Събота, 04 Февруари 2023
15
ян

Д-р Боряна Илчева: Лабораторната работа също има своя чар

Във ВМА имам шанса да виждам много интересни и даже казуистимни случаи      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Боряна Илчева е част от екипа на Клиниката по обща и клинична патология на Военномедицинска академия (ВМА) от 2017 г.

Завършва медицина в Медицински университет - София през 2016 г. По време на специализацията си във ВМА преминава редица квалификационни курсове в страната и чужбина. През 2022 г. придобива специалност „Обща и клинична патология”.

Член е на Българското дружество по патология и Европейското дружество по патология.

Д-р Илчева, как избрахте патологията, какво Ви мотивира да предпочетете лабораторната работа, а не прекия контакт с пациенти?

Още в самото начало на следването си много харесах лабораторната работа, постоянното търсене на нещо, необходимостта от допълнителни знания и чувството на задоволство при всеки успешен опит. По-късно, в трети курс, се сблъсках с дисциплината „Патология” и още тогава разбрах, че това е „моето нещо” – ежедневното предизвикателство в поставянето на диагноза, разнообразието и желанието винаги да си максимално точен и акуратен, защото знаеш, че зад всяко стъкло стои нечия съдба. Това са неща, които те държат отговорен и мотивиран да се усъвършенстваш, постоянно да четеш и да следиш новостите, за да си полезен на пациентите. Лабораторната работа също има своя чар и смятам, че е не по-малко важна за диагностиката и лечението на пациентите, въпреки че липсва пряк контакт с тях, напротив.

Кои конкретни области и проблеми в тази необятна наука Ви привличат най-много?

Основните ми интереси са свързани с онкопатологията, което предполагам е продиктувано и от развитието на патологията именно в тази насока. Гастроинтестиналната и жлъчно-чернодробната патология определено са ми най-интересни и за мое щастие във ВМА точно този тип патология е най-обемна и разнообразна, което разбира се е свързано и с интензивната работа на колегите клиницисти и хирурзи.

Как напредъкът в технологиите промени обучението и практиката на патолозите?

Напредъкът на технологиите много промени патологията като цяло. От една страна с неспиращата дигитализация, което прави и обучението все по-достъпно и качествено. Това дава възможност да се учиш от най-добрите в света, като за целта ти е необходим просто компютър с добър интернет. Това също води и до подобряване на диагностиката, чрез дигитализацията все по-лесно и достъпно е да консултираш заплетените случаи с колеги от цял свят, които са с доста повече опит и възможности.

От друга страна, напредъкът на технологиите доведе до цялостна промяна на патологията като наука. Вече е крайно недостатъчно например да кажеш, че даден процес е злокачествен. От нас се изисква все по-голяма детайлност относно онкологичните заболявания, субтипизация, вкарването им в прогностични и предиктивни групи, което е свързано с изследване на много маркери и, естествено, основното нещо, към което се стреми медицината – персонализирането на заболяването.

Това е възможно посредством развитието на молекулярната патология, откриването и интерпретирането на все повече генетични алтерации. За съжаление, у нас този процес върви с бавни темпове, но това така или иначе е бъдещето на патологията и ние се стремим да го следваме.

Кои са Вашите учители в специалността?

Моят най-голям учител е д-р Албена Факирова, която е ръководител на Клиниката по обща и клинична патология на ВМА. Смея да твърдя, че тя ме е научила на почти всичко и всеки ден научавам по нещо ново от нея. Другият човек, на когото дължа огромни благодарности е д-р Радка Христоскова. Това с са имената, които няма как да не спомена, защото те са ми дали изключително много в обучението.

Разбира се, човек се учи всеки ден и от всекиго. Така че благодаря на всички от екипа за професионализма и колегиалността.

Имате ли вече в практиката си запомнящи се случаи, които са ценен опит за Вас?

За мой късмет ВМА е многопрофилна болница и с високо ниво на компетентност. Това ми дава шанс в ежедневната практика да виждам много интересни и даже казуистични случаи. За тези 6 години като част от екипа на ВМА съм видяла изключително разнообразна и рядка патология в много различни направления.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Опитвам цялото си свободно време да прекарвам с малката ми дъщеря и съпруга ми. Естествено, обичам да си открадвам и малко време само за себе си с някоя хубава книга.

Коя своя мечта бихте искали да видите осъществена през Новата година?

За мен изминалата 2022 г. беше изключително успешна, както в личен, така и в професионален план. Трудно ми е да конкретизирам, но на първо място бих си пожелала здраве, повече спокойствие и по-малко поставени тежки диагнози.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d*tQ


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...