Четвъртък, 13 Август 2020
02
окт
1

Д-р Росица Стойчева:

Късно е в пубертета да се помогне на ниските деца

Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицираниД-р Росица Стойчева е детски ендокринолог към ДКЦ „Св. Марина“-Варна. Тя е основен изпълнител на проекта GrowInform (www.growinform.org) на Варненското дружество по детска ендокринология (ВАПЕД) за ранно откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж. Кампанията, която се провежда за първи път в България, е насочена към семействата в страната, ще продължи в следващите 2 години.

Мобилният екип на д-р Росица Стойчева включва детски ендокринолози и предвижда да извърши поне по две консултации в градовете Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово и Ямбол. Точните дати могат да бъдат окрити и във Фейсбук. Пилотно вече са проведени срещи в градовете Русе, Шумен и Разград, при които са извършени прегледи на 79 деца, като при 21 от тях са открити отклонения в растежа. 6 ще бъдат проследени от д-р Стойчева, а 15 са насочени за изследвания и доуточняване на диагнозата към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна.

- Д-р Стойчева, откъде дойде идеята за кампанията GROWINFORM?

- От това, че към нас се обръщат деца, предимно момчета, във възрастта 15-16 години, в която ние почти нищо не можем да направим за ръста. Те са очаквали да пораснат, но това не се е случило. Те идват при нас след началото на пубертета, когато вече се затварят растежните фуги на костите и ние нищо не можем да направим по отношение на растежа. Имаше няколко такива случая, в които дечицата обвиняваха семейството си и личните си лекари защо не са ги насочили по-рано и това ни провокира да направим първата кампания. Целта е да дойдат деца в предпубертетна възраст, за да се прецени дали състоянието е нормално за тях или има болестна причина за това. Затова моята колега Галина Йорданова събра семейни лекари с практика във Варна и ги обучи. Тя създаде и компютърна програма, в която личните лекари да вписват данните на децата и при проблем да бъдат сигнализирани със звуков сигнал и съответно децата да бъдат насочвани към специалист. Беше разкрит и такъв кабинет в „Св. Марина“, в който без да е нужно направление, децата можеха да бъдат преглеждани от специалист.

- Резултатите оправдаха ли очакванията ви? 

- Очакванията бяха за 3%, колкото са ниските деца статистически – и тези със заболяване, и здравите. От 23 000 деца, които бяха пациенти на лекарите, 3% трябваше да бъдат насочени, което прави 652 деца. За малко повече от година обаче бяха прегледани 81 и насочени едва 33 деца, което прави само 5% от очакваните 3%. Това е нищо на фона на всички недиагностицирани деца. Тогава решихме, че това няма да е пътя да стигнем до пациента, че не е това начинът да убедим родителите да водят по-рано децата си при нас. Дали детето ще израсне през пубертета или зад забавянето на растежа му се крие заболяване, може да бъде преценено единствено от детски ендокринолог. И то във време, в което можем да помогнем. Затова започнахме кампанията GrowInform. Grow – от пораствам, а Inform – да се повиши информираността сред обществото, а родителите да знаят кога да потърсят консултация със специалист. Идеята на кампанията е за две години да стигнем до възможно най-много места, понеже детски ендокринолози няма във всички областни градове. Ще посетим над десет града, в които ще има беседи, консултации и измерване на децата без направление и записване. Това вече даде страхотни резултати. В трите града, които посетих до момента – Русе, Разград и Шумен, бяха прегледани 79 деца. От тези 79 деца с отклонения в растежа бяха 21. Една част от тях са за проследяване, а други са насочени към болницата за допълнителна оценка.

- Защо е нужно наблюдението да се провежда в болница?

- Това, което се прави в болницата, е снимка на китката за определяне на костна възраст. Да се види дали календарната възраст на детето отговаря на костите, тъй като растат в различно време и се влияят от различни фактори. Прави се тест за непоносимост към глутен, изследва се фактор, който се казва IGF-1, който пък дава представа дали има дефицит на растежния хормон. Най-важното, обаче, e компетентната лекарска преценка. За това дали едно дете има нужда от такава оценка, от голямо значени са данните за ръст и тегло на детето назад в годините. Има хормонално заболяване, при което спирането на ръста е първият сигнал, че нещо не е наред, а същевременно има наддаване на тегло. Съвсем различно е, когато има едновременно спиране и на ръста, и на теглото. Друг проблем е рязкото израстване, което може да показва преждевременен пубертет, от който в крайна сметка децата пак могат да останат нисички.

- Ниският ръст не е ли предимно проблем на самочувствието, без последици за здравето?

- Има заболявания, които освен с нисък ръст, се характеризират със засягане и на други органи и системи. Скоро имахме случай с едно момченце с много рядък синдром , който освен че се характеризира с нисък ръст, засяга и сърцето. Детето никога не е било насочвано за уточняване на състоянието му. Когато има заболяване, което се крие под айсберга на ниския ръст, то ще бъде лекувано, но по отношение на ръстовата прогноза по време на пубертета нищо не можем да направим. Ако едно дете започне лечение на 6-7 години, има голяма вероятност да достигне своя генетичен потенциал в сравнение с дете на 15-16 години, което най-вероятно изобщо няма да може да се лекува. Повечето от засягащите растежа заболявания трябва да се диагностицират и започнат лечение около 3 до 5 год. възраст – тогава резултатите са най-добри!

- Прави впечатление, че повечето днешни деца, които са по-скоро високи, отколкото ниски. Това не крие ли рискове от гигантизъм?

- По-високите деца не са толкова по-често срещани като краен ръст . Това е така единствено в сравнение с предходните години. Причините за това са факторите на средата, изобилието на храна и не на последно място – прехранването. Когато едно дете получава повече хранителни вещества, ръстът му тръгва нагоре – но само ако не е болно! Да не помисли някой, че с хранене може да се коригира болестен нисък ръст. Понякога повишеното тегло предизвиква преждевременен пубертет и тогава децата израстват по-груби, изглеждат по-едри, но пубертетното им развитие спира по-рано и могат да останат трайно с по-нисък ръст. Случва се понякога родителите да идват обезпокоени, че децата им са ниски и слаби, тъй като ги сравняват с връстниците им. Ако детето е пълничко, но има стоп в растежа, това вече говори за ендокринно заболяване.

- Кога стартира кампанията?

- Кампанията стартира официално на 20 септември 2017 г., защото това съвпадна със Световната седмица на децата с проблемен растеж. Ние направихме дни на отворените врати във Варна и още три града. Следващият град, който ще посетим ще бъде Добрич в края на октомври.

Към момента планът ни е кампанията да продължи две години. Това е пилотен проект на Варненското дружество по ендокринология и се надяваме, когато даде своите резултати да обхванем повече градове. Ще бъдем в Русе отново, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Търговище, Велико Търново и Габрово.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nDtT

Валентина Димитрова 24.10.2017 19:10:22

Моля, посочете контакти за записване на час за преглед! Благодаря предварително!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
COVID-19: 171 заразени и 325 излекувани вчера
13.08.2020 07:40:35

COVID-19: 171 заразени и 325 излекувани вчера

171 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалото денонощие. За последните 24 часа са ...

Проф. Ангелов в Пазарджик: Впечатлен съм от създадената организация в областта
12.08.2020 20:26:14

Проф. Ангелов в Пазарджик: Впечатлен съм от създадената организация в областта

Седем са до момента новозаразените с COVID-19 служители на ФСМП Пазарджик. Това стана ясно от дум ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...