Сряда, 17 Август 2022
29
апр
4

Доц. Иванова-Тодорова: Около 20% от хората на западния свят страдат от някакъв вид хистаминова непоносимостДоц. Екатерина Иванова-Тодорова е клиничен имунолог в Лабораторията по клинична имунология на Университетска болница “Св. Иван Рилски” – София и доцент към Катедрата по клинична имунология на Медицинския университет - София. Пред Zdrave.net тя разясни какво е хистаминов интолеранс, опасни ли са повишените нива на хистамина в организма и защо и кога трябва да се изследваме. 

Доц. Тодорова, какво представлява хистаминът и защо са опасни повишените му нива?

Хистаминът е биогенен амин, който се синтезира от мастоцитите, базофилите, тромбоцитите, хистаминергичните неврони и ентерохромафинните клетки в гастроинтестиналния тракт и е полезен за организма. Играе ролята на защита от първа линия при различни инфекции, при състояния на наранявания. Тогава той се включва, за да викне на мястото клетки, които да се борят с чуждото и опасното. Включва се по време на телесен стрес, насърчава бдителността на организма, притока на кръв към мястото на възпаление и като цяло участва в оздравителните процесите на тялото. В действителност обаче при много от стресовите състоянията в съвременните условия не се получава точно така. Едни от случаите, когато имаме живото застрашаващо покачване на хистамин, са алергичните реакции. Хистаминът се повишава и при различните състояния на атопия, както и хистаминова непоносимост. Това до голяма степен е свързано с начина ни на живот и с урбанизацията. Ние живеем в свят, който е свързан с много удобства за нас, но при малка част от населението, тези удобства не са толкова полезни и това води до увеличаване наличие на различни заболявания свързани и с повишен хистамин.

Съответно и на алергиите?

И на алергиите, и на автоимунните заболявания. За хистаминовия интолеранс започва да се говори на практика след 2016 г. От 2011 г. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) публикува научен доклад, в който предупреждава, че нивата на хистамин, открити в храни, предлагани на пазара в страни от Европейския съюз, могат да водят до риск за здравето на потребителите. Сред тях хистаминът има най-висок токсичен потенциал и неговото повишаване може да е свързано с клинични симптоми, различни от алергичните и дори нормалните нива при някои пациенти може да предизвика изява на клинични симптоми. Това е хистаминовият интолеранс, който се нарича още ентерална хистаминоза, когато е намалена способността на тялото да разгражда хистамин своевременно и ефективно. В резултат на това нивата на хистамин в организма се покачват и се появяват клинични симптоми.

Може ли да се направи аналогия с инсулиновата резистентност?

Не точно, защото хистаминовия интолеранс не е болест в пълния смисъл на думата. Той е състояние. Има малък процент от хора от населението в света, които не могат да разграждат нормалните количества хистамин в организма. Те се натрупват и предизвикват различни симптоми. Ако например хората в Европа с алергии срещу храни са около 1-2% от възрастното населени, тези които са с хистаминов интолеранс и хранителен такъв като последица, са около 20%. Важното е да се знае, че в повечето случаи хистаминовият интолеранс е обратимо състояние.

Кои са хората, при които се проявява хистаминов интолеранс?

Много често това са пациенти с атопичен дерматит, или имат разгърнати системни автоимунни заболявания. Среща се и при деца с проблеми в развитието. Това са хора, при които по някакъв начин страда мукозния имунен отговор и част от ензимните системи в организма или са налице генетични полиморфизми в двата ензима разграждащи хистамин. Това води до понижени нива най-често на диаминооксидаза (DAO). DAO е единия от двата ензима, който основно се намира в червата и служи да разгражда постъпилия с храната и чревната микробиота хистамин и не позволява големи количества от този хистамин да попаднат в кръвта. Ако това не се случи по някаква причина – наличие на възпаление, заболяване, приемане на медикаменти или генетична предиспозиция, се получава неспецифично възпаление от количествата хистамин, които се натрупват в организма.

Какви са най-често срещаните симптоми?

Сърбеж, особено в областта на очите, носа, ушите; зачервяване на кожата подобно на т. нар копривна уртикария, като много често това са пациенти с поставена диагноза идиопатична уртикария с неизяснена причина; подуване, оток на лицето или в областта на устните; чести епизоди на ниско кръвно налягане; сърцебиене; болка в гърдите; главоболие; гастроинтестинални симптоми свързани с лошо храносмилане и промяна в подвижността на чревния пасаж, наличие на киселини или рефлукс. Много често тези симптоми са подпрагови, не са животозастрашаващи. Тогава пациента отива при множество специалисти, които обаче не могат да поставят точна диагноза, защото няма достатъчно симптоми или променени клиниколабораторни показатели и съответно казват – нищо не се открива. А тези пациенти наистина страдат. С времето обаче, тези подпрагови симптоми се натрупват и наслагват и могат да са причина за отключване на сериозно заболяване или за обостряне на съществуващо такова.

Как се проявява хистаминовата нетолерантност?

Много е индивидуално за всеки един пациент. Самата хистаминова непоносимост не е еднакво състояние за всички пациенти и съответно се преодолява по конкретни, индивидуални схеми. Първо клиничният имунолог трябва да определи причините за нея, дали са ензими дефекти свързани с разграждането на хистамина или е друга причината. След това вече може да се определи терапията, която е свързана с ензимни форми на витамини, които стимулират DАО или другия ензим свързан по-скоро с вътреклетъчния хистамин. Това е хистамин N-метил трансферазата. Друг подход е даването за кратък период от време на самия ензим DАО. Например при пациенти с диагноза ревматоиден артрит с хистаминов интолеранс и насложен такъв хранителен, когато се опитаме да понижим хистамина, част от симптомите, свързани с основното заболяване, се успокояват, и това дава една добра основа за прилаганата водеща ревматологична терапия.  

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ вече предлагате два теста, чрез които да определите хистаминовия интолеранс. Какво представляват те?

Единият измерва хистамина в плазмата, а другият ниво на ензима диаминооксидаза (DAO). Това е първата стъпка в посока – понижаване на неспецифичното възпаление при пациентите с автоимунни заболявания, но покрай тях имаме и много други пациенти – със синдром на раздразненото черво, с атопични дерматити, с хронични кожни прояви, както и много дечица със симптоми от страна на гастроентералния трак, които нямат поставена диагноза и не покриват критериите за класическите заболявания. Самите тестове не поставят диагноза хистаминов интолеранс. Тя се поставя на базата на комбинация от ниво на хистамин, DАО, изключващи алергия тестове, клинични симптоми, прием на лекарства при дадения пациент, както и елиминационна ниско хистаминова диета, а понякога се налагат и провокационни проби с храни. Целият този алгоритъм е специфичен за всеки един пациент.

Как препоръчвате да постъпят пациентите с такава симптоматика – първо да посетят редица специалисти или първо да дойдат при Вас и да си направят тестовете?

С удоволствие бих казала първо да дойдат при нас, но това няма практически как да се случи. Симптомите са много неспецифични и много често подпрагови като интензивност. Моят съвет към пациентите е ако имат симптоми, които не покриват нито едно от класическите заболявания, а са свързани с част от симптомите на хистаминов интолеранс, тогава да помислят за тестовете. По-скоро да бъде диагноза на изключването. Ако например има симптом като сърцебиене, на първо място трябва да се посети кардиолог и едва след това да мислим за хистаминов интолеранс. Първо трябва да се изключат класическите заболявания, за които има много добри специалисти у нас.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SreQ

Гаст 27.12.2021 19:50:41

Всичко е много точно описано А вие в коментарите се молете да не ви сполети Хист непоносимост.

Гост 07.06.2021 15:09:30

Тази не е наясно с основни понятия. И не е виждала болен.

Гост 01.05.2021 16:15:43

Лабораторни измишльотини!

Лекар 01.05.2021 01:28:58

Не било болест ами състояние. Това трябва да е някаква далавера. Какъв е кода на това така наречено състояние в ICD 11?


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот
17.08.2022 10:20:23

Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот

„Минимално се скъсяват сроковете за изолация както за болните, така и за контактните лица с ...

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?
17.08.2022 09:31:49

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?

Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox – това са само някои от идеите, изпратени до СЗО, докато ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...