!
Понеделник, 24 Юни 2024
15
март
1
 

Адв. Димитрова: Икономическите анализи показват огромен дефицит в здравния сектор у нас

Около 40% повече пациенти в отдалечени райони са преглeдени в рамките на кампанията "Забавно лято, грижовна есен" тази година

Сряда, 15 Март 2023 | 16:41:29
1

Българската болнична асоциация за втора година участва в инициативата "Забавно лято, грижовна есен", чрез която хората в отдалечени райони могат да получат достъп до услуги, които нямат или не ползват. Това съобщи председателката на ББА адв.

Българската болнична асоциация за втора година участва в инициативата "Забавно лято, грижовна есен", чрез която хората в отдалечени райони могат да получат достъп до услуги, които нямат или не ползват. Това съобщи председателката на ББА адв. Свилена Димитрова пред Bulgaria ON AIR. Кампанията се провежда от 2015 г. и чрез нея са прегледани над 8000 души.

„Тази година успяхме да прегледаме около 40% повече пациенти, отколкото през миналата година. Колегите от трите болници – Медика - Русе, Хигия - Пазарджик и „Св. София“ в столицата, които осъществяват прегледите в Благоевград и Гоце Делчев, не са връщали никого“, допълни тя.

„От болницата тръгнахме няколко екипа в сферата на гастроентерологията, ортопедията, съдовата хирургия, бяхме разделени на две групи и обхванахме доста хора, които минаха по прегледи“, допълни д-р Росен Разбойников от болница „Св. София“.

По негови думи хората в тези населени места забавят, отлагат или не посещават редовно специалисти.

„Общопрактикуващите лекари обгрижват добре пациентите в тези населени места, но има някои неща, с които не могат да се справят, специфични симптоми, които не са толкова често срещани в общата практика. От друга страна самите болни – лично мнение – че не посещават редовно лекари в хода на едно ежедневие, пропускат или отлагат, а симптоматиката стига до степен, в която се изискват спешни посещения при лекар“, обясни той.

Д-р Разбойников посочи, че над 50% от хората, дошли на чист профилактичен преглед, са имали заболявания, без да знаят за тях. „Натъкнахме са на болни, които имаха остър проблем, който трябваше да бъде решен в рамките на 24 часа. Идваха и млади хора за профилактичен преглед, за които беше установено начално заболяване“, допълни медикът.

На въпрос как може да се реши този проблем, адвокат Свилена Димитрова отговори, че освен проблем с кадрите, има такъв и със здравната култура на населението.

„Проблемът с кадрите е водещ в сектор „Здравеопазване“. Той трябва да бъде решен спешно, особено като говорим за насърчаване на младите хора да бъде даден път, да бъде дадена възможност за развитие и професионално израстване, но с тези прегледи имаме ниска и незадоволителна здравна култура на населението“, уточни тя.

„На нов преглед се ходи рядко, дори се ходи в моменти, когато е изпуснат подходящият момент за лечение, а се започва с лечение на заболяванията им. От болните, които сме прегледали, имахме над 30%, които сме хоспитализирали“, допълни д-р Разбойников.

Адв. Димитрова подчерта, че това е частна инициатива, но не може да се разчита на частните инициативите да решат проблемите в цялата страна. „Много се говори за това каква реформа е нужна на здравеопазването ни. Трябва да се изгради система, чрез която хората да са информирани какъв е най-бързият начин, по който да стигне до специалист. Едно от нещата, които може би ще решат проблемите, свързани с този тип нужда, са медицинските хеликоптери“, каза тя.

„Винаги когато се повдигне въпрос, че България отделя твърде малко от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване, винаги е неудобно и се намираме в предизборна кампания, никой не иска да се ангажира със сериозен поглед около проблема. Лекарският съюз акцентира върху него неслучайно, икономическите анализи показват огромен дефицит“, коментира адв. Димитрова по повод предложението на БЛС за плавно увеличаване на здравните вноски, което да достигне до 12%.

„Не трябва решенията да идват от специалистите, нормално е да идват от страна на държавата. След като обаче години наред очакваме такова решение, а то не идва, ние сме в ситуация да бъдат предлагани от организации, специалисти, защото държавата не се справя. Кой друг освен нас може да инвестира в собственото си здраве“, подчерта адв. Димитрова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rEyu

Гост 16.03.2023 12:57:17

Милата и симпатична адв. Димитрова, колкото пъти си отвори устичката, все за пари говори. Пак не им стигат на частните болници...


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...