Четвъртък, 15 Април 2021
24
ян
5

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Започва работа в УМБАЛ „Света Екатерина“. От 2013 г. работи в МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски“ - Кърджали. През 2018 г. придобива специалност по кардиология, а от 2019 г. притежава сертификат за правоспособност по иннвазивна кардиология.

Д-р Енчев как решихте да се посветите на кардиологията?

Не ми бееш трудно да взема това решение. Още от студентската скамейка харесвах вътрешните болести. Когато завърших образованието си, имах честта и удоволствието да се запозная с проф. Юлия Джоргова. Тя изигра основна роля в избора ми да бъда кардиолог. И днес съм й благодарен за напътствията, които ми даде! Дължа огромна благодарност и на родителите ми, които бяха неотлъчно до мен във всички трудни моменти. Същата подкрепа дължа и на болницата, в която работя.

Какви възможности за пациента открива инвазивната кардиология – една област, в която също вече имате опит?

Инвазивната кардиология е една от най-бързо развиващите се специалности в медицината и е на много високо ниво у нас. 99.9% от процедурите завършват с успех, а усложненията са сведени до под 1% процент от случаите. Инвазивната кардиология е част от кардиологията, която всъщност се фокусира върху лечението на сърдечно-съдовите заболявания със стентове, катетри, балони, тоест, с отстраняване на механични повреди, както и с прецизна диагностика..

Инвазивната кардиология се развива и ръзгръща към все по-широк кръг пациенти, които могат да имат полза от тези процедури. Поради специфичните умения на инвазивните кардиолози, те биха могли сравнително лесно да се подготвят и да извършват интервенции и на други съдови територии извън сърцето – на мозъка, на краката, на бъбреците и т.н. Затова, с напредъка на методите за диагностика може да предвидят кои стеснения имат риск от усложнения и да се третират точни тези, които имат такава нужда.

На какво ви научи съвместната работа с методичния ръководител доц Карамфилов?

Голяма част от познанията ми в кардиологията като цяло, а и в областта на инвазивната кардиология дължа на доц Кирил Карамфилов. С негова помощ направих първата си инвазивна манипулация.Той ми показа пътя и ме научи на много неща. Тук е мястото да му изкажа огромна и искрена благодарност. Той е голям професионалист и човек. Помогнал е и продължава да помага на много хора. Мога само да се гордея че го познавам. Признателен съм, разбира се, и на другите ми колеги за оказваната помощ.

В чисто човешки план какво разбрахте за сърцето след като всеки ден се докосвате до болката на много хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания?

Сърцето е орган, без който не можем да живеем. И, както във всяка област на науката, колкото повече знаем, толкова повече откриваме, че не знаем всичко. Човешкият организъм е уникално творение на природата . Медицината не е точна наука и още много имаме да учим и разберем.

А сърцето не се лекува само с лекарства, а с подкрепа, с вдъхване на увереност и кураж. Сърцето се лекува със сърце!

Промени ли пандемията COVID-19 профила на хората, които боледуват от сърдечно-съдови заболявания?

Не бих казал че профилът се е променил кой знае колко. Мога да кажа, че напоследък хората се страхуват да потърсят помощ заради вируса и по този начин доста вредят на здравето си. Всяко закъснение струва много за здравето. Бих дал съвет когато имат някакви оплаквания, да не отлагат визитата си при лекар.

Какви са професионалните Ви планове, как бихте искали да се развивате като специалист?

Преди всичко бих искал да израсна като човек. След това постоянно да подобрявам работата и да обогатявам познанията си в инвазивната кардиология и с това да помагам на своите пациенти.

Кои са любимите Ви занимания в свободното време?

Свободно време ли? Напоследък този термин отсъства много в ежедневието ми. Разбира се, когато имам такова време го прекарвам със семейството си, обичам да пътувам, да спортувам, да се срещам с приятели.

Кои човешки качества в своите колеги цените най-много ?

Бих казал че това е работата в екип. Всички ние сме различни по характер и разбирания, но по отношение на здравето сме единни в усилията да помагаме на хората със здравословни проблеми, понякога и чисто човешки, със съвет дори..

Какво искате да им пожелаете в началото на новата година?

Пожелавам на всички една здрава и щастлива нова година, здраво сърце и да обръщат внимание на своите потенциални проблеми навреме и след консултация с лекар.

А на всички мои колеги най-напред да са живи и здрави, да имат повече свободно време, и да бъдат все така отзивчиви към своите пациенти!

Искам да поздравя и благодаря и на колегите, които са ангажирани пряко в борбата с COVID-19, да им пожелая здраве и търпение. Надявам се че ще успеем и в тази Битка!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZM4b

E 10.02.2021 08:47:16

Къде сте хакери на ДъПъСъ? Къде сте агенти на ДъАНъСъ? Ваша ли е ДъРЖАВАТъ? Хванахте ли МАГЬОСНИКъ?

Гост 25.01.2021 19:15:14

Най-добрия лекар в града внимателен и мил към пациентите си!Надявам се,и за напред да запазите добротата си и както сте казали и вие сърцето се лекува с сърце????????????????????????????

Гост 25.01.2021 00:45:07

само неврологът е надежден май май

Лекар 24.01.2021 23:50:55

А гинекологът?

Гост 24.01.2021 16:30:10

Урологът с какво лекува?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ увеличи броя на специализациите, платени от държавата
15.04.2021 14:12:20 Надежда Ненова

МЗ увеличи броя на специализациите, платени от държавата

Министерството на здравеопазванате увеличи с 20 броя на местата за специализации, за които плаща ...

МБАЛ
15.04.2021 13:30:56

МБАЛ "Света София" с безплатни прегледи за макулна дегенерация

Клиниката по очни болести при МБАЛ „Света София“ стартира кампания за безплатни прегл ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...