!
Понеделник, 26 Февруари 2024
26
юни
 

АбВи пуска на пазара от догодина нов медикамент за лечение на хронична лимфоцитна левкемия

Понеделник, 26 Юни 2017 | 11:04:04 Полина Тодорова


Наскоро излязоха резултатите от анализ на консултантска фирма, определящи обществените нагласи към 17 фармакомпании в света. Анализът оценяваше обществените нагласи към компаниите в седем области, като първата позиция в класацията по тези показател

Наскоро излязоха резултатите от анализ на консултантска фирма, определящи обществените нагласи към 17 фармакомпании в света. Анализът оценяваше обществените нагласи към компаниите в седем области, като първата позиция в класацията по тези показатели бе отредена за АбВи. По този повод потърсихме генералния мениджър на АбВи България д-р Кирил Николчев

Д-р Николчев, АбВи беше отличена от консултантската компания Reputation Institute като фармацевтичната компания с най-добра репутация. Кажете ни, какъв е ключът към това постижение?

АбВи полага усилия както на глобално, така и на регионално ниво винаги да предлага много повече от лечение – ние се стараем да предоставим цялостна грижа за пациента, а това се цени високо не само от пациентите и техните близки, но и от лекарите и цялото общество.

При съставяне на класацията са взети предвид 7 критерия – продукти и услуги, иновации, работна среда, управление, обществена ангажираност, лидерство и финансово представяне. Класацията е съставена след анализ на 16 800 отговора от 8 държави. Участниците в проучването са хора, които са запознати с дейността на компаниите, които оценяват.

Така например хората, които работят с нас и познават нашите продукти са посочили, че АбВи предлага лекарства със значителна полза за пациентите. Също така, те вярват, че ние сме силно ангажирани с иновациите и напредъка в медицината. Щастливи сме, че хората, с които работим, ни виждат по този начин.

Това, което казвате, е особено важно в контекста на факта, че фармацевтичният бранш като цяло има лоша репутация. На какво се дължи това според Вас?

Считам, че това се дължи на множество фактори. Преди време излезе едно проучване, според което фармацевтичните компании са сред най-зле познаваните фирми, а същевременно са и сред най-нехаресваните организации. Това показва, че фармацевтичният бранш, освен да е съсредоточен върху разработването на медикаменти, трябва да обяснява повече за своята дейност и на хората. Истината е, че фокусирайки се върху решаването на сложни медицински предизвикателства и научни разработки, често не успяваме да намерим най-точната формула да обясним на разбираем език това, което правим.

Ако трябва да дам пример с АбВи, мога да кажа, че е логично широката общественост да не ни разпознава като бранд. Това се дължи на факта, че нашата мисия е да създаваме медикаменти за тежки и неразрешени все още от медицината здравословни проблеми. В този смисъл ние инвестираме само в такива области, в които хората са с много тежки  страдания, поради което не сме и на масовия пазар.

Всъщност, АбВи води началото си от 2013 г., когато се  отдели от Abbott и се съсредоточи върху разработването на иновативни продукти. Областите, в които в момента нашата компания е лидер, са имунологията и лечението на хепатит С. Имаме и продукти, помагащи на пациенти със СПИН, болест на Паркинсон и други тежки заболявания.

Вие споменахте, че един от критериите е „обществена ангажираност“, разкажете ни как Вашите политики за социална отговорност помагат за изграждането на по-добрата репутация на АбВи?

Ние подпомагаме множество социално отговорни проекти. Част от тях са инициативи на пациентски и други неправителствени организации. Благодарение на тези проекти, хиляди пациенти в България получиха по-достъпна и по-пълна информация за заболяването си. Именно чрез тези програми осигурихме и ранна диагностика на хиляди български граждани. Пациентските организации ценят високо нашата подкрепа, защото тя им позволява да развиват своите инициативи в подкрепа на пациентите и техните близки.

Друга част от нашите социално отговорни активности са насочени към лекарите. За жалост в България лекарският труд не винаги получава нужното признание. Това, съчетано с насилието над лекарите, на което ставаме все по-често свидетели, както и административните неуредици, води до масовото „изтичане“ на кадри от страната. Това е огромен проблем за нас не само като фармацевтична компания, която работи активно с лекарите, но и като български граждани и пациенти, които разчитат на тях. В тази връзка АбВи участва в наградите „Млад медик“, които отличават всяка година най-обещаващите млади лекари. Надяваме се в бъдеще да можем да ги подпомагаме и чрез предоставянето на стипендии, стажове и други програми.

Тези проекти, а и множеството други, по които работим, получават внимание от нашите партньори. Те виждат, че ние оставаме верни на нашата визия да предоставяме повече от лечение за конкретно заболяване и затова са ни поставили висока оценка по този критерий.

Друг формиращ критерий в класацията за най-добра репутация е и „работна среда“. Преди дни получихте отличие и в класацията за най-добър работодател в Европа – 4-то място.  На какво се дължи признанието?

Това отличие е изключително стойностно за нас, тъй като най-голямо значение във формирането на оценката има мнението, което самите служители са дали за компанията, в която работят. Ние, в АбВи, винаги сме били горди с всички талантливи хора, които работят при нас, а сега виждаме, че и те се гордеят с компанията и това ни зарежда и мотивира да работим още повече и да постигаме още по-добри резултати в бъдеще.

Споменахте бъдещето, кажете ни какво да очакваме от АбВи?

АбВи е изцяло иновативна компания и нашите учени непрекъснато разработват нови молекули. В края на тази година очакваме нов режим за лечение на хепатит С, който ще бъде за всички генотипове, и ще лекува основно за 8 седмици, а не както е сега за 12 или 24 седмици. Идват купища нови молекули в областта на имунологията, които ще могат да помогнат на пациенти с ревматоиден артрит, псориазис и други тежки автоимунни заболявания. Работим много и в областта на онкологията, защото там очевидно науката трябва доста да се развива, за да отговори на нуждите на пациентите.

В края на 2016 г. получихме и одобрение от Европейската агенция по лекарствата за медикамент за лечение на хронична лимфоцитна левкемия и ако следваме административната процедура се очаква да е достъпен за българските пациенти най-рано от началото на 2018 г.

Също така се надяваме да можем да продължим всички социални проекти, по които работим. Ще се постараем и да запазим високите си позиции в класациите за най-добра репутация и най-добър работодател и не на последно място, вярваме че ще продължим да работим обединено с лекари, пациенти и институции за осигуряването на възможно най-бърз достъп до всички нови терапии за българските пациенти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AwV$


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители
25.02.2024 12:45:52 Невена Попова

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители

Д-р Ксения Бааджи е част от екипа на Центъра по алергология и дерматология в медицински компл ...

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея
25.02.2024 11:29:30

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея

Инсулиновата резистентност като метаболитно състояние бе темата на тазгодишното пето издание на П ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...