!
Събота, 20 Юли 2024
27
ян
1
 

Адв. Петрова: Лекарите в ТЕЛК са малко, а средната им възраст е достолепна

Според Пенка Георгиева промените в Наредбата за ТЕЛК са добри и към момента са удовлетворяващи

Петък, 27 Януари 2023 | 12:48:34
1

„Адмирирам, че вече ще се взимат предвид всички заболявания, но именно тук е и спорният момент. Тъй като в България нямаме стандарт и наредба, по която се води медицинската документация, често се случа лекарите да допускат документални пропуски и

„Адмирирам, че вече ще се взимат предвид всички заболявания, но именно тук е и спорният момент. Тъй като в България нямаме стандарт и наредба, по която се води медицинската документация, често се случа лекарите да допускат документални пропуски и при добро желание да могат да допишат нещо в състоянието ни. Когато един пациент е много настойчив, може да получи всякакви съпътстващи заболявания. Започваме със злоупотребите още на ниво личен лекар“. Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова по повод приетите промени в Наредбата за ТЕЛК.

Според нея има поредица от обстоятелства, които могат да компрометират правилността на взетите решения от комисиите, а такива ситуации са възможни основно заради липсата на електронно здравеопазване. Тя допълни, че при сегашната организация писмата, изпращани до пациентите, не са с обратна разписка и поради това не може да се гарантира дали са получени.

Юристката коментира и темата за достоверността на поставените диагнози и съответствието между реалното състояние на пациента и отбелязаното в документацията. Документът според нея има двояка функция – да покаже състоянието на пациента пред ТЕЛК и да послужи като отчет за разходи пред Здравната каса.

„Никой не упражнява контрол дали поставените диагнози са реални, дали могат да бъдат подкрепени от медицинска гледна точка и така пациентът може да се яви с едни документи, които са годни да допринесат за по-висок процес ТЕЛК. Следва да преразгледаме и системата, защото ТЕЛК не се явява един пожизнен механизъм за подпомагане. Преосвидетелстването идва от това, че здравословното състояние на човек не е константа“, подчерта адв. Петрова.

Според нея един много притеснителен факт е, че лекарите в ТЕЛК са изключително малко, а средната им възраст е достолепна.

„Натовареността им е огромна. Организацията куца на всяко едно ниво“, посочи юристката.

Своята гледна точка към промените изрази и председателката на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

„Промените в наредбата за ТЕЛК са добри и за момента удовлетворяващи. Наредбата се забави дълго, тъй като имаше леко неглижиране от страна на Министерството на здравеопазването. От много хора, включително и от пациентски организации, постъпиха сигнали, че преди вече действащата наредба им спират подпомагането“, коментира Пенка Георгиева.

„Добрите новини са две – дори да има забавяне, ако пациентът е подал навреме своите документи за преосвидетелстване, той ще продължи да получава своята сума и другите социални придобивки, които има, до взимане на ново решение от комисията. Тъй като знаем, че има дефицит на лекари, е възможно и по тази причина да има забавяне. Важно е пациентите да знаят, че ако след това решението е с по-малък процент и по-малка сума подпомагане, пациентите няма да връщат разликата от сумата, тъй като не е по тяхна вина“, подчерта Пенка Георгиева.

Тя допълни, че има и още едно благоприятно обстоятелство – това, че РЗИ ще уведомяват писмено пациентите, ча трябва да си съберат документите.

Георгиева се спря а един важен според нея аспект на освидетелстването от комисиите, а именно – че в този процес пациентите имат не само права, но и задължения. Според нея то може да стане и по документи, ако те са подготвени навреме и са предоставени в пълния си обем. „Така освидетелстването може да стане и без присъствието на пациента, облекчава се и комисията“, каза Пенка Георгиева.

В отговор на въпрос за злоупотребите в комисиите и за случаите, в които пациенти не са в толкова тежко състояние, но получават по-висок процент, тя коментира:

„Ако няма корупция в самата комисия, лекарите, които работят в ТЕЛК, са достатъчно компетентни и могат да уловят такива недоразумения. И преди имаше случай с човек, който е с очно заболяване 90%, а пък беше засечен да си кара колата“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k#23

стар доктор 27.01.2023 18:47:19

Лекарите в ТЕЛК получават чисти под 1000 лв. заплащане.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...