Понеделник, 05 Декември 2022
16
окт
1

16 октомври - Световен ден на гръбначния стълб

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа

Една от най-сигурните профилактики е масовото въвеждане на плувен спорт в учебните програми, казва специалистътД-р Ели Иванова, д.м. е ортопед и травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматология на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Има множество публикации в български и чуждестранни издания. Сертифицирана от Dr. Manuel Rigo в изработката на Rigo-system Chenau – коригиращи корсети при сколиоза и гръбначни изкривявания.

Д-р Иванова, днес отбелязваме един малко познат световен ден – на гръбначния стълб. Това е повод да обърнем поглед към едно относително често срещано заболяване – сколиозата. Каква е честотата му, какво я мястото му в в класификацияна на болестите при децата?

Деформацията на гръбначния стълб, която представлява странично изкривяване на гръбнака се нарича сколиоза. Обикновено страдащите не знаят, че имат проблем, защото заболяването протича безсимптомно. Сколиозата засяга деца в добро общо здравословно състояние и прогресира по време на пика на растежа при навлизане на детето в пубертета. Честотата е 2-3% от общата популация, като засяга в по-голям процент момичетата. Затова някои лекари я поставят в класификациите като болест на растежа. Основната възраст на появата на сколиоза е 10-15 години, като при момичетата има 8 пъти по-голяма вероятност да прогресират до величина на кривата, която изисква лечение.

Какви са тенденциите у нас - увеличават ли се или намаляват гръбначните изкривявания сред децата?

Забелязва се тенденция на нарастване на случаите на гръбначни изкривявания при децата. Това е следствие на няколко фактора и основният от тях е обездвижването. Децата са затворени за все по-дълги периоди от време пред компютрите, средствата им на общуване при пандемията са главно посредством новите технологии.

Намалената физическа активност води до проблеми с общото здравословно състояние на подрастващите, в това число и до изкривявания на гръбначния стълб. Храненето трябва да е балансирано - с достатъчно протеини, мазнини и бавни въглехидрати, а добре знаем, че това също не винаги е така през последните години.

Навременна или закъсняла е диагностиката им?

Децата се нуждаят от редовни профилактични прегледи на гръбнака, с цел ранно откриване на сколиоза и предотвратяване на прогресираща деформация на гръбначния стълб. В момента, по отношение на ранната диагностика, смятам че закъсняваме и тук е редно да се включат още по-активно личните лекари. При общия годишен медицински преглед на всяко дете в страната, те биха забелязали ранните белези на сколиозата и биха насочили детето към специализиран преглед.

Необходимо ли е да се организират профилактични прегледи от ортопеди травматолози?

Открита навреме, сколиозата е напълно лечима. Съществуват три начина за лечение на идиопатична сколиоза. Първият е наблюдение – този тип лечение се отнася за пациенти с големина на кривината до 20 градуса. Корсетолечението е вторият начин за лечение и се назначава се при пациенти с гръбначно изкривяване от 25 до 50 градуса. Оперативно лечение се прилага при показания при пациенти с 45 - 50 градуса сколиотични кривини, бързо прогресиращи, както и при пациенти с незавършен растеж. За радост, процентът на агресивните сколиози е относително неголям между 10 – 17 процента.

Активностите и кампаниите за превенция и лечение на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа не само в големите градове, но и в по-малките населени места. В момента наблюдавам над 730 деца, като над 640 от тях са във втора фаза, т.е. те се нуждаят от физиотерапия и корсетолечение.

И, вместо заключение, няколко думи за профилактиката?

Една от най-сигурните профилактики е масовото въвеждане на плувен спорт в учебните програми. Деца, които спортуват, силно ограничават възможността да получат сколиоза. Карането на кънки и хипотерапията – ездата, също помагат.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UBSj

Гост 22.01.2022 22:45:11

https://clinica.bg/19569-Tainata-na-razresheniqta-za-novi-bolnici


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Виталиев: Научавам нещо ново и ценно от всеки лекар или сестра, с които се срещам и работя
04.12.2022 11:27:10 Невена Попова

Д-р Виталиев: Научавам нещо ново и ценно от всеки лекар или сестра, с които се срещам и работя

Д-р Красимир Виталиев е роден в Лом. Завършва средното си образование в СУ “Димитър Мар ...

5,8% положителни проби, един починал (Обновена)
04.12.2022 10:03:25

5,8% положителни проби, един починал (Обновена)

58 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 993 теста, което прави 5,84% п ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...