!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
28
ян
4

Д-р Владислава Митова: Когато лекуваш деца, даваш сърце и получаваш благодарност и обич, които са несравними

Работата с деца ни прави по-добри хора, казва още тя      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Владислава Митова завършва медицина през 2012 г. в МУ – Варна. Специалност „Педиатрия“ придобива през декември 2023 г.

Работи като лекар в Отделението по детски болести на МБАЛ „Бургасмед“ от 2017 г., като преди това е работила и в Спешно отделение на болницата. Била е също така лекар в Отделението по пулмология във Военна болница – Варна, както и асистент в Катедра по патофизиология при МУ-Варна.

Д-р Митова, поводът за наша среща е в известен смисъл празничен – наскоро защитихте специалност по детски болести. Колко години труд стоят зад този успех?

Зад този успех стоят над 10 години упорит труд. Първите 6 години работих като лекар в различни отделения, а през последните 4 години основно насочих усилията си към придобиване на специалност по педиатрия. Преминах множество теоретични курсове и индивидуално обучение по педиатрия в МУ – Пловдив и УМБАЛ „Пълмед“. От д-р Василка Зарчева, изключителен специалист по детски болести и инфекционист, която преди години ръководеше Отделението по детски болести на „Бургасмед“ и на която дължа много в професията, съм научила, че добрият лекар се учи цял живот.

Какво бе решаващо при избора Ви да се посветите на педиатрията?

Въпреки че се подготвях да кандидатствам международни икономически отношения, в крайна сметка предпочетох обучението по медицина. Радвам се за избора си, защото постигнах целта си да завърша медицина и да положа успешно държавен изпит за придобиване на специалност по педиатрия. Децата са нашето бъдеще и аз харесвам да работя с малките пациенти. Те са много сърдечни, но и много уязвими, много често не могат да обяснят какво им е и къде ги боли. Някои от тях ги е страх от среща с лекаря, затова от педиатъра се изисква освен да е много компетентен, също да има специален подход, да е внимателен към пациентите си, да ги предразполага, да ги успокоява и убеждава, да им се радва и да ги обича. Да помагаш на болни дечица, да побеждаваш болката и да спасяваш човешки живот е мисия. Дълбокото ми убеждение е, че медицината не е само образование, което трябва да се завърши и занятие, което да практикуваш след университета, тя е призвание и начин на живот

Имате опит в други области на медицината, работили сте в спешно отделение, в отделение по пулмология и като асистент в Катедрата по патофизиология на МУ – Варна. Помогнаха ли Ви знанията, придобити по това време, да навлезете по-лесно и в педиатрията?

Работата в спешно отделение ми даде добра подготовка как да реагирам при спешни състояния в педиатрията, а работата в пулмологично отделение е от полза, защото респираторните заболявания са водещи при децата. Най- често при тях се засяга дихателната система и се наблюдава мъчителна кашлица. Така е и този сезон – вирусните инфекции при децата са причинени от три основни вируса – грипен, коронавирус и респираторно-синцитиален, а много често тези вирусни инфекции протичат и със стомашно-чревна симптоматика.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение в работата с децата и обогатява ли ви общуването с тях?

Работата с деца носи наистина изключително удовлетворение, а и ни прави по-добри хора. За да бъдеш добър в професията не са нужни само знания и умения – трябва да бъдем и добри хора, да проявяваме разбиране и емпатия, да бъдем и добри психолози. И да, определено общуването с деца ме обогатява, това е взаимен процес. Даваш сърце и получаваш благодарност и обич, които са несравними, които те зареждат с неизчерпаема позитивна енергия.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Графикът ми и в Отделението по детски болести в болница „Бургасмед“ и при амбулаторните прегледи, и в Детския неотложен кабинет на медицинския комплекс е доста натоварен, имам малко свободно време, но тренирам редовно. Физическите упражнения ми помагат да съм по- гъвкава и устойчива, да съм по-издръжлива и тонизирана през дългия работен ден. По отношение на културната програма, много обичам театъра и операта и се стремя да не изпускам премиера, въпреки че невинаги успявам да управлявам времето. Четенето е също сред любимите ми занимания, редувам класика, съвременни произведения, с интерес следя и научните публикации в областта на педиатрията.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си, с които заедно приемате радостите и отговорностите от работата в Детския неотложен кабинет на ДКЦ „Бургасмед“?

Искам да благодаря на колегите си за упоритата работа и грижата за живота и здравето на дечицата. Този кабинет работи денонощно от понеделник до неделя, както и в празничните дни. Отговорността на всеки колега е огромна и използвам случая да им пожелая да бъдат уверени и смели в ежедневната си работа и мъдри в решенията, които вземат, и разбира се, да са много здрави.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L9qQ

Една обикновена сестра 19.02.2024 11:34:09

Уникално глупава и нахална. Никакви принципи, кариеристка. Митова "прогресира" заради интимни отношения с някои известни личности в здравеопазването.

д-р Зарчева 08.02.2024 11:07:30

Работих с тази Митова, нека не ми се мазни. Това е най-тъпото тунинговано същество.

мумджиевизми 28.01.2024 14:39:41

педиатър = детеринар

1262 28.01.2024 15:07:47

Извинявай, ама Муми беше велик педиатър.


Всичко за коронавируса
Още новини
Въпреки мерките, България е сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID
22.02.2024 13:48:15

Въпреки мерките, България е сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID

Въпреки предприетите своевременни и последователни действия на здравните власти и осигурените зна ...

И белодробната болница в с. Искрец запазва управителя си
22.02.2024 13:10:34

И белодробната болница в с. Искрец запазва управителя си

Людмила Йовчева Тодорова печели конкурса за управител на Специализираната болница по пневмофтизиа ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...