!
Петък, 19 Юли 2024
12
май
5

Д-р Антония Гамишева: Благодарна съм за всяка трудност, която ми помогна да се развия и да завърша обучението си      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Лейтенант д-р Антония Гамишева е отличникът на първия в историята на България випуск военни лекари, който се обучава по тристранния проект между ВМА, ВВМУ и МУ-Варна. Калена в спорта, решава да пренесе изградената дисциплина и в професията, за която мечтае от малка. В момента работи в Спешното отделение на ВМА-София, където се сблъсква с едни от най-тежките случаи. Специализира „Авиационна медицина“ и иска да се развива в областта на неврологията.

Д-р Гамишева, как взехте решение да станете военен лекар? Какво допринесе за този Ваш избор – семейна среда, учители, приятели?

Моето желание беше да уча медицина до момента, в който не разбрах за съществуването на специалността „Военен лекар“. От този момент целта ми
беше нова. Значително влияние върху моето решение оказа спортът. Докато живеех в родния ми град Бургас, активно практикувах японското бойно изкуство
Джу-Джицу, което ме научи на дисциплина, изгради ме като личност и разви уменията ми за работа в екип. Така се оказах идеално подготвена за предизвикателствата на специалността “Военен лекар” и бях убедена, че това е правилният за мен път.

Завършвате медицинското и военното си образование като отличник на випуска. Кое беше най-трудното през годините на следването?

През различните етапи на обучението предизвикателствата се променяха. В началото фокусът на всеки курсант е върху лишенията в личен план и адаптация към строгите военни порядки. В следващите години медицината взима превес и започва голямото учене.

Съвместяването на задълженията ми като “командир на отделение” с нарастващите медицински изисквания беше най-трудния момент за мен.

Имали ли сте моменти на колебание, на съжаление, на желание да се откажете?

Никога не съм съжалявала за избора си да стана военен лекар. Все пак имаше момент в първите месеци на обучението, когато целият ни випуск беше толкова претоварен, че дружно бяхме решили да правим бойкот и да се откажем, в случай, че не се промени подходът към обучението ни. Съчетаването на двете дисциплини ни се струваше непосилно. Въпреки това, с времето условията се подобриха и със същите тези колеги заедно успяхме да извървим трънливия път на обучение и да се дипломираме преди по-малко от година. Благодарна съм за всяка трудност, която ми помогна да се развия и да завърша обучението си. Сигурна съм, че и за останалите е така.

Кои бяха Вашите най-добри учители – онези, на които дължите най-много за формирането си като личност и професионалист?

Хората, на които дължа най-много, са семейството и приятелите ми, тъй като те ме подкрепяха във всеки един момент. Вярата им в мен ми даваше сила. Относно професионалното ми развитие безценна роля изиграха множество преподаватели от ВМА, МУ-Варна, както и командирите ми от ВВМУ.

Разкажете за първите си стъпки в Спешно отделение на ВМА. Кое е най-вълнуващото в работата Ви като спешен лекар, как се чувствате сред колеги, за които спешната медицина е естествената професионална среда?

В спешното отделение всеки ден е изпълнен с динамика и разнообразие, което прави работата ми особено вълнуваща. За мен този опит е незаменим. В присъствието на по-компетентните от мен колеги се чувствам по-смела и уверена.

Кои етични принципи се стараете да спазвате винаги в общуването си с пациенти и с колеги?

Старая се винаги да уважавам отсрещния и да съм учтива. Работата с пациентите и техните близки е деликатна, тъй като те не идват в спешното отделение по приятен повод и често са доста емоционални. Това от своя страна ме учи на търпение и професионализъм.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Обичам да експериментирам с различни спортове - от йога и фитнес до катерене и парапланеризъм. Освен това, нищо не може да се сравни с времето прекарано с моите близки и приятели.

Коя Ваша мечта искате да видите реализирана в близко бъдеще?

Мечтая да създам голямо и здраво семейство, с което да споделяме приключения.

А в каква посока искате да се развивате като военен лекар?

На този етап се стремя да разширя знанията и уменията си в областта на спешната и военната медицина. Вярвам, че така бих могла да допринеса за развитието на специалността си както в България, така и в чужбина. Искам да работя в посока прилагане на иновативни медицински практики и технологии, включително и с телемедицина и изкуствен интелект, които водят до подобряване на диагностичните и терапевтичните възможности.

Неврологията е специалността, която ме привлича най-силно и с която бих искала да се занимавам в дългосрочен план.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jap2

БайИван 17.05.2024 08:30:28

По договор, първо вземат военна специализация и след третата година - каквото искат, не са да дали една стотинка за обучението си, така, че друг поръчва музиката. Ще се реализира във ВМА лекарката, ама следващите лекари, които ще отидат в малките гарнизони да му мислят.

Гост 15.05.2024 21:30:41

Памет за Ян Куцияк и Мартина Кушнерова - останали завинаги на 27 г.!

Бай Шиле 15.05.2024 09:48:43

Според мен насила карат тези млади лекари под пагон да записват такава безмислена специалност като "Авиационна медицина", защото според мен няма нито един лекар в БГ, който доброволно да реши да запише тази напълно безмислена и безполезна специалност. Та явно тези млади лекари под пагон са подложени на натиск и психологическо насилие, за да зачислят безмислената специалност като "Авиационна медина". Ако четем между редовете момичето си го е казало ясно - "аз искам Неврология, ама ... шефовете с фуражки ме натиснаха и ми заповядаха - ако искаш Неврология, трябва първо да зачислиш Авиационна медицина", май такава е работата реално и младия лекар какво да прави, изпълнява заповеди. Може и да бъркам, ама едва ли ...

лекар пенсионер 13.05.2024 14:59:32

Младата и хубава колежка да не си похабява младостта и красотата с разни фатмаци и русофилски враждебни пациенти. Да отива час по-скоро в истинската Европа. Където ще я оценят достойно. Да не повтаря нашите грешки. Ние нямахме никакъв избор.

что делать 13.05.2024 12:38:24

$Обича да експериментира с различни спортове - както се шегува един колега: Огъне се в йогийска поза и оная й работа се подаде зад ухото". Жалко е обаче, че тези млади хора са зомбирани по авиомедицината - една безсмислена и "съшита" от другите специалности измислица. Господин Алексиев, който ги обучава, е безскрупулен в неистовото си усилие да си осигури още някоя и друга годинка трудов стаж, с цената на провалени лекарски съдби. Но тези млади хора още не са го разбрали.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...