!
Събота, 27 Юли 2024
13
март
2
 

Адв. Дамянов: Реформата в ТЕЛК е стъпка в правилна насока, но крие рискове

Понеделник, 13 Март 2023 | 11:47:28
2

„Предложената от министър Меджидиев реформа за ТЕЛК е стъпка в правилна и положителна насока. От друга страна обаче, ако бъде реализирана по начина, по който се предлага, има рискове поне в три насоки“. Това каза представителят на пациентск

„Предложената от министър Меджидиев реформа за ТЕЛК е стъпка в правилна и положителна насока. От друга страна обаче, ако бъде реализирана по начина, по който се предлага, има рискове поне в три насоки“. Това каза представителят на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК адв. Андрей Дамянов по повод представената в петък реформа в ТЕЛК-системата, която трябва да стане електронна, анонимна и на случаен принцип.  

„Не бива да се забравя, че дигитализацията в здравеопазването, включително на процедурите по ТЕЛК, макар и необходима, е само инструмент. Изправени сме в ситуация, в която нещо положително може да се окаже във вреда на пациентите“, допълни адв. Дамянов.

Едно от положителните неща е, че пациентът вече няма да се движи с една папка с куп документи и ако един от тях е сгрешен, да бъде връщан в начална точка. Това ще бъде избегнато благодарение на дигитализацията. Анонимизацията би спомогнала премахването на корупционните практики подобно на съдебната система, каквито аргументи бяха посочени. В здравната обаче сходността в казусите невинаги е показател за решаването на няколко сходни случая по един и същи начин. Би трябвало да се намери балансът между тази анонимизация и дигитализация и личното присъствие. Твърде много са казусите, при които пациентите имат т.нар. съпътстващи заболявания. Трябва да бъдат отчитани и спецификите при основното заболяване. Личният елемент би трябвало под някаква форма да бъде запазен“, категоричен беше адв. Дамянов.

По думите му другата опасност е, че дигитализацията и анонимизацията може да бъде инструмент за създаване на документи с невярно съдържание, защото е възможно на ТЕЛК да бъдат подавани фалшиви експертизи.

Той допълни, че често не могат да бъдат събрани лекарските комисии, поради липса на достатъчно кадри. „7 до 10 дни е оптимистичен срок, тъй като сегашното забавяне на освидетелстването е един от бичовете на системата и влошава допълнително състоянието на пациентите“, каза адв. Дамянов.

Според него не е проблем уредбата да бъде направена с наредба на министерството, но месец май е прекалено оптимистичен срок, тъй като опитът до момента показва, че електронизацията в останалите направления вече се бави твърде дълго.

„И се надявам дори с грешки поне да бъде стартиран процесът, за да може да бъде изгладено във времето това, което личи, че не работи като хората“, каза адв. Дамянов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jpdc

Елка Ангелова 13.03.2023 12:51:27

Много е важно да се отбележи, че не всички прегледи на пациентите са изпратени към НЗИС и няма да има пълна информация за консултите и лечението им. Платените прегледи в 90% НЕ се изпращат към НЗИС. Как точно ще се извърши пълна и точна експертиза на пациента?!

Гост 13.03.2023 12:31:23

Много правилно.След веднъж "написана" тежка диагноза в някоя клиника би трябвало да има и някакво второ мнения,пак на случаен принцип.Иначе ТЕЛК ще стане узаконител на мошенгии и ще ги плащаме всички!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...