Понеделник, 28 Септември 2020
24
юни
4

EU4HEALTH: Здравеопазването има нужда от „повече Европа“Стела Кириакиду, европейски комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните

През последните няколко месеца хиляди заглавия ежедневно показват най-новите данни за коронавируса. Те растат с такава скорост, че никой не би поставил под съмнение сериозността на ситуацията. Числата често са по-красноречиви от думите, но не бива да забравяме, че зад тях стоят хора, всеки от които е с уникална история. Никога няма да забравим страха, тревогата, болката и скръбта, които преживяха през последните месеци европейските граждани — деца, възрастни хора, здравни работници, семейства, приятели, съседи. Кризата с коронавируса не остави никого незасегнат.

COVID-19 ни отправи глобално предизвикателство, както никоя друга криза в наше време, засягаща общественото здраве. За по-малко от 6 месеца вирусът ясно подчерта влиянието на здравето върху нашия живот, икономика и общество — почти всеки аспект от ежедневието ни. Макар че пандемията все още продължава, ние бавно започваме да вдигаме глави и да гледаме напред — към новото нормално, което ни очаква.

Но дори с най-трудните предизвикателства идват и възможности. Както винаги досега, Европа ще извлече поуки от тази криза. Ако това се случи отново, ще се случи по различен начин — ние ще сме по-добре подготвени. Никога повече не искаме да виждаме как здравните ни работници трябва да избират кой пациент да получи животоспасяващо оборудване. Не желаем да виждаме как държавите членки затварят граници и не дават на хората достъп до жизненоважни лекарства и предпазни средства. Не искаме да гледаме как регионите и държавите са претоварени и не са в състояние да се грижат за всички нуждаещи се, когато от другата страна на границата има празни болнични легла. Гражданите очакват повече от Европа — и правилно. Ние чухме пределно ясно този призив.

Нашият отговор е новата програма EU4Health, с която се отваря нова глава в здравната политика на ЕС. С EU4Health ние ще гарантираме, че занапред ще бъдем по-подготвени да защитаваме европейците при здравни кризи и да подобряваме грижите за европейските граждани. Това е най-амбициозната здравна програма на ЕС досега, която увеличава финансовите ресурси с 2000 % и ясно заявява стремежа здравето да стане един от основните приоритети на ЕС.

По този начин ЕС смело и амбициозно отправя поглед отвъд COVID-19. Числото 9,4 милиарда евро говори само за себе си. Ако пандемията от COVID-19 ни е научила на нещо, това е, че е дошло време за фундаментална промяна на парадигмата на отношението ни към здравето и инвестициите в него.

За първи път ЕС ще може да създаде резерви от медицински консумативи и здравен персонал — включително „летящи лекари“ — които по време на криза могат да бъдат пратени където тези ресурси са най-необходими. С EU4Health ще се стремим да разполагаме по всяко време с необходимите предпазни средства, лекарства и медицински изделия и да осигурим тяхната достъпност и иновативност.

COVID-19 ни научи, че Европа трябва да отдаде по-голям приоритет на здравето и да реагира по-добре на епидемии и непредвидени заплахи за здравето, но въпреки това новата програма не е само отговор на пандемията. EU4Health ще спомогне и за изготвянето на европейски план за борба с рака, на нова и амбициозна фармацевтична стратегия за Европа, с която ще се осигурят достъпни лекарства за всички, ще се подобрят условията за пациенти с редки заболявания и лица с психични проблеми и ще се преодолеят предизвикателствата, свързани ваксинирането и антимикробната резистентност.

Тази пандемия показа, че когато ни сполети здравна криза, самостоятелните действия не са в наш интерес. Солидарността спасява човешки животи. Здравеопазването е и ще продължи да бъде от компетентността на държавите членки. Но нашите граждани желаят ЕС да играе водеща роля. И ние ще изпълним това желание.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$J9P

Реклама 02.08.2020 11:06:13

WBC Диференциален брояч ДКК Диференциална Кръвна Картина с 8 бутона. Работи на Windows 10, Windows 7 и Windows XP. Използва се клавиатурата на компютъра за самото броене. За да я намерите в интернет, пишете в Гугъл диференциален брояч.

? 24.06.2020 16:35:25

Και τι συνέβη στον δολοφόνο του παραϊατρικού στο χωριό Χάσκοβο του Ορέσνικ; Είναι ο δολοφόνος Ivan Pacheliev ελεύθερος; Γιατί μια Τουρκία ή τα αφεντικά δεν ενδιαφέρθηκαν σε αυτήν την περίπτωση; ΔΕΝ ΖΗΤΕΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Alooooooo, Hekimyan, Vasil Ivanov, Benatova, ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Σιωπηλά σε αυτό το MURDER; Είναι επειδή ο δολοφόνος είναι "παιδιά μας"?

? 24.06.2020 16:34:46

And what happened to the killer of the paramedic in the Haskovo village of Oreshnik? Is the murderer Ivan Pacheliev free? How come a turkey or the bosses were not interested in this case? WILL THE PROFESSIONAL ORGANIZATION NOT ASK? Alooooooo, Hekimyan, Vasil Ivanov, Benatova, WHERE ARE YOU? WHY ARE YOU SILENT IN THIS MURDER? Is it because the killer is "our guys"?

? 24.06.2020 16:34:29

А какво стана с убиеца на фелдшера в хасковското село Орешник? Убиецът Иван Пачелиев на свобода ли е? Как па една мисирка или началниците и не се заинтересуваха от този случай? Съсловната организация НЯМА ЛИ ДА ПОПИТА? Алооооооо, Хекимян, Васил Иванов, Бенатова, КЪДЕ СТЕ БРЕ?? По това убийство ЗАЩО МЪЛЧИТЕ? Да не би защото убиецът е от "нашите ребята"?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...