!
Неделя, 14 Април 2024
25
февр
8

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители

Влюбена съм в дерматологията, това е може би дисциплината с най-много диагнози, класификации и тънкости      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Ксения Бааджи е част от екипа на Центъра по алергология и дерматология в медицински комплекс „Пълмед“, Пловдив. Тя завършва Медицински факултет на МУ – Пловдив през 2019 г. и през 2020 г. започва специализация по дерматология и венерология в УМБАЛ „Свети Георги”.

От 2017 г. е член на Българското дерматологично дружество, а след това и на Европейската академия по дерматология и венерология и на Българския лекарски съюз. От шест години участва в Националната кампания по диагностика и профилактика на кожни и алергични заболявания, а също и в семинари и обучения  в областта на конвенционалната и естетична дерматология.

Д-р Бааджи, разкажете как се посветихте на медицината?

Аз съм първият и засега единствен лекар в семейството. Родителите ми обаче винаги са се възхищавали от тази професия и у дома се е говорило с уважение и почит към лекарите. Може би това е допринесло и аз да се вдъхновя и да тръгна по пътя на медицината и моите близки сега да се  гордеят с моите успехи и умения. Те са щастливи, че имам възможност да помагам на хората и да се справям с техни здравословни проблеми, при това с голям ентусиазъм, желание и удовлетворение, че изпълнявам мисията си. С всяка поредна преодоляна трудност осъзнавам, че съм на правилното място, че това е моето призвание и моята професия.  

Кога решихте, че дерматологията е Вашата специалност? Как направихте този избор, помогнаха ли Ви семейната и училищната среда?

Направих избора си още по време на следването ми, след упражнения в Кожна клиника. Освен че кожата е най-големият орган и има свои специфики, в дерматологията се срещат изключително много състояния и заболявания. Това е може би дисциплината с най-много диагнози, класификации и свои тънкости, които с голямо удоволствие се опитвам всеки ден да разгадавам. Влюбена съм в тази специалност. За семейството ми не беше изненада, че избрах именно дерматологията и получих пълна подкрепа от тях. Те знаеха, че добивам опит и практика благодарение на един от най-добрите учители в тази област още преди започването на специализацията ми. Изборът ми беше много желан и неизбежен. Исках само тази специалност и нищо друго. И с малки крачки реализирам това.

Кои са Вашите учители в специалността?

Смея да кажа, че съм най-голямата късметлийка, тъй като имам възможност да се уча и да черпя знания от най-добрите учители – лекари с многогодишен натрупан опит, знания и умения и стотици излекувани пациенти през годините. Не смеех дори да мечтая за толкова много, но ето ме с безмерно уважение и благодарност за всеки един урок.  Уча, попивам знания и се надявам още да уча от тях.

За мен е пример безграничното им трудолюбие, точност, всеобхватност, компетентност и прецизност в работния процес.

Благодарността ми е насочена най-вече към изключителния специалист и учител - доц. Румяна Янкова, която ръководи Центъра по алергология и дерматология в медицински комплекс „Пълмед“.

Признателна съм и на преподавателите ми в Кожна клиника към УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив, в която специализирам дерматология - проф. Христо Добрев, доц. Лилия Зисова и доц. Цветана Абаджиева. Те са много сърдечни хора, истински професионалисти – учители, които могат да те насочат по правилния път.

 Как бихте искали да се развивате професионално? Кои специфични проблеми в дерматологията представляват най-голям интерес за Вас?

 Все още ми предстои дълъг път, но професионалните ми интереси са най-вече в клиничната дерматология. Става въпрос за изясняването на причините за поява на заболяването, анализирането на изследванията, разнообразието в методите на изследване, диагностициране, лечение и най-желаното -  излекуване.

 Интересите ми са насочени също към лазерни системи за лечение на различни дерматологични заболявания и козметични дефекти.

Не мога да определя дадени заболявания или диагнози, към които проявявам по-голям интерес, защото всяка от тях има своя специфична етиология, патогенеза, разнообразна и богата клинична картина.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Свободното си време се опитвам да прекарвам със семейството си, с хората, които обичам. При наличие на повече почивни дни, винаги се стремя да замина при тях и да прекараме времето в общуване и пътешествия.

Харесвам и сезонните активни почивки. През зимата – ски и кънки, през лятото - разходки, каране на колело и ролери, плуване, ходене на плаж. Имам и домашен любимец, на които се опитвам да отделям достатъчно внимание.

Кои качества – човешки и професионални, цените най-много у колегите си?

Много държа на своите колеги, на екипната ни работа, доброто и уважително отношение, съдействие и на големия им професионализъм. Радвам се, че по професионалния си път срещнах и продължавам да попадам на изключителни хора и от други специалности, от които също черпя знания, който съответно се старая да прилагам в практиката.

Към кои етични принципи се стараете да се придържате винаги, независимо от обстоятелствата?

Аз се отнасям към всеки пациент човешки и уважително.  За мен не е от значение статусът, възрастта и расата. Изслушвам внимателно всеки, давам на всеки професионални съвети и препоръки и  назначавам съответното адекватно лечение на моите пациенти.

Коя Ваша мечта бихте искали да видите реализирана скоро?

 Мечтата ми е в близко бъдеще успешно да положа изпит по специалността, както и да развия потенциала си за бъдеща самостоятелна практика. Целта ми е да имам възможност да помогна на всеки човек, който потърси моята помощ. Обичам да се уча постоянно, да следя новините и да използвам възможностите, свързани с проучванията по отношение лечението на някои по-редки болести в дерматологията. А и има някои често срещани заболявания, които нямат строго специфично лечение, затова съм в очакване на новите открития в тази насока.

Какво ще пожелаете на хората, с които работите в един екип?

Пожелавам им от сърце да не губят вдъхновението в работата си и винаги да помнят защо са избрали тази професия. Независимо от обстоятелствата, нека продължават да мечтаят и да постигат целите си с лекота. Ние, медиците, сме хора с мисия и цел в живота - да лекуваме, да помагаме, да изцеляваме не само тялото, кожата, но и най-скъпото - душата.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vyRq

Помнещ всичко 08.04.2024 21:04:21

Две години от атаката над ЖП гарата в Краматорск - едно от най-големите военни престъпления на Русия . Преди две години Русия атакува ЖП гарата в Краматорск, докато цивилни граждани чакаха евакуационни влакове. На 8 април 2022 г. приблизително четири хиляди души чакаха да напуснат разкъсваните от войната Донецка, Луганска и Харковска област. Краматорск беше основният възел. Според Павло Кириленко, ръководител на Донецката областна военна администрация, преди нападението над 170 000 души са намерили безопасност чрез евакуация с влакове, пише United24 Media. . В 10:30 ч. руските войски изстрелват бараж от ракети "Точка-У", заредени с касетъчни боеприпаси срещу ЖП гарата в Краматорск. Ракета с надпис "За децата" убива 61 души и ранява 121 други, всички от които са чакали евакуация. "Украйна нито ще забрави, нито ще прости този акт на насилие", пише United24 Media. Неправителствената организация ”Хюман райтс уоч” (Human Rights Watch) посочи, че Русия в извършва военно престъпление с ракетната атака срещу железопътната гара. Отбелязва се, че атаката е нарушение на законите на войната и очевидно военно престъпление. "pусия трябва да носи отговорност. За всеки убит и ранен цивилен", посочиха от Посолството на Украйна в България.

Прогностик 14.03.2024 08:52:26

Пожелавам на д-р Бааджи никога да не губи вяра в Доброто и Хората! От немалкия си житейски опит мога още отсега да и обещая, че срещите с уродливи, морално и физически нечистоплътни, zлобни и агресивни същества ще бъдат доста чести в житейската и и професионална практика. Единственото спасение, д-р Бааджи, е да ги игнорирате тотално - с добра дума, усмивка и човещина! Те не я заслужават, но от друго не разбират! УСПЕХ!

Гост 06.03.2024 13:46:44

Каква алергология, чиста дерматология! Не бъркайте специалностите!

неволята учи 26.02.2024 13:37:42

Един приятел хванал брадавици по оная работа. Гледала го дерматоложката и казала: "Ебаси, не съм виждала такова нещо". И той, какво да прави завалията: налял спирт в един буркан, захапал една гума и си го топнал в буркана. Побелял и кожата му се смъкнала. Така се оправил.

Anonimus 26.02.2024 11:11:44

Успех в развитието на това красиво момиче и на всички млади хора желаещи и все още имащи желание да се развиват в тази пропаднала държава. Тук колкото и малък да е просперитета на младите пак е напредък така, че поздрави за ентусиазма!

Лекар 26.02.2024 08:11:57

Няма ли по- достоен лекар, утвърдил се в практиката, помогнал на стотици хора? Момичето дори няма специалност!

Гост 25.02.2024 21:08:38

Посмали манго. Навремето имаше по един професор, сега сульо и мульо се кичат. Връщам се от солиден европейски конгрес по друга дисциплина. Нито един българин в програмата??? Много ни е ниско нивото

Един ОПЛ на 33 25.02.2024 20:20:03

Толкова много клишета


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...