!
Сряда, 29 Ноември 2023
24
окт

НЗОК ще заплаща 4 нови терапии в извънболничната помощ

Увеличават заплащането за е-рецептите по НЗОК за аптеките от 4 лв. на 6 лв.Заплащането на електронните рецепти в аптеките за всички лекарства, които се покриват на 100% от НЗОК, ще бъде увеличено от 4 лв. на 6 лв. Това предвижда промяна в Наредба 10, одобрена от Надзорния съвет на Здравната каса на заседанието му на 17 октомври. Предстои изменението да бъде публикувано за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

По време на същото заседание Надзорният съвет е одобрил и актуализация на 4 изисквания на Касата за лечение в извънболничната помощ – при лечение на хипопитуитаризъм и дефицит на растежен хормон; при лечение на надбъбречна недостатъчност под 18 годишна възраст; при лечение на ендометриоза и на лейомиом на матката и при лечение на Пароксизмална нощна хемоглобинурия.

В изискванията на НЗОК при лечение на хипопитуитаризъм и дефицит на растежен хормон в извънболничната помощ“ предлаганите допълнения са в съответствие със становището на експертния съвет по медицинска специалност „Педиатрия“. „На основание постъпила информация за прекратяване на дейността на специализираната комисия в „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“, поради недостатъчно лекари с медицинска специалност „Детска ендокринология и болести на обмяната“, лечебното заведение за болнична помощ се заличава от изискванията“, казва подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.

В изискванията при лечение на надбъбречна недостатъчност под 18-годишна възраст в извънболничната помощ“ e добавена нова терапевтична индикация Постпроцедурен хипопитуитаризъм. Това се отнася за случаи на постпроцедурна изолирана вторична надбъбречна недостатъчност и за първична надбъбречна недостатъчност.

При лечение на ендометриоза и на лейомиом на матката е добавен нов лекарствен продукт  като медицинските критерии за лечение с него са включени в ново самостоятелно приложение.

За лечение на Пароксизмална нощна хемоглобинурия в извънболничната помощ“ са изготвени нови изисквания във връзка с включването на лекарствен продукт с ново международно непатентно наименование в ПЛС. Терапията е нова и без алтернатива за пациенти с тази диагноза, които имат симптоматично хемолитична анемия и необходимост от хемотрансфузии.

Пароксизмалната нощна хемоглобинурия е рядко клонално заболяване на една или повече хемопоетични стволови клетки. Дължи се на придобита соматична мутация на PIG-A гена, кодиращ синтезата на гликозил - фосфатидил инозитол - свързаните мембранни протеини в кръвните клетки, които участват в регулацията на комплемент-медиираната хемолиза. Мутацията води до частична или пълна липса на GPI-свързаните протеини с клинична проява на хемолиза, тромбофилия и цитопении, резултат от различна степен костно-мозъчна недостатъчност. Подходящи за лечението са възрастни пациенти с пароксизмална нощна хемоглобинурия, които имат симптоматична хемолитична анемия, след лечение с C5 инхибитор в продължение на най-малко 3 месеца, т.е трудни за повлияване пациенти, при които се цели по-добър контрол - предотвратяване на интраваскуларна и екстраваскуларна хемолиза и последващи усложнения. Средно-претегленият годишен разход при отчитане на необходимостта от корекция на дозата възлиза на 861 949 лв.

Стенограмата от заседанието на Надзорния съвет може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bXrC


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Румяна Янкова и екипът й в
29.11.2023 17:34:48

Доц. Румяна Янкова и екипът й в "Пълмед" ще преглеждат за кожни алергии на 4, 5 и 6 декември

Изтъкнатият дерматолог и алерголог доц. Румяна Янкова ще ръководи прегледите в рамките на XV-тата ...

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика
29.11.2023 17:06:39

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

На 24 ноември в Сидни, Австралия, съдебният медик д-р Янко Колев беше официално избран за президе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...