Понеделник, 28 Септември 2020
18
ян
13
 

Адвокат Мария Шаркова: Болниците имат пълно основание да претендират за надлимитната дейност от 2015 г.

Четвъртък, 18 Януари 2018 | 09:55:00 Полина Тодорова
13

За 2015 година лечебните заведения разполагат със сериозни аргументи пред съда, за да изискват заплащането на надлимитната дейност, която са изработили. Това заяви пред Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, потърсена за коментар относ

За 2015 година лечебните заведения разполагат със сериозни аргументи пред съда, за да изискват заплащането на надлимитната дейност, която са изработили. Това заяви пред Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, потърсена за коментар относно решението на Върховния административен съд, с което лимитите на болниците за 2015 г. бяха обявени за нищожни.

Тя обясни, че решението на ВАС обявява за нищожно решение на Надзорния съвет на НЗОК, което регламентира определени стойности на т. нар. лимити за 2015 година, както и за част от 2014 година. „За разлика от Служебния рамков договор, който се приемаше за подзаконов нормативен акт и можеше да е обжалва пред 3-членен и 5-членен състав на ВАС, това решение на Надзорния съвет се приема за общ нормативен акт. Разликата е много важна“, подчерта Шаркова.

Tя обясни, че според тълкувателно решение на ВАС, когато се отмени подзаконов нормативен акт, страните, които са засегнати от него, докато е съществувал, нямат право да търсят никакви претърпени вреди. „Общите нормативни актове обаче не се регулират от това решение, което означава, че всички, които считат, че техните права са нарушени от приемането на този нищожен общ нормативен акт, може да търсят правата си по съдебен ред. Това означава, че всички, които оспорват по някакъв начин определените им максимални стойности, тоест така наречените им лимити за визираните в решението периоди, могат да изтъкнат становището на ВАС, да посочат, че тези стойности са нищожни и това да бъде допълнителен аргумент, за да търсят надлимитната дейност за 2015 г. и част от 2014 г.“, разясни тя.

Адвокат Шаркова обаче посочи, че скорошното решение на ВАС не може да се използва като аргумент за търсене на надлимитната дейност през по-късни периоди. „Всеки период е сам за себе си, защото се регламентира от различни актове“, отбеляза тя и поясни, че през 2016 г. стойностите за болниците са определени със Служебния рамков договор. „Производството по неговото оспорване е все още висящо във ВАС“, заяви Шаркова.

Що се касае до становището на НЗОК, че решението на върховните магистрати няма правни последици за касата, Шаркова обясни, че в тяхната позиция не е коментирано определянето на стойности за конкретни лечебни заведения. Припомняме, от фонда изпратиха  обща справка за  заложените средства по Закона за бюджета на НЗОК за 2015г., разпределените спрямо въпросното решение на Надзорния съвет суми, както и изплатените такива.  „Те посочват изплатените средства като обща сума, но не и изплатените средства на конкретните лечебни заведения. В крайна сметка когато дадено лечебно заведение си търси надлимитната дейност, спорът се съсредоточава над това какво е изработило лечебното заведение, какво му е било определено  и какво претендира да получи“, обясни адвокат Шаркова. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fYFJ

Гост 21.01.2018 01:27:22

До края на 2015 в ЗЗО беше записано, че "Националните рамкови договори не могат да установяват изисквания за: т.5. максимален брой извършвани дейности и разпределение на квоти за изпълнителите на такива дейности в специализираната извънболнична и в болничната помощ"-чл.55, ал.3. Но въпреки това с постановления на МС и правила на надзора на касата( като част от НРД) подобни ограничения бяха налагани съответно чрез регулативни стандарти за извънболн.помощ и делегирани бюджети/утвърдени стойности за болнична помощ. В последствие се усетиха и отмениха тази точка от ЗЗО. Обаче, остана една друга точка от чл. 55, ал. 3 - "Националните рамкови договори не могат да установяват изисквания за: т.2. условия, възпрепятстващи свободния избор от осигурения на изпълнители на медицинска помощ, сключили договор с РЗОК", която е актуална и до днес, но която в условията на "лимити" няма как да бъде спазена.

Гост 19.01.2018 19:38:06

при тези коментари, драга редакция, вземете от сайта на Върховния административен съд решението и просто го публикувайте. Мотивите в решението са ясни, може да се разбере добре. Редакцията е затова- да се отзовава на желанията и потребностите на читателите си. Очавидно е какво иска аудиторията- тя самата го казва!

гост 19.01.2018 19:48:19

Вече го направиха , има линк и който иска може да го прочете , аз го прочетох .Хората от сайта си свършиха работата , въпроса е да се прочете и да се прочете и осмисли .

Гост 19.01.2018 18:57:34

За простите и тъпи колеги дето не могат да четат.Следното 1 . Какво е ВАС -Висш Административен Съд :без да съм кой знае какъв юрист ми става ясно че този съд се занимава с административни дела т.е. дали е спазен закона при дадено решение на някой държавен или обществен орган.Което значи че този съд просто следи за спазването на изпълнението на законите такива каквито са.Ако това беше Конституционния съд нещата щяха да са дали даден закон или наредба не противоречи на Конституцията. И понеже има гласуван от Парламента Закон за бюджета на НЗОК то ВАС се произнася дали е спазен закона т.е. дали предвидените пари са дадени правомерано. Тук въобще не може да става дума за повече пари от гласуваните от Парламента .Може единствено ако е дадено по -малко или повече от гласуваните или са разпределени незаконосъобразно.Това е. Пари в повече от бюджета търсете само от Конституциония съд.

Гост 19.01.2018 18:35:54

А ти чете ли решението на съда?Или разчиташ на обясненията на такива капацитети като изрисуваната принцеса по-горе.

Компетентен 18.01.2018 19:36:06

Само и погледнете цвета на червилото и на лака на ноктите . Това казва всичко за личността на адвокатката. Отделно бих искал да запитам какво общо може да има специалист - "адвокат по медизинско право" с ФИНОНСОВИТЕ отношения между изпълнители на здрави услуги и осигурителни институции ?

Гост 18.01.2018 23:28:00

Да се наречеш "Компетентен" и да коментираш нечий лак и червило... безценно!

Гост 18.01.2018 22:14:44

Ха! Гроздето като е високо е кисело. Ти сигурно си от касата и като минеш покрай огледало, стискаш очи

Гост 18.01.2018 17:27:42

На тая който е дал диплома по добре да и върне парите или се гръмне от срам.Нищо няма да се случи ,вземете най- накрая и прочетете решението на ВАС . Никой няма да види и лев повече нито за 2015 нито за следващите години. Който приказва нещо друго значи не може да чете и да осмисля това което е решено от съда.

Гост 19.01.2018 17:58:09

Вярваш ли си, като ги пишеш тези работи?

Гост 18.01.2018 19:18:05

Ти от правната дирекция на касата ли си

Гост 19.01.2018 18:31:54

Лекар съм ,смятам се за грамотен да чета на български.Това което пише в решени ето на ВАС няма общо с изплащонето на пари които са в повече от гласувания от Парламента бюджет на Касата.Който може да чете ,това ще прочете . За неграмотните ,нека да е нещо друго и да чакат то да се случи.

Муци 18.01.2018 12:51:38

Сега частните болници ще се ослушат леко, след което ще заведат дела. И това ще е караят на едно от трите: тазгодишния бюджет, нзок или управлението. Сумите ще бъдат искани с лихвите. Юристите на касата са хола вода, ако ги атакуват с 20 дела едновременно ще се насерат. Плочев е добре да си направи мозъчна ангиография и да му поотворят съдовете белким вдене какво става. Идат интересни европредседателски времена.....


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...