!
Сряда, 29 Ноември 2023
02
окт
1

Промени в изискванията за лечение на няколко заболявания утвърди Надзорът на НЗОКПромени в изискванията при лечение на няколко заболявания в извънболничната помощ утвърди Надзорният съвет на НЗОК на последното си заседание, проведено в петък, 29 септември.

Допълнени са изискванията на Касата при лечение на фамилна хиперхолестеролемия и на атеросклеротично сърдечносъдово заболяване с липидопонижаващи лекарствени продукти с включения в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) нов медикамент Inclisiran за лечение на възрастни с първична хиперхолестеролемия в комбинация със статин или статин с друга липидопонижаваща терапия при пациенти, които не могат да постигнат таргетните стойности на LDL-C с максималната поносима доза статин, или самостоятелно, или в комбинация с друга липидопонижаваща терапия при пациенти с непоносимост към статини, или при които приложението на статин е противопоказано.

Отразени са също така включените в ПЛС нови индикации за Evolocumab за лечение на възрастни пациенти с установена атеросклеротична сърдечносъдова болест (миокарден инфаркт, инсулт или периферна артериална болест) за намаляване на сърдечносъдовия риск чрез понижаване на нивата на LDL-C в комбинация с максималната поносима доза статин със или без други понижаващи липидите лечения, самостоятелно при пациенти с непоносимост към статини, или при които употребата на статини е противопоказана.

Включена е и нова специализирана комисия в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“, гр. София, което ще подобри достъпа до лечение и проследяване на пациентите със съответната патология, посочват от Касата.

Допълнения са отразени и в изискванията на Фонда при лечение на симптоматична хронична сърдечна недостатъчност с намалена фракция на изтласкване, като те са по отношение на включения в ПЛС нов медикамент Vericiguat за лечение заболяването при възрастни пациенти, които са стабилизирани след скорошно събитие на декомпенсация, наложило интравенозна терапия.

Актуализирани са още изискванията на Касата при лечение на болести на ретината, с отразени изменения и допълнения по отношение на включена в ПЛС нова терапевтична индикация за лекарството Aflibercept, предназначено за лечение на възрастни пациенти със зрително увреждане, дължащо се на оток на макулата, вследствие на оклузия на ретинална вена (ОРВ), оклузия на разклонение на ретинална вена (ОРРВ) или оклузия на централната ретинална вена (ОЦРВ). Отразено е и включването в ПЛС на нова терапевтична индикация за медикамента Brolucizumab, който е предназначен за лечение на зрително увреждане, дължащо се на диабетен макулен едем (ДМЕ).

За подобряване на достъпа до лечение на здравноосигурените граждани са включени нови специализирани комисии в няколко болници: МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – гр. Кърджали, МЦ „ВИЗИО ЛМ“ – гр. Благоевград, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – гр. Стара Загора, МБАЛ – Хасково – гр. Хасково, ОМЦ „Трошев“ – гр. Стара Загора, УМБАЛ „Канев“ – гр. Русе и АСМП МЦ „Просперитас“ – гр. София.

За съкращаване на срока при утвърждаване на протоколите за продължаване на лечението със скъпоструващи медикаменти при пациентите с неоваскуларна (влажна) възрастовообусловена дегенерация на макулата (ВДМ) и зрително увреждане, дължащо се на диабетен макулен едем (ДМЕ) е отразена промяна, която регламентира експертизата в НЗОК да се осъществява само при започване на лечението и при започване и рецидив на оток на макулата, вследствие на оклузия на ретинална вена (ОРВ), гласят още решенията на Надзора.

Последната актуализация на изискванията на НЗОК е по отношение на лечението на разстройства на настроението (афективни разстройства) в извънболничната помощ, като там са отразени изменения и допълнения по отношение на включения в ПЛС нов медикамент Esketamine. В съответствие с кратката характеристика, лекарството се прилага в комбинация със селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) или с инхибитори на обратното захващане на серотонин и норепинефрин (SNRI) при възрастни пациенти с резистентно на лечение депресивно разстройство, които не са се повлияли от поне две различни лечения с антидепресанти при сегашния умерено тежък до тежък депресивен епизод.

Всички решения на Надзорния съвет на НЗОК от 29 септември можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FUVk

mexx 03.10.2023 00:27:45

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами ------> mub.me/medbg


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Румяна Янкова и екипът й в
29.11.2023 17:34:48

Доц. Румяна Янкова и екипът й в "Пълмед" ще преглеждат за кожни алергии на 4, 5 и 6 декември

Изтъкнатият дерматолог и алерголог доц. Румяна Янкова ще ръководи прегледите в рамките на XV-тата ...

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика
29.11.2023 17:06:39

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

На 24 ноември в Сидни, Австралия, съдебният медик д-р Янко Колев беше официално избран за президе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...