Вторник, 26 Септември 2023
30
юли
1

Д-р Ивайло Марковски: Съдовата хирургия се превърна в моя лична кауза      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Ивайло Марковски завършва Природо-математическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас през 2015 г.  Дипломира се като лекар в Медицинския университет - Варна през 2021 г. Вицепрезидент на Черноморския симпозиум за млади учени в сферата на биомедицината - BSYSB 2019 (Black sea Symposium for Young Scientists in Biomedicine).

В момента е специализант в Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ "Бургасмед". 

Д-р Марковски, как избрахте съдовата хирургия за своя професионална съдба?

Съдовата хирургия е прецизна хирургия, с огромно бъдеще. В тази област е важен строго индивидуалният подход във всеки клиничен случай. Решението ми дойде след като член на семейството ми имаше артериален проблем. Стана ми като лична кауза да се занимавам с това. Дотогава исках хирургия, но това ме насочи към тясната специалност.

Разкажете за първите си стъпки в тази област, за първите интересни случаи, с които се срещнахте като специализант.

Началото бе през месец октомври, веднага след като завърших и сезонността на заболяванията в съдовата хирургия, разнообразната картина ме срещнаха с цялата палитра от симптоми и прояви. Започна като всяко едно нещо – трудно и много несигурно, но бързо намерих своето място в екипа и благодарение на колегите си се почувствах в свои води. Има огромна разлика да гледаш на един клиничен случай като студент и вече като завършил лекар – навлизайки в материята, сякаш парченцата от пъзела сами намират мястото в цялостната картина. Това винаги носи удовлетворение и мотивация за един млад лекар.

Кои са Вашите учители – в медицината въобще и в специалността, която сте избрали?

Медицината се учи докато човек е жив, от всеки – било той специализант като мен, специалист или професор. Винаги можеш да научиш нещо ново от всеки и аз се стремя да попивам максимално. Важно е да добиеш знания и умения, но етиката е нещо, което напоследък, за жалост, изостава. Аз съм от лекарско семейство и родителите ми винаги са били еталон за подражание.

В УМБАЛ „Бургасмед“ винаги мога да разчитам на моите ментори в Отделението по съдова хирургия – д-р Драганов, д-р Желев и д-р Николов, както и, разбира се, на проф. д-р Тодор Захариев, знаково име в съдовата хирургия у нас.

Как технологиите промениха облика на съдовата хирургия? Кои от тях според Вас са най-значими от гледна точка на възможността за щадящо и ефективно лечение при минимален риск за пациента?

През последните 70 години, технологиите навлизат все по-бързо в съдовата хирургия. Синтетичните материали, все по-прецизните уреди за образна диагностика и медикаменти, ни помагат да постигнем максимален резултат при лечението на пациентите. Ендоваскуларната хирургия се очертава като най-значимото направление, тъй като чрез нея осигуряваме на пациентите максимално кратък възстановителен период с минимален травматизъм и дискомфорт.

Какви пациенти търсят най-често помощта на Вашата клиника, с какви оплаквания и по какъв повод?

Повечето от нашите пациенти си ги „делим“ с кардиолозите и ендокринолозите. Захарният диабет и целият спектър кардиологични неразположения са водещи проблеми. Редовно постъпват с оплаквания от оток, болки, скованост и студенина в крайниците. Не са редки случаите и на усложнения от диабета и хроничната венозна болест, за жалост, при все по-млади хора. Забързаният и натоварен начин на живот не помага на венозната система, особено през топлите месеци често се появяват отоци и болка. През студените дни пък зачестяват артериалните симптоми, като болка, студенина и скованост. Съветваме хората при подобни оплаквания, незабавно да потърсят помощ от съдов хирург, тъй като в много от случаите, времето за реакция е решаващо за успеха на лечението.

Носи ли Ви удовлетворение работата с този екип?

Преди години, не можех да си представя как ще ставам в 5, 30 ч. сутринта. Сега съм в болница от 6 часа, точно защото имам мотивация.

След като се прибера изморен, взимам със себе си удовлетворението. И така до следващата сутрин отново. Един човек ми каза, че отделението е като градинка – ако не го „поливаш“ редовно – увяхва. Важно е постоянството, дори през уикендите и празниците. Мястото на лекаря е до леглото на болния.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Обичам да слушам музика и да карам колело. Но най-любими са игрите със сина ми.

Кое е любимото Ви време от денонощието – онези часове, които обичате да прекарвате сам със себе си?

Късно вечер, когато всички спят. Тогава успявам в тишината да си подредя мислите. Полезно е по-често човек да си дава равносметка, дори и за изминалия ден.

Коя е най-голямата Ви мечта – като човек и лекар, която искате да видите сбъдната в скоро време?

Мечтата ми е крайно утопична – безупречно работеща система на здравеопазването и програми за превенция и информативни кампании за хората. Превенцията и профилактиката могат да спасят хората в огромен процент от случаите – не само в съдовата хирургия.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ALc#

Нели Манолова 02.08.2023 20:10:12

Доктор Марковски продължавайте с този дух и креативност все по напред и нагоре.Знам, че с общи сили ще постигнем много добри резултати!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...