!
Понеделник, 11 Декември 2023
24
септ
2

Д-р Теодора Делчева: Загрижеността, отзивчивостта и най-вече отговорността са от първостепенна важност в лекарската професия

Ще ставаме свидетели на навлизането на нови технологии в лъчелечението      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Теодора Делчева е възпитаник на МУ - София Завършва образованието си през 2022 г. От февруари до май 2023 г. е специализант в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

Била е председател на Асоциация на студентите-медици в България от ноември 2020 г до декември 2021., както и програмен експерт е във Фондация "Практикум" от март до ноември 2022 г.

Работила е като здравен асистент в Националната кардиологична болница.

Има и проведени стажове в Лаборатория по неврофизиология в Медицински университет Хамамацу, Япония през 2019 г., както и в Centro de Estudos de Doenças Crónicas (СЕDOC), Лисабон, Португалия през 2018 г.

Участвала е в национални и международни конгреси по специалността. В момента специализира в Отделението по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ „Софиямед“.

Д-р Делчева, как избрахте да специализирате лъчетерапия и радиохирургия?

Лъчелечението е една от най-динамично развиващи се области в последни години и комбинира познания както по образна диагностика, така и медицинска физика, което разширява и допълва класическите представи за медицинската практика. Работата в екип в тясно сътрудничество с редица специалности, винаги е била привлекателна за мен, поради възможността всеки ден да се срещам с нови казуси и съответно да разширявам познанията си. Заболяванията, за които лъчетерапията, ръка за ръка с медицинската онкология, предоставя грижи и лечение са социалнозначими.

Съвременните методи за лечение, с които разполагаме в практиката, позволяват онкологичните заболявания да не бъдат диагноза с фатален изход. За мен е изключително важно да знам, че това което правя подобрява здравето и качеството на живот на пациентите. Това беше една от причините да се насоча към онкологична специалност.

Разкажете за първите стъпки, за първите случаи, с които се срещнахте като специализант?

Бих казала, че все още съм в началото на своя професионален път и тепърва се срещам с голяма част от възможната клинична изява на заболяванията. От ключово значение според мен е на всеки пациент да бъде снета подробна анамнеза и направен обстоен преглед, защото това ни помага да натрупаме рутина и да се справяме със сходни казуси с по-голяма прецизност. Ежедневието в отделението по лъчелечение е динамично, но усилията се възнаграждават с добрите терапевтични резултати, които постигаме.

Кои са учителите Ви в специалността?

В ретроспекция мога да кажа, че в хода на обучението си по медицина винаги съм се мотивирала от млади ентусиазирани медици и професионалисти с дългогодишен опит. Още в началото на моя път в сферата на медицината имах възможността да участвам в два научни стажа в Португалия и Япония. Натрупах и доста знания, докато заемах няколко ръководни позиции в Асоциацията на студентите медици.

Ангажираността ми по време на COVID пандемията като председател на Асоциацията, с кампании и проекти, които да подобрят условията на доброволците студенти и персонала на COVID отделенията, бе много полезен опит за мен.

А сега, в началото на моята специализация, съм изключително благодарна на д-р Иван Георгиев и всички колеги от екипа, в който работя, защото всеки ден научавам нещо ново от тях и съм още по-уверена в правилността на избора ми на специалност.

Към кои специфични области на лъчетерапията и радиохирургията имате особен интерес?

Особен интерес проявявам към техники за лъчелечение, които позволяват да се реализира по-малка доза радиация в здравите тъкани. Част от тях е техниката на лъчелечение с контролирано дишане при дълбоко поемане на въздух за пациентки с рак на млечната жлеза, която ни позволява да пазим критично важни органи като сърце и бял дроб.

Друга е стереотактичната радиохирургия, която позволява дозата радиация да се реализира с голяма прецизност, а така също и брахитерапията, при която дозата се дава само локално в засегнатите тъкани.

Тепърва ще ставаме свидетели и на навлизането на нови технологии, като HyperArc технологията, която използваме в нашето отделение за вътречерепни таргети. Това прави лечението по-поносимо и щадящо, както и минимизира краткосрочните и дългосрочни странични ефекти от лъчелечението.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Имам богата палитра от любими занимания. Обичам да слушам хубава музика, да чета развлекателни книги, да пътувам. Също така много обичам да прекарвам време в природата, далеч от натовареното ежедневие в града.

Кои етични принципи са най-важни за Вас като лекар и човек?

Според мен всеки един от нас отразява в професията, която практикува, ценности и качества, които притежава като човек. Лекарската професия е изключително близка до хората, което прави качества като загриженост, отзивчивост и най-вече отговорност от първостепенна важност. Не по-малко важно е и индивидуалното желание на лекаря да се развива и да научава повече, именно за да предостави по-добри грижи и лечение.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си от екипа, с който работите?

Пожелавам им да продължават да се развиват, да постигат целите си, да работят със същия хъс и ентусиазъм още дълги години.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZmXF

wertwet 24.09.2023 22:42:12

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Един ОПЛ на 33 24.09.2023 15:41:20

Клише след клише. За следващото интервю за другата неделя сало да сменят имената и снимката.


Всичко за коронавируса
Още новини
Почти 11% положителни проби, отново няма починали
11.12.2023 08:51:46

Почти 11% положителни проби, отново няма починали

55 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 501 теста, което прави 10,98% по ...

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...