангажиментът на Министерството на здравеопазването в момента е да възстановим подзаконовата нормативна база. В следващия етап, когато вече имаме такава база, когато заработи и националната здравно-информационна система, която е приоритет, заложен по-напред в програмата на правителството, когато можем да анализираме и да остойностим дейностите, които касата може да заплаща с 8% здравна вноска, тогава ще имаме възможност да определим какви ще бъдат механизмите за демонополизация.

- Вие изразихте несъгласие и с други предложения на БСП в сферата на здравеопазването.

- На пресконференцията на БСП чух, че те имат намерение да инкриминират търговията и дистрибуцията на медицински продукти. След предишното смело предложение, което е противоконституционно, сега това ще наруши и основни постулати в договора за функциониране на ЕС, защото там е гарантирано свободното движение на стоки, услуги и хора. Проблемът на паралелната дистрибуция е в това, че тя има своите нелегални измерения и има необходимост да се регламентира, но чрез Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина – тогава, когато дефицит на медикаменти застрашава здравето и живота на гражданите в страната, от която се изнасят. Това ще се опитаме да коригираме ние с промяна в Закона за лекарствените продукти, който мина през Министерски съвет и ще бъде вече достъпен за обсъждане в Народното събрание.

- Защото се забави толкова дълго този закон?

- Настина беше доста дълъг процесът на подготовка на тези законодателни промени. Има необходимост при такива текстове, които касаят основни нормативни действия в рамките на ЕС, да бъдат нотифицирани.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gATM

ТЕРАПЕВТИЧЕН РЕЗУЛТАТ 23.02.2018 12:23:42

ПРИ ХРОНИЧНО БОЛНИ?! К-ВО ЛИ ЗНАЧИ Т-ВА?

Гост 18.12.2017 10:05:50

Научете се да правите разлика между молекули и лекарства, минали 4 фази на клинични проучвания. Аман от дилетанти в парламента!

Запознат 17.12.2017 23:34:06

Участници в този форум - стига сте се правили на интересни.Фарма-фирмите управляват българското здравеопазване.Това управление не дава по-добър живот на пациентите, а предимно облаги на хората, които изписват съответните лекарства.Не ви ли е срам да пишете глупости във форума и да ходите по конгреси и симпозиуми, където нищо не правите, освен, че сте на екскурзия.Кажете ми колко иновации в терапията дадоха български лекари на конгреси по медицинска онкология???Колко предложения за нови молекули излязоха от България като научно изследване???Разбира се никакви.Стегнете се и не пращайте пациентите пред вас, когато се криете зад техния гръб, защото бог гледа и това, което правите е недостойно.

д-р Г. Тодоров 17.12.2017 15:01:51

На д-р Дариткова и припомням , че лекарят дължи грижа, а не резултат. а иначе прав е президентът. Ето малко и от мен: Прекурсора на пътя за загуба на човешкият облик на управляващите, прокаралият антиконституцинни текстове и основният манипулатор определящ човешкият облик на управляващите - Председателят на Здравната комисия в парламента д-р Д. Дариткова. Отскоро и член на полтбюрото на ПП ГЕРБ, И си признава, и други антихуманни забрани имало, браво Дариткова! поне си призна мизантропската ти същност. Или показваш така, че ти си властта? Върху колегите, гражданите и всички. С две думи: говорете си , не ни пречите!

д-р Г. Тодоров 17.12.2017 14:06:50

На д-р Дариткова и припомням , че лекарят дължи грижа, а не резултат. а иначе прав е президентът. Ето малко и от мен: Прекурсора на пътя за загуба на човешкият облик на управляващите, прокаралият антиконституцинни текстове и основният манипулатор определящ човешкият облик на управляващите - Председателят на Здравната комисия в парламента д-р Д. Дариткова. Отскоро и член на полтбюрото на ПП ГЕРБ, И си признава, и други антихуманни забрани имало, браво Дариткова! поне си призна мизантропската ти същност. Или показваш така, че ти си властта? Върху колегите, гражданите и всички. С две думи: говорете си , не ни пречите!

Гост 14.12.2017 22:05:50

ха ха ха

Наблюдател 14.12.2017 16:02:40

Матросов на амбразурата. Героично и глупаво.

Свако Цако 14.12.2017 15:56:48

Май трябва не пациентите да се включват в състрадателни програми а цялата страна има нужда ЕС, Турция, САЩ, Русия или някой друг да ни поеме на състрадателна програма за управление.

Патриот-майтапчия 14.12.2017 18:27:38

Русия? Му ха ха ха ха ха

777 14.12.2017 13:45:56

От Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) много отдавна имат изготвени доклади и становища, в които всичко е обяснено и казано какво трябва да се направи. Но никой не се е съобразил до момента. В раздел здравеопазване всичко е обхванато. Явно.................... чакаме до последно, докато може да мине номера. Иначе решенията на всички проблеми ги има.

Гост 14.12.2017 14:57:55

ДА и там се казва ,че каквото си внасяте като здравни вноски , това ще ползвате. НЕ ПОВЕЧЕ. Корупция е и да ползваш нещо неправомерно или да претендираш да ползваш нещо на което нямаш право , или да чакаш някой да плаща вместо теб , или да искаш някой да ти работи безплатно. Хиляди лица има корупцията.

willy 14.12.2017 13:06:16

Всички управляващи вкл. бивши не смеят да разбутат действащата уродлива /ако въобще може да се определи като/ система, един полуразграден Семашко, лишен от основните си контролни инструменти при стопанисването-бюджет, административна отговорност, пропорционално на потребностите разпределение. Проектираше се пазарен модел, но не се осигуриха базисните условия за пазарна регулация и конкуренция-свободно навлизане и излизане, цена, предприемаческа самостоятелност и отговорност, равнопоставеност. Тази концептуална обърканост произвежда и необяснимите като логика идеи- "силово" закриване на лечебници, финансиране "при поискване" с публични средства на търговски дружества, ограничаване на икономическата свобода, селективно субсидиране. В края на крайщата трябва да се изостави този „тюрлю гювеч” и да се спазват правилата според играта-да не се смесва икономическия и социалния аспект на здравеопазването. По точно да се обособи социален модул , функциониращ по едни правила /подобни на тези при Семашко/, но в базисния модел / за тези които пълнят количките в хипермаркетите до горе/ ще да има цена отразяваща търсенето и предлагането в конкурентна среда, евентуално прилично доплащане според застрахователния пакет, автентична собственост и отговорност за здравните ресурси и пр. Ако има разграничителна линия в здравната философия, тя е по критерия „свое-чуждо” или с други думи-кой избира и кой плаща. Промени няма и не се очертават защото ако се предприемат истински такива ще се получи сблъсък с утвърдената обществена утопична , идеализирана представа за всеобщо, напълно достъпно, безплатно и едновременно високо качествено здравеопазване. И тъй като е налице само едно търпимо пискане- и от страна на пациенти и от медици-се оказва по удобно продължаващото финансово източване на публични средства, засега.

джипи 14.12.2017 12:04:41

Браво на селската детска лекарка , завършила някъде в СССР мноооого е умна!

Гост 14.12.2017 11:59:09

Daritkova, ti si edin mnogo gaden chovek i po skoro si umorila ot kolkoto izlekuvala nqkogo s tvoite mrasni intrigi. Shte ti doide vremeto bokluk takav

Elf 14.12.2017 11:30:25

Tova vaobshte ne e lekar.Tova e edno unizitelno za saslovieto sastestvo.,,Leningradski pediatrichen unstitut,,Smeh.

999 14.12.2017 09:51:53

Дариткова е типичен гьонсурат с претенции за експертиза, която няма. Още от 2009 година ГЕРБ се надпреварват със себе си в стремежа да объркат лекарствената политика. Първо премахнаха централизираните доставки на лекарства за онкологични и редки заболявания. Прехвърлиха финансирането им от МЗ на НЗОК. Разходите скочиха веднага и с реакцията на първосигнални хора започнаха да мислят как да натискат цените надолу. После прехвърлиха ваксините от МЗ на НЗОК и НЗОК започна да плаща на МЗ по 300-400 милиона на година. Издъниха се с този ход и върнаха ваксините обратно в МЗ. Така в продължение на две години нямаше търгове, защото не се знаеше кой ще ги провежда. После пък фирмите решиха де не участват в търговете и ваксините изчезнаха. Героят Пепи се намеси решително с незаконна доставка от Турция и срина доверието във ваксините изцяло. Сега с мораториум ще спасяват бюджета на НЗОК, въпреки, че и с мораториума сметките пак няма да излязат. Защото проблемът в разходите за лекарства е друг, но в тази партия нямат уши, за да го чуят. Изпаднаха и в смешното положение да налагат мораториум, но да се противопоставят на друга идея за мораториум /за новите дейности в болниците/. И двата мораториума са глупави, но не става ясно защо единият мораториум е правилен, а другият не е, като целят едно и също /ограничаване на разходите/ и нарушават права по един и същи начин. Пък и в двата случая се ограничава достъпът до медицинска помощ, но по различен начин. Тъпотия от всякъде и самочувствие на килограм...

ПАЦИЕНТ 13.12.2017 21:59:35

".....Трябва да преминем от плащане за молекули към плащане за терапевтичен резултат...." Що за лекар е тази патка? Дори на мен ми е ясно, че "терапевтичният резултат" зависи не само от лекуващия лекар, а и от много други фактори - дали лекарството е оригинал или някое менте генерик; дали и как пациентът съдействува/ режим, диета,вредни навици/ или не съдействува на лечението; дали пациентът има придружаващи заболявания-какви и с каква тежест, на каква възраст е, какви други лекарства взима и как те биха си взаимодействували в конкретния случай..... Най-лесно е да обвиним за лош или липса на терапевтичен резултат лекуващия лекар и да не му платим подобаващо или даже да го дадем на съд/ и това ще го има/. Като чета по-горе каква бръщолеви тази, работата е ясна!!! Доктори, по-скоро хващайте през Терминал-2 за Европейския съюз-там ще ви уважават, ще живеете достойно с достойно заплащане, а ние ще дойдем там да ни лекувате за сметка пак на нашата Здравна каса-нали сме граждани на Европа!

xoxo 14.12.2017 13:50:27

Оооооо, в цял свят е така, само ти си измисляш някакви зависимости. Отдавана е измислено и твоите притеснения не са актуални.

Гост 14.12.2017 14:51:33

Ако се плащаше на лекарите единствено за отличен терапевтичен резултат, утре ти с твоето онкологично заболяване намаше да получиш НИКАКВА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, защото в повечето случаи заболяването ти ще е със закономерен негативен резултат и лекарите при това положение не биха се занимавали с теб. И тогава ще видиш на кой цял свят е така. НА ОНЯ. Ама че глупаци, които не се замислят дори за своите интереси

Българин 14.12.2017 07:14:19

Чудесен коментар! Ето това е истината, която гербаджийските комунисти не искат да чуват!

Гост 13.12.2017 20:21:11

Може да получите отговорите на другарката Дърдориткова като направи база данни с 1000 думи употребявани в бюрокрацията и на основата на случайни числа комбинирате всички думи в изречения с 10-12 думи на случаен принцип. Може да използвате съвсем проста програмка на Basic с размер 32 килобайта колкото е и целият RAM на тази лелка...

Наблюдател 13.12.2017 20:19:51

Има подведен, ама не е президентът. Той просто се възползва от политическата грешка, която направиха. И други ще се възползват, ще има протести, палаткови лагери, гладни стачки. По време на европедседателството. Насадиха се на пачи яйца и ще си ги мътят сега.

Кой? 13.12.2017 22:30:10

И какво точно ще има? Готов ли си да си заложиш нещо какво ще има или само да кажеш нещо, чертаеш страшно бъдеще. Ако няма какво са кажеш, не се обаждай повече.

Наблюдател 13.12.2017 23:25:50

Нищо страшно няма в няколко оставки, освен за тези, които ги подават, може би. Знаем колко бързо този гущер си къса опашката , като види дебелия край. Досега избягва темата, ама няма да е за дълго. И нещата няма да се успокоят просто ей така.

doctor 13.12.2017 18:21:26

Много слабо и непрофесионално интервю! Така са й казали да говори. Утре като й кажат, че новите молекули ще се заплащат от НЗОК, ще говори колко много мислят и страдат за пациентите. Бутафория!

Гост 13.12.2017 18:16:56

Дариткова с това интервю доказа ,че ленинградския педиатричен институт е нрпреодолича преграда пред здравия разум. И ъя не го притежава.

Истината 13.12.2017 17:38:05

Между другото, ОЩЕ 20 МИЛИОНА ЛЕВА ГРЕШНИ ПАРИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ОТИВАТ ЗА РЕМОНТ НА 40-ГОДИШНИТЕ СЪВЕТСКИ ТАРАЛЯСНИЦИ:http://www.faktor.bg/bg/articles/oshte-20-mln-lv-za-udalzhavane-godnostta-na-iztrebitelite-mig-29-otpusna-pravitelstvoto "ДЕСНИТЕ" SICАДЖИИ И ПРОРУСКИТЕ "ПАТРИОТИ"... Благодарете на тях за липсата на заплати! И...ВЕРВАЙТЕ още, че същите били "опозиция" на червените партийни бонзи от БСП...Вервайте.

Гост 13.12.2017 17:18:36

Реформата се отлага за 2030та година. Задръжте още малко..

Някой 22.12.2017 15:33:23

Който оживее, оживее - останалите ...


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...