!
Петък, 23 Февруари 2024
22
февр

Д-р Стойчо Кацаров:

Решението на проблемите в здравеопазването е в конкуренциятаД-р Кацаров, какво мислите за идеята общественият ресурс за здраве да се ползва от нон-профит болници?

Всичко е възможно да се направи, но няма смисъл.

Защо?

Защото така се лишаваме от най-силния стимул за повишаване на качеството на медицинската помощ – стремежът към печалба. Ще дам пример - ако създаването на нон профит болници е хубаво и е по-добро за пациентите, тогава трябва да се разпростре това решение не само върху болниците, а и върху извънболничната помощ и общопрактикуващите лекари. По този начин ще получим не само по-добра болнична, но и по-добра извънболнична помощ. Ще направя и следващата препратка – ако наистина това е добре и е супер за потребителите, тогава правителството като орган на политическата власт, чиято основна роля е да създава по-добри условия за населението, трябва да разпростре тази практика и върху другите сфери на стопанския живот. Например върху енергетиката. Всички предприятия, свързани с енергетиката, добивът на енергия от възобновяеми източници, ТЕЦ, АЕЦ, също да станат нон профит организации, защото това също е важно за хората. Също така призовавам да се приложи по отношение на храните. Както лекарствата и лечението са важни за всеки човек, не по-малко важна е и храната, която консумираме. След като е добре за потребителя стоката или услугата да се предоставят от нон профит организации, нека и всички фирми, заети със снабдяването с храни, както и със снабдяването с лекарства, също да станат нон профит организации. Така потребителите ще спечелят не само добра медицинска помощ, но и добра храна. Това би било така, ако логиката, че нон профит организациите дават по-добър продукт.

Това не е ли връщане към миналото?

Да. Не искам да правя квалификации, но ако това е наистина добро, трябва да бъде приложено във всички сфери.

Има ли държава в Европа, в която системата на нон профит организациите се е доказала като по-добра?

Има държави, в които има нон профит организации. Те са с бюджетно финансиране и не са регистрирани като търговски дружества с цел печалба. В Германия, САЩ, Швейцария не са такива, но има различни модели.

Кой е най-приложимия за България модел на здравна система?

Този на Холандия. Това е нашият модел. Без монопол на Здравната каса. Частни лечебни заведения, които се конкурират за пациенти и много здравни фондове, които се конкурират за граждани, къде да си внасят осигуровките.

Демонополизацията на НЗОК ли е решението на всичките ни проблеми в здравеопазването по отношение на разпределянето на публичните средства?

Съмнявате ли се? Ако не беше така, комунизмът нямаше да рухне 1989 г. Комунистическата система беше основана на монополи и те се оказаха абсолютно неефективни. Губещи по всички линии.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NygR

якиж 07.11.2019 23:23:26

без цена на труда не може да има никаква конкуренция, и когато тоя говорящи глави стигнат до властта и дума не продумват за това.....а това е основата на всичко....

Един 10.10.2019 23:50:26

Добър ден.Когато даващият интервюто беше заместник министър какво направи, за да може болниците да не са лишавани от най-силния стимул за повишаване на качеството на медицинската помощ - стремежът към печалба.Много лесно е човек да се разхожда по медиите и да говори какво би станало или не, но когато си бил в изпълнителната власт - вземи и замълчи, защото си смешен и никой не те взема насериозно. Не че някой има нещо против да си показваш физиономията в медиите, но не си ти човекът, който ще ни представя концепции и експертни становища какво да стане в здравеопазването.

Гост 04.07.2019 08:50:33

няма страна в която повечето болници да не са търговски дружества , спри да лъжеш или посочи линк към текст който забранява това в която и да е страна от Еропа, нон профит има но са много много малко. И не това е важното за системата....

Гост 25.02.2019 09:59:41

За всяка новоткрита със "старо" име частна болница се наема нов персонал които се набира от излишъците на окръжните и общинските болници. Тях кучета ги яли, а един ден всички пациенти ще търсят само наличните частни болници със съответното доплащане от минмум 50%.

само за протокола 25.02.2019 09:54:39

Реално болниците в страната са повече от 400, защото понастоящем частните болници се „размножават по безполов път“, като това става по два начина; Първият е чрез „спори“ /напр. в София болница "ВИТА" има две сгради на километри една от друга, а същото е и с болница „Сердика“ която има три бази също на километри една от другите/, а вторият е "чрез пъпкуване" например болница "Света София" на Мазнейков вече е с два корпуса един до друг, а "Каспела" в Пловдив е с три корпуса един до друг.

Гост 25.02.2019 14:33:27

Болшевишки глупости, майна. Регистрацията на болниците се прави от РЗИ и там е реалното число ,а ти си пролетарски пещерен трол чакащ да папка евтино здравеопазване като се намалят доставчиците на здравни услуги. Да ама не - ще ви се увеличат разходите за здравеопазване 1. Защото това е дупката наречена държава с най-бедно финансирано здравеопазване, 2. Защото в близко бъдеще ще има дефицит на изпълнители на здравни дейности , а дефицитът поражда по-високи цени срещу които сте жалки , безсилни и може само да си приготвите портфейлите скимтейки Интернационала

Компетентен 24.02.2019 22:50:13

Боклуци , строййй се ! Говеда ! От една страна - парите били малко ! А отдруга - болниците били колкото трябва , за да се конкурират ??? То е все едно някой да каже , че понеже сме бедни , да платим двойно ! Да ви е...а логиката ! Според вас значи в Германия например управляват червени бастуни и каскети , понеже бройките на болниците и леглата се дирижират точно и изключения няма , а болници , които НЕ работят с касите - моля - който поиска ! Цигания като у нас НЯМА . Има ред . Обществото е решило , че в град с население над 20-25 000 души има по една болница . А в град със 200 000 - По 2. А тези , в които се прави всичко - са по няколко в малките федерални земи . Контрол , регулация , планиране - това са думите . Разбрали са хората , че конкуренция между 100 болници не е по-лоша , отколкото между хиляда . Наш Ганьо печалбарят обаче е на друго мнение , нали ? Ами щом народът е тъп ... Наздраве , негодяи !

Гост 25.02.2019 09:28:27

Червен плюскач, нас лекарите изобщо не ни интересува колко са болниците и как мислиш да делиш мизерните средства на колко здравни заведения. Интересуваме се само дали лекарският труд е адекватно заплащан днес . А този труд днес не е заплащан. Така ,че си заврете комунистическата икономическа мисъл отзад и започнете да плащате и доплащате както плащате на автомонтьора, фризьорката и маникюристката иначе утре няма да има кой да ви погледне нито ще може да си купите лекари отвън. Фокусирайте се червените консуматори върху това. Ако мислите ,че като болниците намалеят два пъти тогава лекарите ще взимат 2 пъти повече много се лъжете че това ще реши нещо Защото лекарското заплащане изостава не 2 пъти ,а 15 пъти по-малко от средноевропейското заплащане. Така, че намалете 15 пъти болниците щом толкова ви е логиката във вакуума на кратуните и си гледайте след това сеира -ще имате 15 пъти по-малък избор и ще чакате по 3-4 месеца за прием. Червените икономически чукундури само мислите как при този ресурс да раделите мизерията , а не как да плащате по-високи здравни вноски и/или да доплащате за да си задържите здравеопазването. Е ,няма да стане защото системата с подобна дефектна логика -комунизмът се провали навсякъде последно и във Венецуела

Гост 24.02.2019 21:34:54

Червеното искърско говедо ще го познаете ,че по това ,че никаква европейска здравна система не му харесва ,защото само и единствено колхозната на Семашко му осигурява безконтролно ползване на медицински услуги без да даде пуканата стотинка. Затова и кьорав млад лекар няма да остане ,а другите останали тук по биологични причини ще си отидат . Нито негри доктори ще им дойдат да им погъзуват , нито чалмалии доктори. Утре ще стоят като насрани набирайки 112 и никой няма да се обади, личният им лекар ще е на 60 километра от тях, а кардиологът ще е в Измир, плановите операции ще са само в Истанбул или Виена по пазарни цени. Спешните операции, ако има някой заблуден анестезиолог тук останал на 80 г възраст с бастунчето. И да не мислите ,че на тъпаците ще им дойде акъла какво са загубили и как са се пре eбали десетилетията хитрини и шикалкавене- не . Пак ще си сънуват правшкия селяндур ТодАр и как имало безплатни бинтове и аналгин в кабинета и същия ден се преглеждали. Докато склопят алчните за чужди неща пролетарски зъркели.

Гост 24.02.2019 20:54:12

Браво на д-р Стойчо Кацаров. Видно от форума пролетарската сган не може да спи, сън няма ,място не може да си намери, пометнаха, изприщиха се ,наакаха се от страх, поболяха се от думи като конкуренция , пазарни механизми и западно-европейски практики, ха-ха-хааааааааа. Смърт на комунизма свобода за лекарите!

Гост 24.02.2019 21:02:10

Още един, който гледайки новини му се привидял "Аврора" и скочил в здравето да ръси акъл. Сменяй хапчетата, алооууу!

Гост 24.02.2019 21:09:39

Аврора и безплатното ползване на доктора ви дрънчи в чугунените тикви всяка нощ Сменяй фурашката която те стяга с будьоновка алооо , ама при теб не става и с хапчета

Гост 24.02.2019 21:22:47

Комунистическата муха за ‘безплатното’ още им бръмчи в главите . Решението за нас лекарите е явно кеш,кеш,кеш , качване на цените на медицинските дейности и никакви компромиси ,докато не открият понятието европейско здравно осигуряване.

Компетентен 24.02.2019 20:22:29

Важно уточнение , ногодяи ! Важно. Тук се преекспонира негативизмът към частната инициатива. Такъв НЯМА . Има една подробност . Навсякъде болниците - частни , публични , клозетни или имагинерни - сключват договор с финансиращите каси и се договарят за цените , които касите им плащат . Здравноосигуреното лице НЕ ДОПЛАЩА . То затова е и здравноосигурено , а не полузавъртяно. В този смисъл - НЗОК би следвало да изисква от контрагентите си - независимо от собствеността - да лекуват срещу това , което им дава . Защо частните бордеи да могат да ценообразуват , а държавните - не ?

Гост 24.02.2019 20:43:36

За да не доплащаш прошляко трябва да внасяш 320евро месечно като германеца. Това ,че държано-партийната ти каса НЗОК е определила смешна цена на преглед 20 лева на кардиолог или 10 лева на ОПЛ при условие ,че маникюристка взима 30 лева не ти дава право да искаш това да е цената на твоето здраво обслужване и то няма да е такова , а ще доплащаш. Нас лекарите ИЗОБЩО не ни интересува колко шибаняците от НЗОК са решили да плащат , а дали ценообразуването е справедливо. Затова или доплащаш или ще има риск да не излезеш жив и здрав от болницата. Аз лично много бих се страхувал да ме оперира зле заплатен хирург, но ти пък рискувай с простата си кратуна. И без това никой няма да загуби от липсата на плиткоумници алчни консуматори

Гост 24.02.2019 21:07:48

Цървул, това че заплатата на един оператор на блок в АЕЦ е около 5 000 лв., не означава, че той трябва да дръпне шалтера и да стане като в Чернобил или Фукушима. Айде да се поуспокоиш. Като не ти изнася да работиш за тези пари с касата, късаш договора и се оправяш. Не ти е виновен никой, че мутро милиционерите и турско-кадесарската измет не иска да оправи доходите на българите и да вдигне след това здравната вноска на 14%. Съобръженията си отивай да излагаш на жълтите павета и на Света Неделя. И да не забравя - безсмъртният БЛС, който участва в договарянето на обемите и цените. Отивай, тропай, изискавай от тях след като им плащаш членски внос, а не да мародерстваш здравноосигурения, който в случая няма никаква вина. Чатна ли?

Гост 24.02.2019 21:14:03

Галош ти си класическия избирател на мутро милиционерите и турско-кадесарската измет щом смяташ е такова трябва да е заплащането на лекарите. Те ви го обещаха , казаха ви ,че сте здравно-осигурени и вие тъпанарите го прегръщате и гласувате за тази измет. ИЗОБЩО НЕ СИ ЗДРАВНО-ОСИГУРЕН, а само виртуално. Осигурен си само когато стигнеш 320 евро месечно за здравни вноски колкото плаща германецът . Дотогава си просто тъпа и нагла пионка на мутро милиционерите и турско-кадесарската измет

друг компетентен доктор 24.02.2019 16:23:38

Отговори на повдигнатите по-горе въпроси 1 Проблемът е в това че общественият интерес го изисква. Затова е напълно оправдано публичният финансов ресурс за здраве да не се ползва от „нон-профит“ частни болници. 2. Липсата на реално остойностяване на здравните услуги не е само „заслуга“ на управляващите, а е задължение на Българския лекарски съюз. 3. Не трябва да се смесват нещата от болничната с извънболничната помощ. Независимо от сходствата им разликите в проблемите са големи и най-важното решенията на тези проблеми не са приложими за различните видове /болнична и извънболнична/ помощи. 4. Подобна „препратка към стопанската икономика“ е заради някакво нескопосано сравнение или заради някакво подобие на отношенията на пазара на здравните услуги у нас или в сферата на здравеопазването, като това е напълно необосновано логически. Дори и в САЩ в момента при Тръмп няма пълна либерализация на този вид пазар, затова и в циклостила по-долу се казва, че това навсякъде е един „квазипазар“ на здравните услуги. 5. Създаването по-добри условия за населението е основна политика на управляващите според техните програми, така че всички средства са оправдани. 6. Никои не иска от фармацевтичните компании и/или от аптеките да бъдат „нон профит“ организации; не може дори да се помисли да се иска това. 7. Няма връщане към миналото след като сме приети в Европейския съюз и трябва да имаме здравно-осигурителен модел като изискуемо условие. 8. Няма държава в Европа, в която болничните заведения да са регистрират по „Търговския закон“, били те като търговски дружества с право на печалба. Почти във всички държави от ЕС това са „нон профит“ организации или такива като фондации с нестопанска цел, каквото и да означава това. 9. За България този т. нар. „холандски“ модел е най-неприложимият модел като начин за реформа. Може да вземем нещо друго от Холандия, защото те имат много други особености които бихме могли да възприемем например техните диги и полдери, вятърните мелници, дървените обувки, лалета и осезаемата им толерантност в обществото при използване на наркотици за развлечение, при узаконена проституция, при приемане на еднополовите бракове на двойки и при разрешената евтаназия. Не разбирам защо след като никоя друга държава в Европа не се дори и опитва да промени модела си в посока на т. нар. „холандски“ модел от 2006 год. насам, защо ние да бъдем най-първите и най-големите идиоти и да го направим това за кефа на „честните“ собственици на частните болници, или на техния лобист д-р Стойчо Кацаров. 10. Никои не се съмнява че комунистическата система рухна поради много други причини, като само една от които бяха монополите в икономиката. Някои съществуват и до сега но не ни пречи да сме една от страните в ЕС.

Гост 24.02.2019 20:22:10

Цитат : Липсата на реално остойностяване на здравните услуги не е само „заслуга“ на управляващите, а е задължение на Българския лекарски съюз. Правен неграмотник си колко си искаш . БЛС не може да си определя цени на медицинските услуги по този начин еднолично Когато го направи преди 3-4 години беше глобен от КЗК. И нкакъв доктор не си ,а дежурния пролетарски трол. Вие червените потници не искате нито холандската, нито канадската, нито германската здравна система. Вие простите ватенки си искате съветската система Семашко и незаплащания труд на лекаря заедно с безплатното мъкнене при него всеки ден. Затова съвсем скоро с липсата на европейски реформи както в нормалния западен свят ще ви се затъкне алчната червена голяма уста и консуматорския червен анус с един голям член, а утре дори на 112 няма да ви се отзове НИКОЙ. Пожелахте си здравен дефицит и големи плащания КЕШ. Ще ги имате.

Само за протокола 24.02.2019 14:30:40

Смисълът на това общественият ресурс за здраве да се ползва изключително и само от „нон-профит“ болници се състои единствено в това да се преустановят финансовите злоупотреби от страна на „честните“ собственици на частните болници. Най-малкото не е морално от парите, които нашата бедна държава успява да задели „за здраве“, някои като „честните“ собственици на частните болници да правят от тези оскъдни финанси печалба. Що се касае за най-силният стимул за повишаването на качеството на медицинската помощ, това не е стремежът към печалба, а ТОВА Е КОНКУРУНЦИЯТА МЕЖДУ РАЗЛИЧНИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ. Напълно безмислено е да има подобна конкуренция между различни и то повече от една здравно-осигурителни каси в нашите скромни условия, защото с това само ще се увеличат купувачите на пазара за здравни услуги, след като потребителите сме си едни и същи. Когато се увeличи броя на тези купувачи, тогава лекарското съсловие, което в качеството си на единствен доставчик на здравни услуги у нас /както е според „циклостила“ по-долу/, може да се изкуши най-после да поиска по-високи цени С РЕАЛНО ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ. Това може всеки ден да се наблюдава на „женския пазар“, когато пред циганина се съберат повече мющурии и той качва цената на пресните домати от 3.50 лева на 4 лева. Това обаче не се наблюдава в Кралство Нидерландия защото там от 2006 година „действа специално развитие на секторната регулация със съответния закон - the Dutch Healthcare Authority“, а и тези 6 /шест -словом/ частни здравно-осигурителни дружества са такива „с нестопанска цел“.

Гост 24.02.2019 20:10:54

Треперите си за безплатното ползване на доктора ,а дребни комунистически червеи. Тогава ще получите изцяло плащано кеш здравеопазване, като не щете конкуренция. Или изобщо ще се сбогувате с каквато и да е здравна система след 5-6 години и ще ходите да плащате в Турция и Австрия за всяка гнойна пъпка по нечистоплътните си пролетарски тела.

Компетентен 24.02.2019 00:33:49

Пълни глупости , съобщени от лобист на частните болници ! Основният мотив за добра работа на лекарите , респ. качеството на услугите са личните им доходи . Лекар, получаващ европейска заплата в държавна , нон-профит или марсианска болница ще работи също така добре , както всеки друг , защото ще иска да се задържи там . 6 и половина милионна държава ще има 350 конкуриращи се болници и 15 каси ? Айде бе ! преди това трябва да направиш здравната вноска 23 % , бивш анестезисте ! Между другото - шефовете на държавните болници да не са зле финансово или Св. Екатерине , Военномед. или Пирогов да имат по-лоша слава от енската частна болница ? Религията , казват била опиум за народа ! А мангизите - за пишман - здравните стратези !

Гост 24.02.2019 20:06:59

БРАВО ЗА ГЛУПОСТИТЕ ТИ. Сто пъти ви се kаза ,чe болниците в България не са 350 , но така ви изнася с комунистическите лъжи с които си фейквате и изводите. Хайде намери ми списък с 350 те болници бе мухъл. Не можеш да докажеш тъпите си твърдения шушнати от партийния секретар

Гост 24.02.2019 21:13:37

Факт е, че почти 350 фирми се редят на опашка да получат пари от касата по определените за болнична помощ. Ако между тях има клиники, като тая на Болтаджиев, която работи по 5 пътеки, то нека на нея се плаща половин цена по пътека в сравнение с Пирогов или Александровска. Айде нема нужда един да поддържа целия набор специалности денонощно, а друг да си избира пациенти по 4-5 остойностени пътечки. Като си болница, ще работиш всичко без кардиохирургия, неврохирургия и нокология. Иначе касата да ти плаща по други цени.

Гост 24.02.2019 21:44:01

Като касата плаща по други цени , ти все повече от тази сума ще доплащаш бе кретен ,ха-ха-ха. Ще плащате та ще ви плющат големите пролетарски уши. Всеки ден си пожелавате все по-големи чепове

Компетентен до Гост 24.02.2019 20:17:24

приема се , микроскопист ! Болниците не са 350 ! Само 346 са , с 52 000 легла. Това , според поборниците на частния добив на КП и доплащания е малко . Дебил !

Само за протокола 24.02.2019 21:35:38

Реално болниците в страната са повече от 400, защото понастоящем частните болници се „размножават по безполов път“, като това става по два начина; Първият е чрез „спори“ /напр. в София болница ВИТА има две сгради на километри една от друга а същото е и с болница „Сердика“ която има три бази също на километри една от другите/, а вторият е чрез пъпкуване например болница Света София на Мазнейков вече е с два корпуса един до друг.

Дрън-дрън 24.02.2019 20:47:14

Пак лъжи без източник. БЪЛГАРИЯ 262 болници с 45 537 легла (данните са от НСИ) ТИ КОМУНЕТО НЯМАШ ВАЛИДЕН ИЗТОЧНИК

Само за протокола 24.02.2019 14:04:57

БРАВО

Гост 24.02.2019 08:58:32

Браво! Много точно и правилно! Но къде акъл в една част от коментиращите тук да видят истината.

Dr_Doolittle 23.02.2019 15:00:09

В САЩ на вложени 1 долар инвестиции в здравеопазването има възвращаемост от 12-30 долара , а у нас на вложени 1 лев в здравеопазването губим 20-30 лв заради комунистическия модел. Дали една болница е търговско дружество или не тя трябва да си покрива разходите и да печели, колкото и кощунствено да звучи за лицемерните комунисти . Да, да печели за да плаща на медицинския персонал лекари и мед сестри толкова , колкото заслужава квалификацията им да се занимават с една тежка като образование и задачи натоварена физически и психически ежедневна дейност. Да напомним на другарите те, че лекарската професия е НАЙ-ВИСОКО ПЛАТЕНАТА МАСОВА ПРОФЕСИЯ в цивилизования свят и даже голяма част от Третия Свят и не е платена единствено в откровено комунистически дупки, защото човекът там няма значение. Колкото по-висок стандарт има едно общество , толкова този сектор от човешката дейност е по-развит и обратно. Защото там в развития свят човешкият живот има стойност. Другото основание една болница да реализира печалби е оборудването ,което се амортизира много по-бързо отколкото в други сектори, необходимостта от скъпи консумативи (еднократни,стерилни –ползваш и хвърляш), скъпи медикаменти, огромни разходи за почистване и дезинфекция, денонощната работа, транспортни разходи, армия за техническа поддръжка . Тук въобще няма да говорим на комунетата за новите технологии , които навлизат революционно на всеки 5 години, (информацията в медицината, нови решения ,нови стратегии се обновяват с около 20% на година , а старите постановки се изоставят). И накрая трябва да кажем, дали загубите на една болница ще се покриват от даденото от НЗОК, или от държавния бюджет все е от парите на данъкоплатеца. Самите комунета и всякаква партии които се изтърсиха да управляват, заложиха фалита на болниците с идеята ‘ Хвърляме им някакви пари и трябва да се оправят. Ако не се оправят ще им додадем , преди това ще им се развикаме ,че крадат, че не се управляват мениджърски, за да можем да сложим наши партийци по постовете а и да отклоним вниманието ,че не даваме пари за здравеопазване, за да има за търбусите в Евксиноград’

Само за протокола 24.02.2019 15:58:06

ти колко лева се вложил Dr_Doolittle?

Dr_Doolittle 24.02.2019 19:55:46

Чичка, от моите средно4000 медицински прегледа годишно НЗОК ми заплаща едва около 1200 (тоест само профилактичните и диспансерните ) по символични цени от 8 до 12 лева ,Тоест 2800 медицински прегледа са волно дарение за обществото за което никой от това общество не плаша и стотинка, а често пациентите нямат и дори потребителска такса (деца,бременни ,освободени с ТЕЛК). Така работят още поне 16 000-18 000 лекари в България. ТИ протоколчика КАКВО БЕЗПЛАТНО СИ ДАЛ ЗА ТОВА ОБЩЕСТВО за една година ? Нищо най- вероятно, ако въобще създаваш нещо като стоки и услуги за това общество. Скрий се в нищожеството си.

Само за протокола 26.02.2019 18:39:49

До чичовото ветеринарче, когато аз почнах преди 50 години да специализирам хирургия един нощен час извънреден труд се заплащаше по 11 ст. /словом единадесет стотинки/.

Българин 24.02.2019 15:09:10

6+++++

Гост 23.02.2019 16:30:32

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Гост 23.02.2019 11:13:03

Стойчо, хич не си подготвен по темата. Нещата в здравеопазването по света не са такива, каквито преди 15 г. Опресни малко знания и виж накъде духа вятъра.

Гост 23.02.2019 14:47:22

Фурашка , какви са условията и накъде духа вятъра ? Към съветската ви кочина в Северна Азия ли ? Към башицата Лилипутин ли ? Към съвсем безплатен Семашко ли? Я си ЕПМ ,тъпи съветски тролове. Безплатното ви плюскане на здравни услуги свърши другари колхозници, колкото и да виете.

Гост 24.02.2019 18:27:44

Чети "друг компетентен доктор 24.02.2019 16:23:38", разпечатай го с големи букви и със залп на Аврора го изпрати на "професионалиста" - лобист Стойчо! Капиш?

Гост 24.02.2019 19:58:22

друг компетентен доктор е това което ти си изcрал с друг псевдоним

Гост 23.02.2019 19:56:21

Ветеринар, нали знеш лафа за супата

Гост 24.02.2019 20:00:21

Супата ще духате вие болните нездрави пролетарски интересчии мародери и консуматори

Само за протокола 22.02.2019 22:25:25

Болниците в столицата Амстердам са държавни /публични/ с изключение на три, които са на фондации с нестопанска цел. Hospitals in Amsterdam • Academisch Medisch Centrum (Academic) - университетска • VU Medische Centrum (Academic) - университетска • Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (Teaching) - фондация • Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (Teaching) - фондация • Slotervaartziekenhuis (General) многопрофилна • Netherlands Cancer Institute (General) - фондация Льовенхук • BovenIJ ziekenhuis (General) АГ

Гост 23.02.2019 14:43:44

E и ? Що не публикуваш заплатите на лекарите в Кралство Нидерландия ? Тесни специалисти $253,000 годишно GP $117,000 годишно. Лесно могат да се намерят в нета. Какво си мислите ,че като са университетски и публични е като кочината тук ли ? ТЕ ПЕЧЕЛЯТ и изкарват заплатите на медицинския персонал, каквото и да си плямпате за profit и nonprofit. Осигуровките са съществени и не символични като в тукашната кочинка и т.н и т.н

Гост 23.02.2019 19:55:21

Парфюм, с тази заплата от 190 000 лв. годишно ще обидиш бая от българските ОПЛ. В Нидерландия няма търговия с ЕГН на пациенти като тук.

Гост 24.02.2019 21:59:56

Лъжльо ,нямаш доказателства за посоченото .Сигурно затова липсват лекари за 300 ОПЛ практики в момента а ? Щото получават по 190 000 лева А? Сигурно за това се махат и от България А? Фекаломът в черепната ти кутия не изкарва логически издържани тези кореспондиращи с фактите от деня . И каква била търговията с ЕГНта бе конспиративен кретен ?

До долния с лигите 24.02.2019 21:52:12

Ей кретен при 4500 пациети трябва да имаш задължително в договора според ЗЗО още 2-ма лекари и 2 или 3 медицински сестри персонал. Прочети си ЗЗО бе слюнкаджия .Кога говедата ще разберете ,че сумите по фактурите не са чист приход на доктора ,а БЮДЖЕТЪТ НА ЗДРАВНОТО МУ ЗАВЕДЕНИЕ. И пак не са 130 000 лева годишно. Покажи източник бе льжльо прост а не с бакалски сметки с химическия молив и пресмятане колко пада на доктора . И каква потребилтеска такса бе, когато 70% са освободени от такси-всички деца и бременни ,всички пенсионери с над 71% ТЕЛК, а другите са с такса от 1 лв до 2.90. Като някаква кучка си пред месарски магазин точеща лиги бе лъжльо

До долния борсук 24.02.2019 21:19:20

Един ОПЛ с листа от около 4500 ЗОЛ получава около 130 000 лв. годишно от касата. Това е без потребителска такса, без приходите от търговия с направления към определени болници, специалисти, лаборатории, без някои други уж дребни приходчета и без рестото от фарма-мафията.

Гост 24.02.2019 20:59:28

Мухльо какво плащаш ти в кабинета на ОПЛ и какви вноски за да получавал тук ОПЛ 190 000 . Хей, кретен, тогава нямаше да има 92% от випуска заминали млади лекари ,а щяха да идват от Германия да работят. Нещастен комунистически трол. Партийния ви секретар е съкратил часовете по логика а ?

До нездравите пролетарски интересчии мародери и консуматори 22.02.2019 16:47:45

Другарки и другари бузлуджански зомбита , както и да си връткате червения г з няма да получите незаплащано здравеопазване, а толкова колкото плащате и нито копейка повече ,защото : 1. Здравната ви вноска е символична, виртуална и не покрива и 10% от лекарския труд , който ползвате. Нито пък плащате и/или доплащате в размер достатъчен да се поддържат здравни услуги. Не ни и интересува и какъв платец е НЗОК, нито дали бил монополист или монопсист 2. Самата здравна вноска не отива изключително и само за здравеопазване а в общия бюджет откъдето се тегли за асфалт, залички за певачки ,стадиончета за предизборни мероприятия , кьорсофри на управляващата клика (клоака), както и за подаръци на простия и дебилен електорат по гета и паланки на който се обещава безплатно здравеопазване, тоест за сметка на доктора. 3. Качество на здравните услуги само срещу адекватно заплащане на изпълнителя на м,едицински дейности . Иначе си сънувайте мокрите сънища. С пари за велосипед няма да карате Ферари, не е нужно IQ над 80 за да ви е логически избистрено в тиквичките 4. Заминавайте да работите за да имате пари за здраве да плащате както при фризьорката, маникюристката, плочкаджията, автомонтьорчето и за автокаското на тенекията, която ви е по-скъпа от здравето ,а не да чакате незаплащани здравни услуги или платени от другите данъкоплатци. 4. Комунизмът свърши отдавна , спрете с руския самогон и синдрома Семашко.

Гост 23.02.2019 16:31:56

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

гост 22.02.2019 15:50:08

Браво, Стойчо!!!

Гост 23.02.2019 09:56:23

Браво за лъжите му ли?

Гост 23.02.2019 14:26:50

Какви лъжи бе червени потници ? Не ви харесват нормалните европейски практики , нали ?.Искате си кирливия Семашко щото да не ви искат заплащане на лекарския труд ?

до нездравите корпоративни интересчии 22.02.2019 14:20:45

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на всички здравноосигурени лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова „отворете си очите о неразумни” колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „най-често изказващите се в Здраве нета” не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е достатъчно финансирана. И това не е заслуга на касата. Много е удобно на някои от „най-често изказващите се в Здраве нета” да преиначават някои факти, като например това че НЗОК закупува и едновременно продава здравни услуги. Това е абсолютно непознаване на елементарните финансови механизми на здравното осигуряване у нас. В действителност пациентите ползват здравните услуги ако са законно здравно-осигурени лица. Доставчиците на здравни услуги отчитат в РЗОК тези вече ползвани здравни услуги. НЗОК заплаща едва на следващия месец финансовата стойност на тези вече ползвани здравни услуги. Даже и хронологически освен фактологически е невъзможно след това НЗОК да препродава вече ползваните здравни услуги, а и кои би ги купил отново. НЗОК заплаща здравните услуги в полза на здравноосигурените лица. Здравните вноски на същите тези лица се събират само от НОИ. Не мога да разбера как някои може да твърди, че един и същи субект на квазипазара на здравни услуги може едновременно да бъде и купувач и продавач, сиреч също така едновременно и моноопсонист и монополист. Това е пълен нонсенс, още повече общоприето у нас е твърдението, че „няма друг конкурентен купувач на здравните услуги освен НЗОК”. За т. нар. „пазарни цени на здравните услуги” и за тяхната реална себестойност, особено ако се включи в тях и труда на „медицинските работници”, то това е съвсем друг въпрос. А относно това кой лъже крайния потребител това също е друг въпрос, като мисля че това е основната цел на някои от „изказващите се в Здраве нета”.

Гост 23.02.2019 14:49:09

Циклостилната циклофрения в вредна за вашето здраве. Запиши час за псхиатър още днес. Не отлагай.

Гост 22.02.2019 14:46:16

Уха, големи лакърдии. Сигурно си некадърен мързелан на държавна хранилка със страх от конкурентния пазар.

Гост 22.02.2019 15:10:30

Това е шизофреник, който спами този пост навякъде. Натрапчиви свръхценни мисли на душевно болен. Колега ми е.

Гост 22.02.2019 14:20:14

Кратко, точно и ясно. Темата е изчерпана. И Дечо повече нищо да каже.

Гост 22.02.2019 22:39:40

Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ, ШЕФЪТ НА НЗОК: Не може в държавна болница да има частен център или клиника за печалба. Тази практика започва да се разраства в размери, които стават опасни, обяви той в "Беновска пита" 19:20 | 03 Февруари 2019 г. Предприеха се действия някои порочни дейности да се прекратят - не може на територията на държавната болница да фигурира център или болница, които да са частни. Защото при такива партньорства всички негативи са за общинската болница, а всички позитиви и ползи - за частната, показа го практиката. Това заяви в "Беновска пита" д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК. "В близките дни имаше един възмутен от мое изказване собственик на частна болница, разкрил в голяма университетска болница частна клиника по онкология. Така придоби всички позитиви, а болницата затъна още повече с дългове", даде този пример д-р Дечев. Той изтъкна, че неговата позиция по това съжителство е "едно към едно към европейската". "Те имат една позиция, аз моя - моята е едно към едно към европейската: тоест НЕ МОЖЕ БОЛНИЦИ, КОИТО НЕ СА NON PROFIT, ДА РАБОТЯТ С ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС. Тя може да е частна или да не е частна. Тази практика не само се настанява, но започва да се разраства в размери, които стават опасни", предупреди управителят на НЗОК. Д-р Дечев разкри, че е отправил официално запитване до Световната здравна организация по казуса на симбиозата държавна - частна болница. "Първото нещо е да поговорим с политиците, да им предоставим факти. Имам статистика - на Евростат, сега съм запитал официално Световната здрава организация (СЗО), които ще дадат конкретни данни има ли изобщо в ЕС държава, чийто обществен фонд заплаща суми на болници, които са създадени за печалба. Ако има такива, лично аз ще бъда изненадан", обяви д-р Дечев. По думите му досега този спор досега не се е водил "по някакви причини". "Тази тема може би е била табу, но може би е дошло време да се говори", категоричен е управителят на НЗОК. Какво каза още д-р Дечо Дечев в "Беновска пита" - във видеото:

Гост 24.02.2019 21:04:18

Нека се излага Дечо Пора (както казва Чудомир), Такъв въпрос ше прилича на въпрос на посланика на КНДР към ЕС , толкова е жалък и плиткомозъчен този въпрос, че може и да помислят ,че има грешка в превода Не биха мислили,че някакъв сравнително висш държавен чиновник може да е с толкова примитивни болшевишки представи за собствеността в съюз в който не правят разлики в собствеността.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за прекъсвания в достъпа до услугите ѝ
23.02.2024 11:45:23

НЗОК предупреждава за прекъсвания в достъпа до услугите ѝ

Поради актуализация на компоненти от информационните системи на НЗОК е възможно да има временни п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...