!
Понеделник, 15 Юли 2024
28
ян

Д-р Маджаров: Ако не бяхме реагирали веднага, болниците щяха да имат проблем с отчитането по новия НРД

Промяна само във финансирането, без промяна в структурата, няма да доведе до позитиви за обществотоСедмица преди обнародването на Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022, от БЛС изпрати писмо до НЗОК с констатирани изменения и допълнения, които не са били обсъждани при преговорите между Лекарския съюз и Здравната каса. По-късно, на среща с Надзорния съвет, БЛС подписа протокол, в който се казва, че за да нямат проблеми всички работещи в болнична помощ, промените в алгоритмите в НРД 2020 - 2022 няма да влязат в сила от 1 януари. Пред Zdrave.net председателят на Лекарския съюз д-р Маджаров коментира какво се случва след обнародването на Рамковия договор в този му вид и кои са предизвикателствата пред БЛС през тази година.

Д-р Маджаров, какви са неточностите в обнародвания вече НРД 2020-2022?

Публикуваният в Държавен вестник Национален рамков договор до голяма степен отразява преговорите, които сме водили в последните два месеца от миналата година с НЗОК. Изключение са някои алгоритми на стари клинични пътеки, които не са договаряни с БЛС и са попаднали там вероятно от проектопредложение на Касата. Става въпрос за няколко пътеки в ревматологията и няколко в хирургията. В останалата си част НРД отразява преговорите.

В цените на клиничните пътеки има ли някакво изменение в сравнение с гласувания от БЛС проект?

Не, то те и до последния момент бяха гледани много внимателно до последно. Реално погледнато в тези клинични пътеки, за които говорихме, това се е допуснало, защото те са огромен по обем материал и понякога няма възможност да бъде забелязано всичко в текстовете, в които са описани специално алгоритмите.

Какво може да се направи, за да бъде проправена тази грешка?

Ние вече сме го направили. Изпратихме нарочни писма до НЗОК още в момента, в който колегите от болничните заведения забелязаха проблема. Направили сме график за спешни разговори, които ще бъдат проведени тази седмица за проблемните моменти с тези алгоритми, както и за начинът, по който ще се изплаща амбулаторната процедура за интензивните грижи, тъй като беше договорено една част от нея да е с по-висока цена. Ние не сме съгласни с изискванията към тази амбулаторна процедура – наличието на 10 анестезиолога и не по-малко от 10 дни интубиран пациент. Смятаме, че може да се намерят други механизми, по които тя да бъде изплащана. Освен това има и изискване за заснемане на оперативните интервенции в офталмологията, които също тази седмица трябва да изчистим в какъв формат ще се случва, за да не бъдат поставяни лечебните заведения пред свършен факт. Имаме уверението на ръководството на НЗОК и Надзорния съвет, че най-късно до края на февруари ще подпишем анекс, с който ще изчистим тези недоразумения. Във връзка с тези технически грешки, преди обнародването на НРД подписахме протокол, с който и двете страни се съгласяваме, че няма да влязат в сила от 1 януари промените в алгоритмите и затова лечебните заведения ще се отчитат по НРД 2018, а ще получават заплащане по новите цени. С подписването на този протокол и НЗОК се съгласи, че окончателния вариант на договора в тази му част, не отговаря на преговорите, които сме водили.

Има изразени притеснения, че след като НРД е публикувано в този си вариант, Касата ще може да наказва изпълнителите на болнична помощ, независимо от договорените изменения…

Точно затова подчертавам, че отчитането на всички лечебни заведения става по стария ред до края на февруари. Точно това беше нашия аргумент – не може НРД да излиза късно и с неща, които не са били предварително известни от преговорните протоколи и не са били докладвани на Събора на БЛС. Ако не бяхме реагирали, лечебните заведения, особено в специалността ревматология, действително щяха да бъдат поставени пред невъзможността да не могат да отчетат нито една клинична пътека.

По време на Събора казахте, че са договорени увеличения в СИМП, ПИМП и МДД, но те не се виждат в НРД. Как ще се случат тези увеличения в бюджетите?

Увеличението, което има в СИМП, ПИМП и МДД се вижда в цените, които са договорени. Допълнителните 2 млн. лв. към бюджетите за СИМП и МДД за 2020 г. бяха нужни, за да можем да облечем тези цени с обеми. Не е важно, че не са отразени в общия бюджет, защото важни са цените. Ние имаме записано какво сме договорили. Част от тези пари са от резерва и по тази причина не могат да бъдат отразени в рамковия договор. Средства от резерва се освобождават след първото тримесечие с решение на Надзора на НЗОК, а разбира се, ние ще следим тези пари да бъдат изплатени до края на годината. Важното беше да осигурим съгласието на отсрещната страна за цените и обемите в СИМП, ПИМП и МДД.

В окончателния вариант на НРД е записан текст, с който се дава право на лекарите да отказват медицинска помощ на агресивни пациенти. Как се взе решение за толкова драстична мярка и ще реши ли това проблема с нападенията над медици?

Макар и от много страни да се чуват несъгласия и критики по начина, по който са протекли преговорите и нещата, които сме постигнали в тях, за мен точно този текст е един от примерите, че за първи път БЛС успя да извоюва нещо, което е от значение за всички работещи лекари и особено за работещите в първичната и извънболничната помощ. За тях беше записано преди, че не могат да отказват да включат в листата си никого, но сега с този текст, ако пациентът е груб и агресивен, личният лекар има право да се обърне към НЗОК и да уведоми писмено за причините, поради които повече няма да оказва планова помощ на този човек. Този текст не ни е коствал малко да присъства в НРД. Не взимаме решения на тъмно, но понякога добрите идеи трябва да бъдат реализирани без много думи.

Какви са очакванията Ви за предстоящата година?

Здравеопазването е консервативна система и е изключително наивно някой да очаква, че в рамките на месец или дори година могат да се случат революционни неща. При всички положения трябва да се правят стъпки в правилната посока. Смятам, че за тази година имаме няколко големи плюса. На първо място използването на увеличените средства на НЗОК за медицински дейности за повишаване на цените на медицинските дейности, които трябва да се отразят пряко и на заплащането на колегите. На второ място слагам това, че имаме добри взаимоотношения с партньорите от НЗОК и МЗ, защото при всички положения е предимство да можеш да използваш записаното в закона, че по инициатива на една от двете страни могат да се подписват анекси винаги, когато има проблем, с който са се сблъсквали голяма част от колегите. На трето място смятам, че трябва да помислим вече и за ролята на БЛС в другите му задължения – актуализиране и водене на по-пълен регистър на лекарите, интегрирането му в единната информационна система. Би трябвало да успеем тази година да инициираме законови промени, свързани с продължаващото медицинско обучение, защото това е важно не само за Лекарския съюз като организация, която гарантира квалификацията на лекарите, важно е и за цялото общество, защото сме от много малкото държави в Европа, в която продължаващото обучение не е задължително за лекарите.

Смятате ли, че може да се стигне до пълна промяна на здравноосигурителния модел?

Когато говорим за промяна, в основата й трябва да стои солидарността и действително – осигурителният модел, защото сме далече от застрахователните възможности на други държави. Населението на България е далече от възможността основната роля на НЗОК да бъде заменена изцяло със застрахователни фондове. Трябва да имаме една Национална осигурителна каса, с добре платени кадри в нея, а не както е сега, добре оборудвана с инструменти за контрол. Промяна само във финансирането без промяна в структурата и начина на управление на здравната система, не може да се очаква да даде някакви позитиви на обществото. Едно от нещата, за които би работило добре доброволното осигуряване е неотложната помощ. Смятам, че това трябва да бъде поставено на дневен ред, но е важно да внимаване да не разрушим нещо работещо като НЗОК, само защото не сме му осигурили условия да изпълнява функциите си. 

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
L*Dp

Реклама 16.06.2020 22:51:48

Безплатен Софтуер за диференциално броене на кръвни клетки с микроскоп. ДКК- Диференциална Кръвна Картина. За да я намерите в интернет пишете в Google: диференциален брояч. Програмата имитира функцията на реален WBC Диференциален брояч с 8 бутона. Работи на Windows 10, Windows 7 и Windows XP. Използва се клавиатурата на компютъра за самото броене. https://sites.google.com/view/wbccounterwindows/

futurehealth 16.05.2020 09:56:45

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Veginiq 13.05.2020 16:34:52

Моля Ви отделете малко време и подкрепете: Подписка за премахване на НВО след седми клас и ДЗИ след дванадесети клас https://www.peticiq.com/263960?u=5322368

Elf 30.01.2020 10:48:19

Gore na snimkata-edna dovolna zavisima kukla na konci.Edna andro-mastia!

Гост 29.01.2020 15:30:39

Балтов е мазен П---л.

Гост 29.01.2020 09:28:36

Срам и резил за пуйките от УС на БЛС. Хотелиерите и ресторантьорите отложиха наредбата за СУПТО ,а тези мазни дебелаци не си помръднаха пръста да защитят лекарските практики от извънболничната сфера от идиотските наредби за търговски обект, които да се прилагат в лекарски кабинети , където един-двама от 10 преминали плащат мижавата такса 2.90 или левче , а повечето не плащат нищо и цялото това неплащане е приравнено като към продажби в магазин.?!?!?

Гост 29.01.2020 09:20:01

Чудя се, как е възможно това! Някой да си позволи да подменя текстове във вече подписан от страните договор! И то не какъв да е договор, а национален, рамков! Нали си представяте, ако това беше се случило в нормална държава, какви щяха да бъдат последиците!

Гост 28.01.2020 23:11:05

Цитат: Здравеопазването е консервативна система и е изключително наивно някой да очаква, че в рамките на месец или дори година могат да се случат революционни неща. Мда ПО ТОВА КЛИШЕ ЩЕ ПОЗНАЕТЕ НИЩОПРАВЦИТЕ. Алоо чичка, ние лекарите чакаме 30 години да направите някави промени, да постигнете някакво честно и достойно заплащане на лекарите . 30 години бе чичка ....какво революционно , това дори не е еволюционно .УС на БЛС са безподобна паплач сътрудниици и слуги на комунистите в запазването на Семашко и всекидневното ограбване на българския лекар. Ще видим каква коснервтивна система щее когато свършат лекраите след няколко години. Тогава идиотите ше се размърдат за революционни промени, но нqма да има кой да преглежда и лекува вече....

Гост 28.01.2020 22:37:17

Дечо много правилно се оттегли. И навреме... :)

Гост 28.01.2020 22:30:31

"С подписването на този протокол и НЗОК се съгласи, че окончателния вариант на договора в тази му част, не отговаря на преговорите, които сме водили". КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Гост 28.01.2020 22:21:00

БЛС трябва да подаде сигнал в прокуратурата и да иска разследване, което да установи, кой е променял текстове в НРД след подписването му. Недопустимо е някой до е нарушавал закона, а БЛС сега да му помага да заличи стореното.

Гост 28.01.2020 21:59:10

Тези така наречени недоразумения, които постфактум и с почуда били установили БЛС, дали не ги сътвори шуменската психарка? Това си е откровено беззаконие, но на кой му пука. Впрочем тази самонадеяна и самовлюбена делиорманска персона не за пръв път си позволява да игнорира законодателството. Спомняте си, че преди години беше осъдена за конфликт на интереси, но тогава вместо да я отстранят от директорския стол в РЗОК, всъщнос я прикриха и продължиха да наблюдават мълчаливо налудните и "управленски" самодейности. Името на тази беше едно от първите в прословутото тефтерче на Филип Златанов.

Гост 28.01.2020 21:28:02

НРД 2020 влиза в сила според конституцията ни на 27.01 заради дататга на публикуването в ДВ= интересно колко е срока за пдаване на долуметни за нов договор на стара договорен партньор , защото РЗОК не е примеал документи от 01.01 2020? И така имаме ли време да си подадем докуметите в 30 дневен срок считано от 27.01.2020?

Гост 28.01.2020 20:00:21

И този е купен от мутрокомунистите на власт щом си пази долната ,нагла политическа касичка НЗОК , която никога няма и да остойности лекарския труд. И естествено на такива тъпанари пречат други частни каси ,които биха променили нещата за работещия лекар. Явно овчето съсловие качва на върховете на тъпата си организация БЛС корумпирани от властта чички, които ще си пазят комунистическия здравен модел докато пукнат. Защото така се харесва на политическите им господари.

Гост 28.01.2020 23:12:38

Точно.

Румяна Тумбакова NHIF 28.01.2020 19:12:12

Най- ми е тъжно, най-ми е болно, като ме черпят с безалкохолно !


Всичко за коронавируса
Още новини
Хората, определящи се като „сови“, са с по-високи когнитивни резултати
15.07.2024 08:52:43

Хората, определящи се като „сови“, са с по-високи когнитивни резултати

Изследване върху ефекта от съня върху дейността на мозъка установи връзка между индивидуалните пр ...

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...