!
Сряда, 24 Април 2024
25
окт

Д-р Иван Маджаров:

Ще подпишем НРД 2019 само ако не се допуска прехвърляне на средства от перо в перо

Явно този бюджет няма да е скокът към промяна в съотношението между плащанията. Отново огромна част от него е предвидена за лекарства, каза председателят на БЛС490 млн. лв. повече и структурни промени предвижда проектобюджетът на НЗОК за 2019 г. Чрез законопроекта се правят изменения в трите основни закона в сектора – Закона за здравето, Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, както и още няколко нормативни акта от системата като Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, Закона за приватизация и следприватизационен контрол и др. Пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира готвените промени.

Д-р Маджаров, тези 490 млн. лв. повече, планирани в бюджета за здравеопазване за 2019 г., достатъчни ли са, за да бъдат решени най-належащите проблеми в системата?

Не може да очакваме нещо качествено ново през следващата година. Само ще напомня, че голяма част от тези допълнителни средства – около 160 млн. лева, ще отидат да заплатим дейности, извършени от чужди болници, които са лекували български граждани. Тази голяма сума ни кара още по-силно да желаем повече диагнози да се лекуват в България. Да се направи всичко възможно тези пациенти да бъдат лекувани в български болници, за да не изтича такъв обем средства навън. Горе-долу толкова са парите, които ще отидат за всички български болници като увеличение. Със 180 млн. лв. е увеличен бюджетът за цялото болнично здравеопазване в България, а със 160 млн. лв. плащаме дейностите в Европа. Не мисля, че бихме могли да се надяваме на коренни промени в здравеопазването през 2019 г., а по-скоро ще компенсираме увеличени цени. Все пак ще се опитаме да вдигнем цените на някои клинични пътеки, защото твърде ниско са заплатени педиатричните, АГ, неврологични консервативни пътеки. Прави ми впечатление, че процентното отношение между отделните параграфи се запазва, дори в някои случаи се увеличава, както е с ПИМП. За там е предвиден 10% от общия бюджет на НЗОК. Явно този бюджет няма да е скокът към промяна в съотношението между плащанията. Отново виждаме как една огромна част от него, почти равна вече на болничната помощ, е предвидена за лекарства. Ние не твърдим, че не трябва да се дават пари за лекарства, но все пак трябва да има някакъв баланс между дейностите. Това включва и болничната, и извънболничната помощ, и заплащане на лекарствени средства.

Твърди се, че залагането на лечение на нови болни с най-разходоефективната терапия ще намали драстично разходите на НЗОК за лекарства.

Надявам се това да е стъпка в правилната посока. Лично аз я подкрепям, защото когато даваме пари, трябва да следим и какъв е ефектът от даденото лекарство и ако можем да постигнем добър ефект от дадено лекарство с по-малко пари, защо да не го направим? Защо трябва да плащаме два-три пъти повече за нещо, което дава същото лечение и същия краен резултат като по-евтиния си еквивалент?

Ще настоявате ли от бюджета да бъдат отделени средства, с които да бъде разплатена надлимитната дейност за 2015 и 2016 г.?

На първо място условието да се постигне това е твърдо да бъдат фиксирани параграфите по отделни дейности. Не би трябвало да има възможност да се прехвърлят средства от една дейност в друга и особено от медицински дейности към лекарства. Тогава ще настояваме с реализираните икономии да се използват за заплащане на минала неразплатена дейност. Но това може да бъде постигнато само ако в закона бъде записано, че не се допуска прехвърляне на средства от едно перо в друго. Това ще бъде едно от условията ни за подписването на Рамковия договор.

В проектозакона е уточнено, че няма да има нов Рамков договор, а старият ще бъде коригиран с анекс. Какво е вашето мнение по това предложение?

Това се отнася само за тази година, защото трябва по-бързичко да го направим, да предоговорим и да договорим някои нови неща и да започне да функционира от 1 януари 2019 г. Ние обаче ще настояваме договорният процес да бъде ясно и стриктно разписан в следващите години и макар Рамковият договор да е разделен на постоянна част и такава, която се променя всяка година, все пак преговорите трябва да текат по ясни правила, без възможност за нито една от страните да ги заобикаля. Това е нашето изискване и ние ще държим на него във всички разговори и това е условието да подпишем тазгодишния рамков договор.

Смятате ли, че е добре разкриването на нови болници да става с разрешение на Народното събрание?

Според мен това е малко пресилено, защото се вменяват функции, които са несвойствени на законодателния орган. Там, където се пишат и приемат закони, не е мястото, където да се върши такава оперативна работа, каквато е разрешението за разкриване на болници. Все пак конституцията е казала, че това е отговорност е поне на Министерския съвет, ако не на Министерството на здравеопазването. Може би това решение е във връзка с изминалите години, през които стана ясно, че не може да бъде овладян ръстът на нови болнични заведения през режима, който прилагаше МЗ. От друга страна, това не може да бъде оправдание. Няма нужда да занимаваме парламента с всяка болница поотделно, нека той просто да приеме правила, които да не позволяват безконтролното разрастване на болници. Призванието на парламента според мен е да приеме закон, с който се взимат мерки срещу разрастването.

Как ще коментирате предложените промени в проектобюджета за здравеопазването за 2019 г. за създаване на мегаагенцията „Медицински надзор“?

Със създаването на такава агенция прозира желанието да се подобри администрирането на здравните услуги в България, но крие известна опасност от свръхвласт у един орган. Мисля обаче, че ако намерим верния път да запазим правомощията на съсловните организации във функционирането на здравеопазването на България, бихме могли да бъдем един коректив в тази част.

Какво е мнението Ви за прехвърлянето на Фонда за лечение на деца и обединяването му с Комисията за лечение в чужбина под шапката на НЗОК? Не крие ли това също риск от прекалено концентриране на дейности в Касата?

При всички положения се създават такива съмнения и тревоги у всички, които са заинтересовани и следят процесите в здравеопазването. Не мога да прогнозирам как точно ще бъдат организирани, финансирани и администрирани тези дейности. Надявам се новият управител на НЗОК д-р Дечев да е осмислил тези промени и да е готов за това предизвикателство. Нямам конкретна прогноза какво би се случило.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x2yA

д-р Божков 25.01.2020 11:02:11

За всички които реагират,че винаги и било така,,,,да така е от всички НРД,,,,но не мисля че съм само аз в системата който си мисли, че правила се установяват и отговорност се носи след товалллзащото съм днешна дата има нови кодове на дейности, които софтуера не поема,,,,,пък са задължителни от 01.01 и ако не са нанесени ще те глобят......стигат ни отговорностите за пациентите!

д-р Божков 25.01.2020 10:37:20

Добре подписахсе НРД-2020, но само на мен ли ми прави впечатчение колко абсурди има в него: Подписахте го на 25-12-2019, обнародва се на 23-01-2020 влезе в сила на 01-01-2020- заявлението НЗОК го публикува на 23-01--2020 ще трябва да нося хартии в РЗОК за 5 работни дни в които да декларирам дали има промени в публични регистри като РЗИ/ИАМД, агенция по вписванияталлллза да ме връщат по три пъти да слагам запетайки, точки и кавички,да нося графици които да показват че съм в нарушение на същите най малко за времето в касата в условшията на епидемична заболеваемост и медиите да тръбят, че при най малкото неразположение да се търси лекарска помощ - накрая да получа договор от 30.01.2020 в сила от 01,01,2020 по който да ме наказват за нарушения ,,,,,,

Гост 26.10.2018 12:17:31

А какво ще каже за предстоящото прелицензиране и как това ще натовари лекарите финансово и административно.

Elf 26.10.2018 17:05:41

Ste kaje che go boli fara !Tva e podctaven chovek ve,kakvo da kaje …..

Гост 26.10.2018 13:13:49

А как ще ни натовари и задължителната професионалната застраховка и с колко лева годишно и как смяната (отново) на касови апарати до март 2019 ....

999 26.10.2018 12:39:14

Продължавайте да го питате настоятелно. Не го оставяйте намира докато не отговори еднозначно.

Гост 26.10.2018 11:02:29

Да не забравяме,че Ванчо Маджаров е творение на БСП/БКП и той е длъжен да надва розови балони и да разтяга локуми.

999 26.10.2018 10:41:51

Главният проблем са промените, предлагани в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета, с които се променят множество други закони. Освен, че това не е работа на надзорния съвет на НЗОК, промените са спорни с неясни последствия и огромен риска да срутят системата. Защо БЛС не ги коментира не знам, но ако подписът под НРД се използва като инструмент за натиск, този натиск трябва да е срещу спорните законодателни промени.

чукча 26.10.2018 10:02:13

И да подпише, и да не подпише, е все тая - лекари и болници ще подпишат, послушно и в редичка.

Гост 26.10.2018 11:03:28

И на това ще дойде края бъди сигурен. Някой ден НЗОК Ще праща чиновляците си с микробус по практиките с молбА да подпишат пак договори. ОчаквАйте ЛЕКАРСКИ кабиенти със стикер НЕ РАБОТИ С НЗОК . Аванта за мародерския пролетариат свършва с всеки изминал ден. Дотогава цените за всичко в здравеопазването ще се повишават неумолимо кеш, a възможностите за незаплащано ползване на лекари ще изтънява ...

Гост 26.10.2018 09:09:35

Това момченце кой му е набил в главата, че ако не се прехвърлят средства от една дейност в друга по бюджета на НЗОК, това ще реши въпроса с недофинансирането на дейностите и дисбалансите в системата. Фиксирането на параграфите е добре, но крайно недостатъчно като условие за подписване на НРД. Апропо, с измененията на ЗЗО, които следват от преходните и заключителни разпоредби на ЗБНЗОК НРД вече няма да се договаря и подписва, а ще има само анекси към действащия, които анекси ще касаят цени, обеми и методика за плащане. Това е стъпка към премахването на договорното начало.

Хм 26.10.2018 15:56:02

Анекс към НРД-2018 така или иначе трябва да има за първото тримесечие на следващата година, така както трябваше и тази година да има анекс към НРД-2017, именно заради разминаването на бюджетната година с действието на рамковия договор. Но къде заради недоглеждане, или пък от предколедно залисване, миналата година и каса и БЛС/най-вече/ забравиха това си задължение, та се наложи отново и за пореден път да замитат проблема с юридически неиздържани актове/еднолично решение на касата на база нейно указание, преподписано и от БЛС/. И за да не изпаднат в подобна ситуация и с този НРД са решили да си го напишат черно на бяло. Та, в този смисъл следва да се разглежда текста за анекса в проектните ПЗР на ЗБНЗОК - ей така, да се подсетят предновогодишно, че има и работа да вършат, а не само......

Elf 26.10.2018 08:31:15

Seliani prosti haresva li vi zirka ?18 godini go gledate tova kabare i oshte vi e gotino.Neshto kato godishno izdanie na Playboi i na vsiaka stranica -jena vi.Pari nema da vidite,ama na vas vi e dostatachan erekciata da vi narichat Lekari./Lekari ste na Putkin-den/E, malko ste otkradnete pak a 2020 poveche ......I da ne zabravite da si plashtate chlenskia vnos redovno !I danacite.Nali ste pochtenni lekari-opaaa -Kradci na Kradcite vse pak.

Еfl li si Troll li si?! 07.03.2019 18:33:45

Елфче, не може така! Селско момче да се опитва да обиди градски момчета на СЕЛЯНЧЕ! Пиша да се опита, щото си много дребничко комарче, та и да хапеш не боли... Оставало и от такива да започнем да се засягаме! Кабарето си е наше, ти не ни мисли! Крадци ще ни нарича, пущината! Ти защото си чист като сълза от новородена сърна, нали?! Или ще се пръснеш откъм гърба от яд, че ти вързаха касовия апарат на бензиностанцията към НАП, та ти спряха възможностите, нали?! Не всичко е пари и на всичко може да се извоюва лесно. Да, лекари сме, а ти си едно тъпо недоразумение на природата!

999 26.10.2018 07:45:09

Звучи като да са го подписали вече. Или Иван се упражнява за политик, напътстван от Китов и Тиков. Така или иначе, това не е нужният ни УС на БЛС.

Гост 25.10.2018 20:18:16

Очевидно Тиков се е разбрал с Дечо и Киро.

Гост 25.10.2018 20:14:49

Казионен съюз, от който няма особена полза, но пък може да нанесе доста щети на съсловието.

Гост 25.10.2018 23:58:42

Всеки ден ни нанася щети с имитацията си на уж несъгласие. Как интелигентни хора занимаващи се всеки ден със събиране и обработка на здравни данни, извършващи анализи, взимащи експертни решения, диагностициране, лечение може да стоят и да търпят това подобие на съюз и да свеждат глава пред политическите боклуци управляващи съдбините на една свободна професия....!

СИМП 25.10.2018 20:14:08

И като хартисат на ПИМП-а парите, какво ще ги правите бе амиго ?! Бонуси на калпак ли ще раздавате отново ?!

Гост 26.10.2018 00:08:36

Какво ще хартисат бе ? Бюджетът за личните лекари никога не е оползотворяван на 100% ,защото не може да направиш профилактичните прегледи, когато нямаш пари за изследвания при наличните лимити или нямаш време да ги проведеш, защото те занимават с несвойствени неща, а тълпата пред кабинета ходи по 5 пъти да се преглежда за хреми или да идва по 100 пъти с едни и същи оплаквания за които имат вече диагностициране ,консултиране и изписана терапия. Касиерките са направили така ,че ОПЛ да не може да реализира цифрите заложени като бюджет за ПИМП. И това е от години.

Гост 25.10.2018 19:59:00

Какво означава " да бъде овладяно безконтролното разрастване на броя на болниците"? Ако и БЛС се радва на такава регулация, то значи съюзът се е превърнал соц. организация, съдействала на властта да върне системата към централизиран диктат и бюджетно финансиране на остатъчен принцип. Това не е защита на професионалните права и интереси на гилдията.

Гост 25.10.2018 19:01:21

ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД И ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИrC

Злобюл 25.10.2018 18:53:07

Аха. Ще лекуваме повече диагнози.ОК. ако не подпишете следва служебен договор, нали ви е ясно ? Освен това БЛС не може да издига синдикални искания, понеже лекарите са разделени на десетина субгрупи с тотално различна проекция в см. Икономически позиции , перспективи и пр. Няма нищо общо. Така че БЛС да се занимава с продължителното обучение, сертификати и пр

Гост 25.10.2018 23:47:55

Някой ден 10% от лекарите няма да подпишат договори с НЗОК ,а ще си работят частно. До 6-7 години този процент ще е 40-50, а келавия Семашко ще рухне,защото останалите практики няма да могат да поемат простия пролетариат . Пък тогава прасетата от политическата класа нека си правят служебни рамкови договори.

Dr_Doolittle 25.10.2018 18:16:05

Това или е глупаво или наивно. За условие за подписване на НРД 2019 трябва а е условието ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД И ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ , а не липсата на прехвърляне на средства от перо в перо. Освен това ясно дефиниране какво плаща НЗОК и всичко до размера на остойностения вече труд трябва да е доплащане. Пример - основен медицински преглед 60 лв , касата плаща 20 лева ,останалото официално доплащане от пациента кеш, карта, друг здравен фонд, попечител, настойник и т.н . Свиване на пакета на НЗОК до този предварително остойностен лекарски труд. Това е защита на интересите на лекарите в БЛС, а не пак игрички с управляващите както всички досега години продажба на бели роби на комунистическата партийна класа....

Гост 25.10.2018 17:44:47

А кака ви Жени дали е съгласна?


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...