!
Вторник, 23 Април 2024
18
юни
6

Красимир Грудев: Промяната на стандартите гарантира качество на медицинската дейност

Трябва да се обособят отделни структури, които Министерството да поддържа в готовност за нова COVID-вълнаПредседателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) Красимир Грудев пред Zdrave.net за предложените промени в Медицинските стандарти, новите цени на клиничните пътеки и лечението на COVID

Г-н Грудев, как ще коментирате така предложените от служебния министър на здравеопазването промени в медицинските стандарти?

Отдавна чакахме да се случи подобна промяна. В годините не само болниците, но и медицинските центрове изпитваха сериозни административни пречки и затруднения, свързани с тяхната дейност, заради непрекъснатото увеличаване на броя специалисти, за да могат да функционират структурите им. Най-засегнати бяха структурите от второ и трето ниво. При този сериозен недостиг на лекари и особено на медицински сестри, това изключително много затрудняваше работата. Стигаше се до абсурдни ситуации. Например една болница да поддържа трето ниво на компетентност по хирургия, трябваше да има трима хирурзи. При наличието на ограничен бюджет, с който можеше да разполага лечебното заведение, т.нар. лимити, в един момент тези хора не можеха да си вършат работата и някой от тях трябваше да стои със скръстени ръце. А е ясно, че всеки един от тях иска да работи.

Има обаче притеснение сред медицинските сестри, че промяната на стандартите ще натовари допълнително работещите.

Запознат съм с това становище на Асоциацията на медицинските сестри. Стандартите обаче дават възможност в зависимост от обема, тежестта на работата, спецификата на болницата, специалността, да се преценява колко души са необходими за тази дейност, включително и медицински сестри. Има специалности, свързани с тежки заболявания, в които безусловно пациентите се нуждаят от много грижи, включително и сестрински, и други, в които пациентите просто се наблюдават, не са в тежко състояние. Това е оставено на преценката на всяко лечебно заведение. Философията на тези промени е ориентирана към това да не са налагат излишни непреодолими количествени измерения, а да се върви към гаранции за качеството на медицинската дейност. То не може да се постигне без хора, но трябва да бъде разписано в стандарти за качество, за което отдавна апелираме. Т.е. независимо от това с какви хора разполагаш, трябва да гарантираш качеството. А качеството се постига и от качеството на работната ръка, а не само от нейното количество. Ако една сестра е във възраст, в която може да се грижи за повече от 10 пациенти, без това да означава свръхнатоварване, защо да не го прави? Тя ще получи и по-достойно заплащане. Между другото това е един от начините за увеличаване на заплатите на лекарите и сестрите в лечебните заведения. Не е тайна, че за да се поддържа определения стандарт, с определената бройка хора, се наемаха лица, които реално не участваха в диагностично-лечебния процес, т.нар. „мъртви души“. Да не говорим, че и при най-добро желание лечебните заведения работят често под стандарта и са винаги уязвими на санкции от страна на ИАМН и на НЗОК, а има области, в които просто не могат да го направят. В труднодостъпните, отдалечени места, малки общини, в които все още има болници, просто не могат да покрият стандартите заради липсата на хора. Ако нещата продължаваха по стария начин, те просто отиваха към затваряне. Идва обаче моментът, в който трябва да се помисли сериозно за преструктурирането на тези лечебни заведения, за освобождаването им от тежките изисквания за болнична помощ и преминаването им в структура, която да върши достатъчно работа за първоначалното обслужване на пациентите.

Какви трябва да бъдат тези структури?

Медицински център или някакъв тип логистичен център, който да приема, оказва първа помощ на пациента и да го насочва по целесъобразност. Това е идеята на тази промяна или поне така я разчитаме ние. Преобразуването на общински болници в медицински центрове е стара идея, която така и не се реализира. Жителите на всяко населено място ще възразят срещу такава промяна, защото ще смятат, че им се отнема болницата, но медицинските центрове не са само кабинети. Има такава форма на лечебно заведение – медицински център с легла за пролежаване до 48 часа, които в определени случаи могат да послужат за първоначална помощ на пациентите и чак ако лечението не е по силите на тази структура, да бъдат насочвани към близкия град. България не е чак толкова голяма. Най-големите разстояния между селата и най-близкия град са максимум 50-60 км. Да, би било добре навсякъде да има болници, но трябва да има и хора, а хората намаляват с всеки изминал ден, включително и лекарите.

НСЧБ предложи преди време методика за преостойностяване на клиничните пътеки и премахването на диспропорциите в цените им. Тази седмица д-р Кацаров заяви, че това ще бъде направено. Вашата методика ли ще бъде използвана?

Да. Той е много добре запознат с нея. През годините ние поетапно сме запознали с методиката и министър Ананиев, и министър Ангелов, когато бяха министри на здравеопазването. С удовлетворение мога да заявя, че и Сдруженията на областните и на общинските болници, и БЛС харесаха тази методика и започнаха да съдействат активно за нейното осъществяване. Разбира се, НЗОК е много предпазлива, както винаги, когато става въпрос за каквото и да било увеличаване на парите, но и те са приели, че в годините са се натрупали тежки диспропорции при остойностяването на медицинските дейности не само в болничната, но и в извънболничната помощ, и трябва да бъдат коригирани. Методиката е известна като „английската методика“. Взимаме за основа съотношението на цените за медицински дейности в системата на NHS и ги налагаме върху нашите и виждаме къде са изкривяванията. Това е най-бързият, макар и не най-прецизен метод за корекция на дисбаланса. За да се постигне абсолютна справедливост, трябва да има много точно остойностяване на всички елементи на медицинската дейност, което за съжаление много дълги години се пренебрегва, защото става ясно какви са реалните разходи в здравеопазването. Реално ние имаме огромно доплащане от страна на пациентите за медицинска помощ. При това то не е най-голямо в болничната помощ. За куриоз тя е на трето място, след доплащането за лекарства и в извънболничната помощ за процедури и рехабилитация. Проблемът се видя много ясно по време на пандемията с ниските цени за лечение на инфекциозни болести и пневмологичните пътеки, които буквално бяха сложени на опашката. Никой не допускаше, че ще има такова заболяване, но то се случи. Вероятно ще се случи отново. Затова трябва да се обърне много голямо внимание на пропорционалното остойностяване и поетапното вдигане на цените на клиничните пътеки. Това може да стане с нормалното увеличение, което има всяка година на бюджета на НЗОК. Така може да се постигнат нормални нива на заплащане и да не се налага болници да фалират, а и пациентите да доплащат огромни суми от джоба си.

Как ще мотивирате медиците да лекуват COVID, ако бъде спряно допълнителното финансиране с по 1000 лв., след като министърът обяви, че няма пари в бюджета за тези плащания?

Притеснени сме, защото не сме сигурни дали хората, които доскоро лекуваха пациенти с коронавирус, ще си получат парите дори за май месец и как ще ги компенсираме за това. Успокояващото е, че тези случаи са рязко намалели и много по-малко пари са нужни за хората на първа линия, така че е възможно чрез някакво преструктуриране на бюджета да се намерят тези пари. При всички случаи, за да стигнат парите, трябва да се промени схемата. Ние апелираме да се дават парите на лечебните заведения и те да разпределят на кого да ги дадат, за да се избегне уравниловката. Ако се използват тези пари по-рационално, т.е. директорът да прецени на кого колко да даде, аз например ще дам 1500 лв. на този, който е работил 20 дена и 100 лв. на този, който е работил два часа. И 400 лв. може да се спестят. От там може да дойде възможността за продължаването на плащането. Другият начин да се спестят тези разходи е да се освободят всички лечебните заведения от това задължение и да се обособят в определени болници специализирани звена. Там без проблем Министерството може да измисли начин да ги подпомага. В тази връзка от Сдружението предлагаме тези пари да се насочат към структури, които да бъдат държани в готовност на стенд бай, за да могат да поемат следваща вълна. Трябва да има малко по-гъвкави управленски решения за управление на кризата. Ако пациентите станат прекалено много, тогава вече можем да се включим и ние.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bMh6

Гост 16.03.2022 07:55:48

,,

Гост 19.06.2021 11:09:36

Промяната ще е от типа: За трето ниво хирургия - един хирург, една операционна сестра и една за отделението. Анестезиолога - "на повикване", анестезиологичната сестра е ненужен лукс.

гост 19.06.2021 08:26:06

Пълни глупости! То и сега не се спазват изискванията за брой сестри и работят на два щата, особено в частните структури, а те искат да оставят болниците да преценяват!?! ха ха ха, познайте какво ще стане-още по-зле и отсега. Трябва да има стандарт брой болни: брой сестри, какъвто е в болниците в Европа и той стриктно да се спазва. Не можете да очаквате да има качество, като се оставя една сестра на 40-50 болни, защото такава е реалността в момента. Същото важи и за лекарите- определено съотношение пациенти: лекари, което варира в зависимост от тежестта на болните.

ПАЦИЕНТ 18.06.2021 21:53:33

"Промяната на стандартите гарантира качество на медицинската дейност......" ЗАВИСИ В КАКВА ПОСОКА ЩЕ Е ПРОМЯНАТА! АКО ЩЕ СЕ СНИЖАВАТ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА БРОЙ НА ПЕРСОНАЛА, КВАЛИФИКАЦИЯ, АПАРАТУРА, И ДРУГИТЕ УСЛОВИЯ ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ , КАКВАТО Е МЕЧТАТА НА ЧАСТНИЦИТЕ, ТОВА БЕЗ УСЛОВНО ЩЕ ВЛОШИ КАЧЕСТВОТО! СТАНДАРТИТЕ И БЕЗ ТОВА БЯХА ПРАТЕНИ ПО ДЯВОЛИТЕ, КАТО, СРЕЩУ ОГРОМНИ ХОНОРАРИ, СЕ ДОПУСНАХА ДО ДИАГНОСТИЧНА И ЛЕЧЕБНА ДЕЙНОСТ ВРАЧКИ, ГЛЕДАЧКИ, БАЯЧКИ, БИОНЕРГОТЕРАПЕВТИ, ФАРМАЦЕВТИ И ПРОЧИЕ ШАРЛАТАНИ !!! ЗАЩО И ДИПЛОМИРАНИТЕ МЕДИЦИ ДА НЕ "НАПЪЛНЯТ ГУШИ" ЧРЕЗ ПРЕМАХВАНЕ НА ВСЯКАКВИ СТАНДАРТИ? И СЕГА В БОЛНИЦИТЕ ДОКТОРУВАТ СПЕЦИАЛИЗАНТИ И ДАЖЕ СТУДЕНТИ ВМЕСТО ЛЕКАРИ И СПЕЦИАЛИСТИ! А И НА ЛИНЕЙКИТЕ, КЪДЕТО НЕДОСТИГАТ ЛЕКАРИ И ДАЖЕ ФЕЛДШЕРИ, СЕ ВИХРЯТ НАБЪРЗО ИЗФАБРИКУВАНИ ПАРАМЕДИЦИ!

6666 19.06.2021 15:08:41

ДОЛУ ВСЯКАКВИ СТАНДАРТИ! ВСЕКИ ДА СИ НОСИ ОТГОВОРНОСТТА! Аз не виждам защо се вадят душите на докторите и лечебните заведения с изисквания за стандарти и квалилификация, след като даже Законът за здравето допусна да докторуват полугграмотните горни шарлатани! Към тях трябва да се прибавят и всякяквите медии от които ни зомбират нахални реклами на всякакви лекарства, с чудодеен ефект след фантомни "клинични проучвания" от фантомни лекарски организации, асоциации, дружества и т.н. за които никой не е чувал! Най-нахален е рефренът: "Без лекарско предписание!" И никаква реакция от БЛС, Манджаровци, Дрънзаловци...... и прочие тулупи!

Гост 19.06.2021 06:54:07

За толкоз пари , толкоз качество.


Всичко за коронавируса
Още новини
Безплатните зъбни протези за пенсионерите се отлагат отново
23.04.2024 15:10:30

Безплатните зъбни протези за пенсионерите се отлагат отново

Заплащането от страна на НЗОК на тотални зъбни протези за пенсионери се отлага за пореден път. То ...

32 дела за общо близо 5,5 млн. лв. се водят срещу НЗОК за надлимитна дейност
23.04.2024 14:28:38

32 дела за общо близо 5,5 млн. лв. се водят срещу НЗОК за надлимитна дейност

32 дела, заведени от болници, се водят понастоящем срещу Националната здравноосигурителна каса за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...