!
Понеделник, 15 Юли 2024
13
ноем
3
 

Адв. Мария Петрова: Бащата на неваксинираното дете може да носи и наказателна отговорност

Юристът изрази убеденост, че върховните съдии, ще затворят „кутията на Пандора“, която сливенските магистрати отвориха с решението си по делото за ваксините

Сряда, 13 Ноември 2019 | 12:14:28
3

Свещеник Евгений Янакиев, който спечели делото в съда в Сливен, може да бъде подведен под наказателна отговорност, ако има достатъчно доказателства за това, че той не се е грижи достатъчно адекватно за собственото си дете и ако разследващите органи си

Свещеник Евгений Янакиев, който спечели делото в съда в Сливен, може да бъде подведен под наказателна отговорност, ако има достатъчно доказателства за това, че той не се е грижи достатъчно адекватно за собственото си дете и ако разследващите органи си свършат работата. Това мнение изрази пред БНР тази сутрин адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Припомняме, преди дни сливенските магистрати постановиха решение, според което детето на свещеника може да посещава детска градина, независимо, че не ваксинирано, защото това не представлявало опасност за останалите деца.  

Разглеждайки казуса, адв. Петрова припомни, че живеейки в общество, сме длъжни да се съобразяваме с обществено наложените норми.

„Разбирам аргументите на родителите, които смятат, че имат право на мнение – това е така. Но това мнение, когато касае здравето на техните деца, не е просто родителско мнение. В Наказателния кодекс са налице престъпления, които се наричат злепоставяне, когато едно лице е длъжно да полага грижи за някой, който не може поради старост, малолетие или други причини, но не го стори“, коментира още юристът. 

Адв. Петрова поясни, че имунопрофилактиката, част от която са и ваксините, е регулирана в Закона за здравето като средство за опазване на общественото здраве и в случая не става въпрос за принудително лечение, а за медицинска мярка, която се прилага, за да има здраво общество.

Юристът коментира и нормите, които се съдържат в Конвенцията за защита правата на децата, която България като държава е приела. Според тази конвенция родителят винаги трябва да действа в най-добър интерес на детето:

„Когато няма медицински показания и достатъчно доказателства, а просто голо мнение на родителя, няма как да е релевантно и няма как да има такава тежест пред това ние да опазим на първо място здравето на едно дете и на следващо място – да опазим здравето на обществото“, категорична бе адв. Петрова. Тя подчерта, че по изброените причини  в случая изобщо не можем да се говори за дискриминация.

Тя подчерта още, че страната ни е страна по Конвенцията за защита правата на децата, според която винаги родителят трябва да действа в най-добър интерес на детето:

„Когато няма медицински показания и достатъчно доказателства, а просто голо мнение на родителя, няма как да е релевантно и няма как да има такава тежест пред това ние да опазим на първо място здравето на едно дете и на следващо място – да опазим здравето на обществото. Изобщо не можем да говорим за дискриминация“.

По думите на адв. Мария Петрова отговорните институции – МЗ и РЗИ, нямат адекватна реакция в този съдебен процес, а решението на Административния съд в Сливен показва остро непознаване на нормите, които касаят общественото здраве, неправилна интерпретация и на всичкото отгоре – непознаване на съдебната практика в тази посока.

„Аз вярвам, че „кутията на Пандора“ ще бъде рязко затворена от по-горната инстанция. Надявам се това да внесе трезва мисъл и разум, ако има други желаещи да минат по същия път. Разчитам на това, че на първо място между лекари и пациенти ще има една връзка на доверие и те ще имат добра комуникация, така че наистина хората да виждат ползата от развитието на медицината. Тази добра комуникация да доведе до повишаване информираността на родителите и респективно грижата за здравето на техните деца, по-добро образование, по-добра комуникация, така че тотално да забравим конспиративните теории“, подчерта юристът.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
b*Mq

До 13.11.2019 16:57:06

"Военен американски кораб със 703 човека екипаж е под карантина със забрана да спира на пристанище поради избухнала епидемия от заушка на борда. Целият военен екипаж е бил ваксиниран с МПР преди качване на борда (както знаем, за военните изключения няма). Едва ли после ще видим това описано в някой датски доклад за МПР, но ето пример за ефективността на МПР при общества със 100% ваксинално покритие." https://www.msn.com/…/us-warship-quarantined-at…/ar-BBUJidt… ..... И толкова за стадния имунитет!

999 13.11.2019 19:51:49

Информиран не значи образован. Механичното натрупване на медийни "доказателства" води до принципно погрешни изводи. Да се чете трябва, но систематично.

Гост 13.11.2019 15:03:33

момичето гений, на Златица любимката, първа лекторка на научните форуми в Равда


Всичко за коронавируса
Още новини
Хората, определящи се като „сови“, са с по-високи когнитивни резултати
15.07.2024 08:52:43

Хората, определящи се като „сови“, са с по-високи когнитивни резултати

Изследване върху ефекта от съня върху дейността на мозъка установи връзка между индивидуалните пр ...

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...