!
Събота, 20 Април 2024
14
апр

Д-р Брънзалов: Няма никаква причина за притеснения от ваксината на AstraZenecaПред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов коментира обсъжданите варианти в Националния ваксинационен щаб за решение на проблема с Оксфордската ваксина, рисковете за пациентите и опашките пред РЗИ на общопрактикуващите лекари за получаване на необходимите количества ваксини.

Д-р Брънзалов, ще бъде ли спряно приложението на ваксината на AstraZeneca за лица под 60-годишна възраст у нас?

В изявлението на португалския здравен министър Марта Темидо, след виртуалната среща на европейските здравни министри, се казва, че Европейската комисия и португалското председателство подкрепят рестрикцията на тази употреба, но няма да я забрани. Моето лично мнение е, че не трябва да бъда забранявана, защото това е загуба на оръжие. Ваксините са нашето оръжие срещу вируса. Това, че различните държави вземат различни решения показва, че липсва единомислие по отношение на тази конкретна ваксина. Случаите, които са съобщени като странични ефекти – тромбозите, са меко казано, малко. Второ – до този момент ние не сравняваме със същото количество хора каква е честотата на тромбозите в неепидемична обстановка.

Обявените случаи, които са 14 дни след първата доза на ваксината, са 62 на мозъчна венозно синусова тромбоза и 25 на тромбоза на други венозни съдове при 25 милиона ваксинирани.  Това, което щаба взе решение е да поискаме мнението на всички експерти към МЗ.

Да припомним, че при одобрението на първите ваксини, общопрактикуващите лекари поискахме мнението на всички експерти от бордовете по специалности. Тогава бяхме наречени как ли не, защото поискахме тези становища. Сега виждаме колко е актулно. Когато починаха първите родилки от COVID, веднага се създаде консултативен съвет от акушер-гинеколози, които да дадат мнение. Сега Министерството пак ще се обърне към бордовете, но конкретно заради проблема с AstraZeneca. Това са бордове по имунология, по хематология, по кардиология, пулмология, които касаят проблемите. Те трябва да ги дадат и тогава ще се прецени как ще процедираме оттам нататък.

Според Вас какво трябва да се направи?

Смятам, че няма никаква причина за притеснения. Много от моите пациенти си искат ваксината, даже някои настояват по-рано да им се сложи втората доза. Вариант обаче да се мине към друга ваксина за втора игла за мен не е удачен. До този момент всички ваксини са минали три фази на проучвания, но при всички двудозови ваксини, защитата се получава след втората игла. В България няма нито един случай на такива странични ефекти при 230 000 ваксинирани  с първа доза на AstraZeneca. Първите втори дози у нас ще бъдат поставени в началото на следващата седмица.

Казахте, че не са проверявани случаите на тромбози в неепидемична ситуация. Колко голяма е вероятността честотата им да е еднаква със сегашната ситуация?

Всички пациенти, които са кръвосгъстени, ако става въпрос например за вариант на вторична полицитемия, в алгоритъма на лечение влиза следенето на червените, белите кръвни клетки и тромбоцитите. Рискови пациенти са и тези с ХОББ, тъй като те са с хронична дихателна недостатъчност, бъбреците им реагират с по-голямо ускорение на еритропоетин. Организмът реагира при такива пациенти така, сякаш те са се качили на Еверест, но и при тях наблюдението на тези показатели са част от лечението им. При повечето пациенти със сърдечносъдови заболявания в терапията им влизат антиагрегантите и антикоагулантите. Тези медикаменти влизат и в протоколите за лечение на COVID. Това обаче не кореспондира с варианта на тромбозата, който се набюдава при ваксината. До този момент дори не е коментиран вариант на пациенти, които подлежат на ваксинация, да получават превантивно антиагрегатна или антигоагулантна терапия.

Решен ли е въпросът окончателно с опашките пред РЗИ при взимането на ваксини от личните лекари?

Обсъжда се вариант да се създаде електронен портал, в който общопрактикуващите лекари да правят заявки за нужните им количества, от кой вид, а и да разполагат с информация с какви количества разполагат РЗИ. По аналогия с онлайн записването за имунизация и личните лекари да заявяват час, в който могат да получат доставките.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
paeQ

Гост 21.05.2021 10:55:19

Нарцис.

mag 26.04.2021 01:38:25

Българските институции трябва да проверят и да реагират на това дали ГРУ е отговорно за взривовете в българските военни заводи. Все пак сме членка в ЕС и НАТО.

Гешев 15.04.2021 10:21:22

Ето това можеше да сподели г-н Брънзалов в интеряюто си: "A&E clinicians quoted in the Health Service Journal said their departments were “swamped” with patients attending with headaches and said some had been sent their by local GPs. On Thursday UK regulator the Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) said anyone who reported a severe or persistent headache that did not respond to painkillers, four days after receiving the vaccine, should speak to their doctor. Other symptoms to watch out for include a shortness of breath, chest or persistent abdominal pain, leg swelling, blurred vision, seizures or unexplained pin prick rash or bruising away from the injection site.

Elf 15.04.2021 09:45:18

Tozi glupak ne e spacialist po imunologia,virusologia iki klinichna disciplina kasaechta vaksinite.Taka che imate klasicheski primer na selianin i bokluk.Kakto vprochem vsicki v rakovodstvata na nezakonia BLS.

Гост 14.04.2021 23:12:56

Жалко е, когато коментатори изливат лични чувства в този форум. Няма в интервюто неточно твърдение. И на мен ми омръзна от озлобени дребни душици, получаващи удовлетворение от агресивните си коментари

Гешев 15.04.2021 10:13:37

Няма как да имаш "лични чувства" към който и да е лекар в България, когато работиш на хиляди километра от нея! Въпросът е принципен и касае етиката и компетентността на всяко лице с медицинско образование, даващо интервю в медиите! По приницип на Запад лекарите в началото на интервюто декларират по какво са специалисти и се фокусират върху социалния ефект на темата върху обществото, като се стараят да представят информацията обективно и без пристрастия. За съжаление това не се забеляза в интервюто на г-н Брънзалов и затова предизвика поста ми и цитирането на медицински доказателства по проблема! За сведение: пращайки по wats up информация на познати като схема за лечение и с кои лекарства да се лекуват в България от Ковид-19, според протоколите за домашно лечение на тези пациенти в Западна Европа, нито един от тези мои познати не получи усложнение и не стигна до приемане в болница! Дори ме послушаха до месеца след прекарана Корона вирус инфекция да си направят скенер на бял дроб и да се прегледат при кардиолог. Така че моя съвет е повече четете и лекувайте адекватно, по-малко изяви по медиите!

Да да 15.04.2021 07:30:57

Да го духаш! Защитник на тези слуги и гъзолизци! Няма по големи некадърници от тях!

Гешев 14.04.2021 18:45:14

Когато имаш насреща си профан по клинична медицина като Брънзалов, няма как да очакваш компетентно мнение!Според специалисти от UCLH -London, тромбозите след ваксиниране с Астра Зенека се дължат на високи нива на PF4 antibodies. Те нормално се активират след лечение с Хепарин. Но, ако на ваксинирани с Астра Зенека PF4 antibody test е положителен, то тогава моментално трабва да се пристъпи към лечение с Имуноглобулин! Абсолютна грешка е подобни пациенти да се лекуват с тромбоцитна маса или прясно замразена плазма! По отношение на глупостите като електронни портали и зелени коридори: всичко това е да се прикрие корупцията с ваксинирането в България! В момента хра като Румен Миланов, Пеевски, Вълка и ТИМ са организриали фирмички, които предлагат ваксиниране с Pfizer срещу заплащане, без да се спазват изискванията за ред на ваксиниране по рискови групи! Това е трагедията на територията: геноцид и профанщина, облечена с власт!

Да да 14.04.2021 17:29:40

Пак ли този? Всеки ден ги гледаме разни Брънзалов, Николова, Маджаров и разни знайни и незнайни " експерти", за съжаление ни писна от тях! Те ли са най - кадърни?

Гост 14.04.2021 17:24:00

ОТ ТОЗИ И НЕГОВАТА НИКОЛОВА МИ ОМРЪЗНА.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...