!
Петък, 19 Юли 2024
16
юни
5

Д-р Теодора Иванова: От учителите си научих да се отнасям към всеки пациент с внимание и грижа, сякаш е мой близък

За мен колегите са като второ семейство, което искрено обичам, казва още тя      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

 Д-р Теодора Иванова е специализант по Акушерство и гинекология в АГ отделението на УМБАЛ „Пълмед“. Завършва медицина в МУ-Пловдив през 2019 г.  и още същата година става част от екипа на Отделение по акушерство и гинекология на болницата.  

Д-р Иванова, как решихте да се посветите на медицината? Изиграха ли роля в този избор семейната среда, училището?

Макар да съм първо поколение лекар в семейството, родителите ми винаги са се възхищавали на професията и вероятно осъществявам една тяхна лична мечта. Любовта към природните науки дължа на майка си, която като учител по биология и химия от дете зароди любопитството ми към устройството на човешкото тяло, а издържливата психика и емоционална стабилност със сигурност дължа на баща си, който дълги години работи в криминална полиция. Прекрасните ми преподаватели в Английската гимназия пък поставиха основите на упоритост, трудолюбие и любознателност, които ми помагаха през годините обучение в Медицинския университет.

Кога взехте решение да се посветите на акушерството и гинекологията?

За мен решението да бъда лекар напълно се отъждествяваше с това да бъда акушер-гинеколог. Нито за миг не се отклоних от тази мечта и именно затова работя професията си с огромна любов и отдаденост.

Разкажете за първите си стъпки като специализант...

Категорично емоцията от първото изродено от мен бебенце и първата прерязана пъпна връв се е запечатала като любим мой спомен. Магията на новия живот винаги ме е пленявала и ми носи най-силно професионално удовлетворение. Аз съм много сантиментален човек и до днес пазя първите си успешни ехографски снимки - на установена бременност, на дължина на маточната шийка, на доплери и т.н. Ценя всяко постижение и всеки научен урок с уважение както към своя труд, така и към този от страна на моите колеги, на които дължа прогреса си.

Кои теми и проблеми от специалността предизвикват особен интерес у Вас, имате ли амбиции за научна и изследователска работа в някоя област на акушерството и гинекологията?

Репродуктивната медицина е сферата, към която проявявам интерес и с която планирам да разширя в бъдеще компетенциите си. Трудното зачеване и нарастващата възраст, на която двойките решават да създадат поколение, се оформят като задълбочаващ се социално значим проблем в световен и национален план.

Кои големи истини за професията научихте от своите учители?

Да се отнасям към всеки пациент с уважение, внимание и грижа, сякаш е мой близък, а всяка бременна да намира в мое лице лекар, който вдъхва спокойствие, увереност и подкрепа. 

Кои качества цените най-много у колегите си, с които сте всеки ден и посрещате радостите и трудностите на ежедневието?

В първите моменти като част от екипа на АГ отделение в УМБАЛ „Пълмед“ бях впечатлена от изключителния професионализъм, нивото на компетенция и високоспециализираните методики, които се прилагат за лечение и диагностика на всички акушеро-гинекологични заболявания. В процеса на обучението ми, всеки ден оставах истински очарована от екипността, подкрепящата приятелска среда и личностните качества на колегите ми. С удоволствие чрез тях обогатявам както клиничния си опит, така и общата си култура и смело твърдя, че за мен са като второ семейство, което искрено обичам.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време – предпочитани книги, музика, хоби дестинации за пътешествия?

Като майка на две малки момченца свободното ми време е посветено изцяло на тях. Именно те са мой неизчерпаем извор на вдъхновение и мотивация и съм благодарна, че съумях да намеря баланса между семейния уют и кариерното развитие, така че да се усещам пълноценна и в двете си главни роли - на майка и лекар.

Коя Ваша мечта искате да видите реализирана в близко време?

Придобиването на специалност по акушерство и гинекология е следващата стъпка в професионалния ми път. А в личен план - искам да си имам и едно момиченце за разкош.
Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XQec

Гост 10.07.2024 14:17:46

ИМА И СВЕСТНИ УНГАРЦИ - НЕ СА САМО РУСКИ ЛАКЕИ КАТО ОРБАН! Унгарският опозиционен политик Петер Маджар, основен съперник на премиера Виктор Орбан, достави помощ в сряда на детската болница в Киев, пострадала от руския въздушен удар тази седмица.

any 16.06.2024 16:02:32

Много захабена, още на 25- прилича на 50 годишна.

Гост 16.06.2024 14:20:55

Браво, Теди! Възхищавам се на твоята упоритост и трудолюбие!

Въпрос 16.06.2024 11:47:40

На кой богаташ е дъщеря тази от рекламата

проф. овчаренко 17.06.2024 09:54:30

Ти сега да видиш, какви дарования се явяват на изпита по анатомия: "в гръбначно-мозъчния канал има ликьор"; "вагусът излиза от малкия мозък" (пак добре, че не е от мъдете). Иначе искат да са дерматоложки, а татковците им, с по 2-3 гербаджийски фирмички, им купуват жилища срещу медицинския, да не се мъчат отрочетата да тъпчат по улиците.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...