Вторник, 01 Декември 2020
03
ноем
1

Доц. Бранимир Спасов: Пациентите с онкохематологични заболявания са в по-висок риск от респираторни инфекцииДоц. Бранимир Спасов е изпълнителен директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания /НСБАЛХЗ/ и председател на Българското медицинско сдружение по хематология

Доц. Спасов, нека първият ми въпрос бъде отправен към Вас в качеството Ви на клиницист. С какво инфекцията COVID-19 застрашава пациентите с хематологични и онкохематологични заболявания?

Пациентите с онкохематологични заболявания са изправени пред висок риск от инфекциозни болести. В повечето случаи не само онкохематологичното заболяване засяга имунната система на пациента, но и прилагането на сериозна химиотерапия с цел лечение може да доведе до тежък имунен дефицит. Налице са данни, че тези пациенти, при които се установяват инфекции, причинени от респираторни вируси, са с по-висок риск от фатални последици. Към групата на респираторните вируси спада и COVID-19, като пациентите с онкохематологични болести могат лесно да бъдат заразени с него в болнична обстановка. Това от своя страна води до значително по-висок риск при тези пациенти, особено при такива с прогресиращо онкохематологично заболяване.

Трябва да се отбележи и фактът, че поради тежкия имунен дефицит пациентите с онкохематологични заболявания могат да бъдат заразоносители на COVID-19 за доста по-дълъг период от време в сравнение с хора, които не страдат от такива болести.

Кои от тях са най-застрашените?

Най-застрашени са младите пациенти с остри левкемии, при които се прилага агресивно цитостатично лечение. Този тип терапия води до тежка и продължителна неутропения, при която неутрофилният брой спада под 500/µl, което води до повишен риск от вирусни, бактериални или гъбични инфекциозни болести. При пациенти с остри левкемии честотата на респираторните вирусни заболявания, към които принадлежи и COVID-19, варира в широки граници - между 1% и 50%. Тези вируси могат да причинят тежки увреждания на долните дихателни пътища при пациентите с онкохематологични заболявания, поради което фаталният изход може да настъпи в голяма част от случаите.

Според съвременните препоръки всички пациенти с остри левкемии трябва да бъдат тествани за наличие на COVID-19 преди началото на всеки терапевтичен цикъл. При наличие на COVID-19 лечението за онкохематологичното заболяване следва да бъде отложено, тъй като прилагането на агресивна химиотерапия при болни с доказана COVID-19 инфекция води до много висок риск от летален изход.

Ще има ли промяна в приема и лечението на болните, които са трансплантирани или на които предстои костномозъчна трансплантация?

Съгласно заповед РД-01-619/23.10.2020 на министъра на здравеопазването няма да има промяна в осъществяването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациентите с онкологични и онкохематологични заболявания.

Трябва да се има предвид обаче, че трансплантацията на хемопоетични стволови клетки води до тежък имунен дефицит при болните, подложени на тази процедура. Те са податливи към различни бактериални, вирусни, гъбични и други инфекциозни усложнения, поради което преди стартиране на трансплантацията следва да се проведе бърз антигенен или PCR-тест за наличие на COVID-19. При пациенти, позитивни за COVID-19, процедурата по трансплантация следва да бъде отложена до негативиране на антигенния или PCR-тест.

В допълнение, броят на трансплантираните болни, заразени с COVID-19, е много малък. Това се дължи на строгите процедури по контрол на инфекциите и използването на лични предпазни средства от медицинския персонал в трансплантационните отделения, които бяха въведени още преди настъпването на пандемията, причинена от COVID-19.

Миналата седмица се проведе Петата национална среща на хематолозите от доболничната помощ. Кои са най-сериозните предизвикателства към тях и техните пациенти в този труден момент?

Основният акцент на това важно събитие бяха инфекциозните заболявания в хематологичната практика. За първи път форумът беше проведен в хибриден вариант, т.е. делегатите присъстваха физически, при строго спазване на противоепидемичните мерки, като имаше възможност и за дистанционно участие.

Освен обобщителните лекции, голям интерес предизвика и представянето на различни инфекциозни клинични случаи от реалната хематологична практика. Едва ли ще разкрия голяма тайна, като кажа, че най-голямото предизвикателство пред цялата хематологична общност е липсата на достатъчен кадрови ресурс, който да обезпечи качествено медицинско обслужване на пациенти с хематологични заболявания на цялата територия на България. Съществуват редица градове в страната като Ямбол, Сливен, Силистра, Дупница, Ловеч и др., при които достъпът до квалифицирана хематологична помощ е силно затруднен. Доболничните хематолози се занимават предимно с лечението на пациенти с доброкачествени анемии и тромбоцитопении.

Достатъчно добра ли е връзката и взаиомодействието между хематолозите от доболничната и болничната помощ?

По мое лично мнение връзката и взаимодействието между хематолозите от доболничната и болничната помощ е на добро ниво. Българското медицинско сдружение по хематология инвестира в редица дейности в тази посока. Например, с цел оптимизиране пътя на пациента с хематологично заболяване и изграждане на добра връзка между общопрактикуващите лекари и хематолозите от доболничната помощ от една страна и хематолозите от университетски центрове от друга, през 2018-а и 2019 година беше проведена Национална информационно-скринингова кампания под надслов „Попитайте хематолога“. Посредством тази кампания колеги от водещи университетски клиники посетиха градове със затруднен достъп до квалифицирана хематологична помощ и консултираха безплатно пациенти със съмнения за хематологични заболявания. Тази информационна кампания ще продължи и в други градове на страната след преодоляване на световната пандемия, причинена от COVID-19.

Какви са препоръките Ви към пациентите, какво поведение трябва да спазват те?

В момента усилията на всички в здравната система са насочени към преодоляване на сериозната епидемиологична обстановка, свързана с коронавируса. За съжаление обаче хората продължават да боледуват и да се разболяват. Най-важното за пациентите в този момент е да не пренебрегват или преустановяват лечението си, да не отлагат преглед при лекуващия си лекар, защото лечението не търпи отлагане.

Всеки в тази ситуация трябва да се отнася отговорно и да спазва обявените мерки. Всички трябва да се пазим взаимно - и лекари, и пациенти, за да се справим в условия на нарастващи случаи на заболеваемост.

В същото време бих искал да призова и хората, които са преминали успешно лечинието на коронавирусната инфекция и имат медицински показания за даряване на кръвна плазма, да го направят в оторизираните центрове. Този жест е важен и би могъл да бъде от ключово значение за живота на някой нуждаещ сеКоментари по темата

Правила на форума за коментари
c9vu

Реклама ДКК 28.11.2020 12:41:27

Ако вие сте лабораторен лекар и правите ръчно ДКК с микроскоп, но устройството ви е счупено може да пишете в Google диференциален брояч и да броите с програмата на компютъра с клавиатурата.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID
30.11.2020 17:32:50

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID

Почина проф. Митко Цветков, уролог от Пета МБАЛ – София. „С болка и прискърби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...