Вторник, 26 Септември 2023
09
юли
1

Д-р Весела Иванова: Разнообразието в урологията ме привлече, това е едно предизвикателство всеки ден      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Весела Иванова завършва Медицинския университет в Пловдив през 2017 г. Започва работа в УМБАЛ Пълмед. В момента е специализант по урология в същата болница.  

Д-р Иванова, какво Ви привлече в специалността урология, защо избрахте да й се посветите?

Модерната урология е високотехнологична специалност с разнообразни подходи към лечението на различни заболявания. Уролозите се занимават с оперативното лечение и превенция на бъбречно-каменната болест, онкологични заболявания и заболявания на мъжката полова система. Разнообразието ме привлече, това е едно предизвикателство всеки ден.

Разкажете накратко за първите стъпки в специализацията? Кое беше най-интересното за Вас?

Започнах работа в отделението по Урология през 2017 година с голям ентусиазъм и много предизвикателства. Имаше много интересни случаи, с които се справяхме успешно с екипа на отделението. Тези колеги ме обучаваха по последни стандарти с много внимание и разбиране. Това ми дава стимул да уча повече, за да съм полезна на екипа и пациентите. Разбрах, че това е нещото за мен, нищо че го считат за "мъжка " професия.

Как новите технологии промениха урологията?

Новите технологии в урологията, като робота Да Винчи, ендоскопските методи за лечение и диагностика, фюжън биопсията на простатата, улесняват на първо място пациента. Те са по-неинвазивни, щадящи, намаляват болничния престой, субективните оплаквания и страха у пациента. Модерната апаратура увеличава шанса за най-добрия резултат за лечението на всяко заболяване.

Търси ли според Вас навреме българинът помощ и консултация с уролог?

По-голямата част от пациентите търсят навременна помощ, поради драматичното развитие на симптомите като висока температура силна болка при бъбречната криза, силно чувство за дискомфорт. Нашите пациенти често имат рецидивиращи състояния, те ни познават имат ни доверие и ни търсят своевременно. За съжаление има и състояние, които често се отлагат във времето, като безплодието при мъжете, доброкачествената простатна хиперплазия, инконтиненцията(незадържането) на урина при жените. Всички тези състояние намаляват качеството на живот, а има много модерни оперативни и консервативни решения.

Кои урологични заболявания зачестяват, има ли причина за това?

През летния сезон имат тенденция за зачестяване на инфекциите на пикочните пътища. Това най-вече е свързано със смяната на обичайната обстановка (хотели, въшни тоалетни), недостатъчния прием на вода през деня, който трябва да се съобразява със завишените температури, любимите на много хора СПА центрове с процедури, басейни и джакузита, водни паркове.

Работите и с деца, какво е усещането - да се докоснеш до болката на дете и да му помогнеш дори и когато то самото не може да обясни, да каже ясно какво не е наред?

Харесва ми да работя с деца, изключително удовлетворяващо и зареждащо е за мен. Това ,че не могат да кажат какво им е ,не е съвсем така, нашите колеги педиатри, които ни обучаваха ни учеха ,че децата никога не лъжат, и е така. Лесно можеш да разбереш какво не е наред. Децата колкото бързо се разболяват, толкова бързо оздравяват, това е наградата на всеки лекар. Тъжно е ,че когато са били веднъж на посещение при нас помнят и плачат, но го преодоляваме.

В процес на подготовка за вземане на специалност съм към момента. Има много интересни проблеми в урологията ,които заслужават да им дам шанс ,за по-задълбочено усвояване от мен. Прави ми впечатление, че много жени с инконтиненция ме посещава, може би защото съм жена и не чувстват толкова голямо неудобство. При постигане на добри резултати се чувствам изключително удовлетворена, защото това е силно инвалидизиращо състояние, което заслужава правилно лечение и добро отношение към пациента.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Аз много обичам да пътувам. Последно бях в Черна гора и бях много приятно изненадана и впечатлена. Иска ми се да видя по-различни култури, далечни от нашия европейски свят. Уча се и да готвя. 

Кое е любимото Ви време от денонощието – онези часове, в които обичате да се сама със себе си?

Събота сутрин, ако нямам дежурства. Обичам да не бързам, да си мълча, на фона на хубава музика да закуся бавно.

Кое е професионалното Ви кредо – онези принципи, които се стремите да отстоявате винаги  и при всички обстоятелства?

Винаги започвам от начало с анамнезата, статуса на пациента ,независимо какви са оплакванията и на колко лекари е бил преди това. Опитвам се да не бъда предубедена и да не взимам прибързани решения.

Какво искате да пожелаете на колегите си, с които сте заедно и споделяте радостите и трудностите на работата? 

На всички мои колеги пожелавам повече свободно време, здрави пациенти и винаги да практикуват работата си с любов и желание.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2Z*c

дедо фройдо 10.07.2023 13:26:38

подсъзнателно желание да държи мъжки органи


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...