!
Понеделник, 26 Февруари 2024
10
ян

Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари:

Наредбата за специализациите трябва да придобие друг вид

Удовлетворени сме от новия рамков договорДоц. Киров, Националният рамков договор вече е факт. Удовлетворени ли са общопрактикуващите лекари, от постигнатите договорености?

Да, категорично. Нашите основни предложения бяха възприети в преговорния процес, в други случаи НЗОК оттегли някои свои, които се преценяваха като неразумни. Разбира се, имаше и неща, които бяха възприети под условие, те са свързани главно с предоставянето на информация. По този повод искам да кажа за пореден път, че работата по въвеждането на електронното здравеопазване най-сетне трябва да приключи, за да няма повече излишни импровизации и безсмислено напрежение.

Известно е, че НРД се сключва за период от 3 години, това е един относително по-дълъг срок, но аз мисля, че ако възникнат някои проблеми, ако се окаже че има неефективни решения, ще се намери начин да се внесат промени и да се намери по-рационален вариант.

Какви са очакванията Ви за посоката, в която ще се развива здравеопазването през 2020 г. ?

За тази година нещата са ясни, НРД е подписан, а това е основен документ, който поставя финансовата рамка и определя начина на функциониране на системата. Затова ще коментирам какво трябва да очакваме през 2021 г. По мое виждане наредбата за специализациите трябва да бъде доработена, защото сега не е във вида, в който трябва да бъде. Правилата за работа на специализантите трябва да станат по-ясни, да бъдат облечени в съответната финансова рамка, заплащането на младите специализиращи лекари да бъде по-високо. Обичаме да казваме, че това е въпрос на национална сигурност и това е така. Осъзнаваме го, всеки го казва, но никой не предприема мерки, които водят към промяна. Ако това не се случи обаче, в следващите 5 години ще имаме много големи проблеми. Трябва да си даваме сметка, че това неминуемо ще се случи, ако нещо не се промени.

Ето, че пак разговорът тръгна към проблемите на системата. Кои са те, най-общо казано?

Необходима е реорганизация на системата, но не тотална смяна, а промяна, която трябва да върви в две посоки. Много хора, в това число и в управлението, не разбират същината на това, което трябва да се случи и то се дължи на смесването на двете понятия – „здравеопазна система“ и „система на здравното осигуряване“, а това са две различни неща. Здравното осигуряване набира средства за функционирането на здравеопазната система. И там нуждата от промяна е очевидна. На първо място трябва да се реши въпроса с броя на неосигурените у нас, който никак не е малък. След това трябва да са помисли и за размера на здравната вноска – 8%, който категорично не е достатъчен, за да гарантира достатъчно средства за нормална работа.

Не мога да приема една често повтаряна мантра: „Българинът вади много пари от джоба си за доплащане“. Да, българинът плаща допълнителни пари за консумативи и медицински изделия, които са необходими за лечението му, но тези пари не отиват в ничий джоб – нито на лекаря, нито на някой друг. Те отиват за лечение на пациента и той трябва да го осъзнае, да го осмисли. Фактът, че има доплащане означава единствено, че средствата не достигат и онова, което здравното осигуряване не покрива, следва или да бъде заплатено по някакъв начин или осигурителната система да бъде така променена, че да може да осигурява достатъчно пари. Друг много важен проблем е заложен в лесното влизане в здравноосигурителната система. Можеш да не си плащал здравни осигуровки 20 години, да заплатиш някаква сума за кратък срок назад и да влезеш в системата, като получиш на момента възможност да ползваш всички услуги, които тя предлага.

За недостига на пари трябва да се говори ясно, точно, открито и почетно.

В последните месеци за пореден път бяхме свидетели на немалко прояви на агресия срещу медици. Очевидно, проблемът е хроничен, но това отново извежда на преден план въпроса за необходимостта от по-строги мерки срещу нападателите. Какво е Вашето мнение по тази тема?

Трябва да има строги мерки срещу агресията у нас въобще. Защото тя е навсякъде, медицината е само едно от полетата на проявлението й. Агресия има на улицата, по пътищата, в училище, има и домашно насилие. Наистина, много строги закони трябва да се въведат и да се прилагат, но не трябва да се мисли само за наказанието, а и за много други неща. И ако се върнем на нашата професия, ще стане ясно, че ние, медиците се опитваме да помогнем, а срещу нас се изправя някой, който иска да ни навреди. Ето това добавя и един друг нюанс на проблема и той заслужава по-дълбоко разсъждение и осмисляне.      Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%7VL

mr scott 24.03.2021 22:59:11

Добър ден, Имате ли финансови затруднения? Имате ли нужда от заем, за да изплатите дълговете си? Ще увеличавате ли финансите си? Вие сте бизнес човек, който иска да разшири своята компания. Съветваме ви да се свържете с истинския герой, доверие и ефективна компания за кредитиране за вашия заем. Признат съм както от отделните лица, така и от правителството за нашата голяма ефективност. УСЛУГИТЕ ВКЛЮЧВАТ: * Лични заеми (сигурни и необезпечени) * Бизнес заеми (безопасни и сигурни) * Подобрение на дома * Изобретател заеми * Автокредити и още. .. свържете се с нас на: accessloanfirm2030 @ gmail.com Номер на WhatsApp: +79258159150 Ние сме сертифицирани, надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен. Поздравления, Скот Лари accessloanfirm2030 @ gmail.com

futurehealth 16.05.2020 09:57:22

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

ADIUN NJK 31.01.2020 11:06:07

Здравейте, това е да информирате широката общественост, че Жозе Луис, заемодател на частен заем, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. Ние предоставяме заеми с 2% лихва на физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на (joseluisloans @ aol com) или (joseluisloans @ gmail com)

Гост 13.01.2020 10:37:00

Удовлетворени сме от новия рамков договор . На какво отгоре бе самодоволни батки ?!?!?

Гост 11.01.2020 21:58:47

Тъпак

Гост 11.01.2020 16:53:07

НРД 2020 май още не е публикуван в ДВ. Което значи,че докато се публикува ще работим по старите цени.Още поне 10 дни.Ето няколко млн спестени от касата.

Гост 13.01.2020 13:19:57

Ха-ха.Ти мислиш ,че има нови цени на труда ти ли ? Шегаджия

Гост 10.01.2020 18:46:18

Крилото, май ще е по-добре за теб да излетиш в чужбина или да станеш гумаджия. Ама с тия оредели и прегорели пера...;-)

Гост 10.01.2020 22:20:14

Що в чужбина гумаджия ,бе полиран мозък ? Не разбра ли ,че гумаджия ТУК печели повече от лекаря в България. Пожелай ни тук да сме гумдажии и когато детето ти е в критично състояние тичай при някой гумаджия , може и да е бивш лекар....Нещастници.

Гост 13.01.2020 17:12:34

Крилото, чети внимателно и не се маскирай. Пише "в чужбина ИЛИ да станеш гумаджия". Но, нейсе, всеки с капацитета си.

До Гост 10.01.2020 19:49:05

ХА-ХА-ХА! Той става само за дегустатор на ракийца и туршийца, завалията. И на червено винце с много скара. За друго го не бива.. Да се наплюска и налюска едно хубаво - те тва е живот за него! И дай му да философстваслед което - в стил - АЛА-БАЛА-ПОРТОКАЛА....

Гост 10.01.2020 22:25:21

Със сигурност не е от твоето село с ракийцата ви да го познаваш. Няма какво да кажеш ,нали бе селяндур? Сбъркал си рейса ,пич . Нещо по темата така имаш ли какво да кажеш бе Ганьо ?!?

До Гост 22.01.2020 23:11:58

Не искам да те познавам, бе - КРИЛО-КОМУЯГА! Не искам и да съм ти пациент. Как пък не съм ти дал и да ми пиеш от кайсиевата ракия!!! Аз назад да вървя, ти напред... няма къде да се срещнем. Така че, плувай си в твоето блато. И един съвет от мен : никога не сменяй блатото, защото можеш да попаднеш на още по-мътно и злокобно блато!!!

До долния Ганьо 13.01.2020 10:34:13

. Ти както си си направил самооценка и не работиш тази професия ,чудно ми е Ганьо къде ще потърсиш медицинска помощ след като всичките хитри и лицемерни чички мислите ,че не е изгодно да си лекар ,а ? И призвание не означава ,че някой ще ти работи десетилетия безплатно след като ЛЕКАРЯТ СИ ПЛАЩА НАВСЯКЪДЕ ПО ПАЗАРНИ ЦЕНИ ВКЛЮЧИТЕЛНОП ТВОИТЕ СТОКИ И УСЛУГИ С НАДУТИТЕ ЦЕНИ И НЕКАЧЕСТВЕНОТО ОБСЛУЖВАНЕ. Я пък много хитри се мислите каскетите.

До Гост 11.01.2020 19:31:49

Ганьо, да си лекар е призвание. Аз поне съм си направил самооценка и не съм се захванал с тази професия. Защото, по мое време имаше такъв лаф - и магаре да вържеш във ВМИ, и то ще завърши. Обаче, и ти е трябвало да си направиш добре сметката, а не сега да копаеш от яд!!!

БЛС-Въоръжено Крило 10.01.2020 18:09:02

Глупости. Ако смяташ ,че личните лекари са доволни, значи си отдавана със скъсана връзка с техните искания и си негоден да стоиш на този пост. То се вижда и от все по-жалката дейност от година на година. на НСОПЛБ в защита на ОПЛ. Ето какво би било успех в един НРД : 1. Пълна такса за всички ЗЗОЛ независимо деца, възрастни ,студенти , ученици и т.н. 2. Актуализирана такса , не някаква от 10 години нямаща никакви възпиращи вече функции за безразборната консумация на плебса ,който си мери кръвното по 3 пъти на седмица и се бута пред вратите. Както и водените с една хрема деца да натоварват работата щото кво му плащаш. Между другото тази потребителска такса вече дори не покрива някакви административни разходи - един пациент с нея не може да си плати дори хартията и тонера когато получи 8листа А4 формат рецепти. Дори не говорим за труда на лекаря. 3. ОПЛ дейности на ОПЛ остойностени честно от от НЗОК (това не ви пука и не го настоявате много много , щото някои сте си рентиери на записани бройки, нищо че нямате капацитет да ги обслужвате) Примерно 5 лева за преглед с имунизация на деца при условие ,че сравнено с гумаджия с основно образование е поне 2 пъти по-малко на сменена гума. ТОест крещящи контрасти с други дейности в тази кочина, не правя сравнение с германския или дори чешкия доктор. 4. Официално доплащане за всичко не заплащано от НЗОК, а то са стотици дейности ,които НЗОК не заплаща или е включено в пакета като уж платени (и тук реагирате като умрЕла риба). Например домашни посещения. 5. Перверзията 24 часово разположение противоречаща на основните човешки свободи и срамна за европейска държава и там сте жалки в зашитата на ОПЛ. 5. Ако тези неща не се приемат -тогава спиране на работа организирано т НСОПЛБ , а ако не ви се иска конфронтация, защото сте мижитурки и лакеи на властта и продължавате да ни говорите колко е добър новия стар НРД имам лоши новини за съсловието, ако още не е проумяло колко сте жалки.

До Досадното Крило! 11.01.2020 19:29:07

Как може да наричаш пациентите си ПЛЕБСА?! Кога сте били на разположение 24 часа? Прехвърляте си пациентите на ЦСМП и не ви дреме - поне по-голямата част от вас, хеле па ти! Не мога да повярвам, че си давал консултация на пациент в 03ч след полунощ.... Не ни прави на по-прости селяни от теб самия, ако обичаш!

Гост 13.01.2020 10:27:59

Някои сме постоянно на разположение бе каскет. И то е защото пациентите ни си плащат. А тези които ги е срам да си искат достойно заплащане за труда може и да си прехвърлят пациентите към спешена помощ, макар, че прехвърляне не е верен израз. СП е достъпна и на разположение 24 часа във всяка нормална страна и там не работи всеки 24 часа ,а по определени часове дежурство. И сте плебеи недостойни за уважение, защото не разбирате ,че няма такова нещо като 24 часов труд никъде в белия свят за никоя професия. То е и незаконно.

Гост 10.01.2020 22:16:19

Абсолютно вярно и точно така както мисля и аз. В момента крахът на НСОПЛБ е просто потресаващ, разломът с мислещите клети членове на това неуспяло да се открои от БЛС сдружение-недоносче е явен и вечно несменяемия Киров просто трябва да се разкара поради изчерпване на капацитета да предлага смислени неща и да се постигат смислени неща за своите членове. Очевидно ,е върхушката е доволна на какво отгоре не се знае. Може би са добре спонсорирани от фарма индустрията да влачат своите членове на рекламни мероприятия. Не че някой ще се кандидатира за тази жалка сянка на БЛС неспособна както и скапания съюз да подобри условията на работа на останалия клет български лекар . Слава Богу там членският внос не е задължителен както в казионния БЛС и вероятно естествения залез на нещо което изобщо не работи е предначертан. Остава само горчивото впечатление ,че НСОПЛБ беше милиционерски проект да се баламоса съсловието,че нещо е възможно да се постигне в България с алтернативни уж организации. Практиката показа ,че не. Тези които работят само като лекари няма как да са доволни и от този НРД . Никак, изобщо, категорично. Дори няма никакво увеличение на капитацията скапаната капитация, камо ли на дейността. Даде се единствено липсата на лимити за профилактични прегледи (ще видим дали е така) защото гнусната НЗОК знае ,че заети с писане на рецепти не можем да ги извършим. Всяка година 20-40 милиона не с усвояват от ОПЛ заради техническата невъзможност ОПЛ да прави профилактични прегледи. Но пък Киров е доволен. Поне имаме един доволен ,макар и сам в пустинята на Семашко.

Смешки 13.01.2020 17:08:44

Много болен народ има и тук, вярно. Госте, бюджетът на ПИМП за миналата година е изпълнен на 100% (може би без няколко стотни от процента). ;-) Имам усещането, че тук някой пише с различни псевдоними, което си е размножаване на... :-)

Гост 13.01.2020 17:44:11

6 МИЛИОНА НЕУСВОЕНИ СРЕДСТВА ЗА 2019 Г СА БЕ ЧИЧКА, ЗА 2018 СА ОКОЛО 23 МИЛИОНА. Троле, проверявай фактите .Точно тaка е както е написано

Гост 13.01.2020 17:36:48

Глупости, кое му е изпълненото, като не са проведени стотици хиляди профилактични прегледи защото има лимит на изследванията и не могат да бъдат изпълнени и действително няколко десетки милиони лева от 230 милиона за годината не са усвоени ,тоест личните лекари не са имали никаква техническа възможност да ги получат . И това е умишлено конструирано от НЗОК да не могат да бъдат усвоени. Ти или си някой профан или си просто някой трол на управляващите кретени. От години този бюджет на ОПЛ не се усвоява и тези средства отиват в други пера на НЗОК в края на годината

Да да 10.01.2020 17:33:44

Този път, доц. Киров ми харесва! Поздрави!

Гост 10.01.2020 22:29:03

Стига бе ти трябва да си някаква куха лейка и не лекар със сигурност. Аргументи защо ти хареса ? Заради глупавото предожение да се увеличи здравната вноска ли ? Тази вноска ,която отива във властта и не отива за плащане на лекари и медсестри ли ? Защото от увеличението от 4 на 8 % никой от лекарите през годините не разбра нищо, нищичко

Мдаа... 16.01.2020 07:25:54

Киров май ви настъпи по мазола? Не, вие сте си мазолести. Профилактиката ви пречела, Киров и НСОПЛБ ви ограничавали... Сравнете си спецификациите за последните 10 години и тогава ревете. На събиранята мълчите, що не ги кажете тия велики приказки очи в очи?

Мдаа... 29.01.2020 20:23:08

Госте, не е Киров. а ти си пий хапченцата, моля те като приятел. Ония, розавките. Знаем се...

Гост 28.01.2020 20:19:59

Киров това ти си го писал ,нали. Няма какво да разговаряме с такива изкуфелници ,които нищо не правят за колегите си. За 120 години всъщност нищо не е постигнато ,няма какво да си гледаме спесификациите. Те само са отразили мижаво инфлацията . Никакво реално лекарско заплащане като в нормалната Европа. НИЩО за 19 години труд. Направо закривай милиционерския си проект НСОПЛБ .Вече се самосветихте като агентура на Семашковата простотия

Гост 28.01.2020 20:19:59

Киров това ти си го писал ,нали. Няма какво да разговаряме с такива изкуфелници ,които нищо не правят за колегите си. За 120 години всъщност нищо не е постигнато ,няма какво да си гледаме спесификациите. Те само са отразили мижаво инфлацията . Никакво реално лекарско заплащане като в нормалната Европа. НИЩО за 19 години труд. Направо закривай милиционерския си проект НСОПЛБ .Вече се самосветихте като агентура на Семашковата простотия

Гост 28.01.2020 20:19:58

Киров това ти си го писал ,нали. Няма какво да разговаряме с такива изкуфелници ,които нищо не правят за колегите си. За 120 години всъщност нищо не е постигнато ,няма какво да си гледаме спесификациите. Те само са отразили мижаво инфлацията . Никакво реално лекарско заплащане като в нормалната Европа. НИЩО за 19 години труд. Направо закривай милиционерския си проект НСОПЛБ .Вече се самосветихте като агентура на Семашковата простотия


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители
25.02.2024 12:45:52 Невена Попова

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители

Д-р Ксения Бааджи е част от екипа на Центъра по алергология и дерматология в медицински компл ...

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея
25.02.2024 11:29:30

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея

Инсулиновата резистентност като метаболитно състояние бе темата на тазгодишното пето издание на П ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...