Петък, 03 Април 2020
21
юли
9

Доц. Мангъров: Медицината се основава на знания, на опит и е донякъде изкуство      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Доц. д-р Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД - София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Роден е в Стара Загора, но е завършил Английска гимназия и ВМИ в Пловдив. През 1983-1986 е редовен аспирант в Катедрата по инфекциозни болести на МУ-София. Придобива научна степен “кандидат на медицинските науки (дм) ” през 1986, а две години по-късно специалност  по инфекциозни болести. През 1993 придобива втора специалност по детски болести. От 1983 г. работи в Инфекциозна болница –София.

Доц. Мангъров, как решихте, че медицината ще е ваша професия?

Аз исках да уча физика, но баща ми ми каза, че това е възможно най-независимата професия и че в нея си възможно най-свободен. Съгласих се с него и кандидатствах.  

А инфекциозните болести как избрахте?

Случайно. Имаше такава аспирантура, на която се явих, спечелих я и оттам тръгнаха нещата. Исках да стана или хирург, или педиатър. Хирург не можах да стана, но тъй като тази аспирантура, (сега се нарича докторантура), беше свързана с деца и тръгнах в тази посока.

Откъде идва интереса Ви към работата с деца?

Майка ми е педиатър. По начало много по-приятно е да общуваш с деца, а за да можеш да лекуваш едно дете, трябва да установиш контакт с него. Трябва да му влезеш под кожата. Освен това педиатрията е много лесна специалност. Там има четири болести  - температура, кашлица, повръщане и диария. При децата нещата не са толкова сложни, но трябва да можеш да разбереш детето, за да можеш да разбереш причината за заболяването. Инфекциозните болести са около 70% от детската патология, другите са хронични. На инфекциозните болести най-хубавото е, че след като се проведе лечението, децата стават като нови. За съжаление има случаи, в които нещата не свършват както ни се иска, но въпреки това е много интересно.

Кои са най-тежките случаи при инфекциозните болести при децата?

В миналото децата в Инфекциозна болница най-често умираха от остри диарии. Когато дойдох тук през 1983 г. годишно умираха между 25 и 30 деца, сега най-много едно-две, а имаме и години, когато никой не умира. Другата тежка инфекциозна патология са невроинфекциите - менингитите и енцефалитите. Преди лекувахме по 30-40 деца годишно, сега, след въвеждането на ваксините за бактериални менингити, лекуваме по десетина. Другото, което ни беше основно занимание преди 37 години, когато дойдох тук, бяха кърмачетата на 3-4 месечна възраст с хепатални коми от остър хепатит В. При тях заразяването става от майката при раждането и в определен процент от случаите се развива остра чернодробна недостатъчност - хепатална кома. Имахме по десетина случая на година. След като 1992 г. се въведе задължителната имунизация на всички новородени за хепатит В, от 1995 г. не съм виждал кърмаче с хепатална кома. По отношение на хепатит В ние сме ендемична зона, около 4-5% от населението, както мъже, така и жени, са носители на вируса. Когато тези жени раждат, те заразяват новородените си. И при една част от тези новородени, 3-4%, се стига до хепатална кома, а в тези случаи смъртността е над 70%. След въвеждането на имунизацията, всичко това спря. Хората го приемат за даденост, а то е резултат от ваксината. Когато дойдох в болницата, имахме две хепатитни отделение - едно мъжко и едно женско, с по 60 легла. Сега имаме един сектор с десетина легла, които обикновено са празни.

Така ли стоят нещата и с различните шарки?

Да, по същия начин. Дълги години нямахме случаи на морбили, но изведнъж преди 9 години настъпи една експлозия. Тогава се разболяха над 24 000 души, 95% от ромската общност, повечето деца и 24 от тях починаха. След това имахме единични микроепидемии и от тази година всичко започна отначало. Хората са същите. Някои не се ваксинират от глупост,  други от невежество.

Какво може да се направи срещу антиваксър движенията, в които се включват все повече образовани хора с добър финансов статус?

Нищо не можем да направим. Не можем да ги накараме насила. За съжаление в дъното на всеки такъв случай стои някой лекар. Тези високо интелигентни и четящи майки и татковци винаги преди да предприемат действия, се консултират с лекар. Не е задължително да е специалист в тази област, но той е човек, който „разбира“ и на когото те имат доверие. За съжаление в медицинското съсловие има доста изразени антиваксърски настроения и това е в дъното на всичко.

На какво се дължат тези настроения?

Ако не си внимавал в часовете на лекции и упражнения или пък ако си станал хомеопат, това е резултата. За съжаление всички, които се занимават с алтернативна медицина са антиваксинално настроени. Една от причините за това е, че когато като лекар не можеш да изкараш нищо, но като алтернативен лечител печелиш много солидни доходи, изборът е естествен. Ако едните го правят от невежество, то другите - от дълбоко скрит комерсиален интерес. Като пример ще дам ваксината срещу шийката на матката. Всяка година в България умират между 350 и 400 жени от това заболяване. Това е все едно два самолета, които летят София-Варна, да падат годишно и на никой да не му прави впечатление. И да има хора, които на конгресите по акушерство и гинекология да заявяват, че са против ваксината и я смятат за измишльотина. А човешкият папилома вирус не е отговорен само за рака на шийката на матката, той поразява и мъжете като дава рак на пениса, на ануса, на ларингса, на фарингса, така че ваксината е както за момиченца, така и за момченца. Това е нобеловата награда за 2008 г. и въпреки това за миналата година са ваксинирани едва две-три хиляди момичета. Като тези, които са над детската възраст са малко над 40%.

Другият голям проблем по отношение на здравето е лечението на вируси с антибиотици. Как може да се преустанови това?

То също произтича от некомпетентността на тези, които лекуват. За да лекуваш нещо, трябва да имаш диагноза. Ако я нямаш и изписваш антибиотик, просто не знаеш какво правиш. Това е вид застраховка за лекаря. Антибиотиците нямат профилактично действие. Не може да се лекува нещо, което го няма. Не може да си гипсираш крака, преди да го счупиш, профилактично. Може да го направиш, но е тъпо. Често пъти и ние не знаем какъв точно е вирусът, който лекуваме, но и за самото лечение това не е толкова важно. Хубаво е да знаем какво лекуваме, но това не означава, че трябва да използваме всичко, което го има в аптеката. Медицината не е аритметика. Много пора си мислят, че диагнозата се поставя в лабораториите и след това хората се лекуват в аптеките. Медицината се основава на знания, на опит и е донякъде изкуство.  

Защо децата боледуват толкова по време на летните ваканции?

Защото са нови. Техните родители вече са изградили имунитет, докато децата колкото по-малки са, толкова по- са нови и съответно незащитени. Всички инфекциозни заболявания идват от човек на човек и когато едно дете бъде заведено някъде, където има голямо множество хора, шансът то да пипне някой вирус или бактерия е огромен.

Имате ли случай в практиката си, който не можете да забравите?

Имам, но не искам да си ги спомням. Ако човек започне да се вживява като лечител и спасител, нещата свършват зле. Всичко се решава на място, при всеки случай трябва да се работи на максимум. Емоциите съществуват, но трябва да бъдат оставяни настрани.  

Въпреки че изпитвате огромно удоволствие от общуването с деца, всекидневието в болницата е напрегнато. Как се разтоварвате?

Аз се забавлявам, това не е работа. Но си имам удоволствия и извън болницата. Ходя да плувам и да стрелям. Членувам в един стрелкови клуб и стрелям и с пистолет, и с пушка, и с всичко.  Просто се забавлявам.

Снимка: Надежда Ненова

 

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E8pN

.. 26.07.2019 23:31:59

Този за нищо не става,когато и да му погледна изявите все тъпотии говори.

МНОГО ЗНАЕЩ 25.07.2019 16:27:17

ПРЕДИ ДВА МЕСЕЦА, ЗАВЕДОХ ДЕТЕТО ПРИ НЕГО ..................РАЗБИРА СЕ В ЧАСТНИЯ МУ КАБИНЕТ. РАЗГОВОР 5 МИНУТИ ОБЩИ ПРИКАЗКИ - ЦЕНА 100ЛВ! НЯМА КАСА .НЯМА И КАСОВ БОН! АЗ ОТ ПРЕГЛЕДА НА ДЕТЕТО ОСТАНАХ РАЗОЧАРОВАН, ТОВА Е!

Лека корекция 25.07.2019 19:43:42

Ами другия път недей да ходиш там, щом си останал разочарован! Звънни на "Трето око" Канал 3 - слагат точни диагнози по ЕГН-то, и почти няма разочаровани!

Истината 22.07.2019 10:31:39

Поздравления, Докторе!

Лекар 22.07.2019 10:18:20

Истински лекар!!!

Лекар 22.07.2019 10:18:19

Истински лекар!!!

Лекар 22.07.2019 10:18:19

Истински лекар!!!

UK doctor 22.07.2019 00:08:28

На мене също ми хареса и интервюто и начина на мислене не колегата.

! 21.07.2019 23:45:04

Браво! Чудесно интервю с един почтен човек и лекар по призвание. Задължително е такива хора да получават по- често трибуна за изява. Ползата е безусловна.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ананиев: Подкрепяме всички болници, независимо от собствеността им
03.04.2020 18:43:20 Надежда Ненова

Министър Ананиев: Подкрепяме всички болници, независимо от собствеността им

МБАЛ „Д-р Киро Попов“-Карлово е била от първите болници, в които са разпределени личн ...

Принц Чарлз откри в Лондон полева болница с 4000 легла за болни от COVID-19
03.04.2020 18:02:49

Принц Чарлз откри в Лондон полева болница с 4000 легла за болни от COVID-19

Днес в Лондон принц Чарлз откри полева болница с 4000 легла, предназначена за прием единствено на ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...