!
Петък, 21 Юни 2024
09
март
5

9 март - Световен бъбречен ден

Доц. Василев: Скалпелът в урологията вече е минало

Профилактиката е всичко, не я пренебрегвайте, съветва специалистътДоц. Васил Василев започва работа като уролог веднага след дипломирането си през 2003 г. В Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“ София учи и придобива умения под ръководството на най-добрите уролози в България. Интересите му са насочени към иновативните безкръвни и лазерни методи, през годините преминава редица обучения в чужбина.

През 2009 г. става асистент към Катедрата по урология в МУ – София, където през 2013 г. защитава успешно дисертация. Продължава работата си като университетски преподавател, от същата година е главен асистент в същата катедра.

Днес разговаряме с доц. Василев за съвременните тенденции в урологията, за новите методи на лечение и необходимостта от превенция на заболяванията на урогениталната система.

Доц. Василев, кои са най-значимите научни и технологични постижения от последните години, които промениха облика на съвременната урология?

Урологията днес няма нищо общо с урологията отпреди 20 и дори отпреди 10 години. Когато аз навлизах в специалността, отворените операции на органите на урогениталната система бяха практика, днес са голямо изключение, те почти не се правят. Промените са огромни, скокът е огромен. Сега сме във времето на ендоскопските операции, които са основният подход при най-разнообразна патология. Също така лапароскопската хирургия се превърна в златен стандарт при рак на простатата и пикочния мехур, тумори на бъбреците, уролитиаза, доброкачествена простатна хиперплазия. Оптичните методи, при които се използват няколко вида лазери, вече са част от ежедневната практика на уролога.

Все по-бързо навлиза и роботизираната хирургия. Тези подходи промениха изцяло облика на специалността, те се прилагат и при възрастни, и при деца. Ако трябва да обобщя – скалпелът в урологията вече е минало. Мога да илюстрирам казаното с едно сравнение – ако преди 20 години можехме да разчитаме само на стационарните телефони с шайба и копчета, сега имаме в джоба си устройства, които ни позволяват във всеки един момент да говорим с другия край на света, да правим снимки и клипове и да ги изпращаме веднага от всяко място до всяка точка. Толкова голям е скокът в нашата специалност. Дори с колеги споделяме, че понякога ни е трудно толкова бързо да поемем новата информация, да се адаптираме към нея и да приемем новите неща.

Нашата клиника в „Александровска“ болница е една от най-големите и най-старите в страната, с дълголетни традиции. Разполага с изключително богат набор от съвременна апаратура, в това число с 3 вида лазери, което ни позволява да работим изцяло в синхрон със съвременните тенденции. Безкръвните операции са основна част от всички интервенции. Това я прави привлекателен център за пациенти, които могат да разчитат на качествена диагностика и лечение.

Водещите специалисти на клиниката проф. Маринчо Георгиев и проф. Красимир Янев имат богат опит, познават добре новите технологии, ендоскопските подходи, лазерните операции, както и роботизираната хирургия.

Увеличават ли се случаите, в които се налага лечение поради дълго и неоправдано отлагане на прегледа при специалист?

Действително, COVID пандемията оказа своето влияние върху поведението на хората. Дълго време много от тях, въпреки наличието на притеснителни симптоми, не търсеха консултация и помощ. Това обаче е на път да се изживее, възстановява се нормалният поток. Напоследък забелязвам, че все повече хора се информират от различни източници и дори без симптоматика търсят консултация. Все повече млади мъже идват при нас и се консултират профилактично, въпреки че нямат оплаквания. Като цяло динамиката е в положителна посока и като лекар специалист ми се иска тази тенденция да се запази.

Според Вас достатъчно добра ли е връзката между лекарите в доболничната помощ – общопрактикуващи и специалисти нефролози и уролози, с урологичните клиники и отделения, навреме ли се насочват пациентите към тях?

Мисля, че има какво още да се желае в това отношение. Особено що се отнася до ситуацията извън София и големите градове. Разбира се, има и много добросъвестни общопрактикуващи лекари, които насочват пациентите без отлагане за изследвания и консултация. 

Какъв съвет и препоръка ще отправите за най-важните принципи на поведение, насочено към опазване на здравето на бъбреците и урогениталната система?

Най-същественото е да не се пренебрегва профилактиката. Профилактиката е всичко! Всеки мъж над 50-годишна възраст трябва поне един път в годината да си изследва нивата на PSA и да се консултира с уролог. Ехографският преглед е рутинна практика, той дава много добра първоначална насоченост и специалистът на базата на тази информация може да назначи при необходимост друго образно изследване – компютърна томография или магнитен резонанс. Ранното откриване на рака има много съществено значение,

Също така моята препоръка е дори и без оплаквания хората да търсят съвет на специалист, особено ако са прекарали инфекции на органите на отделителната система или ако имат в рода си близки със злокачествено заболяване. Днес възможностите на медицината са несравнимо по-големи, отколкото са били преди години, но е важно лечението от специалист да започне колко се може по-рано.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vF%K

Николай Ралчев,Тутракан 08.01.2024 12:11:56

Сайта, не премахвайте моите коментари, защото ще ви осъдя и ще напиша срещу вас до НАТО, до ООН и до кмета на Тутракан!!!!!!!! Една луда извратенячка Надя Драганчева пише от ное име тук!!!!! Тази откачена Надя Драганчева е известната психопатка-рецивидистка от гр.Тутракан!!!!!!!

Надя Драганчева 02.11.2023 12:42:16

Един ИЗРОД на ИЗРОДИТЕ пише коментари- СЛОВЕСНА ДИАРИЯ. Сезирани са надлежните институции. ИЗВРАТЕНЯКЪТ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО !!! Сайта,не допускайте коментари, в които фигурират имената на Николай Ралчев, Надя Драганчева и Петко Ралчев.

Надя Драганчева 02.11.2023 12:40:50

Един ИЗРОД на ИЗРОДИТЕ пише коментари- СЛОВЕСНА ДИАРИЯ. Сезирани са надлежните институции. ИЗВРАТЕНЯКЪТ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО !!! Сайта,не допускайте коментари, в които фигурират имената на Николай Ралчев, Надя Драганчева и Петко Ралчев.

Николай Ралчев,Тутракан 18.06.2023 16:16:56

Николай Петков Ралчев се казвам и аз съм на 49 години и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5 до старият пазар.Мен ме пребиха много полицаите,от тогаеа не съм добре с простатата и половия ми член,аз станах и полов инвалид.Понеже бях ритан по пениса. Искам да си отрежа пениса,има ли такива специалисти да го направят.И искам да си поставя вагина после.Зашото аз съм и заклет ГЕЙ и обичам мъже и правя любов само с мъже

Севделин Драгомиров 08.06.2023 13:07:31

Др.Кръстанов от екипа на доц.Василев товае уникален лекар.хиляди благодарности.


Всичко за коронавируса
Още новини
Търсят ръководство и на СБР – Бургаски минерални бани
21.06.2024 16:59:39

Търсят ръководство и на СБР – Бургаски минерални бани

Конкурс за ръководство на Специализираната болница за рехабилитация – Бургаски минерални ба ...

Един е кандидатът за шеф на Столичната здравна каса
21.06.2024 16:37:40

Един е кандидатът за шеф на Столичната здравна каса

Само един кандидат е подал документи за директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК). Т ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...