Понеделник, 20 Септември 2021
09
септ
11
 

След смъртта на родилка в Благоевград:

Адв. Петрова: Да си дадем сметка какво правим случаи като този в Благоевград да не се повтарят

Четвъртък, 09 Септември 2021 | 11:46:19
11

„Преди да говорим за това кой е виновен, сгрешил ли е, какво се е случило, аз мисля, че като общество трябва да обърнем внимание дали има и други такива случаи и да си дадем ясна сметка какво правим по въпроса тези неща да не се случват отново&ld

„Преди да говорим за това кой е виновен, сгрешил ли е, какво се е случило, аз мисля, че като общество трябва да обърнем внимание дали има и други такива случаи и да си дадем ясна сметка какво правим по въпроса тези неща да не се случват отново“. Така адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова коментира пред БНТ последния случай с починала родилка в Благоевград, чиято смърт според съдебномедицинската експертиза е причинена от неправилна интубация.

Адв. Петрова обясни, че много често, когато е питала свои клиенти какво искат да постигнат в едно дело от такъв характер, те са й отговаряли, че биха искали същата трагедия да не се случи и на други. Имало е и хора, които са споделяли, че искат лекарят, който им е причинил увреда, да не работи по този начин или да не работи никога повече.

Мария Петрова посочи, че такива грешки се допускат и припомни случаи от 2018 г., когато няколко родилки в болница „Шейново“ също изгубиха живота си заради погрешна интубация.

„Разследванията са полезни за обществото дотолкова, доколкото основната им функция е да открием какъв е източникът на така наречената грешка, тоест, каква е причината системно в различни болници това да се случва“, обясни юристът.

Тя бе категорична, че съдебната отговорност трябва а е вторична функция на цялата проверка.

„В болниците липсва така наречената политика за пациентска безопасност. Това е безопасност и за лекарите, които носят риск“, подчерта адв. Петрова.

„Трябва да се направят ясни правила, ние сме държава, която с години се бори да има адекватни стандарти и вместо медицинските стандарти да се третират като лобистки документи, да дават възможност на всеки ъгъл да се открива болница, трябва да се създадат алгоритми за поведение, правила за добра медицинска практика“, обясни тя.

Юристът припомни, че в много от стандартите са били заложени изисквания за брой персонал, но те са паднали в съда. Съществуват структури, които не работят качествено и безопасно и това продължава до момента, в който не се случи някаква подобна трагедия и някой не подаде оставка, но държавата не води цялостна политика, която да гарантира работа в условия без риск, смята тя.

Ролята на БЛС и на Етичните комисии в съсловната организация е изключително голяма, допълни адвокатът.

Навлизайки в темата за доброволното или задължително ваксиниране адв. Петрова уточни: „Не, не е нужно да се уточнява изрично в закона, че ваксинацията срещу коронавирус е доброволна, както прави ИТН със законова поправка“.

По думите й, ваксинациите в България са три вида. Първият вид е задължителна, според имунизационния календар. Има и таргетни ваксини – за определени хора и болести, както и препоръчителни ваксини, каквито засега са тези срещу коронавирус.

„Нека не бъркаме тези неща с доброволността – всяка ваксина е доброволна“, категорична бе юристката.
„Не може да се отвори вратичка на работодатели да уволняват свои служители, които не са ваксинирани срещу коронавирус. До момента, в който тази ваксина срещу коронавирус е препоръчителна, никой не може да бъде задължен да си я сложи“, подчерта Мария Петрова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EYX#

Гост 09.09.2021 22:30:24

Именно затова лекарската професия е най-високоплатената в целия свят (от масовите професии). Защото се носи отговорност и квалификацията е непрекъснат процес.. Вместо това в тоя катун, тази професия е по-ниско платена от фризьорка. И по-малко уважавана от плочкаджията. И вие плебеите се надявахте,че лекарят няма да греши, че няма да е преизморен с ненормирания незаконен извънреден труд и смятате ,че ще продължавате да се подгрвате с тази професия и занапред подхвърляйки жалки стотинки. Десетки хиляди лекари ви напуснаха и отидоха да насят отговорност в нормални държави , където това се заплаща подобаващо. Вие простите пролетарски тарикати решихте да плащате на пилот като на ватман и си го получавате всеки ден. Закономерно.Напълно закономерно. Утре ако дадете това залащане на германски лекари и те няма да работят по-добре от това. Хитрият Андрешко си го е заслужил. А пък плебсът по високите и ниските места в държавата щом мисли ,че може да плаща мизерно ,не знам защо очаква чудесни резултати и европейско здравеопазване. Трябва да сте идиоти.

Гост 14.09.2021 20:51:40

Знаете ли защо у преуморен,ще ви отговоря ,защото са алчни и работят на три места.

Лекар 17.09.2021 04:18:21

Не, защото анестезиолозите у нас са една трета от необходимото и ако не работят на три месеца много болници трябва да затворят и много операции да не се извършат.

Гост 09.09.2021 13:38:22

Лесно е, когато си завършила медицина, но никога не си практикувала. И да даваш съвети от последна инстанция. Малко скромност е нужна!

12345 09.09.2021 13:18:14

Досущ погледа на един девиант, турен за финансов министър. Ковидната криза се превърна в златна кокошка за всякакви адвокати с всякакви претенции по точки, алинеи и клаузи. Да пази Бог да Ви стават пациенти, Колеги. Иначе това изцъклено момиче от екрана би трябвало да заведе дело към Кацара за изнудване по смисъла на закона на НЗОК -искане за КП , та да не си плати регулираните в наредба КТ и изследвания след изтичане срока от 1 месец за контролни прегледи на ковидно болен. Ама изцъкленото моме си трай и си мълчи за Кацара.

Гост 13.09.2021 10:52:49

Много точна диагноза.

Гост 09.09.2021 12:54:31

Виждам теееее

Лекарка 09.09.2021 12:00:49

Какво правим ли? Записвате се да учите медицина и виждате колко е лесно да си лекар. А заради Вашите измислени правила няма вече желаещи. Искат да са адвокати и съдии.

Гост 09.09.2021 13:56:35

Мария Петрова е завършила И медицина.

Позиция 09.09.2021 22:19:01

Адвокатите по медицинско право са мръсни хиени трупащи парички насъсквайки пациентите срещу лекарите! В Булгаристан става все по-отвратително да се практикува лекарската професия, за това не спира през Терминал 2 потокът от медици търсещи достойно съществуване зад граница!

Гост 09.09.2021 15:43:35

Само е завършила!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Диманов: Приходите в МБАЛ-Ямбол са намалели с 30% за една година
20.09.2021 14:42:11

Д-р Диманов: Приходите в МБАЛ-Ямбол са намалели с 30% за една година

„Финансовото състояние на болницата не е много добро, притеснително е. Болницата е на загуб ...

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID
20.09.2021 14:15:53

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID

Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID ще бъдат изписвани на здравноосигурени лица с п ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...