!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
21
септ
5

Д-р Иван Маджаров:

Трябва да се заплаща не просто за преминал пациент, а за добре положени грижи спрямо стандартите

Лекарите не трябва да допускаме и сянка на съмнение в работата си, каза председателят на БЛСПредседателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net за належащите промени в здравеопазването, предстоящия рамков договор и обвиненията срещу лекар за извършване на ненужни интервенции.

 Д-р Маджаров, позицията на БЛС относно предложения от министър Ананиев здравноосигурителен модел получи много широк отзвук и дори беше разчетена като искане за оставка на министъра. Има ли такова искане?

 Искам категорично да заявя на всички, които с „неприкрита радост“ си мислят, че сме искали да сваляме министъра: Не, не сме го искали! Българският лекарски съюз има последователна позиция по мерките, които трябва да се вземат по оптимизиране на здравната система. Винаги сме казвали, че трябва да се знае колко струва здравния труд в България, да има изградена и работеща единна информационна система с електронна рецепта и електронно досие, за да може да се управлява системата и да се даде възможност на всички граждани на България да си направят доброволно здравно застраховане, така че да бъдат платени дейностите и услугите, които не се покриват от наличната здравна вноска. По отношение на най-бедните също трябва да се предвиди кой ще поеме допълнителната здравна застраховка.

 Това е нашата позиция, която няколко пъти сме изразявали. Макар да изглежда твърде остра, всъщност тя е пределно ясна. Не е витиевата, не е усукваща, което според мен е предимство.

 Министърът се учуди, че тази позиция, която вече беше публикувана, сега излиза отново.

 Юли месец, след кръглата маса, на която беше представен проекта за реформа на министър Ананиев, имахме Управителен съвет. На заседанието одобрихме тази декларация и тя беше разпространена и отразена от медиите. Поради летния сезон обаче нямаше възможност да съберем Национален съвет, който е съставен от председателите на 28-те регионални колегии в цяла България,  и сега, на 13-ти септември, той препотвърди декларацията. Тъй като това е решение на Националния съвет, ние сме задължени да го публикуваме отново. Не сме търсили сензация точно в този момент, нито заради откриването на политическия сезон.Още преди близо три години, когато се заговори за задължително здравно застраховане и за всичко задължително, което е над сегашната здравна вноска, ние сме били винаги против. Преди да си събереш всички вноски, които сега не са събрани, да задължиш отново всички хора, които и сега са коректни, да плащат още, ми се струва несправедливо.

 Предстоят преговорите за новия НРД, който трябва да се подпише до края на тази година. Кога трябва да започнат?

 Имахме среща с председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева и преговорите трябва да започнат или в последната седмица на септември, или от 1 октомври. Ние ще поискаме съвместно да стиковаме един график за преговори, който трябва да приключи до 29 ноември и да публикуваме проекта за НРД. Има идея дори нашия Събор за подписване или не подписване на НРД да се проведе в края на ноември, за да може от една страна да се отчете какви преговори са преминали, а от друга – самият Събор да постави искания и да каже: Това са условията, за да подпишете в края на декември.  А не е както досега няколко дни преди подписването да правим Събор, на него да ни се поставят  задачи и да имаме два-три дни, за да ги изпълним.

 Реалното остойностяване на клиничните пътеки ще поправи ли неравенството в болниците, така че да няма свръхпечеливши клиники за сметка на губещи?

 Разделям нещата на две. На първо място действително има диспропорция в цените на различните медицински дейности, клинични пътеки, процедури, прегледи. Това, за съжаление, е наследен проблем през годините и трудно би могло да се реши за една година и с един рамков договор. Това е нещото, което пречи на болниците, които имат достатъчно пациенти – разположени са в такива региони или са търсени, да правят справедливо разпределение на средствата вътре в самите болници и между колегите, работещи в различните отделения – лекари и специалисти по здравни грижи. Има обаче една група лечебни заведения, които са разположени в неатрактивни, обезлюдени места. Там диспропорцията в пътеките много по-малко влияе, защото болницата е зле като цяло поради липса на достатъчно пациенти. Да, можеш да имаш малко по-добри резултати за ревматолози, ако имаш изобщо ревматолог, за хирурзи или ортопеди, но като цяло те пак ще са много по-ниско заплатени от тези, работещи в натоварените болници. Да не говорим за специалистите по здравни грижи, които там са на заплати, близки до минималната.

 Каква е причината парите, отпуснати от правителството тази година, не са стигнали за увеличение на заплатите на медицинския персонал?

 Не е вярно, че 86-те млн. лева, които бяха дадени от правителството и НЗОК, не са се отразили. Те се отразиха в работещите болници и там наистина има увеличение на заплатите. Направили сме справка за работещите и в общинските, и областните, и частните болници. Да, имали са възможност да увеличат заплатите и на лекари, и на сестри, благодарение на повишените цени на пътеките. Там, където твърдят, че не се е случило, са тези болници, в които няма достатъчно пациенти и този механизъм не може да се ползва. Затова, според мен, там проблемът е друг и той трябва да се реши държавнически. Трябва да се прецени какво лечебно заведение трябва да има там. Дали ще бъде за болнична помощ или за определени заболявания, като се гарантира достъп до болници, които осигуряват съвременно лечение в големите градове. Или ще им кажем – борете се на пазарен принцип в конкурентна среда, която не съществува. Във Видин конкуренция няма. Една болница е и тя си загива. Има и други такива градове.

 Твърди се, че лошото управление на тези болници, а не особения им статут е причина за това, че загиват.

 Аз се дистанцирам от такова становище, защото за недобре управлявани болници можем да говорим, когато някъде има много и се вижда как с една и съща собственост, една и съща структура, с един и същ брой легла, някой загива, а друг процъфтява. Само в тези случаи можем да говорим категорично за недобро управление. Но да се обвиняват колеги, които работят в тежка среда, без достатъчно пациенти, обезкървени откъм кадри, е цинично. Назряло е времето този проблем да бъде решен.

 Ние ще имаме среща и с министъра, и с премиера, за да кажем, че колкото и да се опитваме да гледаме встрани, не е редно заради това, че има региони, в които наистина е трудно, да демонтираме цялата система, която работи добре в големите градове. Там навлязоха изключително много високи технологии. И държавни, и частни, и общински болници прилагат съвременни методи за лечение в урологията, в неврохирургията, в хирургията, лапароскопски операции. Изобщо не може да се говори, че системата била рухнала и ние сме били на дъното. Изобщо не сме на дъното. В България, както е известно, само след година и половина, ще могат да се извършват белодробни трансплантации. Да не говорим, че се правят и трансплантации на черен дроб, бъбреци и сърце. Това се прави в много малко държави, а е напълно невъзможно в държава, за която се твърди, че здравеопазването е рухнало. Българските пациенти имат достъп и до най-съвременните лекарствени терапии. Това се е случило, защото има конкуренция и имаш интерес да бъдеш търсен и да се усъвършенстваш . Да твърдиш, че това трябва да бъде заменено с една мрежа от сгради, в които няма никакво значение какво се предлага и можеш да отидеш в болница от друг регион, само ако болницата в твоя реши да те изпрати, е отживелица от миналото. Това не води до добро здравеопазване. Води до това да има пак една болница в България, която да е високотехнологична и цялата страна да се стреми да влезе в нея. За тези пациенти, които нямат възможност, трябва социално да се намери решение. Трябва да им се осигури възможността да достигат до лечение, но това не трябва да става за сметка на цялата система, а чрез преструктуриране на лечебните заведения и възможност за финансиране на социално слабите. Преди 20 години се твърдеше, че цените на тока, горивата и хляба трябва изкуствено да се поддържат ниски, защото хората не можели да си ги позволят. Дойде моментът, в който се видя, че това не е правилна политика, освободиха пазарния механизъм на цените и започнаха да подпомагат социално слабите. Това е пътят. Не може всички да минават под общ знаменател – и тези, които получават заплата в хиляди, и тези, които получават минималната и едва се издържат, защото в противен случай подпомагаме и платежоспособните. 

 Категоричен сте, че системата работи добре, въпреки недостатъците си. Защо?

 Системата е добра, защото е по-добре да плащаш за свършена дейност, въпреки всички критики. Предишната система, когато се плащаше за структура, беше по-лоша. Тогава беше пазарлък между лекаря и пациента дали ще бъде приет. Тогава в болницата за пациента имаше по една вафла за обяд и една - за вечеря. Всички си носеха чаршафи, лекарства и даже излязоха вицовете като този – „Докторе, да си водя ли и лекар, защото не знам дали имате?“  Не бива да го забравяме! При всички случаи, ние като пациенти, сме по-заинтересовани, да има и интерес и персонала от това да ни лекува добре, отколкото за работещите в лечебното заведение да няма никакво значение доволни ли сме или не. Проблемът е в липсата на механизъм за отчитане на качеството и върху това трябва да работим. Трябва да се заплаща не просто за преминал пациент, а за добре положени грижи спрямо стандартите и световните гайдлайни.

 Преди дни БЛС се самосезира за случая с лекаря от Пазарджик, обвинен, че е слагал стентове на здрави сърца. Възможно ли е обаче тази ситуация да е сходна с обвинените за „бебето във фризера“ преди години, когато вина нямаше, но петното върху лекарите остана?

 По тема, която буди такъв обществен интерес, Лекарският съюз не може да мълчи. Без да слагам присъдата на колегата, както беше в онзи случай, казваме, че е изключително тревожно наличието на съмнения за ненужни интервенции. Дори само съмнението за това води до недоверие на обществото към постиженията на науката медицина. Лекарите не трябва да допускаме и сянка на съмнение в работата си. Ние сме носители на науката, на медицината на доказателствата. Не може да допускаме заради това, хората да се обръщат към някакви средновековни методи за лечение. Трябва да се говори много, да се обяснява, самите ние да препоръчваме второ и трето мнение. Не е важно дали пациентът ще дойде точно при мен, важно е да усети, че никой не се опитва да го измами.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
aVTJ

Гост 22.09.2019 07:49:09

Не мълчете за потребителската такса,а я вдигайте двойно за всички и без освободени и за всички пролежани дни в болница. Или Дариткова да предлага да се обвърже отново с МРЗ.

д-р светлозар сардовски 21.09.2019 13:12:07

За сегашното с-е на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, обвинявани са БЛС и НЗОК и МЗ-е... Но, НЕЕЕ...лекарите са си ВИНОВНИ... ДАЛЕЕЕЧЕ...И НАСТРАНА......ще кажа по повод това изказване на д-р Маджаров и БЛС... ВМЕСТО ТОВА, ЗАСЛУЖАВА си да се ПРОЧЕТЕ ТОВА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО...в КАНАДА, което е на практика ДЪРЖАВНО като структура, която БЛС смята за лоша...????? Както казва и Тръмп- "Щом системата на един платец може да работи в Канада"... Същественото от презентацията: 1. Има Един платец- Държавата и всички са осигурени. 2. Системата на предоставяне на здравни услуги се ръководи от медицинските професионалисти 3. Няма притеснения за очаквана печалба или други притесняващи фактори за лекарите, които са много добре платени средно 250 хил. щатски долара годишно, та да се стига ДА ПРОТЕСТИРАТ С/У "ОПИТИТЕ" ДА ИМ СЕ УВЕЛИЧАТ ОЩЕ ЗАПЛАТИТЕ???!!!?!?!?? Ай, стига БЕЕЕ... https://studyabroad.bg/…/%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1…/ 4.Всеки пациент може да отиде при всеки лекар с здравноосигурителната си карта, без да плаща и без да се страхува, че може да банкрутира, докато се лекува. 5, Пациента не се притеснява за доплащания, защото такива няма 6. Лекарите не ги интересува дали пациента е осигурен или не... 7. Решенията за едно или друго лечение е в комптенециите само на лекарите, а не в здравоосигурителя. Има само едно съвпадение с нас- един платец. Е, разходите за здраве на човек са 6000 долара= 10 пъти повече от нашите ( 12% от БВП)....но може да се стремим на първо време, поне към всеобхватно осигуряване и достигане на средствата за здраве да се доближат поне в относителни стойности до поне 8% от БВП (вместо сегашните 4,4 %, при средно европейски 11%, ако сме в Европа, де),вместо да компенсираме недостатъците в системата ни, за сметка ощетяване на медицинският персонал .... Абе, те ВИ я здравната реформа и стратегия (мало)умници такива..... https://www.facebook.com/senatorsanders/videos/10156332094277908/UzpfSTEzMzAzOTQ2MTg6MTAyMTMwMTM4ODAxMjQ5NDI/?id=1330394618

( мало)умник 21.09.2019 13:44:34

Я по- спокойно. Държавните системи вече издишат навсякъде, защото генерират незаинтересованост ( дали ще прегледаш 2 или 20 накрая заплатата е същата ) и дълги листи на чакащи. От Холандската, която е частна, но доста добре изпипана са доволни почти всички. Интересно е, че доходите на различните специалности са почти изравнени и бъдещите кандидат специалисти избират според това къде най-лесно ще се реализират ( без разпределение и административни хватки).

От xоландската, която е частна, но доста добре изпипана са доволни почти всички. 23.09.2019 13:40:43

Първо холандското здравеопазване не е частно. Второ не са доволни нито лекарите нито пациентите. Ако многоумника чете холандски би могъл да прочете книгата "Gezondheidszorg is zieken" от 2017 /в превод "Здравеопазването е болно"/. Същата е от холандския съдов хирург Сеес Витенс от DC Klinieken A;sterdam=

Гост 23.09.2019 20:53:36

Частно е в 90 %. Много частни здравни каси, които предлагат почти едно и също, но се различават в допълнителните услуги: напр ако си диабетик е се насочваш към каса с по- добри диабетни програми. Като всяко друго здравеопазване си има проблеми и те са несравними с тукашните. Статии много, но е факт че е с най- висок рейтинг години наред.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата
28.02.2024 17:28:06

Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата

Изследователи от Университета в Глазгоу и Университета Queen Mary в Лондон са разработили нов био ...

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания
28.02.2024 17:07:19

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания

Министерският съвет призна Сдружение с нестопанска цел „Национален алианс за социална отгов ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...