!
Сряда, 29 Ноември 2023
24
окт

НЗОК решава съдбата на десет болници до края на месецаДесет болници са заплашени от закриване, преобразуване или приватизиране, ако НЗОК не им позволи да наемат допълнително специалисти на 4-часов работен ден. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет, проведено на 17 октомври.

Чрез директорите на РЗОК МБАЛ Ардино, МБАЛ „Проф. д-р Константин Чилов“-Мадан, МБАЛ – Девин, МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” – Кърджали, МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч, МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ – Пещера, МБАЛ „Живот +“ – Крумовград, МБАЛ – Харманли, МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево и МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов“ – Златоград молят за изключение, което е свързано с броя на медицинските специалисти – анестезиолози и неонатолози.

„Ако не се разреши на тези лечебни заведения да наемат допълнително специалисти и тези здравни лечебни заведения затворят, това означава, че всички тези случаи, които са преминали през тях, а те са от порядъка на над 20-30 000 преминали пациенти,

няма да има къде да провеждат лечението си

Има две областни болници, а по-голямата част от тези лечебни заведения са в така наречените труднодостъпни и отдалечени места. Т.е., това са лечебни заведения, които имат и по-различни функции“, казва управителят на Здравната каса Станимир Михайлов.

Според представителя на КТ Подкрепа Теодор Василев обаче тази молба не трябва да бъде изпълнена без подробен анализ. „За да се изпълнят определените условия, лечебните заведения сключват договори за по 4 часа с различни специалисти от различните краища на България. Никой не си е дал сметка, освен формалното изпълнение, че имаш договор със съответно медицинско лице, което отговаря на тази специалност, дали тази дейност, която ще бъде извършена, е възможно осъществима, ще даде ли качество и гаранция на хората, които се лекуват в тези лечебни заведения“, казва той.

Василев дави примери с болницата в Мадан, която е сключила договор с лекар, който е на основен трудов договор в Ямбол, болницата в Девин пък е сключила договор с лекар от Пловдив, а болницата в гр. Кърджали е сключила договор с лекар от Стара Загора. „Болницата в Харманли изцяло ще разчита на външни специалисти на по 4 часа и с това ще се гарантира нейната медицинска адекватност. Как тези лекари, без нито един местен лекар по специалността, как ще осъществят нужното качество и изпълнение на своите задължения?

Тези лечебни заведения и до този момент са били по линията на изключенията,

т.е. нищо не се е променило спрямо предишния рамков договор, въпреки че са минали няколко години, когато пак по линия на изключенията сме дали своето съгласие. И защо тези неща, като изисквания по тези клинични пътеки, като се знае проблема с анестезиолозите, не са коригирани изискванията по пътеки в НРД? Защо трябва Надзорният съвет да се намесва и да взима такива решения за всеки отделен рамков договор? Това вече не се касае за изключение, а се касае за практика“, казва той.

Василев получава подкрепа и от представителя на пациентските организации адв. Пламен Таушанов, който подчертава, че тези лечебни заведения отдавна имат проблеми. „Когато болницата в  Девин имаше 2 млн. лв. дългове, се прецени, че подобна болница на 30-40 км от Смолян не е необходима. Може да е медицински център, може да има спешен център, няма нужда да има 100 легла, но се продължава желанието през анестезиологията да се търсят ресурси, за да може да се осъществява някаква дейност. Тя не може да се осъществява практически дейност по този начин с гостуващи от 100, 200 и повече километра специалисти. След като няма необходимите специалисти, не следва да се подкрепя подобно немотивирано предложение, а същевременно не съм съгласен с колегата обаче, че трябва да се снижават критериите, за да може да се изпълнява дадено ниво на компетентност“, казва той.

Представителят на Българската търговско-промишлена палата Тодор Воденичаров, макар да е съгласен с казаното, заявява, че Надзорният съвет не може да поеме отговорността тези болници да бъдат затворени с един административен акт.

„Аз не мисля, че това трябва да е решение на Надзорния съвет, в смисъл трябва ние да решим съдбата на дадено лечебно заведение. Това трябва да бъде част от един анализ на картата на лечебните заведения, които съществуват, кои имат възможност да съществуват и кои не. Това трябва да се направи, според мен, в работна група от МЗ заедно с НЗОК, но на съвсем друго ниво на очертаване на подобен тип анализ, който да е базиран на това доколко има човешки ресурси, доколко има потребност от тези лечебни заведения,

за да се направи обосновано предложение някои от тях да се преобразуват в медицински центрове, други да се  приватизират

Това го е казал министърът за публично-частно партньорство. Защото по подобен начин това е форма на оцеляване“, казва председателят на Надзорния съвет доц. Михаил Околийски.

Според представителя на БСК проф. Григор Димитров проблемът е, че тази практика съществува от години. „Ако бяха взели мерки, да привлекат специализанти, да има хора, които да ги обучат, този проблем нямаше да стои. Ние по същество какво правим? Отлагаме един назрял проблем отново. Създаваме работна група. Тя ще направи анализ, но проблемът си стои. Аз подкрепям това, което каза доц. Околийски, но бих искал в тази тема да бъде въвлечен и Българският лекарски съюз, и заедно да разгледаме какво е положението. Защото не е изключено след две заседания да имаме отново предложения за взимане на подобни мерки. Ние какво правим, Надзорният съвет? Ние поемаме отговорността за качеството на дейността в тези лечебни заведения. Много голяма отговорност“, категоричен е той.

По време на заседанието става ясно, че десетте лечебни заведения ще продължат да работят до постановяване на отказ.

„Нека да отложим решението, но нека да гледаме болница по болница. Ако трябва да извикаме в София шефовете на болници и РЗОК, управителят да проведе разговори с тях с всички възможности, които имат при тях, болницата да не бъде закрита, включително и това, което се предлага. И на следващото заседание да имаме за всяка болница точно виждане, разчети и тогава да вземем решение“, предлага проф. Димитров.

На финала на обсъждането Надзорният съвет взима решение да се отложи гласуването по тази точка, като същевременно се възложи да се направи анализ и разговори с директорите на РЗОК и лечебните заведения в срок от 10 календарни дни.

Стенограмата от заседанието може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PmaQ

СИМП 29.11.2023 14:59:22

Между Харманли и Свиленград разстоянието е много малко. Направете задълбочен анализ за всички такива болници и направете тази реформа!!

Гост 24.10.2023 18:57:43

Гнилата комунистическа партийна класа и нейното извращение НЗОК ще запазят тези болници на командно дишане с мизерни подхвърляния и подаяния само и само ДА ПРИКРИЯТ ПАДАНЕТО НА ФАЛШИВАТА ИМ ЗДРАВНО-ОСИГУРИТЕЛНА СИСТЕМА КОСТОВ-СЕМЕРДЖИЕВ -тотално непригодна за държава в ЕС още от замисъла 2000г да се плаща символично на медицинския персонал ,пък ако иска . Всички знаеха ,че с мизерни здравни вноски нямам как да поддържаш ЕВРОПЕЙСКА ЗОС. Вместо това днес виждаме - присвоена здравна каса, жалки средства на единица гражданин 22-28 ПЪТИ под тези на някой в Средна Европа ,пародия на здравен фонд, тотално без независимост, къткан да няма нормална конкуренция на други цивилизовани фондове вкл чуждестранни , зависима институция на бюджетно финансиране от СОЦА ,9месеца без бюджет, присвоен от от политическата класа комуняги развяващи червеното знаме на безплатността. Здравна система държаща се ЕДИНСТВЕНО на МУСКУЛИ и ТЪРПЕНИЕТО НА МЕДИИЦНСКИЯ ПЕРСОНАЛ. Проклета комунистическа дупка мината с баданарката фасадно за уж европейска държава .Смърт на комунизма и руско-съветския и анадолски манталитет. Не ставате за нищо. Застанете на колене и целувайте краката на лекарите и медсестрите останали тук да ви подг ъзуват безплатно и ниско платено. Никога млади лекари няма да видите , ей така ще си мрете САМИ. Защото и децата ви няма да соят в изостаналата нереформирана съветска дупка българия. И те ще ви зарежат заради страната без лекари и здравни грижи.. Сбогом на здравеопазването такова ,каквото го познавахте досега. Палете си свещи и осъзнайте колко сте жалки като обшество

Пациент 24.10.2023 18:54:21

Да не ви дава Господ да живеете на 50- 100 км от най-близката болница.

От Разград 01.11.2023 17:32:32

Ние живеем на 350 км от най близката Болница...

аз 24.10.2023 22:06:15

По цял свят живеят така, с добре платени лекари.

ОБЩИНСКИ ЛЕКАР 24.10.2023 17:04:51

ТОЗИ ПРОБЛЕМ ВЪЗНИКНА СЛЕД КАТО СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЧАСНИТЕ БОЛНИЦИ ДА СА РАВНОПОСТАВЕНИ И ДА СМУЧАТ СРЕДСТВА ОТ НЗОК И НА ЧАСНО.МАЛКИТЕ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ В ОТДАЛИЧИНИ И ТРУДНО ДОСТЪПНИ РАЙОНИ НЯМА ДА ИМАТ КАДРИ ТОЧНО ЗАЩОТО НЕ МОГОТ ДА БЪДАТ КОНКОРЕНТИ НА ЧАСНИТЕ БОЛНИЦИ.ТЕ ПРЕДЛАГАТ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ.ЗАТОВА ВСИЧКИ МЛАДИ ЛЕКАРИ ОТИВАТ В ЧАСНИТЕ БОЛНИЦИ.ВСИЧКИ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ СА И УНЕВИРСИТЕТСКИ,ЗАДА СЕ ОБУЧАВАТ МЛАДИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ И ПОСЛЕ ДА ОСТАВАТ ПРИ ТЯХ.

Гост 24.10.2023 19:38:31

Поне 3 пъти си написал ЧАСНИТЕ вместо ЧАСТНИТЕ .Очевидно не е случайна печатна грешка ,а системен умствен дефицит и неграмотност. Затова, съмнявам се да си лекар. Най-много да си някакъв прост комуняга представящ се за общински лекар (няма такава длъжност и определение), който рИве за загубеното безплатно обслужване от соца, нали ? Апропо и частни болници работещи с НЗОК няма да имате скоро. Само изцяло частно здравеопазване по пазарни цени .Пък ти си гони Михаля с държавните болници

аз 24.10.2023 18:44:13

Ами не може на всяка колиба болница, неграмотник.

Тоест 24.10.2023 16:53:47

Не искат са поемат те отговорността, така ли ? Нека да е МЗ, нека да е БЛС - някои друг да каже “затваряме ги” .

Гост 24.10.2023 16:17:21

не само някои от тях , а още толкова х2 - дя се преобразуват и приватизират

jesus 24.10.2023 16:01:42

Шибани постсъветски биклуци!

Гост 24.10.2023 19:04:10

Абсолютно .Русия е Нигерия със сняг, а България е Сомалия с буркани лютеница от домати (по-често турски) и прорускосъветски тъпаци


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Румяна Янкова и екипът й в
29.11.2023 17:34:48

Доц. Румяна Янкова и екипът й в "Пълмед" ще преглеждат за кожни алергии на 4, 5 и 6 декември

Изтъкнатият дерматолог и алерголог доц. Румяна Янкова ще ръководи прегледите в рамките на XV-тата ...

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика
29.11.2023 17:06:39

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

На 24 ноември в Сидни, Австралия, съдебният медик д-р Янко Колев беше официално избран за президе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...