!
Събота, 27 Юли 2024
12
ян
17
 

Адв. Петрова: Хората не правят разлика между спешно и неотложно състояние

Хоспитализация се прави по преценка след преглед, тя не е задължителна във всички случаи, каза юристът

Четвъртък, 12 Януари 2023 | 10:17:57
17

„Липсва организация в Спешна помощ, но липсва и адекватна реакция от гражданите. Хората често бъркат какво е спешно и какво е неотложно състояние и невинаги могат да преценят дали техният близък трябва да бъде хоспитализиран“. Това заяви пр

„Липсва организация в Спешна помощ, но липсва и адекватна реакция от гражданите. Хората често бъркат какво е спешно и какво е неотложно състояние и невинаги могат да преценят дали техният близък трябва да бъде хоспитализиран“. Това заяви пред Нова телевизия адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова. Тя коментира случая, при който 13-годишно момиче припадна и получи гърч в Бургас, след като преди това семейството обиколило няколко лечебни заведения с надеждата детето да бъде прието за лечение.

„Трябва ясно да се разбере, че по закон спешно състояние е това, което пряко и непосредствено застрашава живота на едно лице. Говорим за едно дете, което чака, но може да обикаля болници, едни родители, които могат да го карат с личния си автомобил или с частна линейка, както разбрах от медиите. Такава не съществува, това е просто някакъв транспорт, за който някой заплаща. Там няма лекар, фелдшер, монитори, апарати за обдишване. Линейката не е такси”, поясни адвокатът.

Тя припомни, че преценката за хоспитализация идва само след преглед и не е задължително да има такава.

„В случая става въпрос за неотложност и лекарят, който е прегледал детето, е установил, че то има придружаващи заболявания и наскоро прекарана ортопедична интервенция, поради което има нужда от допълнителни консултации със специалисти, с каквито болницата не разполага. По тази причина той го насочва към друга болница“, каза адвокатката. Тя бе категорична, че медийните изяви на близките на детето само са повишили напрежението и с нищо не са допринесли за решаването на проблема.

Според адв. Петрова има пропуски в действията на родителите, но има необходимост и от промени в системата.

„Трябвало е да се обадят на личния лекар на детето. Да се потърси помощ в извънболнична помощ. Ако симптомите и състоянието на детето налагат спешна хоспитализация, такава щеше да бъде предприета. Трябва да има промяна в Закона за лечебните заведения, за да не допускаме да има болница без специалисти и да няма болница без спешно отделение”, каза юристът.

Тя коментира и катастрофата във Враца, при която загина 3-годишно момченце. Близки на жертвата твърдят, че една от лекарките, пристигнали на мястото на инцидента, е била под влияние на алкохол.

„В България всеки е невинен до доказване на противното. Право на всеки един е да откаже кръвна проба. Най-вероятно има проблем с дрегера, защото ако тя знаеше, че е употребила алкохол, мислите ли, че щеше да се съгласи на проба?

В „Спешна помощ“ постъпва сигнал за катастрофа със смъртен случай на дете. Това обаче не е предпоставка за агресия над лекарите. Не знаем имало ли е детско столче, колко души са били в колата, правоспособен ли е шофьорът. Обвиняваме лекарката, а не коментираме защо се е стигнало до тази катастрофа. От какво е починало детето – от катастрофата или неоказана медицинска помощ?“, попита адв. Петрова.

Тя бе категорична, че твърденията на близките по отношение на спешния лекар д-р Димова трябва да бъдат доказани, в противен случай те трябва да понесат своята отговорност.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yGd%

Господинов 30.01.2023 10:18:50

Като се въведе такса за викане на линейка за неспешни състояния ще започнат да правят разлика

Гост 13.01.2023 10:53:32

Хеликоптери, момчета млади в близките 50 г., както и детска болница няма да имате. Скоро се пенсионирам и ще ходя да разказвам на младите колеги как съм возил болни с хеликоптер като млад лекар преди 30 г.

Д-р Русев 13.01.2023 08:55:52

Сега се вика спешна помощ за щяло и нещяло. Интересно ми е как ще се поръчват хеликоптерите.

ОБЩИНСКИ ЛЕКАР 12.01.2023 18:17:50

СПЕШНИТЕ ЦЕНТРОВЕ В МАЛКИТЕ НАСЕЛИНИ МЕСТА ,ОСОБЕНО КЪДЕТО СА СТАЦИОНИРАНИ В ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ РАБОТЯТ ВМЕСТО ДЖИПИТАТА И ЗА ВСЯКО НЕЩО ВИКАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ БОЛНИЦАТА.дЖИПИТАТА НЕ РАБОТАТ ПО ПРАЗНИЦИТЕ ,А СИ ПОЛУЧАВАТ ПАРИТЕ,А СПЕШНИТЕ ЦЕНТРОВЕ СА ВИКАЧИ.ВСИЧКО Е ЗА СМЕТКА Н АРАБОТЕЩИТЕ В ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ.

GUEST 12.01.2023 15:59:41

Не може да организираш или реформираш нещо, което нямаш. Няма кадри! Наличните са свръх натоварени и уморени. От 2000г. Спешните структури са обслужващ персонал на доболничната помощ. Скоро минаха коледните и новогодишните празници, дали някой освен спешните е работил преди 09.01.23

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 12.01.2023 17:02:15

В грешка си, обслужващ персонал сте НЕ НА "ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ", а на РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКАТА "АРИСТОКРАЦИЯ", НЕНАЯЛА СЕ НА БЕЗПЛАТЕН (КРАДЕН) ЛЕКАРСКИ ТРУД! Дано схванеш РАЗЛИКАТА, ама ЕДВА ли!

Идиот с 39 год. трудов стаж 14.01.2023 12:04:44

....най-голямата дупка в здравеопазването е т.нар. "доболнична помощ"-нито някой я е виждал,нито знае някой как работи....заедно с ОПЛ-тата това е такава мафия,която няма разбиване......а пациентите си остават при "бързаците"и те да си трошат главите с тях....напоследък и много болници се присламчват към мафията и им се услажда.....а все по малко структури остават които да вършат работа на хората......хеликоптерите са поредната дъвка която ще дъвчем още 1-2 години с цел да ни отклонят от истинските проблеми, а те са,че здравеопазването все повече се мафиотизира и читави структури просто няма да останат.......трябва да се реже сега и до кокал,иначе всичко отива по дяволите....

Гост 19.01.2023 12:25:35

Много добре казано! Ще добавя, че Университетските Държавните Болници са приюти на 70 - 80 годишни "хабилитирани" по линия на БКП и на внуците на същите, които към основния си трудов договор имат и договор на 0,5 за 3 нощни дежурства. Интерес би представлявал и процеса на проверка на хабилитирането на "наште" хора с дисертации от ФОЗ и работещи като Началници на Клиники и Отделения.

Гост 13.01.2023 10:54:42

Точно!!!!!!!!!

БЛС-Въоръжено Крило 12.01.2023 15:53:01

Няма НЕОТЛОЖНО СЪСТОЯНИЕ в западната медицина бе, докога ще повтаряте неща от соца и медицината на руско-съветските тъпаци ?!?!? Именно затова пациентите злоупотребяват със спешността. Има само спешни и неспешни състояния. Спешните състояния са такива медицински състояния на пациента с необходимост от оказване на медицинска помощ в рамките на 30 минути. Такива са инсулти, инфаркти,гърчове,тежки травми, отравяния, изгаряния II-IIIст ,загуба на съзнание и други подобни състояния пряко застрашаващи живота . Естествено един фарингит от 3 дни не е спешно състояния, нито температури, нито това ,че бързаш да пиеш кафе с Гошо. Всички неспешни състояния са със ЗАПИСАН ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД при личния лекар в работното му време в медицинската практика ,не в Спешната Помощ. Всякакви мераци да се направиш на спешен пациент в противоречие на стандартите за спешност е ЗЛОУПОТРЕБА СЪС ЗДРАВНАТА СИСТЕМА,ЛЕКАРИТЕ и т.н и трябва здраво да се наказва с актове и глоби за административно нарушение и дори са де квалифицира като дребно хулиганство. Така както процедират на Запад в нормалната Европа

Идиот с 39 год. трудов стаж 19.01.2023 13:28:11

Това е вярно,но само донякъде.Спешното състояние се определя като такова от пациента,а екипите определят истинското състояние и действат от гледна точка на собствената си оценка....Пример:Германия,купон на студенти,обаждане на СП за припаднал студент(препиване),пристигат колегите,вземат го,пълни изследвания и престой от 12 часа в структурите на СП....след два дена на името на студента пристига сметка за 6 000 евро за използване на ресурса на СП неправомерно,ако сметката не се плати до 1 седмица,студента подлежи на екстрадиция и бива лишен от правото да продължи обучението си докато не изчисти задълженията си......простичко и ясно....всякакви трикове и мурафети бяха безсмислени и момчето(баща му) плати като поп изцепката на отрока.....друг пример:студент първа година развива ювенилен диабет....за десет дена момчето без никакви плащания бе обработено поставен му беше апарат - помпа за следене на кр.захар с автоматично регулиране на нивата в кръвта,приложение за следене онлайн на телефона на нивата на кр.захар и безплатна смяна на три месеца на касетите на помпата....у нас само сме чували за тези неща и се борим касата да плати помпите,които са доста скъпи,а приложенията за телефона една фирмичка ги продава за неколко хиляди лева....а който не знае,диабета е голям бич,особено в младата възраст(диабет 1)...и другия е,не по-малък бич....всички лекарства за диабет в Германия са безплатни,а у нас изобщо не е така,на мен само Брилика и Ксигдуото са ми 1 00 левасъс другите боклуци които вземам,отсичат още около 70 лева,и все работя,а след като спра работа,как ще плащам,това никой не знае.....

Денис Маринов 12.01.2023 14:15:25

Че, пациентът е чалал до последния момент и се туткал къде ли не...Искат линейка да пристигне за 3-4 минути. При условие, че една линейка обслужва 31 села, няма това как да стане. Никой не търси вината в себе си. Както обикновено, винаги лекарите са виновни. Да, ама Не..

Гост 12.01.2023 11:38:35

Журналята са виновни, не само близките. Tърсят евтината сензацийка и лазят по най-низките човешки страсти!

медийните изяви на близките на детето с 12.01.2023 11:03:38

близките цигани

Гост 12.01.2023 10:56:45

Много полезно за журналисти от сутрешните блокове!

аз 12.01.2023 10:31:00

Лекарят единствено преценява кой е спешен. Не бай Киро от Кърджали!

Гост 12.01.2023 10:24:56

Пак прочетете определението за спешен пациент!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...