Четвъртък, 28 Май 2020
08
септ

Д-р Ивелина Маринова:

Младите лекари трябва да останем в България и да положим основата на наистина добра здравна система      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Ивелина Маринова е ординатор в  Клиника по нефрология и трансплантация на „Александровска“ болница. Пред Zdrave.net тя разказа за пътя в медицината и избора на специалност. По думите и нефрологията тепърва ще има светло бъдеще и добър път на развитие, а и опциите, които се предлагат с бъбречната трансплантация, гарантират успехи занапред. Д-р Маринова сподели и че неби напуснала България, защото „в свои води е много по-лесно човек да се развива“.

 

Д-р Маринова, как избрахте медицината за своя специалност?

Никога не съм имала колебание какво трябва да избера като професионален път. Аз съм от семейство на лекари, трето поколение. Родителите ми са лекари, двамата ми дядовци също, баба ми е стоматолог. Като дете съм прекарвала много време в болницата, виждала съм как хората идват с някакъв проблем, а си тръгват с усмивка. Това чувство - да имаш възможността да помогнеш на някого и да му върнеш надеждата, ми е направило много силно впечатление. Тогава тайничко си мечтаех някой ден да имам възможността това да се случи и при мен. Така че на този етап медицината е една сбъдната за мен мечта и се надявам да продължавам и занапред да се развивам в добро темпо.

А както избрахте специалността „Нефрология“?

Курсът на обучение е доста дълъг - 6 години и минаваме през различни дисциплини, предклинични и клинични. Естествено теоретичната подготовка няма нищо общо с практиката. Когато бях студент четвърти курс трябваше да премина цикъла си на обучение по „Нефрология“, но за съжаление имахме много малко време, само 15 работни дни. За мен това беше крайно недостатъчно и имах нужда от още. От друга страна „Нефрологията“ е една много логична, интердисциплинарна наука, нашите болни са полиморбидни, често с други придружаващи заболявания. Това, което за мен е и водещо и вероятно натежава да избера „Нефрологията“ е, че пред нея тепърва предстои едно светло бъдеще и добър път на развитие, а и опциите, които се предлагат с бъбречната трансплантация, гарантират успехи занапред.

Имате предвид възможността да бъде извършвано кръстосано донорство и в България ли?

Всички се надяваме това да се случи и в България, защото ще даде възможност на много болни, на които им предстои бъбречна трансплантация.

Една от причините, които се изтъкват срещу законовото уреждане на кръстосаното донорство в България е, че у нас населението е твърде малко и трудно могат да бъдат открити такиви съвместими двойки.

Да, така е. България не е толкова голяма страна и населението наистина е много по-малко в сравнение с други държави, в които се извършват този вид трансплантации. Всички обаче се надяваме това да може да се реализира, защото е допълнителен вариант за болните с бъбречна недостатъчност за по-качествен начин на живот. Изключително удовлетворена съм от факта, че имам възможността да работя и специализирам в Клиниката по нефрология на „Александровска“ болница, тъй като единствено в нашия клиничен център се осъществява проследяването на бъбречно трансплантирани болни, независимо дали са трансплантирани у нас или в друга държава. За мен предизвикателство представлява и това, че покрай научната работа, с която се занимавам и която е посветена на бъбречно трансплантирани болни имам възможност да се запозная доста подробно с доста голяма част от медицинската им история. Те са някъде около 640-650 души в момента, като непрекъснато се увеличават, защото голям брой пациенти идват и от чужбина и там също се трансплантират. Някои от пациентите са доста стриктни по отношение на проследяването си, но има и такива, които не са толкова редовни и пропускат профилактични прегледи. Общото при всички трансплантирани е, че при липса на допълнителни заболявания, може да се осигури доста добра продължителност на живота и могат да живеят абсолютно пълноценно - могат да работят, могат да създават потомство. Именно затова бъбречната трансплантация е оптимален метод за лечение на бъбречната недостатъчност. Вторият избор е диализното лечение.

В България обаче сякаш предпочитано е диализното лечение…

Да. Една много малка част от пациентите на диализно лечение са включени в листата на чакащи за трансплантация от трупен донор. Съществува и фактора на нежеланието от страна на пациентите да бъдат трансплантирани. Същевременно имаме и пациенти с втора бъбречна трансплантация и дори и с трета. Пациентът, който е с най-голяма продължителност на живот, се проследява в нашия клиничен център близо 31,5 години, които наистина е много добро постижение.

Кои са най-интересните случаи, които до момента сте срещала в практиката си?

В нашата професия е необходимо малко или много да бъдем и психолози. Имаме доста интересни пациенти. За тази година и половина, в която практикувам, най-силно впечатление ми направи един пациент, който е бил трансплантиран през 2015 г. от майка си. Поради една или друга причина обаче нещата нямаха положително развитие и май месец миналата година взехме решение отново да го върнем в листата на чакащи. Той не беше започнал диализно лечение. Декември месец миналата година, в навечерието на Коледните празници, той беше дошъл при нас за контролни изследвания. Когато минавахме визитация, му се обадиха, че е възникнала донорска ситуация от трупен донор. Той беше един от 7-те поканени пациенти, избраха го, трансплантираха го и вече 8 месеца се развива доста успешно. Други интересни случаи са пациентите с трансплантирани два органа - черен дроб и бъбрек, както и такъв с трансплантирано сърце и бъбрек, които продължават да водят пълноценен начин на живот. За мен интересното е, че обследвайки всички тези пациенти,направих статистика каква е честотата на заболяванията, довели до бъбречна недостатъчност и съответно до провеждането на бъбречна трансплантация, нещо което не беше правено като анализ за тази група пациенти и е полезно както за мен, така и за хората, които се занимават с нефрология изобщо.

Какво показват данните?

По честота  нашия трансплантационен център на първо място от заболяванията, довели до бъбречна недостатъчност, са  гломерулонефритите, следвани от бъбречните аномалии, тубулоинтерстициален нефрит, бъбречна поликистоза, диабетна нефропатия, хепертензивна нефропатия. В нищожен процент се среща бъбречно ангажиране при редки заболявания като болест на Фабри, амилоидоза, хемолитично-уремичен синдром(ХУС) и др.. При 5% от пациентите диагноза е неуточнена.

Защо решихте да останете в България, да специализирате тук и да се развивате тук?

Младите лекари, които завършват, са личности, които владеят чужди езици, които имат възможността да отидат в чужбина да специализират и да се усъвършенстват като лекари. Лично аз никога не съм искала да продължа професионалното си развитие в чужбина. Искам да остана в България и да помагам на хората тук. Някакси думата „лекар“ прекалено много беше опетнена през годините, хората нямат доверие на системата, постоянно  се съобщават новини за случаи на насилие над здравни работници, а в много болници условията са лоши, което е допълнителен фактор младите хора да изберат чужбина. Възнаграждението също е друг фактор, който ги мотивира да потърсят другаде развитие. Мисля, че трябва да останем тук, за да помогнем по някакъв начин на системата да се подобри. Да положим основата на една наистина добра здравна система. Медицинското обслужване и качествените медицински специалисти в България ги има.

И Вашата лична причина да останете е заради желанието си да промените нещата?

Няма как да го направя сама. Всичко е съвкупност от общините ни усилия. Бих искала да остана да се развивам тук и съответно професионалният ми път да продължи тук, а не в чужда страна. В свои води човек е много по-лесно да се развива, отколкото в чужбина. Не ми е чужда идеята да отида в чужбина, за да придобия някаква квалификация, но не за дълъг период от време.

 Как се разтоварвате от работата в болницата?

Тъй като това да бъда наистина ми беше мечта, не чувствам работното си място като нещо обременяващо или задължение.Естествено е уморително, но не и натоварващо. В свободното си време обичам да пътувам и в България, и в чужбина. Обичам да съм сред близки, сред приятели и свободното ми време да е максимално запълнено. Преди пишех разкази, но в момента нямам много възможности за това, въпреки че имам дори спечелен конкурс. Той беше организиран от Американското посолство по една инициатива за борбата с трафик на хора. Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m38R

Нора 12.09.2019 13:33:35

Браво, щом при тази стегнация са и отпуснали място. Сигурно има и други с качества, но пък е и късмет.

Интересно 10.09.2019 23:23:35

Специализира в БГ, защото има кой да ѝ намери място и/или си е платила за това. На фона на това коментарът на този въпрос и като цяло интервюто звучи доста цинично... P.S. От друг колега от випуска на Ивелина и специализиращ не в БГ, защото не може да си го позволи. P.S.S. "Да положим основата на една наистина добра здравна система. Медицинското обслужване и качествените медицински специалисти в България ги има. " .......Системата, колеги, се създава и поддържа от вас и няма как вие да я направите добра, защото именно вие, които сте уредени и не винаги компетентни (защото роднинските връзки и финансовите възможности - единствените критерии за започване на специализация в България- не са показател за вашите възможности, а всички завършили МУ знаем, че има прекалено много хора, които не са си на мястото там) сте една от причините, здравеопазване практически в милата ми родна страна да няма.

Д, Станева 10.09.2019 14:17:44

Браво, колега! Хубаво е да има млади хора, които да се развиват и да ни лекуват в бъдеще! Жалко много за системата, жалко за мизерията, в която трябва да живеем, жалко за всички българи! Ще се надяваме... Дали нещо ще се промени за нашето поколение?! А относно коментарите по-отдолу: не бъдете зли! Безспорно е трудно, ако нямаш родителска опора да учиш медицина. Все някой трябва да остане, за да лекува семействата ни, без значение кой ще му плаща тока 10 години напред. Мислете и за това!

Гост 11.09.2019 12:39:37

Колега, за нашето поколение нищо няма да се промени, отдавна го проумях! Който може - да се спасява на Запад! Който има родителска подкрепа, партийна, ДС подкрепа или 3 в 1 - да опитва тука! Достатъчно ясно ли се изразих?

специалистът 09.09.2019 23:02:23

Фантастични реклами на Здраве.нет с поредната калинка,спусната директно в Александровска!Поздрави от чужбина!Тук може да не изкарвам колкото Генчо Наглев или дори инвазивен кардиолог в България,но си купих вече нов джип,имам хубава къща и почивам само на хубави места.Детето ми учи в училище със закуска и обяд.А пък на колежката от статията мама и тате ще и плащат тока още 10 години.

чукча 09.09.2019 13:25:34

Препечатано от "Работническо дело"...

Elf 09.09.2019 11:00:25

S 2x 400 ml silikon ste ste super kolejke.A i ste dostatachno glupava za da progresirate.Hvanete si lubovnik ot NSO i si rabotete medicinata za prestij.I oste patriotizam.

maceto* 09.09.2019 00:24:03

доктор Маринов и доктор Халваджиева

ОПЛ 08.09.2019 22:48:55

Транспантологията не може да бъде основата на една здравна система. Тя е върхът на сладоледа, черешката на тортата, нейният естествен връх....както искате я наречета, но основата на една система е друга и тази колежка няма как да бъде полезна като цяло.

Кремена Недева 08.09.2019 19:52:05

Респект ! Лично съм лекувана от майката на момичето! И се радвам , че е избрала да бъде лекар . Пожелавам ти много успехи !

Crocodile 08.09.2019 18:00:06

Не винете дамата! Родители не се избират. Проблемът е в системата-тотално сбъркана като държавата. Който няма родители с връзки бяга в чужбина. Лошото е че децата ми не искат да се върнат в България. За лекари с 10 години стаж в Европа, никой не иска и да чуе в България.

Балтов А 08.09.2019 17:38:46

Ей, само хейтвате! Браво колега! От БГ по-хубаво няма!

Stefka Kombakova 08.09.2019 17:10:07

Всичко което казва Ивето е вярно!Познавам я наша ученичка беше, пожелавам и да сбъдне мечтите си!

Един ОПЛ на 33 08.09.2019 15:21:35

Мдааааа, поредната захаросана история. Здраве.нет определено не си взема поука

Вътрешен 08.09.2019 14:47:27

Я да чуем имената на тате и мама! Тогава ще разберете защо чедото не иска в чужбина, а да лапа тук наготово.

Гост 08.09.2019 13:29:00

Глупости на търкалета.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Израел: С навлизането на 5G ще има и промяна на законодателството за защита на човека
27.05.2020 17:29:50 Невена Попова

Проф. Израел: С навлизането на 5G ще има и промяна на законодателството за защита на човека

Проф. Мишел Израел е физик, завършил е магистърска степен по физика на твърдото тяло и магист ...

Д-р Стоян Борисов: Стресът при медиците води до хронични заболявания
27.05.2020 16:39:16 Надежда Ненова

Д-р Стоян Борисов: Стресът при медиците води до хронични заболявания

Шест са основни неща, които са изключително важни за стимулиране на имунната система без да се из ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...