Петък, 24 Май 2024
02
март
7
 

Адв. Димитрова: Болниците искаме компенсация само за разликата между досегашните цени на тока и увеличението

Сряда, 02 Март 2022 | 15:48:43 Надежда Ненова
7

Болнични сдружения поискаха спешно пълна компенсация на увеличението на цената на енергоносителите за месеците януари и февруари и създаване на механизъм за общо договаряне на преференциални цени, на които да се предоставя електроенергията за всичк

Болнични сдружения поискаха спешно пълна компенсация на увеличението на цената на енергоносителите за месеците януари и февруари и създаване на механизъм за общо договаряне на преференциални цени, на които да се предоставя електроенергията за всички болници. Пред Zdrave.net председателят на УС на ББА адв. Свилена Димитрова разясни каква е причината и защо такова подпомагане не може да бъде третирано като държавна помощ.

Адв. Димитрова, защо поискахте спешна компенсация на отоплителните разходи сега? Очаква се скоро да има увеличение на цените на клиничните пътеки и то да компенсира увеличаващите се цени на услугите?

На практика болничните асоциации още от самото начало поискаха държавата да ги компенсира за пълния размер за разликата в цената на тока и газта. В същото време стойността на болничните дейности не е осъвременявана от 10 години. Действително предстоят преговори за нови цени на клинични пътеки между Лекарския съюз и НЗОК и е добре да се постигне баланс, за да могат лечебните заведения да функционират нормално. Но това, което притеснява болниците е, че разходите за отопление не подлежат на пряка компенсация от цените на пътеките. Проблемът е, че лечебните заведения генерират извънредни разходи, а не могат да бъдат компенсирани по обичайния за бизнеса път, тъй като те не могат сами да определят цените си. Дори и в момента да се намираме в процес на преговори за промяна на цените на клинични пътеки, който е едно бъдещо събитие, на практика това касае само медицинските дейности. Затова и болниците поискаха пълна компенсация на разликата между досегашните цени на енергоносителите и увеличението. Не говорим за държавна помощ, която да противоречи на Регламента на ЕС, тъй като болниците ще заплатят така или иначе цената на тока и газа, която е в рамките на предишните стойности.

Каква е причината болниците да не получават компенсациите, които правителството отпуска за небитовите потребители?

Приета е методика за компенсиране на небитовите крайни клиенти, но лечебните заведения за болнична помощ  не могат да бъдат сравнявани с останалите небитови потребители заради социално значимата им функция и защото те съществуват в една изключително регулирана среда. Те не са в състояние сами да определят цените си, защото са обект на общо фиксирано остойностяване от НЗОК. Не може и да делим лечебните заведения по вид на собствеността им, когато става въпрос за компенсации, защото ако имат еднакви задължения, те имат и еднакви права. Това, което се появи като идея, но още няма развитие, е да има един доставчик на електроенергия за всички болници. Това би означавало всички участници в този сегмент от икономиката, да бъдат третирани по един и същи начин. Как може да бъдат осъществена помощта ще е решение на държавата, но за лечебните заведения е важно да  обяснят, че се нуждаят от малко по-различна подкрепа, за да не се намесва и цената на тока в недофинансираните от години стойности на лечението.

Обичайно държавата се оправдава, че не може да подпомогне лечебните заведения, защото това би се третирало от ЕК като държавна помощ и подлежи на санкции. Как може да бъде решен този проблем, според Вас?

Едно подпомагане може да бъде класифицирано като помощ само в случай, че държавата поеме 100% от разхода. Ние не се намираме в такава хипотеза, затова и искането е само за покриване на разликата между стандартните разходи и увеличението. Няма конфликт с европейското законодателство, предстои да видим решението на Кабинета. Има вече и прецеденти в други държави. Болниците са особени субекти и държавата трябва да намери правилното им място в конфигурацията спрямо цените на енергийните услуги, в противен случай се подлага на стрес обществото. А най-важното е да имаме спокойствието, че можем да се лекуваме, че имаме осигурени лечебни заведения, които са отоплени и с достатъчно персонал. Тъй като темата за персонала е стара, се надяваме поне темата за тока да намери решение, за да може да разрешим и останалите въпроси в сектор Здравеопазване.

Някои болници вече започнаха да предлагат работа на медици, бежанци от Украйна. Дали тази бежанска вълна не е решението на проблема ни с персонала?

Темата за медицинските специалисти от чужбина, които биха могли да започнат работа у нас, винаги е била на дневен ред. ББА беше първата асоциация, която отправи предложение към предходен кабинет за намиране режим за узаконяване на документите на медицински специалисти от неевропейски държави, който да им осигури по-лесен достъп до пазара на труда. Ние сме наясно, като работодатели, че кризата с персонала вече се забелязва, но в бъдеще ще стане наистина сериозна. Колкото по-рано го осъзнаем и вложим средства като увеличаване броя на студентите и допълнителни стипендии, толкова по-добре. Не можем за една или две години да създадем специалисти, за които са нужни 5 или 10 години. Ако наистина гледаме в перспектива, един от начините е да осигурим на медиците, които идват от държави извън ЕС, либерализиране на режима на легализиране на дипломите им. ББА ще приветства такова решение. Този въпрос трябва да бъде решен. Специалисти от много държави имат желание да работят у нас, но ние трябва да им осигурим тази възможност, а не да ги караме да чакат 6-8 месеца.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
X4Y*

Говори ❤️ Київ 14.03.2022 11:43:02

Проклети кремълски ФАШИСТИ! Обявената от руските фашисти за "фейк" бременна жена и бебето и от родилния дом в Мариупол са починали . Кадри от агенция АП, на които се вижда как изнасят ранена бременна жена от нападнатия от руските войски родилен дом в Мариупол, обиколиха света преди дни. Кадрите бяха обявени от руските власти и тролове в социалните медии за фейк, създаден от украинската пропаганда, а руското Министерство на отбраната твърдеше, че в родилния дом няма бременни и бебета, а той е превърнат в щаб на батальона "Азов". Но на видеозаписи, направени от журналисти от АП в сряда, веднага след нападението се вижда как жената прикрива окървавения си корем, докато спасителите я пренасят през развалините. Родилката е откарана в друга болница, по-близо до фронта. Там лекарите се опитали да спасят живота й. Когато разбрала, че губи детето си, жената молила лекарите да я убият, разказаха те. Хирургът Тимур Марин е установил, че тазът на жената е смачкан, а бедрото й е отлепено. Бебето е родено чрез цезарово сечение, но не показва признаци на живот. Опитите за реанимация са неуспешни и майката, както и бебето умират. Изправени пред обвинения във военни престъпления обаче, руски представители заявиха, че родилният дом е бил превзет от украински екстремисти, които са го използвали като база. Те твърдят, че пациентите или медицинският персонал вече не са били в клиниката. Руският посланик в ООН и руските посолства в Берн и Лондон твърдяха, че това са "фалшиви новини". Журналисти от агенция АП(вижте в публикацията им видеоклип от събитието, б.р.), предаващи от Мариупол, документираха нападението над родилния дом и видяха жертвите и щетите. Те са заснели видеозаписи и снимки, на които се вижда как няколко окървавени бременни жени бягат от разрушената клиника. Можете също да видите плачещи деца и крещящи лекари.

гост 04.03.2022 08:46:03

Частните болници си определяте цени за услуги.Държавните винаги са били финансирани без да се коментира дали е помощ или не.Обикновено при подобни искания "тикате " напред общинските болници,но този път сте пропуснали!

Някой 04.03.2022 08:37:46

Кой не е рекламно лице? Тази персона ли?- натрапвана от сайта непрекъснато, като последна инстанция на истината. В борба за повече пари за частните болници. А къде беше, когато трябваше да се откриват Ковид отделения?

юрист 03.03.2022 22:06:13

На мен коментара на адвокат Димитрова ми хареса- логичен, обоснован. Юристите, които се занимаваме с този отрасъл, не сме много и е лесна преценката. По естествен път средата отхвърля разни самозабравили се рекламни "лица".

Гост 03.03.2022 19:14:00

Милата адвокат Димитрова! Пак плаче за парички...

DAVINA CLAIRE 02.03.2022 15:57:04

Здравейте дами и господа; Имате ли нужда от бърз заем в рамките на 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем с Novelty Finance. Казвам се Давина Клер, аз съм финансов служител и също така съм финансов консултант. Забелязах, че на много хора им е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции поради висока лихва, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или други причини. Тук съм, за да препоръчам на всеки, който търси заем, да се свърже с Novelty Finance за заем при много нисък лихвен процент от 3%. Те са надеждна и надеждна кредитна компания и можете да работите с тях. Можете да се свържете с тях по имейл: noveltyfinances @ gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация. NOVELTY FINANCE предоставя решения за финансиране. Предлагат всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други). Те предлагат гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди. Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance: √ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение. √ Конкурентни лихвени проценти (3% годишно) √ Гъвкави условия за погасяване √ Възможност за по-бързо изплащане на заема √ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства √ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема. √ Без скрити такси Как да кандидатствам: Кандидатстването за кредит е бързо и лесно! Ако се интересувате от кандидатстване за заем с Novelty Finance и се нуждаете от повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАТЕТЕ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances @ gmail.com) ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правила и условия.

Гост 03.03.2022 09:06:44

Тук не е форум за лихвари!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...