Сряда, 21 Август 2019
30
май

Д-р Ана Цакова, изпълнителен директор на МЕРК-България:

Наш принцип е да информираме правилно пациентитеД-р Цакова, на 25 май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза, част от седмицата, посветена на тиреоидните заболявания. Защо тази година мотото й е „Не си ти, а твоята щитовидна жлеза“?

На 22 май в Дармщат, Германия, Мерк, водеща научна и високотехнологична компания, анонсира подкрепа за поредната 9-та Международна тиреоидна седмица – 22-28 май. Седмица, посветена на по-малко познатите аспекти на заболяванията на щитовидната жлеза, с цел повишаване на информираността на населението. Тази година мотото на кампанията е под надслов „Не си ти, а твоята щитовидна жлеза“ с цел да акцентира върху приликите на голяма част от симптомите на тези заболявания с признаци от днешния натоварен и забързан начин на живот. То се базира на резултатите от международно проучване в 7 страни на 3 континента сред 6700 жени, осъществено с помощта на Мерк, в колаборация с Международната тиреоидна федерация. То е насочено към това да внесе яснота по какъв начин жените се отнасят към заболяването си и разкрива колко много жени обвиняват себе си и начина си на живот за симптоми като промени в теглото, раздразнителност, нарушения на съня и постоянна умора, не осъзнавайки, че всъщност причините за това се крият в проблеми с тяхната щитовидна жлеза.

Проучването показва например, че 49% от жените са склонни да отдават умората на неправилен начин на живот, да обвиняват себе си и да приемат това състояние, без да потърсят помощ от страна на здравните специалисти. 40% от жените отдават други симптоми като тревожност, напрегнатост, нарушение на съня, също на начина на живот, без да потърсят лекарска помощ. Това е един проблем, който ни мотивира като компания да подкрепяме подобни инициативи, които целят по-голяма информираност както на самите пациенти, така и на обществото като цяло. Аз самата като жена вярвам, че именно ние, дамите, трябва да полагаме грижи за здравето си, за да можем да бъдем активни в собствения си живот и в живота на децата и семействата си.
Компанията е основен партньор на Международната тиреоидна федерация в осъществяването на тази инициатива вече девет години. Това се случва за пръв път през 2009 година, когато Международната тиреоидна федерацията кани Мерк като световен лидер в лечението на тиреоидните заболявания да подкрепи кампанията и така от един ден тя се разраства на цяла седмица. Впоследствие се взима решение всяка година инициативата да бъде под различно мото.  Заедно ние помагаме на хората да получат необходимата информация да разпознават потенциални нарушения на щитовидната жлеза и рано да търсят помощ от здравните специалисти, вместо да обвиняват себе си и да приемат подобни симптоми за нормална част от ежедневието.

Да си съпричастен с една такава смислена кампания за мен означава да разбираш и да се отнасяш с отговорност към личностите с проблеми на щитовидната жлеза. Това е и нашата мисия в компанията - да бъдем съпричастни и да подпомагаме на хората за по-добро качество на живот.

Откога всъщност подобна кампания се провежда у нас?

За пръв път тази кампания се инициира в България през 2011 година, тоест две години след тази на международно ниво, в сътрудничество с Дружеството по ендокринология. През 2014 г. към нея се присъедини и Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ. Определено тези заболявания са социално значими, но за съжаление все още не им се обръща достатъчно внимание. Много често симптомите им се припокриват с ежедневни проблеми като отпадналост, умора, раздразнителност, сухота на кожата, които могат да се отдадат на много други фактори. Поради тези причини фармацевтичните компании, в частност Мерк, която е водеща в лечението на заболявания на щитовидната жлеза, се борят за популяризиране на проблемите и разпознаване на симптомите с цел своевременна адекватна диагностика, лечение и възможности за справяне с тези проблеми. Като социално ангажирана компания един от принципите ни е насочен именно към това да информираме пациентите и да сме сигурни, че те разполагат с най-точната и полезна информация, за да знаят какво и как да интерпретират, както и кога да се насочат към специалист. Това е и смисълът на тези кампании - да могат хората да осъзнаят, че симптоми като умора или проблеми със съня всъщност могат да бъдат свързани с щитовидната жлеза.

В кои други сфери на медицината подкрепяте подобни инициативи?

Мерк, като една от водещите научни и високотехнологични компании, е изключително ангажирана с проблемите, които касаят ниското ниво и липсата на навременна диагностика, свързани с недостатъчно ниво на информираност. Това е и причината ние да инициираме различни кампании в сферите, в които имаме експертиза – ендокринология, сърдечносъдова патология, мултиплена склероза и онкология. Те се провеждат ежегодно. На глобално ниво за последните две години кампаниите, които Мерк е подкрепила, са 17. Сред тях са и инициативи, свързани с онкологични заболявания като колоректален карцином, рак на главата и шията, чиито симптоми също не подсказват на човек, че трябва да потърси медицинска помощ и често, за съжаление, такава бива потърсена прекалено късно, което и затруднява здравния специалист в процеса на лечение. Поради тези причини компанията Мерк инвестира и подкрепя подобни инициативи в сътрудничество с медицински специалисти и пациентски организации. 

Кои са новите направления, върху които ще се съсредоточите?

Има много нови молекули, които са в процес на клинични проучвания в областите онкология, имунология, имуно-онкология – това е бъдещето. Компанията работи активно и в сферата на мултиплената склероза, като също се надяваме скоро да представим новости в полза на пациентите. Мерк е семейна компания с над 350-годишна история и традиции и за нас това е нещо повече от интересен факт в нашата „визитка“. То се усеща в ангажираността към работата, атмосферата в компанията, отношението към клиентите ни, но на първо място, разбира се – мисълта за пациентите. Затова инвестициите на компанията са както в провеждането на клинични проучвания и разработки, така и насочени към улесняване на достъпа на хората до здравеопазване и повишаване на информираността на пациентите в страните. Друг приоритет за компанията е да инвестира в посока на непрекъснато обучение и повишаване на квалификацията на лекарите в колаборация с медицински научни дружества и университетски клиники.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kH*V


Още новини
Кръстосаното донорство е още една възможност за трансплантациите
21.08.2019 09:57:55

Кръстосаното донорство е още една възможност за трансплантациите

 „Кръстосаното донорство е още една възможност, чрез която да се намери донор, за да с ...

От печата: Специализациите, промени в имунизационния календар, новата здравна система
21.08.2019 09:03:09

От печата: Специализациите, промени в имунизационния календар, новата здравна система

Промените в новата Наредба за специализациите са намерили място на страниците на някои днешни изд ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...