!
Сряда, 17 Юли 2024
14
март

Адв. Шаркова: Личните лекари могат да въвеждат такси, но не и да ограничават достъпа на пациентите си„Допълнителната такса при личния лекар би била проблем, ако този, който откаже да я плати, не може да стигне до преглед. Тогава ще има ограничаване на достъпа и евентуално създаване на ситуация, в която пациентът няма да избор дали да избере тази услуга“.

Това каза за Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Шарков във връзка с таксата „записване на час“, въведена от тази година от столичен общопрактикуващ лекар. Казусът стана известен, след като майка на 9-месечно бебе сигнализира медиите, че е трябвало да плати за прегледа на детето такса в размер на 7.80 лв.

Педиатърът д-р Красимира Косева обясни пред Нова телевизия, че това е административна такса, която е въведена в нейната практика от тази година.

„Първото посещение на майката беше през януари, когато тя е подписала договор, че е съгласна с административната такса. Тогава не съм й взела такса. Такава ми е практиката – когато хората се информират, не взимам такса, на второто посещение хората вече са използвали административните услуги, затова съм взела и въпросната такса”, каза тя.

„Административната такса не е такса за преглед. Прегледът винаги е бил безплатен. Срещу административната такса пациентите имат възможността да контактуват с човек, който раздава часовете, не само с електронна платформа, както беше преди това”, допълни още д-р Косева.

„Няма пречка общопрактикуващите лекари да въвеждат допълнителни платени услуги извън пакета, който заплаща НЗОК. Важното е обаче ползването на тези услуги от едни пациенти да не ограничава достъпа до медицинска помощ на останалите пациенти. Така например не може достъпът на пациент до преглед да бъде ограничен, ако винаги с предимство се приемат пациенти с платени услуги. Също така пациентът трябва да избере дадена услуга доброволно“, категорична беше адв. Шаркова.

По думите й обаче в случай, че д-р Косева е създала адекватна организация и договорът е изготвен както трябва, е възможно лекарят да не носи санкция.

„Пациентите трябва да бъдат информирани за видовете и цените на услугите. Подозирам, че не й е разяснено, но пък и всеки е длъжен да чете договорите, които подписва“, допълни още адв. Шаркова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k#eP

МНЕНИЕ 07.06.2023 22:09:35

Джипитата трябва да се съдят непрекъснато - за неосигурен моментално денононощен достъп до медицинска помощ - телефоните им въобще да не се изключват, за неиздаване на касов бон за потребителската такса и всяка измислена и не заплащана от касата услуга, за сгрешена диагноза, за неадекватна, нерезултатна набутваща пациента терапия, за не насочване към специалист по желание на пациента, който след като си е платил здравните осигуровки би трябвало "да поръчва музиката", а не да зависи от благоволението на най-простата, тъпа, но нагло-нахална част от лекарската гилдия-джипитата. До кога това закрепостяване към някой некадърник, набеден за личен доктор? След като си плащам редовно здравните осигуровки трябва сам свободно да решавам на какво ниво да си решавам здравния проблем - първична, специализирана или болнична помощ.

ПАЦИЕНТ 29.05.2023 20:16:26

ДЖИП,СИТАТА ТРЯБВА ДА ИЗДАВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ЗА ВСЯКА ПАРИЧКА, КОЯТО НАХАЛНО СЛАГАТ НАПРАВО В ДЖОБЧЕТО СИ!!! КАСОВИЯТ АПАРАТ ДА Е НАПРАВО НА БЮРОТО А НЕ СКРИТ НЕЗНАЙНО КЪДЕ! НЕ СЕ НАПЛЮСКАХА! ДА ИМ СЕ МАХНЕ КАПИТАЦИОННАТА ТАКСА, ДА СЕ МАХНЕ ПАЦИЕНТСКАТА ЛИСТА, КОЯТО ЗАКРЕПОСТЯВА ПАЦИЕНТА СЪМ ОПРЕДЕЛЕН РЕКЕТЬОР. ПАЦИЕНТЪТ ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ СВОБОДНО ДА ИЗБИРА КЪДЕ ДА СИ РЕШИ ЗДРАВНИЯ ПРОБЛЕМ! ТАКА ОПЛ-ТАТА ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ ТРЯБВА ДА СЕ КОНКУРИРАТ ПОМЕЖДУ СИ И СЪС СИМП ЗА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ - ТОГАВА ЩЕ ГИ ВИДИМ КОЛКО СА ВЕЛИКИ!

Gost 06.04.2023 22:25:47

Лошо...тук лекари насаждат злоба към пациентите!!! Трябва да се сезира прокуратурата!!!

Гост 19.03.2023 20:12:02

Съвсем скоро няма да има народ, който може отвсякъде да смучете! И който да ви плаща здравни вноски по 12% , и на когото да искате такси само като види вратата на ДКЦто. Хубавото на собствениците на болници е, че нямат спирка в цоцането на публични средства и процесът да срещнете народната любов в даден момент няма да закъснее.

един 19.03.2023 21:21:24

Съвсем скоро няма как да останете с тези мижави здравни вноски ,а 2 милиона тарикати да си платят 1000 лв след 20 г данъчна ваканция и да почнат да претендират за направления ,телкове и безплатно лечение ,в Германия от нова година здравните вноски са скочили почти двойно ,като средната отива на близо 1000 и се дели между работодател и работещ ,400 е също средната за пенсионер ,не 0 и да му поемат вноската останалите данъкоплатци ,да не говорим за държавни служители и т н ,социализъма е към края си .

surg 16.03.2023 08:33:01

достъпа може да бъде на крака и е гарантиран......този който иска да си запазва час трябва да мине през някаква процедура с технологии, тук има разход и някой трябва да го плати, ако пациента не иска , минава на план А.....просто е....

surg 16.03.2023 08:20:36

проблема е че т.н. народ кара по спомени от соца от преди 60 г......и не знае и не иска да знае какво е положението в т.н. ЕС....където хем им взимат средно 18 пъти повече пари и чакат от седмици до 12-15 г за различните здравни дейности вън от тежка спешност......мда

Браво на тази лекарка! 15.03.2023 22:44:14

Винаги има първи път! Разлигавените мами, които тероризират лекарите ще трябва да се дисциплинират! НЕ!!! Не може да звъните за щяло и нещяло!! Не може да искате всичко да се случва днес. Или, още по-добре вчера! На плебса, който дращи тук ще му кажа - ние ще оцелеем без касата, защото трима кеш са за 10 като теб! А ти?!?! Ще оцелееш ли?! Не мисля.

ЗОЛ 15.03.2023 09:34:34

Ограничаването на достъпа на ЗОЛ до медицинска помощ е грубо нарушение на Конституцията на РБ, за което може да се сезира дори ДАНС ! Скъсайте ги от жалби тия ОПЛ-та да си седнат малко на задните части !

Гост 15.03.2023 13:34:23

Чичка, хайде съди Европейския Съюз ,че пациенти чакат по 3 месец за кардиолог в Нидерландия и Белгия чрез здравните фондове . България е част от ЕС ,така ,че важат същите правила и за вас баланските навлеци. Ще чакаш колкото се налага. Аз няма да преглеждам по 50 души на ден ,пък и безплатно,глупако.! Правата ти свършват ,там където започват моите права да не бъда мародерстван ,малтретиран и някой да очаква да работя 24 часа на ден. Смърт на комунизма,другарЕ ганици!

ЗОЛ 15.03.2023 18:57:52

Докторче, мене твоите проблеми с Касата изобщо не ме вълнуват. Щом си сключил договор си длъжен да спазваш клаузите. Като не ти изнася, минавай кеш да те видим, колко ще издържиш. И ще пускам жалби, за всеки наглец като тебе, дето си измисля свои правила !

Elf 16.03.2023 14:16:35

Jalbite niama da ti otkriat raka i da te izvedat ot komata.Nito ste te izlekuvat ot komunizma drugariu ,,homo sovietikus-socialistikus,,.Po-dobre zapochvai da varish jito i nosi cherno sukno.Da svikvash,prokletI da se vsichki proletarski urodi .

БЛС-Въоръжено Крило 15.03.2023 09:00:40

Въвеждането на часове за преглед е практика в Западна Европа от 150 години. НИКОЙ не може да нарежда на лекаря колко бързо и колкостотин хора да преглежда на ден. Така,че писъците за ограничаване на достъпа са нелепи след като това е консултантски труд ,а не работа на конвейер. GР-тата в UK дават часове за преглед в рамките на 7-10 ДНИ .Така, че спрете да се мазните на пролетарската тълпа и ги научете ,че имат права ОГРАНИЧЕНИ в рамките на правата на лекаря да не бъде притискан, форсиран и малтретиран. Освен това в Медицинският Стандарт за Обща Медицина, който е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН нормативен документ се казва: Критерий 3.2.45. Осигуряване на достъпна и своевременна медицинска помощ. " Възможност ≥ 70 % от пациентите, потърсили помощ, извън случаите на спешност и планови дейности, да бъдат консултирани в рамките на до 5 работни дни от момента, в който са се обърнали към ОПЛ.." Край на цитата. Ограниченията на достъпа на пациенти е НОИРМАТИВНО ЗАПИСАН И ЗАКОНЕН. Обнародвано в ДВ и влязло в сила от 16.07.2021г

dre 15.03.2023 09:00:27

Добре. Да кажем, че ще плащаме, тогава да вадят Касовите Апарати и да дават за всички платени услуги извън пакета, който плаща НЗОК, касов бон. Да ги отчитат и декларират тези такси, защото много от тях имат, но не знаят в кое чекмедже са ги забутали.

Гост 15.03.2023 09:07:40

ДА, КАСОВИ АПАРАТИ,РАЗБИРА СЕ -НО ПРИ ПАЗАРНИ ЦЕНИ НА ПРЕГЛЕДА- В МОМЕНТА 50-80 ЛВ. дано ти олекне от пролетарската злоба, че все пак ще получаваш касова бележка за 80 лв.

Гост 14.03.2023 19:48:21

Таксата трябва да я плаща НЗОК, не да се прави на умряла лисица.

Възмутен 14.03.2023 16:20:46

Е,нямат мяра нямат нареждане! Как се изкарват7.80лв за да ги дадеш само за достъп до ОПЛ?! Нали НЗОК им плаща,нали осигуровки се плащат....При това тези КЕШ пари са чист необлагаем доход при голяма частот личните лекари!

Гост 15.03.2023 09:04:20

Ватник,съвсем скоро няма да има никакви потребителски такси. Просто ще плащате едни 50-80 лв най-малко за медицински преглед от лекар. Още максимум 3-4 години и ще си завирате здравните вноски към НЗОК отзад.

аз 14.03.2023 15:52:55

Който не иска да плаща допълнителна такса няма да ходи на лекар! Ще се лекува сам!


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...