!
Неделя, 14 Април 2024
02
авг
4
 

Адв. Шаркова: Завеждането на дело срещу болница има форма и на генерална превенция

Вторник, 02 Август 2022 | 10:59:20
4

В началото на годината пациент осъди болница заради извършена операция, при която е трябвало да му бъде премахнат карцином на простатата, но това не е било направено. Преди дни бяха публикувани мотивите към решението на съда, с които той се обосновава

В началото на годината пациент осъди болница заради извършена операция, при която е трябвало да му бъде премахнат карцином на простатата, но това не е било направено. Преди дни бяха публикувани мотивите към решението на съда, с които той се обосновава защо присъжда на пациента обезщетение от 25 000 лв.

„Пациентът постъпва с рак на простата, обяснено му е след операцията, че този орган е премахнат, както и карциномът, който се е образувал. Три месеца по-късно, когато той отива на контролни прегледи, се установява, че резултатите отново са завишени, което не би трябвало да е така при премахнатия орган. След като са направени някои образни изследвания, сравнени с предходните, се установява, че както органът, така и карциномът са си на мястото“, каза пред Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която е представлявала пациента в гражданското дело.

„След това пациентът се свърза с мен и ние заведохме делото срещу лечебното заведение, тъй като фактът, че той е живял с мисълта, че операцията е била успешна, той не е предприел други оперативни действия. Той е спазвал стриктно препоръките на лекарите. Карциномът беше напреднал и се наложи да премине през тежка лъчетерапия“, допълни адв. Шаркова.

По думите ѝ всеки пациент, който е претърпял вреди в резултат на неправилно лечение, има право на обезщетение, което се постига по пътя на гражданските дела. „Пациентът трябва да заведе дело срещу лечебното заведение или срещу медицинските специалисти. Обезщетението се определя от съда по справедливост. Пациентите, особено в такава тежка ситуация, довели до телесна повреда или смърт, могат да сезират прокуратурата, която да разследва смърт по непредпазливост или причиняване на телесна повреда. Също така могат да подадат жалба в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ до една година от съответното действие или бездействие“, каза Мария Шаркова.

В случая на конкретния пациент обаче делото е приключило още на първа инстанция, тъй като присъдата не е била обжалвана.

„По принцип тези дела са триинстанционни, което означава, че след първата инстанция недоволната страна има право да подаде жалба и делото отново да бъде разгледано. В случая такава жалба няма и обезщетението вече се изплаща“, каза адвокатът.

„Когато представлявам подобни пациенти, моята цел не е да линчувам конкретни хора и да ги поставям в тежка ситуация, идеята на тези дела е както пациентът да бъде обезщетен за вредите, които е претърпял, така и занапред да се предотвратят други подобни случаи. Завеждането на дело срещу болницата има и форма на генерална превенция. По принцип има възможност да се съдят медицинските специалисти, доколко това е оправдано е друг въпрос“, подчерта адв. Шаркова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ALs4

Гост 02.08.2022 23:10:51

Моментално на тази перачница да се вземе лиценза, а тарикатите, чийто подпис сти под документите, да търкат наровете в Бобов дол!

Шоко 02.08.2022 20:46:21

То това не е за обещетение, особено толкова мизерно. За затвор е, тия са си престъпници.

Гост 02.08.2022 21:02:59

Обезщетение ще е когато лекарската заплата е толкова.

Гост 02.08.2022 11:05:32

Край на анонимността! Представете информация за Лечебното Заведение и имената на специалистите - лекари, сестри, Директор, административен персонал и т.н.. Да няма други пострадали пациенти!


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...